NAJBOLJA SRPSKA VINA
PULS GRADA · gastro

Pogledajte izbor najboljih srpskih vina koji je za City Gourmet napravila Đurđa Katić, naša najbolja somelijerka koja je izabrana među osam najboljih svetskih prepoznavača vina.

20 odabranih srpskih vina

Tekst: Đurđa Katić

 

NAJBOLJA SRPSKA VINAimg-winenet_morava2009.jpg

Morava 2009
Vinarija Jelić
Vino je napravljeno od novostvorene organske sorte Morava. Kao Srbija pretočena u bocu ovaj ukus  predstavlja naše podneblje, a vinograd predstavlja unikat u celom svetu. Vrlo jedinstvenog karaktera s dominantom aromom bele breskve. Punog tela i skladnih kiselina, sa dugom voćnom završnicom. Odlično je mlado, ali ima dobar potencijal za sazrevanje.

Trijumf 2009
Vinarija Aleksandrović
Vino s dominantnim sovinjon blanom u kupaži nastalo po receptu starog kraljevog podrumara. Ovo je vino novog vremena koje oslikava kombinaciju umešnosti enologa i kvalitetnog grožđa. Ima bogat nos, razvijen zelenim aromama asparagusa i vreže paradajza. Na ukusu je puno, sočno i mineralno sa zelenom kafom u završnici.

Chardonnay barrique 2010
Podrum Radovanović
Jedna od najzastupljenijih sorti u celom svetu, a time i veći izazov za vinara da napravi nešto drugačije od ostalih. Vino je fermentisalo i odležalo u hrastovom buretu, dobro je razvijeno i bogato. Arome su prožete tonovima vanile, struktura je dobra, a telo puno i skladno s lepim kiselinama.

Tamjanika 2009
Podrum Minić
Vino od naše „prisvojene autohtone” sorte iz Župe. Vrlo dopadljivo na mirisu, sa specifičnim začinskim i biberastim aromama podržanim prepoznatljivim cvetnim mirisom zove koji je karakterističan za ovu sortu. Skladnog je tela i lepršavih kiselina. Ovo je vino s identitetom.

Tamjanika Villa Vina 2009
Vinarija Milosavljević
Ovo je vino lepe svetložute boje sa zelenim odsjajem. Na nosu je sveže, cvetno, s dominacijom arome cveta zove i mešavinom drugog slatkog cveća i minerala. Na ukusu, vino je hrskavo i vrlo sveže. Zbog ovih karakteristika može se reći da je to vino za svakoga i svaku priliku.

Fume Blanc 2010
Podrum Cilić
Napravljeno od čistog sovinjona, fermentisanog i odležalog u francuskom bariku, ovo vino ima gusto zlatnožutu boju s kristalnom bistrinom. Na nosu je kompleksno, oseća se mešavina dima, vanile i cvetnih aroma. Punog je tela, sa svedenim kiselinama i sočnom završnicom. Poželjno je dekantirati ga pre serviranja.

Cenzurisano Rajnski Rizling 2007
Vinarija Jelić
Odležao, pun i neverovatno potentan rajnski rizling koji već ulazi u 5. godinu. Izuzetne zelenkaste nijanse kriju godište na prvi pogled. Nos je bogat i vrlo razvijen, sa tipično cvetnim i delikatnim petrolejskim aromama. Na ukusu vino je svileno s mirnim, ukroćenim  kiselinama, srednje punog tela i ukusa koji zove na drugi gutljaj.

Slatka Eva 2009
Vinarija Vindulo
Kupaža sorti kosmopolita, petra i petka, rađeno od prezrelog grožđa. Ovo vino krase lepe arome egzotičnog slatkog voća i dobra svežina na mirisu. Telo je puno, s dosta rezidualnog šećera, ali i dobrim kiselinama koje ovo vino čine prijatnim za uživanje.

Quet Italijanski Rizling 2009
Fruškogorski vinogradi
Reč je o mladom vinu koje je napravljeno od autohotne sorte s ovih prostora. Na nosu je cvetno i vrlo  sveže, dok se ukus može okarakterisati kao srednje pun i prilično skladan.

Mina Roze 2010
Vinarija Stemina
Ovo je roze vino napravljeno od pino noara. Nijansa mešavine jagoda i trešanja dominira na mirisu s cvetnim aromama u pozadini. Vino je sveže i hrskavo na ukusu, voćno s dugom i prijatnom završnicom.

Cabernet sauvignon rezerva 2008
Podrum Radovanović
Vino od čistog kaberne sovinjona. Odležalo je 18 meseci u mešano – američkom, slavonskom i srpskom hrastu. Na mirisu dominira crno zrelo voće s dodirom vanile i karamela. Telo je puno, dobre strukture i potencijala, s mekim, sočnim taninima i dugom voćnom završnicom s naznakom zelene paprike na kraju. 

Merlot selection 2007
Vinarija Do kraja sveta
Vino rubin crvene boje, s lepo razvijenim mirisom zrelih trešanja umočenih u crnu belgijsku čokoladu i s delikatnim zemljanim aromama u pozadini. Ukus vina je pun i bogat, dugotrajan sa voćnom završnicom.

Prokupac 2009
Podrum Ivanović
Vino od čistog prokupca koje u sebi na moderan način nosi delić srpske istorije. Na mirisu kombinacija zemljanih i kožnih aroma s voćnom podrškom i naglašenim mirisom hrasta. Telo je puno, dobrog sklada i mekih tanina.

Rodoslov 2006
Podrum Aleksandrović
Kupaža kaberne sovinjona, merloa i malo prokupca. Nos je bogat, kompleksan i vrlo dopadljiv kao mešavina kupina, duvana i svežih začinskih aroma. Telo je skladno, srednje puno, sa skladnim taninima i kiselinama. Vino je srednje završnice s naznakama hrasta.

Sub Rosa 2007
Vinarija Budimir
Vino je kupaža prokupca i kaberne sovinjona. Intenzivne je ljubičaste boje i prepoznatljive arome zrele kože u mešavini sa ljubičicom  i vanilom iz drveta. Punog tela i jakih tanina, a ova vrsta ima dugu završnicu crne čokolade.

Millennium barrique 2007
Podrum Jelić
Bordovska kupaža s blagom dominacijom merloa koja je sazrevala 18 meseci u hrastovim baricima. Vino je duboke rubin crvene boje, nos intenzivan i slojevito se otvara dajući mešavinu crnog i crvenog bobičastog voća, s crnom šljivom u pozadini i delikatnim začinskim aromama mente i eukaliptusa. Ukus je pun i skladan. Poželjno dekantirati. Raste odležavanjem u boci.

Zapis Red 2007
Podrum Janko
Vino napravljeno od čistog merloa iz Smedereva. Lepe rubin crvene boje sa dominacijom aroma jagodičastog voća i zrelih višanja, mekih tanina i punog tela, s dugom i sočnom završnicom.

Cabernet suvignon 2009
Podrum Cilić
Vino duboke rubin crvene boje. Na nosu se smenjuju ljubičica, kupina i sveže začinske arome sa nežnim zemljanim aromama i prizvukom drugih bordovskih sorti. Ukus je pun, ali elegantan. Tanini su sočni i stvoreni za uživanje. Vino je dobrog balansa i stalno traži drugi gutljaj.

Carigrad 2009
Podrum Radenković
Kupaža prokupca, gamea i kaberne sovinjona iz Župe. Vino sa duhom tradicije i prepoznatljivim karakterom prokupca. Mešavina zemljanih i zrelih voćnih aroma dominira u mirisu, i ove note se slojevito otvaraju. Telo je srednje puno, s mekim taninima i lepim kiselinama. S ovim vinom će vam trebati malo strpljenja jer mu je potrebno vremena da se otvori u čaši.

Mammoth pinot noir 2007
Vinarija Jelić
Ovo vino od čistog pino noara sazrevalo je 15 meseci u baricima od francuskog i srpskog hrasta. Pravi je raritet na našim prostorima. Bogato je na mirisu i ukusu. Kombinacija crne čokolade i zrelih višanja ostavlja utisak cherry bombonjere. Telo je puno, voćno, s odličnim kiselinama i taninima. Ima potencijala da se još razvija u boci.  


PET NAJBOLJIH NOVIH BG RESTORANA PET NAJBOLJIH NOVIH BG RESTORANA wine5.jpg FESTIVAL VINA MEDITERANEO TOP 10 RESTORANA 2010. TOP 10 RESTORANA 2010. GASTRO: ZDRAVO ZDRAVO GASTRO: ZDRAVO ZDRAVO
Poslastice iz svemira
PULS GRADA · gastro

Ako ste ikada bili u prilici da probate hranu koja se konzumira u svemirskim stanicama (što je ipak malo verovatno) onda znate da su takve namirnice sve samo ne ukusne!

Svaki paketić vašeg omiljenog jela pretvoren je u gel ili prah kako biste mogli da ga uzimate nesmetano usled poremećene gravitacije, a usled bestežinskog stanja jurili biste pile po svemirskom brodu, u najboljem slučaju i scenariju.

Međutim, pronašli smo kolačiće i keksiće koji imaju veze sa svemirom, ali nisu u obliku gela ili praha, na protiv – izgledaju genijalno!

Coffee (2) Coffee Store: Kofeinska magija kod paliluske pijace Girl Eat World Girl Eat World: Instagram profil sa najukusnijom uličnom hranom na svetu
Coffee (2)
PULS GRADA · gastro

Coffee store pored paliluske pijace je sakriveni kofeinski dragulj koji postoji već nekoliko godina. Ako ne znate gde da ga tražite, velika verovatnoća je da ga nećete ni pronaći – kao onaj magičan zid u Hariju Poteru, otvara se samo za one spremne za kofeinsku magiju.

Tekst: Jelena Popović

Super Donkey Super Donkey: Oaza zdrave hrane u Beogradu SCARPET-31 Scarpetta - najbolja internacionalna kuhinja u Novom Sadu
Super Donkey
PULS GRADA · gastro

Super Donkey je mesto koje je Beogradu dugo falilo i konačno se smestilo u jednoj od njegovih najlepših ulica, u Krunskoj broj 26. Malo mesto u Beogradu, ali velika oaza zdrave hrane. Ovaj neobični spoj – fast food ukusne i zdrave hrane, zatim prodavnice i mesta za uživanje, nije lako klasifikovati jer zaista unosi drugačiji duh u beogradsku ponudu, i to onaj koji odiše svežinom dobrog ukusa.

U prijatnom ambijentu domaće atmosfere, Super Donkey je koncipiran tako da možete kupiti namirnice za poneti i gotovu hranu i pića za poneti ili sesti. Zdrav izbor hrane pogodan je za sve zaposlene iz okoline koji žure isto koliko i za one koji se u Super Donkey upute da uživaju u atmosferi. Vrlo brzo ovo postaje jedno od onih mesta u koje stalno svraćate, mala pijaca dobre energije.

SCARPET-31 Scarpetta - najbolja internacionalna kuhinja u Novom Sadu Sir u duginim bojama Da li biste probali sir u duginim bojama?
SCARPET-31
PULS GRADA · gastro

Da u Novom Sadu ima gastro pomaka i mesta koja itekako zavređuju da se posete i da se ka njima potegne, sa bilo koje tačke, svedoči upravo restoran Scarpetta. Smešten na gotovo idealnoj lokaciji, nadomak centra grada, tik do Dunava, iza spomenika Janiki Balažu uz pogled na čuvenu Trvđavu sa druge strane reke.

Enterijer je prijatan i nepretenciozan, a sam restoran dovoljno prostran da se jednako lepo osećate i u većem društvu i u intimnijim prilikama. Nekako slično tako je koncipiran i meni, da možete da uživate i ako ste svratili na neki od čajeva ili kafa iz bogate selekcije, koristite pauzu za ručak ili ste došli u potragu za ozbiljnim zalogajima i osobenim ukusima.

cover Prohibicija: Dozvoljena zabava u odličnom kafe baru cover Piazza del Caffe - raj na Zemlji za ljubitelje kafe
Zdravo živo
PULS GRADA · gastro

Zdravo Živо је prvi restoran sirove veganske hrane i hladno ceđenih sokova u Beogradu. Nalazi se u naselju Belvill (Jurija Gagarina 14 lj, Suncokret, preko puta DZ Jedro) na Novom Beogradu.
Restoran je porodična manufaktura, malo, prijatno mesto, gde možete probati specijalitete koji se termički ne obrađuju i koji su bez životinjskih namirnica, glutena, šećera. Na našem meniju nalaze se gotova sirova jela (veganski burgeri, suši, tortilje, buritosi, punjene paprike, veganske kobasice, veganski ’’fish & chips’’, pasta od tikvica, falafel…), dehidrirani krekeri, namazi, salate, potaži, hladno ceđeni sokovi, smutiji, kaše, torte i slatkiši bez brašna, jaja, šećera i veštačkih zaslađivača.

cover1 Faust - simfonija ukusa na Kosančićevom vencu Heineken Heineken Beer Planet: Nova planeta na pomolu