japan
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

I vi volite minimalizam? I minimalističko uređenje doma? E, onda morate zaviriti u mini(malističke) domove Japanaca pošto ćete onda možda zaista shvatiti značenje reči minimalizam.

Ne čudi što u Japanu postoji trend da se odbacuju nepotrebne stvari i čuvaju samo one koje su zaista potrebene. Zen-budimazam podstiče želju za jednostavnošću i u Japanu ima mnogo pobornika ove filozofije. Prate onu misao, između ostalog: Manje je više. Nema tu ni mnogo stvari a ni mnogo prostora. A svaka stvar ima svoje mesto. često, ako čovek živi sam on ima samo jedan pribor za jelo. I čak ni u frižiderima nema previše hrane, verovatno samo dovoljno za jedan ili dva obroka. Do tih granica ide minimalizam u Japanu.

Naravno, tu je i praktični razlog: Što manji stan to ekonomičniji život. A pošto se u Japanu stalno suočavaju sa zemljotresima nije baš pametno da se u stanovima akumulira mnogo vrednih stvari. Skoro polovina štete od zemljotresa je uzorkovana predmetima koji su padali. Nema gomilanja stvari, sve je složeno, i uglavnom se u stanovima nalaze stvari koje zaista svakodnevno koriste. Primetićete da je sve svedeno, pa se čini da je prostor u kom žive prazan. Potpuno drugačije od zapadne kulture koja stanove pretrpava stvarima. Čak je i odsustvo boja primetno.
U našoj galeriji proverite o kakvom to minimalizmu govorimo.

Foto: Thomas PeterOtvori galeriju
dom Ove stvari morate imati u stanu kada se obogatite stan Uređenje stana u 2017. godini brln Simetrija u unutrašnosti zgrada u Berlinu kina Najviši most na svetu se nalazi u Kini ·