NAJBOLJA SRPSKA VINA
PULS GRADA · gastro

Pogledajte izbor najboljih srpskih vina koji je za City Gourmet napravila Đurđa Katić, naša najbolja somelijerka koja je izabrana među osam najboljih svetskih prepoznavača vina.

20 odabranih srpskih vina

Tekst: Đurđa Katić

 

NAJBOLJA SRPSKA VINAimg-winenet_morava2009.jpg

Morava 2009
Vinarija Jelić
Vino je napravljeno od novostvorene organske sorte Morava. Kao Srbija pretočena u bocu ovaj ukus  predstavlja naše podneblje, a vinograd predstavlja unikat u celom svetu. Vrlo jedinstvenog karaktera s dominantom aromom bele breskve. Punog tela i skladnih kiselina, sa dugom voćnom završnicom. Odlično je mlado, ali ima dobar potencijal za sazrevanje.

Trijumf 2009
Vinarija Aleksandrović
Vino s dominantnim sovinjon blanom u kupaži nastalo po receptu starog kraljevog podrumara. Ovo je vino novog vremena koje oslikava kombinaciju umešnosti enologa i kvalitetnog grožđa. Ima bogat nos, razvijen zelenim aromama asparagusa i vreže paradajza. Na ukusu je puno, sočno i mineralno sa zelenom kafom u završnici.

Chardonnay barrique 2010
Podrum Radovanović
Jedna od najzastupljenijih sorti u celom svetu, a time i veći izazov za vinara da napravi nešto drugačije od ostalih. Vino je fermentisalo i odležalo u hrastovom buretu, dobro je razvijeno i bogato. Arome su prožete tonovima vanile, struktura je dobra, a telo puno i skladno s lepim kiselinama.

Tamjanika 2009
Podrum Minić
Vino od naše „prisvojene autohtone” sorte iz Župe. Vrlo dopadljivo na mirisu, sa specifičnim začinskim i biberastim aromama podržanim prepoznatljivim cvetnim mirisom zove koji je karakterističan za ovu sortu. Skladnog je tela i lepršavih kiselina. Ovo je vino s identitetom.

Tamjanika Villa Vina 2009
Vinarija Milosavljević
Ovo je vino lepe svetložute boje sa zelenim odsjajem. Na nosu je sveže, cvetno, s dominacijom arome cveta zove i mešavinom drugog slatkog cveća i minerala. Na ukusu, vino je hrskavo i vrlo sveže. Zbog ovih karakteristika može se reći da je to vino za svakoga i svaku priliku.

Fume Blanc 2010
Podrum Cilić
Napravljeno od čistog sovinjona, fermentisanog i odležalog u francuskom bariku, ovo vino ima gusto zlatnožutu boju s kristalnom bistrinom. Na nosu je kompleksno, oseća se mešavina dima, vanile i cvetnih aroma. Punog je tela, sa svedenim kiselinama i sočnom završnicom. Poželjno je dekantirati ga pre serviranja.

Cenzurisano Rajnski Rizling 2007
Vinarija Jelić
Odležao, pun i neverovatno potentan rajnski rizling koji već ulazi u 5. godinu. Izuzetne zelenkaste nijanse kriju godište na prvi pogled. Nos je bogat i vrlo razvijen, sa tipično cvetnim i delikatnim petrolejskim aromama. Na ukusu vino je svileno s mirnim, ukroćenim  kiselinama, srednje punog tela i ukusa koji zove na drugi gutljaj.

Slatka Eva 2009
Vinarija Vindulo
Kupaža sorti kosmopolita, petra i petka, rađeno od prezrelog grožđa. Ovo vino krase lepe arome egzotičnog slatkog voća i dobra svežina na mirisu. Telo je puno, s dosta rezidualnog šećera, ali i dobrim kiselinama koje ovo vino čine prijatnim za uživanje.

Quet Italijanski Rizling 2009
Fruškogorski vinogradi
Reč je o mladom vinu koje je napravljeno od autohotne sorte s ovih prostora. Na nosu je cvetno i vrlo  sveže, dok se ukus može okarakterisati kao srednje pun i prilično skladan.

Mina Roze 2010
Vinarija Stemina
Ovo je roze vino napravljeno od pino noara. Nijansa mešavine jagoda i trešanja dominira na mirisu s cvetnim aromama u pozadini. Vino je sveže i hrskavo na ukusu, voćno s dugom i prijatnom završnicom.

Cabernet sauvignon rezerva 2008
Podrum Radovanović
Vino od čistog kaberne sovinjona. Odležalo je 18 meseci u mešano – američkom, slavonskom i srpskom hrastu. Na mirisu dominira crno zrelo voće s dodirom vanile i karamela. Telo je puno, dobre strukture i potencijala, s mekim, sočnim taninima i dugom voćnom završnicom s naznakom zelene paprike na kraju. 

Merlot selection 2007
Vinarija Do kraja sveta
Vino rubin crvene boje, s lepo razvijenim mirisom zrelih trešanja umočenih u crnu belgijsku čokoladu i s delikatnim zemljanim aromama u pozadini. Ukus vina je pun i bogat, dugotrajan sa voćnom završnicom.

Prokupac 2009
Podrum Ivanović
Vino od čistog prokupca koje u sebi na moderan način nosi delić srpske istorije. Na mirisu kombinacija zemljanih i kožnih aroma s voćnom podrškom i naglašenim mirisom hrasta. Telo je puno, dobrog sklada i mekih tanina.

Rodoslov 2006
Podrum Aleksandrović
Kupaža kaberne sovinjona, merloa i malo prokupca. Nos je bogat, kompleksan i vrlo dopadljiv kao mešavina kupina, duvana i svežih začinskih aroma. Telo je skladno, srednje puno, sa skladnim taninima i kiselinama. Vino je srednje završnice s naznakama hrasta.

Sub Rosa 2007
Vinarija Budimir
Vino je kupaža prokupca i kaberne sovinjona. Intenzivne je ljubičaste boje i prepoznatljive arome zrele kože u mešavini sa ljubičicom  i vanilom iz drveta. Punog tela i jakih tanina, a ova vrsta ima dugu završnicu crne čokolade.

Millennium barrique 2007
Podrum Jelić
Bordovska kupaža s blagom dominacijom merloa koja je sazrevala 18 meseci u hrastovim baricima. Vino je duboke rubin crvene boje, nos intenzivan i slojevito se otvara dajući mešavinu crnog i crvenog bobičastog voća, s crnom šljivom u pozadini i delikatnim začinskim aromama mente i eukaliptusa. Ukus je pun i skladan. Poželjno dekantirati. Raste odležavanjem u boci.

Zapis Red 2007
Podrum Janko
Vino napravljeno od čistog merloa iz Smedereva. Lepe rubin crvene boje sa dominacijom aroma jagodičastog voća i zrelih višanja, mekih tanina i punog tela, s dugom i sočnom završnicom.

Cabernet suvignon 2009
Podrum Cilić
Vino duboke rubin crvene boje. Na nosu se smenjuju ljubičica, kupina i sveže začinske arome sa nežnim zemljanim aromama i prizvukom drugih bordovskih sorti. Ukus je pun, ali elegantan. Tanini su sočni i stvoreni za uživanje. Vino je dobrog balansa i stalno traži drugi gutljaj.

Carigrad 2009
Podrum Radenković
Kupaža prokupca, gamea i kaberne sovinjona iz Župe. Vino sa duhom tradicije i prepoznatljivim karakterom prokupca. Mešavina zemljanih i zrelih voćnih aroma dominira u mirisu, i ove note se slojevito otvaraju. Telo je srednje puno, s mekim taninima i lepim kiselinama. S ovim vinom će vam trebati malo strpljenja jer mu je potrebno vremena da se otvori u čaši.

Mammoth pinot noir 2007
Vinarija Jelić
Ovo vino od čistog pino noara sazrevalo je 15 meseci u baricima od francuskog i srpskog hrasta. Pravi je raritet na našim prostorima. Bogato je na mirisu i ukusu. Kombinacija crne čokolade i zrelih višanja ostavlja utisak cherry bombonjere. Telo je puno, voćno, s odličnim kiselinama i taninima. Ima potencijala da se još razvija u boci.  


PET NAJBOLJIH NOVIH BG RESTORANA PET NAJBOLJIH NOVIH BG RESTORANA wine5.jpg FESTIVAL VINA MEDITERANEO TOP 10 RESTORANA 2010. TOP 10 RESTORANA 2010. GASTRO: ZDRAVO ZDRAVO GASTRO: ZDRAVO ZDRAVO
13063085_1007242759357051_5059674220790142532_o
PULS GRADA · gastro

Ideja je da uživanje u sladoledu postane (i ostane!) pravo hedonističko iskustvo, gde se sladoledi od čokolade zaista i pripremaju od prave čokolade, i to najkvalitetnije, a voćni ukusi sadrže maksimalan procenat pravog voća. Uz to, različite zanimljive kombinacije ukusa, očekivane i neočekivane, prave iskorak i nude drugačija sladoledna iskustva!

Bakery Employee at Work Šarlo – pravi hleb! Lokal (32) Kafeterija Lokal: Mesto gde se uz kafu priča o kafi
Bakery Employee at Work
PULS GRADA · gastro

Ni jedan miris na ovom svetu ne može se uporediti sa mirisom hleba. On podseća na detinjstvo, daleka putovanja, otvara apetit, budi uspomene, čini da se osećamo sigurno i bezbrižno. Ovaj neodoljivi miris posebno mami iz “Šarla”, a u čemu je tajna njihovog fantastičnog hleba otkriće vam Tamara Dubičanac i Tajma Hodžić zaposlene u ovoj šarmantnoj pekari.

12779194_936744779767073_4323191152975962704_o Pivnica Žirafa 23: Oaza piva i roštilja Čudni burgeri Ovo su najčudni burgeri na svetu
Lokal (32)
PULS GRADA · gastro

Ušuškana u ulici Alekse Nenadovića, na Vračaru, nalazi se kafeterija Lokal – mesto za razotkrivanje i zaljubljivanje u kafu. Kafeterija Lokal je mesto gde se uz kafu priča o kafi.

Tekst: Jelena Popović

Enterijer Lokala je kombinacija prirodnih materijala i toplih boja, istovremeno i galerija otvorena za sve mlade umetnike koji žele da predstave svoje radove. U Kafeteriji Lokal se služi 6 vrsta zrna kafe, koja se razlikuju po ukusu – na koji utiče način uzgoja, pranja i prženja. Postoji “Blend kuće” koji predstavlja najblaži prelaz između komercijalne i “specijalne” kafe. Dalje, tu su i srednje prženi blend, organska kafa, brazilska, dekaf i kafa meseca. A kao specijalitet kuće na meniju su menta kafa i oranž kafa.

Super Donkey Super Donkey: Oaza zdrave hrane u Beogradu SCARPET-31 Scarpetta - najbolja internacionalna kuhinja u Novom Sadu
12779194_936744779767073_4323191152975962704_o
PULS GRADA · gastro

Ambijent pivnice Žirafa 23 je pravi bavarski – drvene klupe svetle boje, dugačak šank sa točilicama, i lusteri sa velikim pivskim kriglama, a ponuda piva i hrane konkretna i veoma kvalitetna.

Tekst: Jelena Popović

U ponudi je 26 točenih piva i preko 100 flaširanih piva iz celog sveta. A uz pivo, sočni ćevapi, pikantne kobasice, mekane butkice, slasna krilca….i domaće, vruće bavarske perece. Jelovnik se menja u zavisnosti od sezone, pa će ovog leta uz pivo da se slože nova četiri ukusa pilećih krilaca, sa različitim začinima i sosovima – probali smo ih, i ne možemo da prestanemo da mislimo na njih. A ne možemo da prestanemo da mislimo i na ćevape, a i na pivo, a i na bavarske perece…Pivnica Žirafa 23 je pravo mesto za svakog ljubitelja piva i domaće hrane.

Super Donkey Super Donkey: Oaza zdrave hrane u Beogradu SCARPET-31 Scarpetta - najbolja internacionalna kuhinja u Novom Sadu
cover
PULS GRADA · gastro

Restoran odjedanput i preko noći “iznikne” u nečijem stanu, staroj fabrici, napuštenom prostoru, u nekom od skvotova, na tajnoj lokaciji i tokom raznih festivala. Lepota je u tome što ovakvi restorani postoje kratko, a zatim prelaze na drugu lokaciju ili grad. Nema ograničenja kada su mašta i inovativnost u pitanju, te tako možete leteti i ručati u isto vreme, jesti potpuno sami, biti u kafiću Twin Peaksa ili pojesti vaš “poslednji obrok”.

Ruska poslastičarka pravi kolače u kojima možete da se ogledate Ruska poslastičarka pravi kolače u kojima možete da se ogledate 12976936_997534933663683_4719028639620582866_o Foody Club: Novi servis za naručivanje hrane