NAJBOLJA SRPSKA VINA
PULS GRADA · gastro

Pogledajte izbor najboljih srpskih vina koji je za City Gourmet napravila Đurđa Katić, naša najbolja somelijerka koja je izabrana među osam najboljih svetskih prepoznavača vina.

20 odabranih srpskih vina

Tekst: Đurđa Katić

 

NAJBOLJA SRPSKA VINAimg-winenet_morava2009.jpg

Morava 2009
Vinarija Jelić
Vino je napravljeno od novostvorene organske sorte Morava. Kao Srbija pretočena u bocu ovaj ukus  predstavlja naše podneblje, a vinograd predstavlja unikat u celom svetu. Vrlo jedinstvenog karaktera s dominantom aromom bele breskve. Punog tela i skladnih kiselina, sa dugom voćnom završnicom. Odlično je mlado, ali ima dobar potencijal za sazrevanje.

Trijumf 2009
Vinarija Aleksandrović
Vino s dominantnim sovinjon blanom u kupaži nastalo po receptu starog kraljevog podrumara. Ovo je vino novog vremena koje oslikava kombinaciju umešnosti enologa i kvalitetnog grožđa. Ima bogat nos, razvijen zelenim aromama asparagusa i vreže paradajza. Na ukusu je puno, sočno i mineralno sa zelenom kafom u završnici.

Chardonnay barrique 2010
Podrum Radovanović
Jedna od najzastupljenijih sorti u celom svetu, a time i veći izazov za vinara da napravi nešto drugačije od ostalih. Vino je fermentisalo i odležalo u hrastovom buretu, dobro je razvijeno i bogato. Arome su prožete tonovima vanile, struktura je dobra, a telo puno i skladno s lepim kiselinama.

Tamjanika 2009
Podrum Minić
Vino od naše „prisvojene autohtone” sorte iz Župe. Vrlo dopadljivo na mirisu, sa specifičnim začinskim i biberastim aromama podržanim prepoznatljivim cvetnim mirisom zove koji je karakterističan za ovu sortu. Skladnog je tela i lepršavih kiselina. Ovo je vino s identitetom.

Tamjanika Villa Vina 2009
Vinarija Milosavljević
Ovo je vino lepe svetložute boje sa zelenim odsjajem. Na nosu je sveže, cvetno, s dominacijom arome cveta zove i mešavinom drugog slatkog cveća i minerala. Na ukusu, vino je hrskavo i vrlo sveže. Zbog ovih karakteristika može se reći da je to vino za svakoga i svaku priliku.

Fume Blanc 2010
Podrum Cilić
Napravljeno od čistog sovinjona, fermentisanog i odležalog u francuskom bariku, ovo vino ima gusto zlatnožutu boju s kristalnom bistrinom. Na nosu je kompleksno, oseća se mešavina dima, vanile i cvetnih aroma. Punog je tela, sa svedenim kiselinama i sočnom završnicom. Poželjno je dekantirati ga pre serviranja.

Cenzurisano Rajnski Rizling 2007
Vinarija Jelić
Odležao, pun i neverovatno potentan rajnski rizling koji već ulazi u 5. godinu. Izuzetne zelenkaste nijanse kriju godište na prvi pogled. Nos je bogat i vrlo razvijen, sa tipično cvetnim i delikatnim petrolejskim aromama. Na ukusu vino je svileno s mirnim, ukroćenim  kiselinama, srednje punog tela i ukusa koji zove na drugi gutljaj.

Slatka Eva 2009
Vinarija Vindulo
Kupaža sorti kosmopolita, petra i petka, rađeno od prezrelog grožđa. Ovo vino krase lepe arome egzotičnog slatkog voća i dobra svežina na mirisu. Telo je puno, s dosta rezidualnog šećera, ali i dobrim kiselinama koje ovo vino čine prijatnim za uživanje.

Quet Italijanski Rizling 2009
Fruškogorski vinogradi
Reč je o mladom vinu koje je napravljeno od autohotne sorte s ovih prostora. Na nosu je cvetno i vrlo  sveže, dok se ukus može okarakterisati kao srednje pun i prilično skladan.

Mina Roze 2010
Vinarija Stemina
Ovo je roze vino napravljeno od pino noara. Nijansa mešavine jagoda i trešanja dominira na mirisu s cvetnim aromama u pozadini. Vino je sveže i hrskavo na ukusu, voćno s dugom i prijatnom završnicom.

Cabernet sauvignon rezerva 2008
Podrum Radovanović
Vino od čistog kaberne sovinjona. Odležalo je 18 meseci u mešano – američkom, slavonskom i srpskom hrastu. Na mirisu dominira crno zrelo voće s dodirom vanile i karamela. Telo je puno, dobre strukture i potencijala, s mekim, sočnim taninima i dugom voćnom završnicom s naznakom zelene paprike na kraju. 

Merlot selection 2007
Vinarija Do kraja sveta
Vino rubin crvene boje, s lepo razvijenim mirisom zrelih trešanja umočenih u crnu belgijsku čokoladu i s delikatnim zemljanim aromama u pozadini. Ukus vina je pun i bogat, dugotrajan sa voćnom završnicom.

Prokupac 2009
Podrum Ivanović
Vino od čistog prokupca koje u sebi na moderan način nosi delić srpske istorije. Na mirisu kombinacija zemljanih i kožnih aroma s voćnom podrškom i naglašenim mirisom hrasta. Telo je puno, dobrog sklada i mekih tanina.

Rodoslov 2006
Podrum Aleksandrović
Kupaža kaberne sovinjona, merloa i malo prokupca. Nos je bogat, kompleksan i vrlo dopadljiv kao mešavina kupina, duvana i svežih začinskih aroma. Telo je skladno, srednje puno, sa skladnim taninima i kiselinama. Vino je srednje završnice s naznakama hrasta.

Sub Rosa 2007
Vinarija Budimir
Vino je kupaža prokupca i kaberne sovinjona. Intenzivne je ljubičaste boje i prepoznatljive arome zrele kože u mešavini sa ljubičicom  i vanilom iz drveta. Punog tela i jakih tanina, a ova vrsta ima dugu završnicu crne čokolade.

Millennium barrique 2007
Podrum Jelić
Bordovska kupaža s blagom dominacijom merloa koja je sazrevala 18 meseci u hrastovim baricima. Vino je duboke rubin crvene boje, nos intenzivan i slojevito se otvara dajući mešavinu crnog i crvenog bobičastog voća, s crnom šljivom u pozadini i delikatnim začinskim aromama mente i eukaliptusa. Ukus je pun i skladan. Poželjno dekantirati. Raste odležavanjem u boci.

Zapis Red 2007
Podrum Janko
Vino napravljeno od čistog merloa iz Smedereva. Lepe rubin crvene boje sa dominacijom aroma jagodičastog voća i zrelih višanja, mekih tanina i punog tela, s dugom i sočnom završnicom.

Cabernet suvignon 2009
Podrum Cilić
Vino duboke rubin crvene boje. Na nosu se smenjuju ljubičica, kupina i sveže začinske arome sa nežnim zemljanim aromama i prizvukom drugih bordovskih sorti. Ukus je pun, ali elegantan. Tanini su sočni i stvoreni za uživanje. Vino je dobrog balansa i stalno traži drugi gutljaj.

Carigrad 2009
Podrum Radenković
Kupaža prokupca, gamea i kaberne sovinjona iz Župe. Vino sa duhom tradicije i prepoznatljivim karakterom prokupca. Mešavina zemljanih i zrelih voćnih aroma dominira u mirisu, i ove note se slojevito otvaraju. Telo je srednje puno, s mekim taninima i lepim kiselinama. S ovim vinom će vam trebati malo strpljenja jer mu je potrebno vremena da se otvori u čaši.

Mammoth pinot noir 2007
Vinarija Jelić
Ovo vino od čistog pino noara sazrevalo je 15 meseci u baricima od francuskog i srpskog hrasta. Pravi je raritet na našim prostorima. Bogato je na mirisu i ukusu. Kombinacija crne čokolade i zrelih višanja ostavlja utisak cherry bombonjere. Telo je puno, voćno, s odličnim kiselinama i taninima. Ima potencijala da se još razvija u boci.  


PET NAJBOLJIH NOVIH BG RESTORANA PET NAJBOLJIH NOVIH BG RESTORANA wine5.jpg FESTIVAL VINA MEDITERANEO
Gozba
PULS GRADA · gastro

Često sam gledajući domaće blogove razmišljala o tome zašto, ako su nam već dostupni isti fotoaparati, softveri i tutorijali, kao i ljudima u inostranstvu, naši nisu dovoljno dopadljivi i stilizovani. Nekako kao da sve vreme želimo da budemo deo tog sveta, ali nismo spremni dovoljno da se potrudimo i zaslužimo svoje mesto. Međutim, pojavile su se tri devojke sa svojim blogovima da me u to razuvere i dokažu da i mi možemo jednako dobro, ako ne i bolje.

Indijska kuhinja Indijska kuhinja: Tako mekano! Pasta Chef Pasta Chef - majstori italijanskih specijaliteta
Tri zvezde sa severa
PULS GRADA · gastro

- Maatori – zavrnuo je po običaju Dovlica – ‘oćeš s nama u Italiju? Kad? Pa, idemo 20. oktobra, ostajemo par dana.
Ne znam, brate, frka mi je sa poslom…
- Idemo do Ferarija, Paola Skavina i do Terlana.
- Do Terlana?
- Da.
- Organizovaću se, idem!

I tako je uz jednog novinara, mala, ali probrana ekipa somelijera i trgovaca vinom, predvođena Dovlicom koga svaki ozbiljan trgovac vinom u Srbiji prepoznaje kao alfu i omegu domaće ispostave kompanije Passione Italiana, krenula put severa Italije. Vozači kombija uglavnom nisu deo ekipe, ali Brka nije samo vozač kombija, već istinska faca, tako da računajte i njega. Iako nismo otišli prvo tamo, priču počinjem od Terlana.

Indijska kuhinja Indijska kuhinja: Tako mekano! Pasta Chef Pasta Chef - majstori italijanskih specijaliteta
Pasta Chef
PULS GRADA · gastro

Slogan „sve je počelo od nas“ sa punim pravom može i treba da nosi ovo mesto odakle je počela ekspaznija „pasta za poneti“ širom Beograda, i još šire.

Sada pod novim imenom, posle par meseci zatišja, vraćaju se stari a podmlađeni majstori za originalne i odlične paste.

Na istoj adresi, Kondina ulica, u prostoru koji je sve više ispunjen onima koji bi baš ovde i baš odmah da probaju pastu sada su u ponudi i neke sasvim nove kombinacije i neke sasvim nove cenovne kategorije.

shutterstock_151082906 Indijski hleb: Bez njega se ne može Coffee cake bakery Coffee Cake Bakery - nova lokacija na Kaleniću
shutterstock_151082906
PULS GRADA · gastro

Svež, hrskav, vruć, beli, crni, sa maslinovim uljem, sa belim lukom…mogli bi u nedogled da nabrajamo. Hleb je prosto neizostavan u ishrani i kada odlučimo da ga izbacimo iz upotrebe zbog dijete ili bilo kog drugog razloga on nam najviše nedostaje. Priznaćete da je nepravedno zapostavljen, želimo da vam otkrijemo sve tajne indijskog hleba.

Coffee cake bakery Coffee Cake Bakery - nova lokacija na Kaleniću hrana za utehu Hrana za utehu: 10 novih recepata iz svih krajeva sveta
Coffee cake bakery
PULS GRADA · gastro

Smešten na samom obodu Kalenić pijace, novi Coffee Cake Bakery lokal donosi jednako sjajan ugođaj i jednako originalne ukuse koje smo probali u prvom njihovom objektu prošlog leta na Bulevaru.

Na samom kraju Kursuline ulice, tik do skvera, nalazi se prepoznatljivo uređen prostor, sa puno prirodnih elemenata koji donose toplinu i veoma prijatan osećaj, uz dve bašte i pogled na vitrinu koja ima zaista raskošnu ponudu.

hrana za utehu Hrana za utehu: 10 novih recepata iz svih krajeva sveta škola malih kuvara Klub malih kuvara - kulinarska radionica za decu i roditelje
Omiljena pekara
PULS GRADA · gastro

Originalan i neobičan koncept koji donosi doživaljaj i ambijent dobre pekare i mnogo više od pekare, nedavno je predstavljen u Ruzveltovoj ulici i vrlo brzo stekao niz poklonika. Uvidevši potrebu da jedno mesto bude i rešenje za brz zalogaj “za poneti” (pekara), ali i za ozbiljan i ozbijno pirpremljen obrok, vlasnici “Omiljene pekare” napravili su korak dalje, imenu dodali “Omiljena pasta” i napravili dobitnu kombinaciju.

Ukusi Francuske Gout de France 2015: Ukusi Francuske u 1000 restorana sveta Ukusi Francuske „Ukusi Francuske“ i na vašem tanjiru