NAJBOLJA SRPSKA VINA
PULS GRADA · gastro

Pogledajte izbor najboljih srpskih vina koji je za City Gourmet napravila Đurđa Katić, naša najbolja somelijerka koja je izabrana među osam najboljih svetskih prepoznavača vina.

20 odabranih srpskih vina

Tekst: Đurđa Katić

 

NAJBOLJA SRPSKA VINAimg-winenet_morava2009.jpg

Morava 2009
Vinarija Jelić
Vino je napravljeno od novostvorene organske sorte Morava. Kao Srbija pretočena u bocu ovaj ukus  predstavlja naše podneblje, a vinograd predstavlja unikat u celom svetu. Vrlo jedinstvenog karaktera s dominantom aromom bele breskve. Punog tela i skladnih kiselina, sa dugom voćnom završnicom. Odlično je mlado, ali ima dobar potencijal za sazrevanje.

Trijumf 2009
Vinarija Aleksandrović
Vino s dominantnim sovinjon blanom u kupaži nastalo po receptu starog kraljevog podrumara. Ovo je vino novog vremena koje oslikava kombinaciju umešnosti enologa i kvalitetnog grožđa. Ima bogat nos, razvijen zelenim aromama asparagusa i vreže paradajza. Na ukusu je puno, sočno i mineralno sa zelenom kafom u završnici.

Chardonnay barrique 2010
Podrum Radovanović
Jedna od najzastupljenijih sorti u celom svetu, a time i veći izazov za vinara da napravi nešto drugačije od ostalih. Vino je fermentisalo i odležalo u hrastovom buretu, dobro je razvijeno i bogato. Arome su prožete tonovima vanile, struktura je dobra, a telo puno i skladno s lepim kiselinama.

Tamjanika 2009
Podrum Minić
Vino od naše „prisvojene autohtone” sorte iz Župe. Vrlo dopadljivo na mirisu, sa specifičnim začinskim i biberastim aromama podržanim prepoznatljivim cvetnim mirisom zove koji je karakterističan za ovu sortu. Skladnog je tela i lepršavih kiselina. Ovo je vino s identitetom.

Tamjanika Villa Vina 2009
Vinarija Milosavljević
Ovo je vino lepe svetložute boje sa zelenim odsjajem. Na nosu je sveže, cvetno, s dominacijom arome cveta zove i mešavinom drugog slatkog cveća i minerala. Na ukusu, vino je hrskavo i vrlo sveže. Zbog ovih karakteristika može se reći da je to vino za svakoga i svaku priliku.

Fume Blanc 2010
Podrum Cilić
Napravljeno od čistog sovinjona, fermentisanog i odležalog u francuskom bariku, ovo vino ima gusto zlatnožutu boju s kristalnom bistrinom. Na nosu je kompleksno, oseća se mešavina dima, vanile i cvetnih aroma. Punog je tela, sa svedenim kiselinama i sočnom završnicom. Poželjno je dekantirati ga pre serviranja.

Cenzurisano Rajnski Rizling 2007
Vinarija Jelić
Odležao, pun i neverovatno potentan rajnski rizling koji već ulazi u 5. godinu. Izuzetne zelenkaste nijanse kriju godište na prvi pogled. Nos je bogat i vrlo razvijen, sa tipično cvetnim i delikatnim petrolejskim aromama. Na ukusu vino je svileno s mirnim, ukroćenim  kiselinama, srednje punog tela i ukusa koji zove na drugi gutljaj.

Slatka Eva 2009
Vinarija Vindulo
Kupaža sorti kosmopolita, petra i petka, rađeno od prezrelog grožđa. Ovo vino krase lepe arome egzotičnog slatkog voća i dobra svežina na mirisu. Telo je puno, s dosta rezidualnog šećera, ali i dobrim kiselinama koje ovo vino čine prijatnim za uživanje.

Quet Italijanski Rizling 2009
Fruškogorski vinogradi
Reč je o mladom vinu koje je napravljeno od autohotne sorte s ovih prostora. Na nosu je cvetno i vrlo  sveže, dok se ukus može okarakterisati kao srednje pun i prilično skladan.

Mina Roze 2010
Vinarija Stemina
Ovo je roze vino napravljeno od pino noara. Nijansa mešavine jagoda i trešanja dominira na mirisu s cvetnim aromama u pozadini. Vino je sveže i hrskavo na ukusu, voćno s dugom i prijatnom završnicom.

Cabernet sauvignon rezerva 2008
Podrum Radovanović
Vino od čistog kaberne sovinjona. Odležalo je 18 meseci u mešano – američkom, slavonskom i srpskom hrastu. Na mirisu dominira crno zrelo voće s dodirom vanile i karamela. Telo je puno, dobre strukture i potencijala, s mekim, sočnim taninima i dugom voćnom završnicom s naznakom zelene paprike na kraju. 

Merlot selection 2007
Vinarija Do kraja sveta
Vino rubin crvene boje, s lepo razvijenim mirisom zrelih trešanja umočenih u crnu belgijsku čokoladu i s delikatnim zemljanim aromama u pozadini. Ukus vina je pun i bogat, dugotrajan sa voćnom završnicom.

Prokupac 2009
Podrum Ivanović
Vino od čistog prokupca koje u sebi na moderan način nosi delić srpske istorije. Na mirisu kombinacija zemljanih i kožnih aroma s voćnom podrškom i naglašenim mirisom hrasta. Telo je puno, dobrog sklada i mekih tanina.

Rodoslov 2006
Podrum Aleksandrović
Kupaža kaberne sovinjona, merloa i malo prokupca. Nos je bogat, kompleksan i vrlo dopadljiv kao mešavina kupina, duvana i svežih začinskih aroma. Telo je skladno, srednje puno, sa skladnim taninima i kiselinama. Vino je srednje završnice s naznakama hrasta.

Sub Rosa 2007
Vinarija Budimir
Vino je kupaža prokupca i kaberne sovinjona. Intenzivne je ljubičaste boje i prepoznatljive arome zrele kože u mešavini sa ljubičicom  i vanilom iz drveta. Punog tela i jakih tanina, a ova vrsta ima dugu završnicu crne čokolade.

Millennium barrique 2007
Podrum Jelić
Bordovska kupaža s blagom dominacijom merloa koja je sazrevala 18 meseci u hrastovim baricima. Vino je duboke rubin crvene boje, nos intenzivan i slojevito se otvara dajući mešavinu crnog i crvenog bobičastog voća, s crnom šljivom u pozadini i delikatnim začinskim aromama mente i eukaliptusa. Ukus je pun i skladan. Poželjno dekantirati. Raste odležavanjem u boci.

Zapis Red 2007
Podrum Janko
Vino napravljeno od čistog merloa iz Smedereva. Lepe rubin crvene boje sa dominacijom aroma jagodičastog voća i zrelih višanja, mekih tanina i punog tela, s dugom i sočnom završnicom.

Cabernet suvignon 2009
Podrum Cilić
Vino duboke rubin crvene boje. Na nosu se smenjuju ljubičica, kupina i sveže začinske arome sa nežnim zemljanim aromama i prizvukom drugih bordovskih sorti. Ukus je pun, ali elegantan. Tanini su sočni i stvoreni za uživanje. Vino je dobrog balansa i stalno traži drugi gutljaj.

Carigrad 2009
Podrum Radenković
Kupaža prokupca, gamea i kaberne sovinjona iz Župe. Vino sa duhom tradicije i prepoznatljivim karakterom prokupca. Mešavina zemljanih i zrelih voćnih aroma dominira u mirisu, i ove note se slojevito otvaraju. Telo je srednje puno, s mekim taninima i lepim kiselinama. S ovim vinom će vam trebati malo strpljenja jer mu je potrebno vremena da se otvori u čaši.

Mammoth pinot noir 2007
Vinarija Jelić
Ovo vino od čistog pino noara sazrevalo je 15 meseci u baricima od francuskog i srpskog hrasta. Pravi je raritet na našim prostorima. Bogato je na mirisu i ukusu. Kombinacija crne čokolade i zrelih višanja ostavlja utisak cherry bombonjere. Telo je puno, voćno, s odličnim kiselinama i taninima. Ima potencijala da se još razvija u boci.  



PET NAJBOLJIH NOVIH BG RESTORANA PET NAJBOLJIH NOVIH BG RESTORANA wine5.jpg FESTIVAL VINA MEDITERANEO
Restoran "Kod mame"
PULS GRADA · gastro

Simpatičan i drugačiji koncept ponude kuvanih jela nalazi se na Novom Beogradu, u podnožju SC „11. april“, a pažnju privlači „smederevac“ ispred ulaza i šareni natpisi na izlogu. Kada uđete, dočekuje vas vrlo uredan i lepo sređen prostor u kome dominira vitrina sa velikim izborom sveže pripremljenih jela. Spremana tako da zaista imate utisak da su kuvana „kod mame“, ovdašnja jela su raznolika – od tradicionalnih (pasulj, sarmice, musaka), preko pastrmke ili lazanje, do finih malih eksperimenata poput odličnih nemačkih kari kobasica ili ovdašnje verzije girosa. Sva jela se pakuju u ambalažu za poneti, na porcije ili na grame, a možete ih probati i u samom lokalu ili maloj bašti ispred.

Restoran Košuta Restoran Košuta: Piknik u prirodi Crni burger Burger King u Japanu služi crni hamburger
Restoran Košuta
PULS GRADA · gastro

Smešten na omiljenom izletištu Beograđana, restoran Košuta ima posebnu i vrlo zavodljivu ponudu za sve lepe dane. Renovirana i dizajnom skladno uklopljena u prirodan ambijent, Košuta je i dalje sinonim za uživanje u odličnom pečenju i nacionalnim specijalitetima. Kreiranjem „piknik korpe“ ponuda restorana proširena je i na zeleno okruženje koje upotpunjuje mini zoo vrt, a gostima pruža priliku da u potpunosti uživaju u atmosferi autentičnog piknika.

Crni burger Burger King u Japanu služi crni hamburger Koje pivo odgovara vašem ukusu i potrebama? Majstor za pivo: Radost svim pivopijama
Koje pivo odgovara vašem ukusu i potrebama?
PULS GRADA · gastro

Nakon pokretanja trenda pravljenja sopstvenog piva, Majstor za pivo otvorio je vrata jedinstvenog beer shopa na našim prostorima. Na dnu Dorćola pozicionirali su se s ponudom od preko 60 odabranih vrsta piva, za degustaciju na licu mesta ili za poneti, i s raznim drugim „pivskim uslugama“. Noviteti Majstora za pivo obradovaće pivopije i one koji tek otkrivaju sve finese i nijanse raznih vrsta piva, kao i one koji cene kvalitet, a i jedinstvenost i kreativnost.

Great British Weekend GREAT British Weekend (#GBW2014) – festival britanske hrana i piva Coffee Fest Beograd Spremite se za prvi CoffeeFest
Great British Weekend
12. sep
PULS GRADA · gastro

U beogradskom Mikser Hausu (Karađorđeva 46) će u petak, 12.septembra, u 17h biti otvoren festival britanske hrane i pića, pod nazivom GREAT British Weekend (GBW). Na festivalu, koji će trajati do nedelje uveče, posetiocima Miksera će biti predstavljeni proizvodi 32 britanske kompanije i čak 35 premijernih pivskih brendova. Svi posetioci će imati jedinstvenu priliku da se, na jedan potpuno drugačiji način, upoznaju sa konceptom kraft piva i otkriju jedan novi svet, u kojem se pristup ovom piću tretira kao avantura i kreativnost.

Coffee Fest Beograd
26. sep
PULS GRADA · gastro

U Beogradu će krajem septembra biti održan prvi CoffeeFest – Festival kafe, čaja i toplih napitaka pod sloganom „Taman kad ste mislili da znate sve o kafi…“ Posetioci će imati priliku da se upoznaju s novim trendovima i načinima pripreme kafe i čaja, kao i da uživaju u ukusima omiljenih napitaka, koje će za njih pripremiti više od 30 izlagača.

Ukusan doručak
PULS GRADA · gastro

Kada god da pomislite na hranu imajte na umu da neko upravo u tom trenutku doručkuje, jer planeta Zemlja je okrugla. Čak i ukoliko ne volite doručak i tek retko neposredno nakon ustajanja posegnete za nekom namirnicom, znajte da je to najvažniji obrok u toku dana i da različiti narodi upravo za taj obrok pripremaju različite količine boja, mirisa i ukusa, kako bi već na samom početku dana uživali u hrani.

Nauka u kuhinji Nauka u kuhinji: Interaktivno predavanje o molekularnoj gastronomiji Noma Top 10 restorana na svetu: Redžepi ponovo na vrhu