NAJBOLJA SRPSKA VINA
PULS GRADA · gastro

Pogledajte izbor najboljih srpskih vina koji je za City Gourmet napravila Đurđa Katić, naša najbolja somelijerka koja je izabrana među osam najboljih svetskih prepoznavača vina.

20 odabranih srpskih vina

Tekst: Đurđa Katić

 

NAJBOLJA SRPSKA VINAimg-winenet_morava2009.jpg

Morava 2009
Vinarija Jelić
Vino je napravljeno od novostvorene organske sorte Morava. Kao Srbija pretočena u bocu ovaj ukus  predstavlja naše podneblje, a vinograd predstavlja unikat u celom svetu. Vrlo jedinstvenog karaktera s dominantom aromom bele breskve. Punog tela i skladnih kiselina, sa dugom voćnom završnicom. Odlično je mlado, ali ima dobar potencijal za sazrevanje.

Trijumf 2009
Vinarija Aleksandrović
Vino s dominantnim sovinjon blanom u kupaži nastalo po receptu starog kraljevog podrumara. Ovo je vino novog vremena koje oslikava kombinaciju umešnosti enologa i kvalitetnog grožđa. Ima bogat nos, razvijen zelenim aromama asparagusa i vreže paradajza. Na ukusu je puno, sočno i mineralno sa zelenom kafom u završnici.

Chardonnay barrique 2010
Podrum Radovanović
Jedna od najzastupljenijih sorti u celom svetu, a time i veći izazov za vinara da napravi nešto drugačije od ostalih. Vino je fermentisalo i odležalo u hrastovom buretu, dobro je razvijeno i bogato. Arome su prožete tonovima vanile, struktura je dobra, a telo puno i skladno s lepim kiselinama.

Tamjanika 2009
Podrum Minić
Vino od naše „prisvojene autohtone” sorte iz Župe. Vrlo dopadljivo na mirisu, sa specifičnim začinskim i biberastim aromama podržanim prepoznatljivim cvetnim mirisom zove koji je karakterističan za ovu sortu. Skladnog je tela i lepršavih kiselina. Ovo je vino s identitetom.

Tamjanika Villa Vina 2009
Vinarija Milosavljević
Ovo je vino lepe svetložute boje sa zelenim odsjajem. Na nosu je sveže, cvetno, s dominacijom arome cveta zove i mešavinom drugog slatkog cveća i minerala. Na ukusu, vino je hrskavo i vrlo sveže. Zbog ovih karakteristika može se reći da je to vino za svakoga i svaku priliku.

Fume Blanc 2010
Podrum Cilić
Napravljeno od čistog sovinjona, fermentisanog i odležalog u francuskom bariku, ovo vino ima gusto zlatnožutu boju s kristalnom bistrinom. Na nosu je kompleksno, oseća se mešavina dima, vanile i cvetnih aroma. Punog je tela, sa svedenim kiselinama i sočnom završnicom. Poželjno je dekantirati ga pre serviranja.

Cenzurisano Rajnski Rizling 2007
Vinarija Jelić
Odležao, pun i neverovatno potentan rajnski rizling koji već ulazi u 5. godinu. Izuzetne zelenkaste nijanse kriju godište na prvi pogled. Nos je bogat i vrlo razvijen, sa tipično cvetnim i delikatnim petrolejskim aromama. Na ukusu vino je svileno s mirnim, ukroćenim  kiselinama, srednje punog tela i ukusa koji zove na drugi gutljaj.

Slatka Eva 2009
Vinarija Vindulo
Kupaža sorti kosmopolita, petra i petka, rađeno od prezrelog grožđa. Ovo vino krase lepe arome egzotičnog slatkog voća i dobra svežina na mirisu. Telo je puno, s dosta rezidualnog šećera, ali i dobrim kiselinama koje ovo vino čine prijatnim za uživanje.

Quet Italijanski Rizling 2009
Fruškogorski vinogradi
Reč je o mladom vinu koje je napravljeno od autohotne sorte s ovih prostora. Na nosu je cvetno i vrlo  sveže, dok se ukus može okarakterisati kao srednje pun i prilično skladan.

Mina Roze 2010
Vinarija Stemina
Ovo je roze vino napravljeno od pino noara. Nijansa mešavine jagoda i trešanja dominira na mirisu s cvetnim aromama u pozadini. Vino je sveže i hrskavo na ukusu, voćno s dugom i prijatnom završnicom.

Cabernet sauvignon rezerva 2008
Podrum Radovanović
Vino od čistog kaberne sovinjona. Odležalo je 18 meseci u mešano – američkom, slavonskom i srpskom hrastu. Na mirisu dominira crno zrelo voće s dodirom vanile i karamela. Telo je puno, dobre strukture i potencijala, s mekim, sočnim taninima i dugom voćnom završnicom s naznakom zelene paprike na kraju. 

Merlot selection 2007
Vinarija Do kraja sveta
Vino rubin crvene boje, s lepo razvijenim mirisom zrelih trešanja umočenih u crnu belgijsku čokoladu i s delikatnim zemljanim aromama u pozadini. Ukus vina je pun i bogat, dugotrajan sa voćnom završnicom.

Prokupac 2009
Podrum Ivanović
Vino od čistog prokupca koje u sebi na moderan način nosi delić srpske istorije. Na mirisu kombinacija zemljanih i kožnih aroma s voćnom podrškom i naglašenim mirisom hrasta. Telo je puno, dobrog sklada i mekih tanina.

Rodoslov 2006
Podrum Aleksandrović
Kupaža kaberne sovinjona, merloa i malo prokupca. Nos je bogat, kompleksan i vrlo dopadljiv kao mešavina kupina, duvana i svežih začinskih aroma. Telo je skladno, srednje puno, sa skladnim taninima i kiselinama. Vino je srednje završnice s naznakama hrasta.

Sub Rosa 2007
Vinarija Budimir
Vino je kupaža prokupca i kaberne sovinjona. Intenzivne je ljubičaste boje i prepoznatljive arome zrele kože u mešavini sa ljubičicom  i vanilom iz drveta. Punog tela i jakih tanina, a ova vrsta ima dugu završnicu crne čokolade.

Millennium barrique 2007
Podrum Jelić
Bordovska kupaža s blagom dominacijom merloa koja je sazrevala 18 meseci u hrastovim baricima. Vino je duboke rubin crvene boje, nos intenzivan i slojevito se otvara dajući mešavinu crnog i crvenog bobičastog voća, s crnom šljivom u pozadini i delikatnim začinskim aromama mente i eukaliptusa. Ukus je pun i skladan. Poželjno dekantirati. Raste odležavanjem u boci.

Zapis Red 2007
Podrum Janko
Vino napravljeno od čistog merloa iz Smedereva. Lepe rubin crvene boje sa dominacijom aroma jagodičastog voća i zrelih višanja, mekih tanina i punog tela, s dugom i sočnom završnicom.

Cabernet suvignon 2009
Podrum Cilić
Vino duboke rubin crvene boje. Na nosu se smenjuju ljubičica, kupina i sveže začinske arome sa nežnim zemljanim aromama i prizvukom drugih bordovskih sorti. Ukus je pun, ali elegantan. Tanini su sočni i stvoreni za uživanje. Vino je dobrog balansa i stalno traži drugi gutljaj.

Carigrad 2009
Podrum Radenković
Kupaža prokupca, gamea i kaberne sovinjona iz Župe. Vino sa duhom tradicije i prepoznatljivim karakterom prokupca. Mešavina zemljanih i zrelih voćnih aroma dominira u mirisu, i ove note se slojevito otvaraju. Telo je srednje puno, s mekim taninima i lepim kiselinama. S ovim vinom će vam trebati malo strpljenja jer mu je potrebno vremena da se otvori u čaši.

Mammoth pinot noir 2007
Vinarija Jelić
Ovo vino od čistog pino noara sazrevalo je 15 meseci u baricima od francuskog i srpskog hrasta. Pravi je raritet na našim prostorima. Bogato je na mirisu i ukusu. Kombinacija crne čokolade i zrelih višanja ostavlja utisak cherry bombonjere. Telo je puno, voćno, s odličnim kiselinama i taninima. Ima potencijala da se još razvija u boci.  


PET NAJBOLJIH NOVIH BG RESTORANA PET NAJBOLJIH NOVIH BG RESTORANA wine5.jpg FESTIVAL VINA MEDITERANEO TOP 10 RESTORANA 2010. TOP 10 RESTORANA 2010. GASTRO: ZDRAVO ZDRAVO GASTRO: ZDRAVO ZDRAVO
Tegla's
PULS GRADA · gastro

Nakon što su potpuno osvojile Novi Sad, efektne i ukusne salate u teglama stižu i u Beograd, a ponuda je pojačana atraktivnim hladnima pastama i maštovitom selekcijom dezereta, naravno: sve je u teglama! Početak je na dve lokacije: Novi Beograd (naselje Belville) i Vračar (Molerova), a zapravo za čitavu teritoriju grada besplatnom dostavom za tri ili više poručenih tegli.

thai money bags Egzotična kuhinja Tajlanda Sladoled Sladoled: Komadić smrznutog Raja
Sladoled
PULS GRADA · gastro

U trenu vam se istopi u ustima, zajedno sa čitavim vašim bićem, dok vam čula doživljavaju ekstazu, a svaku poru tela preplavljuje talas potpunog zadovoljstva. U sledećem trenu osećaj nestaje i vi želite još, postajete rob doživljaja kom se u potpunosti prepuštate zaboravljajući na sve drugo, dok grizovi i lizovi postaju sve veći.

Pavlova 12 ukusnih jela koja možete napraviti od jaja La Bottiglia Wine bar La Bottiglia: Ušuškano mesto za hedoniste
La Bottiglia
PULS GRADA · gastro

Možda ćete se malo pomučiti da stignete do ove vinoteke, ali videćete da se svaki korak itekako isplati kada stignete u La Bottiglia wine & coffee bar, iza pijace na Bežanijskoj kosi. Jednostavno a prijatno uređen prostor, od samog ulaska osvaja rustičnim ambijentom sa puno drveta i kamena, neposrednošću i toplinom. Samu vinoteku čine dve povezane celine, što preporučuje ovo mesto i za veća i za manja društva, te razne prilike i povode.

Craft beer Regionalni festival zanatskog piva u Savamali cover Gurmanska gerila: Restorani u stanu
Craft beer
19. jun
PULS GRADA · gastro

Prva manifestacija takve vrste u Srbiji „Regionalni festival zanatskog piva“, biće održana u galeriji Štab u Beogradu. Na festivalu će učestvovati deset zanatskih pivara iz Slovenije, Hrvatske, Bugarske i Srbije, i svaka od njih će predstaviti najzanimljivija piva iz svoje proizvodnje.

Regionalni festival zanatskog piva je zamišljen kao manifestacija edukativno-zabavnog karaktera, s ciljem da upozna ljude u Srbiji s različitim vrstama piva koje postoje u svetu. Za organizaciju festivala na kom ćete imati priliku da probate vrhunska zanatska piva iz regionalnih mikropivara glavni su krivci ljudi koji stoje iza Miners Pub-a i Pivopija beer shop-a. Pravi je momenat da se upoznate sa stanjem u regionu.

Festival slatkiša 24. april 2015. Prvi „Beogradski festival slatkiša“ ispred Delta City-ja Kafa u Savamali 14. mart 2015. Vikend u znaku omiljenog napitka: Savamala coffee festival
Čupava Desa
PULS GRADA · gastro

Sve češće se pominjemo kao destinacija gde je provod garantovan, hrana autentična, dobra i jeftina, a noćni život buran. Razni su razlozi koji od Beograda i Novog Sada prave ovako uzbudljiva odredišta, a deo njih svakako su novi restorani, kafeterije, bistro i gastro barovi, zapravo mesta koja imaju osmišljenu priču i stav, i koja svojim stilom i ponudom nude savremen i originalan koncept. Oni nisu „klasični“ restorani, neformalnost je prisutna od enterijera do servisa, ali zato imaju „ono nešto“ u atmosferi i na meniju. Zapravo, nije nam ni bila ideja da „svi budu restorani“, već da svojom originalnošću i prepoznatljivim stilom budu oni koji prave iskorak. Naravno, utisak je ključan, izbor sasvim ličan, a redosled, kao i uvek, azbučan…

tart Tart - novi hit u beogradskoj gastronomskoj ponudi Thai Time Thai Time & Fusion House: Jako dobra fuzija
Pizza bar
PULS GRADA · gastro

Da su bili i ostali i biće „our happy place“, kreativni tim koji stoji iza Pizza Bara potvrđuje svakim novim iskorakom, kako prostornim, tako i gastronomskim. Ovog proleća napravili su još jedno prostorno proširenje poznatog lokala na Novom Beogradu čime, bar za neko vreme, neće biti razočaranih što u Pizza Baru, ni unutra ni u povelikoj bašti – nema mesta. Novo proširenje napravljeno je „ka dubini“ podnožja poslovne zgrade u kojoj se restoran nalazi i kojoj je, kao i čitavom centralnom Novom Beogradu, dao jednu novu, toplu i razigranu dimenziju.

Dvorište Dvorište mezestoran: Maštovito gastro krstarenje Mediteranom mediteranska kuhinja Gastro krstarenje Mediteranom
Dvorište
PULS GRADA · gastro

Postoje neka mesta čije otkriće biste sa jedne strane sebično da „zadržite“ za sebe i čuvate kao posebna mesta za drage ljude, a sa druge strane pisanjem o njima želite da svim srcem i svakom rečju podržite iskren i autenučan pristup vlasnika u predstavljanju originalne kuhinje istančanih ukusa. Upravo to je slučaj sa restoranom koji se zapravo zove „mezestoran“ Dvorište, fino ušuškanim pri kraju Svetogorske ulice. Kada otkrijete pasaž neposredno iza objekta Komercijalne banke, a čiji parking slobodno možete koristiti posle 17h, prolaskom kroz pomenuti prolaz stižete ni manje ni više, nego – direktno na Mediteran.

mediteranska kuhinja Gastro krstarenje Mediteranom Wurst Platz Bečka kuhinja: Wurst Platz