NAJBOLJA SRPSKA VINA
PULS GRADA · gastro

Pogledajte izbor najboljih srpskih vina koji je za City Gourmet napravila Đurđa Katić, naša najbolja somelijerka koja je izabrana među osam najboljih svetskih prepoznavača vina.

20 odabranih srpskih vina

Tekst: Đurđa Katić

 

NAJBOLJA SRPSKA VINAimg-winenet_morava2009.jpg

Morava 2009
Vinarija Jelić
Vino je napravljeno od novostvorene organske sorte Morava. Kao Srbija pretočena u bocu ovaj ukus  predstavlja naše podneblje, a vinograd predstavlja unikat u celom svetu. Vrlo jedinstvenog karaktera s dominantom aromom bele breskve. Punog tela i skladnih kiselina, sa dugom voćnom završnicom. Odlično je mlado, ali ima dobar potencijal za sazrevanje.

Trijumf 2009
Vinarija Aleksandrović
Vino s dominantnim sovinjon blanom u kupaži nastalo po receptu starog kraljevog podrumara. Ovo je vino novog vremena koje oslikava kombinaciju umešnosti enologa i kvalitetnog grožđa. Ima bogat nos, razvijen zelenim aromama asparagusa i vreže paradajza. Na ukusu je puno, sočno i mineralno sa zelenom kafom u završnici.

Chardonnay barrique 2010
Podrum Radovanović
Jedna od najzastupljenijih sorti u celom svetu, a time i veći izazov za vinara da napravi nešto drugačije od ostalih. Vino je fermentisalo i odležalo u hrastovom buretu, dobro je razvijeno i bogato. Arome su prožete tonovima vanile, struktura je dobra, a telo puno i skladno s lepim kiselinama.

Tamjanika 2009
Podrum Minić
Vino od naše „prisvojene autohtone” sorte iz Župe. Vrlo dopadljivo na mirisu, sa specifičnim začinskim i biberastim aromama podržanim prepoznatljivim cvetnim mirisom zove koji je karakterističan za ovu sortu. Skladnog je tela i lepršavih kiselina. Ovo je vino s identitetom.

Tamjanika Villa Vina 2009
Vinarija Milosavljević
Ovo je vino lepe svetložute boje sa zelenim odsjajem. Na nosu je sveže, cvetno, s dominacijom arome cveta zove i mešavinom drugog slatkog cveća i minerala. Na ukusu, vino je hrskavo i vrlo sveže. Zbog ovih karakteristika može se reći da je to vino za svakoga i svaku priliku.

Fume Blanc 2010
Podrum Cilić
Napravljeno od čistog sovinjona, fermentisanog i odležalog u francuskom bariku, ovo vino ima gusto zlatnožutu boju s kristalnom bistrinom. Na nosu je kompleksno, oseća se mešavina dima, vanile i cvetnih aroma. Punog je tela, sa svedenim kiselinama i sočnom završnicom. Poželjno je dekantirati ga pre serviranja.

Cenzurisano Rajnski Rizling 2007
Vinarija Jelić
Odležao, pun i neverovatno potentan rajnski rizling koji već ulazi u 5. godinu. Izuzetne zelenkaste nijanse kriju godište na prvi pogled. Nos je bogat i vrlo razvijen, sa tipično cvetnim i delikatnim petrolejskim aromama. Na ukusu vino je svileno s mirnim, ukroćenim  kiselinama, srednje punog tela i ukusa koji zove na drugi gutljaj.

Slatka Eva 2009
Vinarija Vindulo
Kupaža sorti kosmopolita, petra i petka, rađeno od prezrelog grožđa. Ovo vino krase lepe arome egzotičnog slatkog voća i dobra svežina na mirisu. Telo je puno, s dosta rezidualnog šećera, ali i dobrim kiselinama koje ovo vino čine prijatnim za uživanje.

Quet Italijanski Rizling 2009
Fruškogorski vinogradi
Reč je o mladom vinu koje je napravljeno od autohotne sorte s ovih prostora. Na nosu je cvetno i vrlo  sveže, dok se ukus može okarakterisati kao srednje pun i prilično skladan.

Mina Roze 2010
Vinarija Stemina
Ovo je roze vino napravljeno od pino noara. Nijansa mešavine jagoda i trešanja dominira na mirisu s cvetnim aromama u pozadini. Vino je sveže i hrskavo na ukusu, voćno s dugom i prijatnom završnicom.

Cabernet sauvignon rezerva 2008
Podrum Radovanović
Vino od čistog kaberne sovinjona. Odležalo je 18 meseci u mešano – američkom, slavonskom i srpskom hrastu. Na mirisu dominira crno zrelo voće s dodirom vanile i karamela. Telo je puno, dobre strukture i potencijala, s mekim, sočnim taninima i dugom voćnom završnicom s naznakom zelene paprike na kraju. 

Merlot selection 2007
Vinarija Do kraja sveta
Vino rubin crvene boje, s lepo razvijenim mirisom zrelih trešanja umočenih u crnu belgijsku čokoladu i s delikatnim zemljanim aromama u pozadini. Ukus vina je pun i bogat, dugotrajan sa voćnom završnicom.

Prokupac 2009
Podrum Ivanović
Vino od čistog prokupca koje u sebi na moderan način nosi delić srpske istorije. Na mirisu kombinacija zemljanih i kožnih aroma s voćnom podrškom i naglašenim mirisom hrasta. Telo je puno, dobrog sklada i mekih tanina.

Rodoslov 2006
Podrum Aleksandrović
Kupaža kaberne sovinjona, merloa i malo prokupca. Nos je bogat, kompleksan i vrlo dopadljiv kao mešavina kupina, duvana i svežih začinskih aroma. Telo je skladno, srednje puno, sa skladnim taninima i kiselinama. Vino je srednje završnice s naznakama hrasta.

Sub Rosa 2007
Vinarija Budimir
Vino je kupaža prokupca i kaberne sovinjona. Intenzivne je ljubičaste boje i prepoznatljive arome zrele kože u mešavini sa ljubičicom  i vanilom iz drveta. Punog tela i jakih tanina, a ova vrsta ima dugu završnicu crne čokolade.

Millennium barrique 2007
Podrum Jelić
Bordovska kupaža s blagom dominacijom merloa koja je sazrevala 18 meseci u hrastovim baricima. Vino je duboke rubin crvene boje, nos intenzivan i slojevito se otvara dajući mešavinu crnog i crvenog bobičastog voća, s crnom šljivom u pozadini i delikatnim začinskim aromama mente i eukaliptusa. Ukus je pun i skladan. Poželjno dekantirati. Raste odležavanjem u boci.

Zapis Red 2007
Podrum Janko
Vino napravljeno od čistog merloa iz Smedereva. Lepe rubin crvene boje sa dominacijom aroma jagodičastog voća i zrelih višanja, mekih tanina i punog tela, s dugom i sočnom završnicom.

Cabernet suvignon 2009
Podrum Cilić
Vino duboke rubin crvene boje. Na nosu se smenjuju ljubičica, kupina i sveže začinske arome sa nežnim zemljanim aromama i prizvukom drugih bordovskih sorti. Ukus je pun, ali elegantan. Tanini su sočni i stvoreni za uživanje. Vino je dobrog balansa i stalno traži drugi gutljaj.

Carigrad 2009
Podrum Radenković
Kupaža prokupca, gamea i kaberne sovinjona iz Župe. Vino sa duhom tradicije i prepoznatljivim karakterom prokupca. Mešavina zemljanih i zrelih voćnih aroma dominira u mirisu, i ove note se slojevito otvaraju. Telo je srednje puno, s mekim taninima i lepim kiselinama. S ovim vinom će vam trebati malo strpljenja jer mu je potrebno vremena da se otvori u čaši.

Mammoth pinot noir 2007
Vinarija Jelić
Ovo vino od čistog pino noara sazrevalo je 15 meseci u baricima od francuskog i srpskog hrasta. Pravi je raritet na našim prostorima. Bogato je na mirisu i ukusu. Kombinacija crne čokolade i zrelih višanja ostavlja utisak cherry bombonjere. Telo je puno, voćno, s odličnim kiselinama i taninima. Ima potencijala da se još razvija u boci.  


PET NAJBOLJIH NOVIH BG RESTORANA PET NAJBOLJIH NOVIH BG RESTORANA wine5.jpg FESTIVAL VINA MEDITERANEO TOP 10 RESTORANA 2010. TOP 10 RESTORANA 2010. GASTRO: ZDRAVO ZDRAVO GASTRO: ZDRAVO ZDRAVO
cover
PULS GRADA · gastro

Palačinke su možda jedini slani i slatki gastronomski užitak koji vreme i promenljiva kulinarska moda nisu pregazili. Uvek popularne i tražene, rado su viđen gost kako na velikim zabavama, tako i na porodičnim ručkovima. Dobar su izbor za zdrav doručak, izlet sa prijateljima, ili kao lek protiv mamurluka. Otkrivamo tajne trikove koji će vam pomoći da usavršite palačinke, uz par slasnih recepata koji će iznenaditi i impresionirati sve.

cover Kokteli sa šampanjcem: Mehurići uživanja za svaku priliku torta Novi trend u svetu torti za venčanja
cover
PULS GRADA · gastro

Dođe taj poseban dan kada se vadi dobro čuvana i ohlađena flaša ovog dragocenog pića, vezanog za pojam luksuza i snobizma. Svi se nadaju da prilikom otvaranja flaše neće završiti sa crnim povezom preko oka, ali čim ona bude otvorena, svi trče da prvi podmetnu svoju čašu. Ako živite filozofiju da je svaki dan poseban, ne vidim zašto ne biste češće pili šampanjac. Iz tog razloga u nastavku su ideje za koktele za svaku priliku, u bilo koje doba dana i večeri.

torta Novi trend u svetu torti za venčanja Đu's Homemade Đu's Homemade: Slatkiši sa ličnim pečatom
Đu's Homemade
PULS GRADA · gastro

Ako ste sedeli nedavno u kafiću „Zaokret“ i prijelo vam se nešto slatko, ponudli su vam čizkejkove koji su fantastično spakovani i sjajno izgledaju u tegliciama. Možda ste ih odmah fotkali i za Instagram. A zatim vas je i ukus oduševio. I možda ste jeli čizkejk od borovnice pa niste znali šta je to plavo što jedete a obojilo vam je jezik…

cover Filmovi koji će vam otvoriti apetit (III deo) Mandarina_croissant (1 of 1) cover1 Mandarina: Dobro došli na slatki doručak
Hrana
PULS GRADA · gastro

Sigurno ste hiljadu puta poželili da i vi dekorišete hranu kao u restoranima ili kao na Instagramu. Pa niste sigurni kako da to uradite, niti koje se to namirnice koriste kao dekoracija. Upravo zato najčešće odustanete. Jedna od stvari jeste avokado koji se seče na „ruže“ kao što se seku jabuke. I to je ono što se stavi na tost ili kraj tanjira i izgleda kao latice cveća koje se suptilno otvaraju.

PizzaBar cover Pizza Bar: Mesto kojem se uvek rado vraćamo Špaklica Špaklica: Egzotičan sladoled za vrelo beogradsko leto
PizzaBar cover
PULS GRADA · gastro

Restoran koji smo zavoleli na prvi zalogaj, a pratili kroz sve nove momente i domete, od proširivanja prostora, preko letnje bašte do varijacija na meniju, ovog proleća i leta ima nov meni koji iznova pobuđuje pažnju i golica maštu. Kao i do sada, promene su maštovite i zastupljene kroz svaki deo menija, gde se halumi (grilovani kozji sir), ćuretina i ramstek pojavljuju kao ključne nove namirnice.

U delu za doručak, novitet su slatke prženice sa šumskim voćem, zanimljive su i frittata wafle, kao i palenta s različitim prelivima, dok je bacon halumi sa Cezar dresingom novitet u sendvič odeljku. Boršč je letnje osveženje u delu sa supama, dok nesvakidašnji potaži ostaju jednako traženi, a među salatama tu su Foccacia i Halloumi.

Špaklica Špaklica: Egzotičan sladoled za vrelo beogradsko leto hrana Šta se jelo koje godine
Špaklica
PULS GRADA · gastro

Ovaj sladoled u vidu ledenih rolnica, novo je i nesvakidašnje osveženje za sve ljubitelje inovativnih slatkiša, gastro entuzijaste, radoznale po prirodi, i sve one koji žele nešto posebno u ovim letnjim danima. Princip pripreme je interesantan i sigurno se sa njim još niste susreli, ukoliko niste bili u prilici da posetite Tajland, sa koga ova poslastica i stiže pravo u naš grad. Na tome možemo zahvaliti Drašku Popoviću i Gojku Ćupini, kreatorima „Špaklice“, a ujedno nam Draško priča više o ideji, načinu pripreme i mnogobrojnim fenomenalnim kombinacijama ukusa, koje nikako ne smete propustiti da isprobate.

hrana Šta se jelo koje godine Foto izvor: Pexels Šta sve možete dodati u pivo i dobiti još bolji ukus
cover
PULS GRADA · gastro

Ali, krenimo redom u vezi s gornjim naslovom, pa ćemo doći i do supe od kamenja. Mesec jul nosi ime po Juliju Cezaru, kao što mesec avgust nosi ime po rimskom imperatoru Oktavijanu Avgustu. O naročitim receptima za mesec avgust razgovaraćemo u mesecu avgustu. Dotle, evo još malo uvodne edukacije. Reč „gastronomija“ dolazi od grčkih reči „gastri“, što znači stomak, i „nomos“, što znači znanje ili zakon, i obuhvata sve što se odnosi na kuvanje i kulinarske veštine, odnosno na – kulturu i umetnost hrane.

Bastino4 Baštino: Idealni restoran za letnje dane SALON DE THE 03 Čajdžinice u Beogradu