NAJBOLJA SRPSKA VINA
PULS GRADA · gastro

Pogledajte izbor najboljih srpskih vina koji je za City Gourmet napravila Đurđa Katić, naša najbolja somelijerka koja je izabrana među osam najboljih svetskih prepoznavača vina.

20 odabranih srpskih vina

Tekst: Đurđa Katić

 

NAJBOLJA SRPSKA VINAimg-winenet_morava2009.jpg

Morava 2009
Vinarija Jelić
Vino je napravljeno od novostvorene organske sorte Morava. Kao Srbija pretočena u bocu ovaj ukus  predstavlja naše podneblje, a vinograd predstavlja unikat u celom svetu. Vrlo jedinstvenog karaktera s dominantom aromom bele breskve. Punog tela i skladnih kiselina, sa dugom voćnom završnicom. Odlično je mlado, ali ima dobar potencijal za sazrevanje.

Trijumf 2009
Vinarija Aleksandrović
Vino s dominantnim sovinjon blanom u kupaži nastalo po receptu starog kraljevog podrumara. Ovo je vino novog vremena koje oslikava kombinaciju umešnosti enologa i kvalitetnog grožđa. Ima bogat nos, razvijen zelenim aromama asparagusa i vreže paradajza. Na ukusu je puno, sočno i mineralno sa zelenom kafom u završnici.

Chardonnay barrique 2010
Podrum Radovanović
Jedna od najzastupljenijih sorti u celom svetu, a time i veći izazov za vinara da napravi nešto drugačije od ostalih. Vino je fermentisalo i odležalo u hrastovom buretu, dobro je razvijeno i bogato. Arome su prožete tonovima vanile, struktura je dobra, a telo puno i skladno s lepim kiselinama.

Tamjanika 2009
Podrum Minić
Vino od naše „prisvojene autohtone” sorte iz Župe. Vrlo dopadljivo na mirisu, sa specifičnim začinskim i biberastim aromama podržanim prepoznatljivim cvetnim mirisom zove koji je karakterističan za ovu sortu. Skladnog je tela i lepršavih kiselina. Ovo je vino s identitetom.

Tamjanika Villa Vina 2009
Vinarija Milosavljević
Ovo je vino lepe svetložute boje sa zelenim odsjajem. Na nosu je sveže, cvetno, s dominacijom arome cveta zove i mešavinom drugog slatkog cveća i minerala. Na ukusu, vino je hrskavo i vrlo sveže. Zbog ovih karakteristika može se reći da je to vino za svakoga i svaku priliku.

Fume Blanc 2010
Podrum Cilić
Napravljeno od čistog sovinjona, fermentisanog i odležalog u francuskom bariku, ovo vino ima gusto zlatnožutu boju s kristalnom bistrinom. Na nosu je kompleksno, oseća se mešavina dima, vanile i cvetnih aroma. Punog je tela, sa svedenim kiselinama i sočnom završnicom. Poželjno je dekantirati ga pre serviranja.

Cenzurisano Rajnski Rizling 2007
Vinarija Jelić
Odležao, pun i neverovatno potentan rajnski rizling koji već ulazi u 5. godinu. Izuzetne zelenkaste nijanse kriju godište na prvi pogled. Nos je bogat i vrlo razvijen, sa tipično cvetnim i delikatnim petrolejskim aromama. Na ukusu vino je svileno s mirnim, ukroćenim  kiselinama, srednje punog tela i ukusa koji zove na drugi gutljaj.

Slatka Eva 2009
Vinarija Vindulo
Kupaža sorti kosmopolita, petra i petka, rađeno od prezrelog grožđa. Ovo vino krase lepe arome egzotičnog slatkog voća i dobra svežina na mirisu. Telo je puno, s dosta rezidualnog šećera, ali i dobrim kiselinama koje ovo vino čine prijatnim za uživanje.

Quet Italijanski Rizling 2009
Fruškogorski vinogradi
Reč je o mladom vinu koje je napravljeno od autohotne sorte s ovih prostora. Na nosu je cvetno i vrlo  sveže, dok se ukus može okarakterisati kao srednje pun i prilično skladan.

Mina Roze 2010
Vinarija Stemina
Ovo je roze vino napravljeno od pino noara. Nijansa mešavine jagoda i trešanja dominira na mirisu s cvetnim aromama u pozadini. Vino je sveže i hrskavo na ukusu, voćno s dugom i prijatnom završnicom.

Cabernet sauvignon rezerva 2008
Podrum Radovanović
Vino od čistog kaberne sovinjona. Odležalo je 18 meseci u mešano – američkom, slavonskom i srpskom hrastu. Na mirisu dominira crno zrelo voće s dodirom vanile i karamela. Telo je puno, dobre strukture i potencijala, s mekim, sočnim taninima i dugom voćnom završnicom s naznakom zelene paprike na kraju. 

Merlot selection 2007
Vinarija Do kraja sveta
Vino rubin crvene boje, s lepo razvijenim mirisom zrelih trešanja umočenih u crnu belgijsku čokoladu i s delikatnim zemljanim aromama u pozadini. Ukus vina je pun i bogat, dugotrajan sa voćnom završnicom.

Prokupac 2009
Podrum Ivanović
Vino od čistog prokupca koje u sebi na moderan način nosi delić srpske istorije. Na mirisu kombinacija zemljanih i kožnih aroma s voćnom podrškom i naglašenim mirisom hrasta. Telo je puno, dobrog sklada i mekih tanina.

Rodoslov 2006
Podrum Aleksandrović
Kupaža kaberne sovinjona, merloa i malo prokupca. Nos je bogat, kompleksan i vrlo dopadljiv kao mešavina kupina, duvana i svežih začinskih aroma. Telo je skladno, srednje puno, sa skladnim taninima i kiselinama. Vino je srednje završnice s naznakama hrasta.

Sub Rosa 2007
Vinarija Budimir
Vino je kupaža prokupca i kaberne sovinjona. Intenzivne je ljubičaste boje i prepoznatljive arome zrele kože u mešavini sa ljubičicom  i vanilom iz drveta. Punog tela i jakih tanina, a ova vrsta ima dugu završnicu crne čokolade.

Millennium barrique 2007
Podrum Jelić
Bordovska kupaža s blagom dominacijom merloa koja je sazrevala 18 meseci u hrastovim baricima. Vino je duboke rubin crvene boje, nos intenzivan i slojevito se otvara dajući mešavinu crnog i crvenog bobičastog voća, s crnom šljivom u pozadini i delikatnim začinskim aromama mente i eukaliptusa. Ukus je pun i skladan. Poželjno dekantirati. Raste odležavanjem u boci.

Zapis Red 2007
Podrum Janko
Vino napravljeno od čistog merloa iz Smedereva. Lepe rubin crvene boje sa dominacijom aroma jagodičastog voća i zrelih višanja, mekih tanina i punog tela, s dugom i sočnom završnicom.

Cabernet suvignon 2009
Podrum Cilić
Vino duboke rubin crvene boje. Na nosu se smenjuju ljubičica, kupina i sveže začinske arome sa nežnim zemljanim aromama i prizvukom drugih bordovskih sorti. Ukus je pun, ali elegantan. Tanini su sočni i stvoreni za uživanje. Vino je dobrog balansa i stalno traži drugi gutljaj.

Carigrad 2009
Podrum Radenković
Kupaža prokupca, gamea i kaberne sovinjona iz Župe. Vino sa duhom tradicije i prepoznatljivim karakterom prokupca. Mešavina zemljanih i zrelih voćnih aroma dominira u mirisu, i ove note se slojevito otvaraju. Telo je srednje puno, s mekim taninima i lepim kiselinama. S ovim vinom će vam trebati malo strpljenja jer mu je potrebno vremena da se otvori u čaši.

Mammoth pinot noir 2007
Vinarija Jelić
Ovo vino od čistog pino noara sazrevalo je 15 meseci u baricima od francuskog i srpskog hrasta. Pravi je raritet na našim prostorima. Bogato je na mirisu i ukusu. Kombinacija crne čokolade i zrelih višanja ostavlja utisak cherry bombonjere. Telo je puno, voćno, s odličnim kiselinama i taninima. Ima potencijala da se još razvija u boci.  


PET NAJBOLJIH NOVIH BG RESTORANA PET NAJBOLJIH NOVIH BG RESTORANA wine5.jpg FESTIVAL VINA MEDITERANEO
Automatski nacrt
PULS GRADA · gastro

Film reditelja Wesa Andersona „Grand Budapest Hotel“ osvojio je četiri Oskara na nedavno održanoj dodeli prestižnih nagrada Američke filmske akademije. Ako ste ljubitelj ovog filma i želite da proslavite ovaj uspeh u stilu, predlažemo vam da napravite princes krofne nalik onima koje se služe u poslastičarnici Mendl u ovom filmu.

Školski obroci Šta jedu deca u školama širom sveta Kasina Bar Community by Kasina - internacionalna kuhinja na Terazijama
Kasina Bar
PULS GRADA · gastro

Praktično potpuno nov, restoran u podnožju hotela Kasina na Terazijama, sada pod imenom Community by Kasina, pravi je dokaz kako kreativnost i preduzimljivost mogu da „preobrate‟ jedno mesto.

Moderan i prostran enterijer koji se uveče lako transformiše u klub, sada je restoran koji osvaja na svim nivoima: od izbora jela i kvaliteta sastojaka, preko atraktivnog načina serviranja, do zaista povoljnih cena za sam centar grada, a u količinama koje će vas takođe prijatno iznenaditi.

Za početak ne propustite sjajni miks brusketa ili pak autentičnu italijansku dasku (selekcija pršuta, salama i sireva, sušeni paradajz i masline i ulje s ukusom tartufa), a za ozbiljan iskorak probajte volšebnu Ahi Tuna Caprese – blago grilovana tuna na podlozi od buffalo mocarele, s divljim kaparima i susamom, klicama i honey dresingom.

Belo vino Sve osim Šardonea: Priča o ABC pokretu i alternativni vodič kroz bela vina Ginger Ginger: Egzotična Indija!
OMB
PULS GRADA · gastro

Potpuno posebno i sasvim jedinstveno iskustvo donosi restoran u okviru novog i jednako posebnog hotela Radisson Blu kojim Beograd i te kako može da se ponosi.

Senzacionalan spoj modernih kulinarskih i tehnoloških dostignuća s lokalnim gastro nasleđem donosi sasvim posebne kreacije koje daju novu dimenziju uživanja i iščitavanja tradicije.

S puno drveta i detaljima iz Starog mlina (Old Mill) koji se nekad nalazio na ovom mestu, ovdašnji restoran OMB Larder & Lounge (Larder znači „ostava za hranu“) pozornica je na koju stupaju šef kuhinje Fabricio Bigi i sušef Vanja Puškar i tačka odakle počinje hemija dobrih ukusa.

Belo vino Sve osim Šardonea: Priča o ABC pokretu i alternativni vodič kroz bela vina Ginger Ginger: Egzotična Indija!
choco love fest
14. feb
PULS GRADA · gastro

Na Dan zaljubljenih u Supermarket Concept Store-u održaće se festival čokolade pod nazivom „Choco Love Fest‟.

Pored bogate ponude Čoko marketa, posetioci će tog dana uz majstora čokolade imati priliku da nauče kako se prave neke od najboljih čokoladnih poslastica.

A u duhu Dana zaljubljenih, ljubav i moda biće predstavljeni u nekoliko specijalnih modnih segmenata, inspirisanih čokoladom koje su osmislili majstori iz Belgrade Fashion Week dizajn kolektiva.

Za posetioce festivala je organizovano takmićenje u testiranju čokolade. Pobednika čeka nagrada od 1kg čokolade.

Rakija fest Osmi Rakija Fest u subotu u Mikser Houseu Belgrade Wine & Dine Belgrade Wine & Dine - festival vina i gastronomije
Afrodizijak za Dan zaljubljenih
PULS GRADA · gastro

Obogatite svoju ljubavnu vezu uz pomoć 9 najboljih afrodizijaka koji ne samo da bude u vama seksualnu želju, već je unošenje ovih namirnica, u malim količinama veoma zdravo za čitav organizam. Prema izvesnim podacima, za koje se ne može sa sigurnošću tvrditi da jesu verodostojni, ali isto tako nismo ni sasvim sigurni da su potpuno lažni, čuveni ljubavnici poput Kazanove i zavodnice, kakva je bila Kleopatra koristili su upravo neke od ovih namirnica kako bi poboljšali ljubavni učinak svojih partnerki i partnera. Proverite dakle, koji su to sastojci obavezni u večeri za Dan zaljubljenih.

Spomenici 10 najčudnijih spomenika na svetu Kako strani jezici zvuče onima koji ih ne govore Kako strani jezici zvuče onima koji ih ne govore
Belo vino
PULS GRADA · gastro

Kada je američki vinski publicista Frenk Prial u svojoj kolumni Wine Talk u New York Times-u, 30. avgusta 1995. godine pisao o tržištu ugušenom masovnim vinima proizvedenim od šardonea, i prvi put pomenuo neformalni Anything but Chardonnay (skraćeno: ABC) gerilski pokret među vinopijama koji je insistirao na potrošnji bilo čega osim šardonea, nije ni slutio da je upravo objavio manifest fenomena koji je u narednim decenijama značajno uticao na globalno vinsko tržište, stvarajući pritisak koji je potrošače naveo da tragaju i ponovo otkrivaju beskrajno bogatstvo autentičnih sorti širom planete. Pokret ABC nastao je kao reakcija na mediokritetska vina generalno i nastao je spontano, čak deceniju ranije, a Prial je samo postao njegov prvi glasnogovornik.

Ginger Ginger: Egzotična Indija! Svet piva Svet piva: Sve što vas zanima o omiljenom napitku
Ginger
PULS GRADA · gastro

Restoran Ginger je tokom poslednjih šest godina postao prepoznatljivo stecište ljubitelja azijske kuhinje. Svoja proputovanja, kroz Aziju, vešto pretače u zadivljujuće ukuse. Globus se zaustavio na Indiji. Prvo što pomislite o indijskoj kuhinji su začini, koji su neizostavni deo ove gastronomske bajke.

Kažu da je indijska kuhinja „dijamant od 60 karata“ među svetskim kuhinjama. Bogata istorija preko 5000 godina, toliko različitosti u gastronosmkoj ponudi ove mistične i čudesne zemlje. Indijska kuhinja je raznovrsna skoro koliko i gastronomska ponuda širom Evrope.

Moskva šnit Moskva šnit - više od 40 godina beogradskog brenda Bocuse D'Or Bocuse d’Or: Norveška pobedila na svetskom prvenstvu u gastronomiji
Svet piva
PULS GRADA · gastro

Širom Srbije niču male pivare, sve više ljudi pokušavaju da sami napravi svoje pivo, a po pabovima se mogu naći najrazličitije vrste uvoznih piva, o čemu smo dosta pisali na našem sajtu. Do sada nije postojalo mesto na internetu koje bi okupilo sve pivske entuzijaste.

Moskva šnit Moskva šnit - više od 40 godina beogradskog brenda Bocuse D'Or Bocuse d’Or: Norveška pobedila na svetskom prvenstvu u gastronomiji