NAJBOLJA SRPSKA VINA
PULS GRADA · gastro

Pogledajte izbor najboljih srpskih vina koji je za City Gourmet napravila Đurđa Katić, naša najbolja somelijerka koja je izabrana među osam najboljih svetskih prepoznavača vina.

20 odabranih srpskih vina

Tekst: Đurđa Katić

 

NAJBOLJA SRPSKA VINAimg-winenet_morava2009.jpg

Morava 2009
Vinarija Jelić
Vino je napravljeno od novostvorene organske sorte Morava. Kao Srbija pretočena u bocu ovaj ukus  predstavlja naše podneblje, a vinograd predstavlja unikat u celom svetu. Vrlo jedinstvenog karaktera s dominantom aromom bele breskve. Punog tela i skladnih kiselina, sa dugom voćnom završnicom. Odlično je mlado, ali ima dobar potencijal za sazrevanje.

Trijumf 2009
Vinarija Aleksandrović
Vino s dominantnim sovinjon blanom u kupaži nastalo po receptu starog kraljevog podrumara. Ovo je vino novog vremena koje oslikava kombinaciju umešnosti enologa i kvalitetnog grožđa. Ima bogat nos, razvijen zelenim aromama asparagusa i vreže paradajza. Na ukusu je puno, sočno i mineralno sa zelenom kafom u završnici.

Chardonnay barrique 2010
Podrum Radovanović
Jedna od najzastupljenijih sorti u celom svetu, a time i veći izazov za vinara da napravi nešto drugačije od ostalih. Vino je fermentisalo i odležalo u hrastovom buretu, dobro je razvijeno i bogato. Arome su prožete tonovima vanile, struktura je dobra, a telo puno i skladno s lepim kiselinama.

Tamjanika 2009
Podrum Minić
Vino od naše „prisvojene autohtone” sorte iz Župe. Vrlo dopadljivo na mirisu, sa specifičnim začinskim i biberastim aromama podržanim prepoznatljivim cvetnim mirisom zove koji je karakterističan za ovu sortu. Skladnog je tela i lepršavih kiselina. Ovo je vino s identitetom.

Tamjanika Villa Vina 2009
Vinarija Milosavljević
Ovo je vino lepe svetložute boje sa zelenim odsjajem. Na nosu je sveže, cvetno, s dominacijom arome cveta zove i mešavinom drugog slatkog cveća i minerala. Na ukusu, vino je hrskavo i vrlo sveže. Zbog ovih karakteristika može se reći da je to vino za svakoga i svaku priliku.

Fume Blanc 2010
Podrum Cilić
Napravljeno od čistog sovinjona, fermentisanog i odležalog u francuskom bariku, ovo vino ima gusto zlatnožutu boju s kristalnom bistrinom. Na nosu je kompleksno, oseća se mešavina dima, vanile i cvetnih aroma. Punog je tela, sa svedenim kiselinama i sočnom završnicom. Poželjno je dekantirati ga pre serviranja.

Cenzurisano Rajnski Rizling 2007
Vinarija Jelić
Odležao, pun i neverovatno potentan rajnski rizling koji već ulazi u 5. godinu. Izuzetne zelenkaste nijanse kriju godište na prvi pogled. Nos je bogat i vrlo razvijen, sa tipično cvetnim i delikatnim petrolejskim aromama. Na ukusu vino je svileno s mirnim, ukroćenim  kiselinama, srednje punog tela i ukusa koji zove na drugi gutljaj.

Slatka Eva 2009
Vinarija Vindulo
Kupaža sorti kosmopolita, petra i petka, rađeno od prezrelog grožđa. Ovo vino krase lepe arome egzotičnog slatkog voća i dobra svežina na mirisu. Telo je puno, s dosta rezidualnog šećera, ali i dobrim kiselinama koje ovo vino čine prijatnim za uživanje.

Quet Italijanski Rizling 2009
Fruškogorski vinogradi
Reč je o mladom vinu koje je napravljeno od autohotne sorte s ovih prostora. Na nosu je cvetno i vrlo  sveže, dok se ukus može okarakterisati kao srednje pun i prilično skladan.

Mina Roze 2010
Vinarija Stemina
Ovo je roze vino napravljeno od pino noara. Nijansa mešavine jagoda i trešanja dominira na mirisu s cvetnim aromama u pozadini. Vino je sveže i hrskavo na ukusu, voćno s dugom i prijatnom završnicom.

Cabernet sauvignon rezerva 2008
Podrum Radovanović
Vino od čistog kaberne sovinjona. Odležalo je 18 meseci u mešano – američkom, slavonskom i srpskom hrastu. Na mirisu dominira crno zrelo voće s dodirom vanile i karamela. Telo je puno, dobre strukture i potencijala, s mekim, sočnim taninima i dugom voćnom završnicom s naznakom zelene paprike na kraju. 

Merlot selection 2007
Vinarija Do kraja sveta
Vino rubin crvene boje, s lepo razvijenim mirisom zrelih trešanja umočenih u crnu belgijsku čokoladu i s delikatnim zemljanim aromama u pozadini. Ukus vina je pun i bogat, dugotrajan sa voćnom završnicom.

Prokupac 2009
Podrum Ivanović
Vino od čistog prokupca koje u sebi na moderan način nosi delić srpske istorije. Na mirisu kombinacija zemljanih i kožnih aroma s voćnom podrškom i naglašenim mirisom hrasta. Telo je puno, dobrog sklada i mekih tanina.

Rodoslov 2006
Podrum Aleksandrović
Kupaža kaberne sovinjona, merloa i malo prokupca. Nos je bogat, kompleksan i vrlo dopadljiv kao mešavina kupina, duvana i svežih začinskih aroma. Telo je skladno, srednje puno, sa skladnim taninima i kiselinama. Vino je srednje završnice s naznakama hrasta.

Sub Rosa 2007
Vinarija Budimir
Vino je kupaža prokupca i kaberne sovinjona. Intenzivne je ljubičaste boje i prepoznatljive arome zrele kože u mešavini sa ljubičicom  i vanilom iz drveta. Punog tela i jakih tanina, a ova vrsta ima dugu završnicu crne čokolade.

Millennium barrique 2007
Podrum Jelić
Bordovska kupaža s blagom dominacijom merloa koja je sazrevala 18 meseci u hrastovim baricima. Vino je duboke rubin crvene boje, nos intenzivan i slojevito se otvara dajući mešavinu crnog i crvenog bobičastog voća, s crnom šljivom u pozadini i delikatnim začinskim aromama mente i eukaliptusa. Ukus je pun i skladan. Poželjno dekantirati. Raste odležavanjem u boci.

Zapis Red 2007
Podrum Janko
Vino napravljeno od čistog merloa iz Smedereva. Lepe rubin crvene boje sa dominacijom aroma jagodičastog voća i zrelih višanja, mekih tanina i punog tela, s dugom i sočnom završnicom.

Cabernet suvignon 2009
Podrum Cilić
Vino duboke rubin crvene boje. Na nosu se smenjuju ljubičica, kupina i sveže začinske arome sa nežnim zemljanim aromama i prizvukom drugih bordovskih sorti. Ukus je pun, ali elegantan. Tanini su sočni i stvoreni za uživanje. Vino je dobrog balansa i stalno traži drugi gutljaj.

Carigrad 2009
Podrum Radenković
Kupaža prokupca, gamea i kaberne sovinjona iz Župe. Vino sa duhom tradicije i prepoznatljivim karakterom prokupca. Mešavina zemljanih i zrelih voćnih aroma dominira u mirisu, i ove note se slojevito otvaraju. Telo je srednje puno, s mekim taninima i lepim kiselinama. S ovim vinom će vam trebati malo strpljenja jer mu je potrebno vremena da se otvori u čaši.

Mammoth pinot noir 2007
Vinarija Jelić
Ovo vino od čistog pino noara sazrevalo je 15 meseci u baricima od francuskog i srpskog hrasta. Pravi je raritet na našim prostorima. Bogato je na mirisu i ukusu. Kombinacija crne čokolade i zrelih višanja ostavlja utisak cherry bombonjere. Telo je puno, voćno, s odličnim kiselinama i taninima. Ima potencijala da se još razvija u boci.  


PET NAJBOLJIH NOVIH BG RESTORANA PET NAJBOLJIH NOVIH BG RESTORANA wine5.jpg FESTIVAL VINA MEDITERANEO TOP 10 RESTORANA 2010. TOP 10 RESTORANA 2010. GASTRO: ZDRAVO ZDRAVO GASTRO: ZDRAVO ZDRAVO
Ekonomska i prva klasa
PULS GRADA · gastro

Ko još ne zna za onu – koliko para, toliko i muzike… Dobro smo upoznati sa činjenicom da nemaju sve aviokompanije prvu klasu i da je to pitanje nekog naročitog luksuza i glamura, ali ovde i nije reč o glamuru, niti bismo pravili poređenja poput onih – ako su i na Titaniku neki imali kabinu a neki se zajedno sa krompirima vozili u potpalublju kome sada smeta avionska prva klasa… Sve se menja, a najviše ono što se tiče obeležja klasnih razreda i materijalnih mogućnosti.

cover2 Miamiam - neverovatna fuzija ukusa na Vračaru cover1 Top 10: Kuvari koje pratimo na Instagramu
cover2
PULS GRADA · gastro

Nakon puno novih restorana, novih trendova i raznoraznih iskustava, zaista je teško naići na mesto koje potpuno pleni i osvaja autorskim konceptom. To je osnovni utisak koji nosimo iz novog restorana, upravo otvorenog na Vračaru.

Neobičan naziv, neveliki prostor i još kraći meni kriju zapravo neverovatnu fuziju ukusa u kojoj su spojeni Francuska i Indija, Evropa i Mediteran. Jela su razigrana i maštovita, poslužena na tanjirima koji su mala umetnička dela za sebe, svaki ručno rađen i posebno dizajniran.

Ovo gastro putovanje počeli smo sjajnim lisnatim sirom koji stiže direktno iz crnogorskog katuna, uz domaći hleb sa pistaćima koji sami prave, a nastavili potpuno savršenim kremastim potažem od avokada.

cover1 Top 10: Kuvari koje pratimo na Instagramu Najlepše svadbene torte Najlepše svadbene torte
Top bela vina
PULS GRADA · gastro

Uredništvo magazina Vino&Fino ozbiljno je shvatilo zadatak koji je bio pred njima, pa su prethodnu godinu proveli probajući nova vina iz Srbije, upoznajući vinare i obilazeći etablirane i one manje poznate vinarije. Zatim su sačinili iscrpne liste najboljih vina u različitim kategorijama, a mi vam danas predstavljamo najbolja bela vina.

Najbolji restorani Gastro retrospektiva 2015. godine Sladoled Sladoledom do dobrog raspoloženja
Zašto je dobro jesti sladoled tokom zime?
PULS GRADA · gastro

Sladoled od mleka ili voća, u kornetu ili na štapiću ili pak u porodičnom pakovanju, omiljena je poslastica svih generacija. Za njega ne postoje granice – vole ga na svim kontinentima i u svim državama. Deo je istorije svih klutura i civilizacija, od Kine do Sicilije, Skandinavije pa sve do Amerike. Ljubav prema ovoj ledenoj poslastici zajednička je svima nama.

cover1 Pizza Bar - i dalje jedan od najomiljenijih restorana među Beograđanima La Petite Cantine_001 La Petite Cantine - francuska pekara u centru grada
cover1
PULS GRADA · gastro

Kada su svi kapaciteti prošireni na postojećoj prepoznatljivoj lokaciji, konstantno kreativni tim Pizza Bara pozabavio se zimskim menijem i ponovo nam priredio pregršt iznenađenja.

Fiorentina je novi favorit i u odeljku pica i u segmentu pasta (isti sastojci: panceta, sušeni paradajz i pesto od spanaća), i to kao prva ovdašnja pica koja nema pelat kao osnovu, a među pastama nova je ona s ramstekom i tikvicama.

Za zagrevanje obavezno probajte čedar supu, a ukoliko ste za nešto lakši obrok, razigrana salata s pačetinom, cveklom i dresingom od pomorandže naša je preporuka.

cover1 Putevi kafe Modna varjača Modna varjača kao Gvinet Paltrou
La Petite Cantine_001
PULS GRADA · gastro

Apsolutno šarmantna i neformalno neodoljiva francuska „pekara“ otvorena je nedavno na Dorćolu, u Dobračinoj ulici, u delu između Simine i Jevremove.

Beskrajno simpatične dame sa ništa manje simpatičnim srpskim izgovorom predstavljaju Beogradu autentične pecivo, bagete i hleb, poslastice i sendviče onakve kakve biste ih probali u Parizu.

Hleb u nekoliko verzija (integralni, s maslinama…) i oblika koji se pravi bez kvasca, savršeni kroasani, klasični ili s komadićima čokolade, tartovi i puž sa suvim grožđem, autentični kolači s jabukama ili kruškama kao deo dnevne ponude samo su neke od primamljivih stavki u ponudi.

cover1 Putevi kafe Modna varjača Modna varjača kao Gvinet Paltrou