NAJBOLJA SRPSKA VINA
PULS GRADA · gastro

Pogledajte izbor najboljih srpskih vina koji je za City Gourmet napravila Đurđa Katić, naša najbolja somelijerka koja je izabrana među osam najboljih svetskih prepoznavača vina.

20 odabranih srpskih vina

Tekst: Đurđa Katić

 

NAJBOLJA SRPSKA VINAimg-winenet_morava2009.jpg

Morava 2009
Vinarija Jelić
Vino je napravljeno od novostvorene organske sorte Morava. Kao Srbija pretočena u bocu ovaj ukus  predstavlja naše podneblje, a vinograd predstavlja unikat u celom svetu. Vrlo jedinstvenog karaktera s dominantom aromom bele breskve. Punog tela i skladnih kiselina, sa dugom voćnom završnicom. Odlično je mlado, ali ima dobar potencijal za sazrevanje.

Trijumf 2009
Vinarija Aleksandrović
Vino s dominantnim sovinjon blanom u kupaži nastalo po receptu starog kraljevog podrumara. Ovo je vino novog vremena koje oslikava kombinaciju umešnosti enologa i kvalitetnog grožđa. Ima bogat nos, razvijen zelenim aromama asparagusa i vreže paradajza. Na ukusu je puno, sočno i mineralno sa zelenom kafom u završnici.

Chardonnay barrique 2010
Podrum Radovanović
Jedna od najzastupljenijih sorti u celom svetu, a time i veći izazov za vinara da napravi nešto drugačije od ostalih. Vino je fermentisalo i odležalo u hrastovom buretu, dobro je razvijeno i bogato. Arome su prožete tonovima vanile, struktura je dobra, a telo puno i skladno s lepim kiselinama.

Tamjanika 2009
Podrum Minić
Vino od naše „prisvojene autohtone” sorte iz Župe. Vrlo dopadljivo na mirisu, sa specifičnim začinskim i biberastim aromama podržanim prepoznatljivim cvetnim mirisom zove koji je karakterističan za ovu sortu. Skladnog je tela i lepršavih kiselina. Ovo je vino s identitetom.

Tamjanika Villa Vina 2009
Vinarija Milosavljević
Ovo je vino lepe svetložute boje sa zelenim odsjajem. Na nosu je sveže, cvetno, s dominacijom arome cveta zove i mešavinom drugog slatkog cveća i minerala. Na ukusu, vino je hrskavo i vrlo sveže. Zbog ovih karakteristika može se reći da je to vino za svakoga i svaku priliku.

Fume Blanc 2010
Podrum Cilić
Napravljeno od čistog sovinjona, fermentisanog i odležalog u francuskom bariku, ovo vino ima gusto zlatnožutu boju s kristalnom bistrinom. Na nosu je kompleksno, oseća se mešavina dima, vanile i cvetnih aroma. Punog je tela, sa svedenim kiselinama i sočnom završnicom. Poželjno je dekantirati ga pre serviranja.

Cenzurisano Rajnski Rizling 2007
Vinarija Jelić
Odležao, pun i neverovatno potentan rajnski rizling koji već ulazi u 5. godinu. Izuzetne zelenkaste nijanse kriju godište na prvi pogled. Nos je bogat i vrlo razvijen, sa tipično cvetnim i delikatnim petrolejskim aromama. Na ukusu vino je svileno s mirnim, ukroćenim  kiselinama, srednje punog tela i ukusa koji zove na drugi gutljaj.

Slatka Eva 2009
Vinarija Vindulo
Kupaža sorti kosmopolita, petra i petka, rađeno od prezrelog grožđa. Ovo vino krase lepe arome egzotičnog slatkog voća i dobra svežina na mirisu. Telo je puno, s dosta rezidualnog šećera, ali i dobrim kiselinama koje ovo vino čine prijatnim za uživanje.

Quet Italijanski Rizling 2009
Fruškogorski vinogradi
Reč je o mladom vinu koje je napravljeno od autohotne sorte s ovih prostora. Na nosu je cvetno i vrlo  sveže, dok se ukus može okarakterisati kao srednje pun i prilično skladan.

Mina Roze 2010
Vinarija Stemina
Ovo je roze vino napravljeno od pino noara. Nijansa mešavine jagoda i trešanja dominira na mirisu s cvetnim aromama u pozadini. Vino je sveže i hrskavo na ukusu, voćno s dugom i prijatnom završnicom.

Cabernet sauvignon rezerva 2008
Podrum Radovanović
Vino od čistog kaberne sovinjona. Odležalo je 18 meseci u mešano – američkom, slavonskom i srpskom hrastu. Na mirisu dominira crno zrelo voće s dodirom vanile i karamela. Telo je puno, dobre strukture i potencijala, s mekim, sočnim taninima i dugom voćnom završnicom s naznakom zelene paprike na kraju. 

Merlot selection 2007
Vinarija Do kraja sveta
Vino rubin crvene boje, s lepo razvijenim mirisom zrelih trešanja umočenih u crnu belgijsku čokoladu i s delikatnim zemljanim aromama u pozadini. Ukus vina je pun i bogat, dugotrajan sa voćnom završnicom.

Prokupac 2009
Podrum Ivanović
Vino od čistog prokupca koje u sebi na moderan način nosi delić srpske istorije. Na mirisu kombinacija zemljanih i kožnih aroma s voćnom podrškom i naglašenim mirisom hrasta. Telo je puno, dobrog sklada i mekih tanina.

Rodoslov 2006
Podrum Aleksandrović
Kupaža kaberne sovinjona, merloa i malo prokupca. Nos je bogat, kompleksan i vrlo dopadljiv kao mešavina kupina, duvana i svežih začinskih aroma. Telo je skladno, srednje puno, sa skladnim taninima i kiselinama. Vino je srednje završnice s naznakama hrasta.

Sub Rosa 2007
Vinarija Budimir
Vino je kupaža prokupca i kaberne sovinjona. Intenzivne je ljubičaste boje i prepoznatljive arome zrele kože u mešavini sa ljubičicom  i vanilom iz drveta. Punog tela i jakih tanina, a ova vrsta ima dugu završnicu crne čokolade.

Millennium barrique 2007
Podrum Jelić
Bordovska kupaža s blagom dominacijom merloa koja je sazrevala 18 meseci u hrastovim baricima. Vino je duboke rubin crvene boje, nos intenzivan i slojevito se otvara dajući mešavinu crnog i crvenog bobičastog voća, s crnom šljivom u pozadini i delikatnim začinskim aromama mente i eukaliptusa. Ukus je pun i skladan. Poželjno dekantirati. Raste odležavanjem u boci.

Zapis Red 2007
Podrum Janko
Vino napravljeno od čistog merloa iz Smedereva. Lepe rubin crvene boje sa dominacijom aroma jagodičastog voća i zrelih višanja, mekih tanina i punog tela, s dugom i sočnom završnicom.

Cabernet suvignon 2009
Podrum Cilić
Vino duboke rubin crvene boje. Na nosu se smenjuju ljubičica, kupina i sveže začinske arome sa nežnim zemljanim aromama i prizvukom drugih bordovskih sorti. Ukus je pun, ali elegantan. Tanini su sočni i stvoreni za uživanje. Vino je dobrog balansa i stalno traži drugi gutljaj.

Carigrad 2009
Podrum Radenković
Kupaža prokupca, gamea i kaberne sovinjona iz Župe. Vino sa duhom tradicije i prepoznatljivim karakterom prokupca. Mešavina zemljanih i zrelih voćnih aroma dominira u mirisu, i ove note se slojevito otvaraju. Telo je srednje puno, s mekim taninima i lepim kiselinama. S ovim vinom će vam trebati malo strpljenja jer mu je potrebno vremena da se otvori u čaši.

Mammoth pinot noir 2007
Vinarija Jelić
Ovo vino od čistog pino noara sazrevalo je 15 meseci u baricima od francuskog i srpskog hrasta. Pravi je raritet na našim prostorima. Bogato je na mirisu i ukusu. Kombinacija crne čokolade i zrelih višanja ostavlja utisak cherry bombonjere. Telo je puno, voćno, s odličnim kiselinama i taninima. Ima potencijala da se još razvija u boci.  


PET NAJBOLJIH NOVIH BG RESTORANA PET NAJBOLJIH NOVIH BG RESTORANA wine5.jpg FESTIVAL VINA MEDITERANEO TOP 10 RESTORANA 2010. TOP 10 RESTORANA 2010. GASTRO: ZDRAVO ZDRAVO GASTRO: ZDRAVO ZDRAVO
Podrum novi
PULS GRADA · gastro

U svakom smislu sasvim nova gastro lokacija otvorena je na Novom Beoragdu, u podnožju novog stambenog kompleksa u Bulevaru Mihajla Pupina, između ulica Goce Delčeva i Džona Kenedija. Prostran enetrijer zaista ostavlja vrlo prijatan utisak u kombinaciji prirodnih materijala (cigla, drvo…), uz veliki šank i posebno izdvojenu prodavnicu vina. Pripadajuća bašta sa nekoliko stabala starih maslina priča je za sebe, a zapravo čitav lokal tako koncipiran da se jednako prijatno osećate i ako ste svratili na kafu i kolač i ako ste pasioniran ljubitelj vina.

10724225_809650869089859_1603382226_ntertertert Doručak na Instagramu: Voda ide na usta od ranog jutra Baštino Baštino: Potpuno jedinstvena bašta
10724225_809650869089859_1603382226_ntertertert
PULS GRADA · gastro

Za ovo jutro pripremili smo za vas 10 najboljih Instagram profila sa slikama doručka. Moći ćete da vidite sve od standardnih prženih jaja na oko sa slaninom i tosta sa džemom, pa do već kompleksnijih kombinacija egzotičnog i/ili koštunjavog voća, sireva, preliva i svežeg ražanog hleba.

Praktične stvari za posao Besmislice koje će vam olakšati posao Christina Aguilera Pogledajte video: Christina Aguilera imitira svoje koleginice
Baštino
PULS GRADA · gastro

Bašta i mesto i atmosfera koje smo prošlog leta zavoleli na prvi pogled, prvu posetu i prvi zalogaj, i ovog proleća/leta/jeseni ponovo raduje svojim prisustvom i novim koracima koje ovaj restoran čine još privlačnijim za svako doba dana i večeri. Smešten uz Roda bioskopski kompleks na Banovom brdu, Baštino vas zapravo premešta na neke sasvim druge prostore, obale i gradove. I to izmešta tako da se osećate sasvim izdvojeno od okoline (u svakom smislu), tako da svaki detalj od ambijenta i zelenila, muzike i neobično ljubaznog osoblja, do svega što probate i popijete donosi neobično prijatan osećaj i potpuni užitak.

Brewdog Brewdog hotel: Pivo na točenje u svakoj sobi Homebrewing Pivologija (4): Homebrewing
Manufaktura
PULS GRADA · gastro

Smelo i korenito redizajniranje nekada veoma popularne Que Passe, donelo je jedan sasvim nov koncept nacionalnog restorana u modernom duhu. Interesantna postavaka sa policama duž zidova gde su poređane namirnice (brašno, tegle sa povrćem, vina, ulja, masline…) koje se inače koriste u pripremi ovdašnjih jela, puno drveta i dve bašte od kojih ona natkrivena kišobranima (u delu ka Rajićevoj ulici) posebno privlači pažnju, zapravo su autentična pozornica za predstavljanje kuhinja sa ovih prostora. A ti su prostori čitav Balkan, predstavljen u kreativno dizajniranom meniju koji dodatno predstavlja ljubazno osoblje obučeno u mantile.

Savoca Savoca: Pizze i ne samo pizze Restoran Patlidžan Patlidžan: Restoran beogradske hrane
Savoca
PULS GRADA · gastro

Prometna lokacija na Bulevaru Oslobođenja u Novom Sadu sa jedne, a zaista odlične pizze sa druge strane, dva su ključna, ali ne i jedina aduta u ponudi picerije/restorana Savoca. Nekima poznat sa lokacije u samom centru grada, Savoca sada u znatno širem prostoru ima zaista više nego bogatu ponudu kojoj je okosnica peć na drva. Za početak nekoliko opcija za doručak i sendviča, karpaćo i selekcija hladnih predjela, a kao uvod u ovdašnji gastro svet probali smo odlične i vrlo bogate bruskete sa pršutom i sirom. Slede supe i obrok salate, a onda se ulazi u ovdašnje carstvo pizza sa preko trideset (!) različitih kombinacija u čak četiri dimenzije (mala, mini, srednja, porodična).

Restoran Patlidžan Patlidžan: Restoran beogradske hrane Rudi Kurniavan Chateau falsifikat: Uspon i pad Rudija Kurniavana
Restoran Patlidžan
PULS GRADA · gastro

Pod efektnim imenom i zavodljivim sloganom “restoran beogradske hrane”, na Vračaru, na samom uglu Braničevske i Hadži Melentijeve ulice, na ovdašnju gastro scenu stupa restoran koje donosi pregršt osveženja. Počev od vizuelnog identiteta (Slavimir Stojanović) i lucidnog rešenja na tavanici (tipografija by Žolt Kovač), preko enterijera (projektni biro V2A – Vladimir Ivošević i Vanja Vulin Ivošević) koji kombinacijom detalja, drveta i toplih boja mami osmeh i “procvetale” bašte, pa sve do finog poigravanja ukusima na meniju, Patlidžan je od onih mesta koje osvajaju šarmom u svakom segmentu.
I na kraju, a zapravo na prvom mestu, u svakom trenutku i svakom kutku oseti se i vidi potpuna posvećenost i predanost vlasnika koji ličnim prisustvom i entuzijazmom pokreće celu priču. A na tanjirima… vešto spajanje ukusa, lokalnog i internacionalnog, poznatog i neočekivanog…

Rudi Kurniavan Chateau falsifikat: Uspon i pad Rudija Kurniavana Snake Venom Pivologija (3): Mašta može svašta
Rudi Kurniavan
PULS GRADA · gastro

Udarci drvenog čekića u sto ostaće zauvek zvuk koji je odredio život Rudija Kurniavana. Na početku njegove priče, drveni čekić koji označava kraj bilo koje od stotine aukcija retkih boca omogućiće mu streloviti uspon kroz svet kolekcionara i trgovaca skupim vinima, ugled i reputaciju jednog od najvećih poznavalaca finih vina na svetu, kao i najskuplje automobile, Filip Patek satove, najbolja odela, vile, jahte i sve što uz to ide.

Snake Venom Pivologija (3): Mašta može svašta Steak & Wine Steak & Wine Bar: Jednostavno i ubedljivo