puff-pastry-thyme-galette-recipe-921
PULS GRADA · kulinarka

Svi volimo slana i slatka peciva od lisnatog testa punjenog raznim nadevima. Lako je za pripremu, štedi vreme, a sa tanjira nestane za tili čas. Kako nam se bliži jesen, vreme je za bogate ukuse, zrele plodove i aromatične začine. Zato vam u nastavku donosimo predlog za jedan slatkiš koji će cela porodica voleti…

Idealan je trenutak za pripremu poslastica sa šljivama. Pekmez, knedle, pite i kolači od ovog voća vraćaju nas u detinjstvo i golicaju nepca. Danas sa vama delimo recept za jedan neobičan kolač od lisnatog testa, sa kojim nema greške.

Potrebno je:

– malo ulja za podmazivanje pleha

– 8 prepolovljenih šljiva

– kašičica vanila ekstrakta

– 1/4 šolje plus 2 kašike kukuruznog skroba

– listići majčine dušice

– 2 kašike smeđeg šećera

– lisnato testo, koje ste ostavili u frižideru da prenoći

– 2 kašike meda

– 1/3 šolje šećera

– prstohvat soli

– 1 jaje

– sladoled ili šlag za dekoraciju

Priprema:

Zagrejte rernu na 200℃. Pleh ili tiganj širine 30 cm podmažite uljem. Na podlozi koju ste prethodno pobrašnjavili razvucite lisnato testo oklagijom, i to tako da bude šire od oboda pleha ili tiganja. Prebacite ga u posudu za pečenje i fino utapkajte. U velikoj činiji pomešajte šljive, med i ekstrakt vanile, a u manjoj činiji: šećer, kukuruzni skrob i so. Prespite smesu sa šećerom u veliku činiju i dobro promešajte. Poređajte šljive preko testa i pospite listićima majčine dušice. Zatim savijte testo pri kraju, kao na slici. U manjoj činiji izmutite jaje sa jednom kašikom vode i premažite testo da bi dobilo zlatno žutu boju, i pospite smeđim šećerom. Pecite u rerni 40 do 45 minuta, da šljive ostanu sočne. Ostavite da se ohladi otprilike 15 minuta. U međuvremenu, pripremite sladoled ili umutite šlag, po želji, kako biste dekorisali svoje parče ove ukusne jesenje poslastice. Ukoliko želite, možete ga preliti sa malo meda.

cover www.eggs.ca Tri neobična recepta sa jajetom u glavnoj ulozi Joel Robuchon Recept za pire krompir kuvara sa najviše Mišelinovih zvezdica cover www.thecookierookie.com Voćni tiramisu: Stara poslastica – nova kombinacija yeswayrose_spritz Kako da sami napravite roze aperol špric · · ·