NAJBOLJA SRPSKA VINA
PULS GRADA · gastro

Pogledajte izbor najboljih srpskih vina koji je za City Gourmet napravila Đurđa Katić, naša najbolja somelijerka koja je izabrana među osam najboljih svetskih prepoznavača vina.

20 odabranih srpskih vina

Tekst: Đurđa Katić

 

NAJBOLJA SRPSKA VINAimg-winenet_morava2009.jpg

Morava 2009
Vinarija Jelić
Vino je napravljeno od novostvorene organske sorte Morava. Kao Srbija pretočena u bocu ovaj ukus  predstavlja naše podneblje, a vinograd predstavlja unikat u celom svetu. Vrlo jedinstvenog karaktera s dominantom aromom bele breskve. Punog tela i skladnih kiselina, sa dugom voćnom završnicom. Odlično je mlado, ali ima dobar potencijal za sazrevanje.

Trijumf 2009
Vinarija Aleksandrović
Vino s dominantnim sovinjon blanom u kupaži nastalo po receptu starog kraljevog podrumara. Ovo je vino novog vremena koje oslikava kombinaciju umešnosti enologa i kvalitetnog grožđa. Ima bogat nos, razvijen zelenim aromama asparagusa i vreže paradajza. Na ukusu je puno, sočno i mineralno sa zelenom kafom u završnici.

Chardonnay barrique 2010
Podrum Radovanović
Jedna od najzastupljenijih sorti u celom svetu, a time i veći izazov za vinara da napravi nešto drugačije od ostalih. Vino je fermentisalo i odležalo u hrastovom buretu, dobro je razvijeno i bogato. Arome su prožete tonovima vanile, struktura je dobra, a telo puno i skladno s lepim kiselinama.

Tamjanika 2009
Podrum Minić
Vino od naše „prisvojene autohtone” sorte iz Župe. Vrlo dopadljivo na mirisu, sa specifičnim začinskim i biberastim aromama podržanim prepoznatljivim cvetnim mirisom zove koji je karakterističan za ovu sortu. Skladnog je tela i lepršavih kiselina. Ovo je vino s identitetom.

Tamjanika Villa Vina 2009
Vinarija Milosavljević
Ovo je vino lepe svetložute boje sa zelenim odsjajem. Na nosu je sveže, cvetno, s dominacijom arome cveta zove i mešavinom drugog slatkog cveća i minerala. Na ukusu, vino je hrskavo i vrlo sveže. Zbog ovih karakteristika može se reći da je to vino za svakoga i svaku priliku.

Fume Blanc 2010
Podrum Cilić
Napravljeno od čistog sovinjona, fermentisanog i odležalog u francuskom bariku, ovo vino ima gusto zlatnožutu boju s kristalnom bistrinom. Na nosu je kompleksno, oseća se mešavina dima, vanile i cvetnih aroma. Punog je tela, sa svedenim kiselinama i sočnom završnicom. Poželjno je dekantirati ga pre serviranja.

Cenzurisano Rajnski Rizling 2007
Vinarija Jelić
Odležao, pun i neverovatno potentan rajnski rizling koji već ulazi u 5. godinu. Izuzetne zelenkaste nijanse kriju godište na prvi pogled. Nos je bogat i vrlo razvijen, sa tipično cvetnim i delikatnim petrolejskim aromama. Na ukusu vino je svileno s mirnim, ukroćenim  kiselinama, srednje punog tela i ukusa koji zove na drugi gutljaj.

Slatka Eva 2009
Vinarija Vindulo
Kupaža sorti kosmopolita, petra i petka, rađeno od prezrelog grožđa. Ovo vino krase lepe arome egzotičnog slatkog voća i dobra svežina na mirisu. Telo je puno, s dosta rezidualnog šećera, ali i dobrim kiselinama koje ovo vino čine prijatnim za uživanje.

Quet Italijanski Rizling 2009
Fruškogorski vinogradi
Reč je o mladom vinu koje je napravljeno od autohotne sorte s ovih prostora. Na nosu je cvetno i vrlo  sveže, dok se ukus može okarakterisati kao srednje pun i prilično skladan.

Mina Roze 2010
Vinarija Stemina
Ovo je roze vino napravljeno od pino noara. Nijansa mešavine jagoda i trešanja dominira na mirisu s cvetnim aromama u pozadini. Vino je sveže i hrskavo na ukusu, voćno s dugom i prijatnom završnicom.

Cabernet sauvignon rezerva 2008
Podrum Radovanović
Vino od čistog kaberne sovinjona. Odležalo je 18 meseci u mešano – američkom, slavonskom i srpskom hrastu. Na mirisu dominira crno zrelo voće s dodirom vanile i karamela. Telo je puno, dobre strukture i potencijala, s mekim, sočnim taninima i dugom voćnom završnicom s naznakom zelene paprike na kraju. 

Merlot selection 2007
Vinarija Do kraja sveta
Vino rubin crvene boje, s lepo razvijenim mirisom zrelih trešanja umočenih u crnu belgijsku čokoladu i s delikatnim zemljanim aromama u pozadini. Ukus vina je pun i bogat, dugotrajan sa voćnom završnicom.

Prokupac 2009
Podrum Ivanović
Vino od čistog prokupca koje u sebi na moderan način nosi delić srpske istorije. Na mirisu kombinacija zemljanih i kožnih aroma s voćnom podrškom i naglašenim mirisom hrasta. Telo je puno, dobrog sklada i mekih tanina.

Rodoslov 2006
Podrum Aleksandrović
Kupaža kaberne sovinjona, merloa i malo prokupca. Nos je bogat, kompleksan i vrlo dopadljiv kao mešavina kupina, duvana i svežih začinskih aroma. Telo je skladno, srednje puno, sa skladnim taninima i kiselinama. Vino je srednje završnice s naznakama hrasta.

Sub Rosa 2007
Vinarija Budimir
Vino je kupaža prokupca i kaberne sovinjona. Intenzivne je ljubičaste boje i prepoznatljive arome zrele kože u mešavini sa ljubičicom  i vanilom iz drveta. Punog tela i jakih tanina, a ova vrsta ima dugu završnicu crne čokolade.

Millennium barrique 2007
Podrum Jelić
Bordovska kupaža s blagom dominacijom merloa koja je sazrevala 18 meseci u hrastovim baricima. Vino je duboke rubin crvene boje, nos intenzivan i slojevito se otvara dajući mešavinu crnog i crvenog bobičastog voća, s crnom šljivom u pozadini i delikatnim začinskim aromama mente i eukaliptusa. Ukus je pun i skladan. Poželjno dekantirati. Raste odležavanjem u boci.

Zapis Red 2007
Podrum Janko
Vino napravljeno od čistog merloa iz Smedereva. Lepe rubin crvene boje sa dominacijom aroma jagodičastog voća i zrelih višanja, mekih tanina i punog tela, s dugom i sočnom završnicom.

Cabernet suvignon 2009
Podrum Cilić
Vino duboke rubin crvene boje. Na nosu se smenjuju ljubičica, kupina i sveže začinske arome sa nežnim zemljanim aromama i prizvukom drugih bordovskih sorti. Ukus je pun, ali elegantan. Tanini su sočni i stvoreni za uživanje. Vino je dobrog balansa i stalno traži drugi gutljaj.

Carigrad 2009
Podrum Radenković
Kupaža prokupca, gamea i kaberne sovinjona iz Župe. Vino sa duhom tradicije i prepoznatljivim karakterom prokupca. Mešavina zemljanih i zrelih voćnih aroma dominira u mirisu, i ove note se slojevito otvaraju. Telo je srednje puno, s mekim taninima i lepim kiselinama. S ovim vinom će vam trebati malo strpljenja jer mu je potrebno vremena da se otvori u čaši.

Mammoth pinot noir 2007
Vinarija Jelić
Ovo vino od čistog pino noara sazrevalo je 15 meseci u baricima od francuskog i srpskog hrasta. Pravi je raritet na našim prostorima. Bogato je na mirisu i ukusu. Kombinacija crne čokolade i zrelih višanja ostavlja utisak cherry bombonjere. Telo je puno, voćno, s odličnim kiselinama i taninima. Ima potencijala da se još razvija u boci.  PET NAJBOLJIH NOVIH BG RESTORANA PET NAJBOLJIH NOVIH BG RESTORANA wine5.jpg FESTIVAL VINA MEDITERANEO
Foodrex
15. apr
PULS GRADA · gastro

FOODREX sajam predstavlja najveće i najpoznatije proizvođače hrane i pića iz Srbije i celog sveta. Posetiocima na Beogradskom sajmu biće predstavljeni sveža i smrznuta hrana, meso i mesne prerađevine, mlečni proizvodi, testenine i pekarski proizvodi, prerađevine od voća i povrća, organska hrana, slatkiši, začini, bezalkoholna i alkoholna pića, topli napici…

Mikser Design Food Market 23. mart 2014. Prolećno izdanje Mikser Design Food Marketa Indonezijska kuhinja 25. februar 2014. Dani Indonezije u Beogradu
pane e vino
PULS GRADA · gastro

Prepoznatljivo ugostiteljsko ime iz centra grada, odnedavno je promenilo lokaciju i sada se nalazi u novom kompleksu West 65, tik do Airport City-ja. Nova pozicija nije narušila ništa od kvalitetnog i autentičnog koncepta koji pamtimo iz Dobračine ulice, naprotiv. Prostor nenametljivih rustičnih detalja unosi toplinu u poslovno-hladno okruženje Novog Beograda, dok pogled zastaje na vitrini sa sirevima, pršutama i raznim mesnim specijalitetima.

Francuski kremovi u Beogradu Francuski kremovi u Beogradu Institut za burger, prase i gulaš Institut za burger, prase i gulaš
Institut za burger, prase i gulaš
PULS GRADA · gastro

Neobičnog imena i ništa manje neobičnog enterijera, na neočekivanoj lokaciji, novi „Diner“ restoran u Beogradu privlači pažnju lucidnim spojem američkog koncepta i ponude sa lokalnim specijalitetima. Dakle, sam ugao garaže na Obilićevom vencu, sa „donje strane“, ulica Maršala Birjuzova, prostor koji atraktivno varira američke motive i mitove od Elvisa do Rokija Balboe, preko stripova i raznih unikatnih detalja, dok ime jednostavno i jasno opisuje ponudu.

Soul Food ketering Soul food ketering: Priča o čarima sirove hrane Home Made Company Da li volite Macarons kolače? HomeMade Company poklanja tri paketa ovih poslastica
Soul Food ketering
PULS GRADA · gastro

„Prvi ketering presne hrane u Srbiji nudi izbor dobro poznatih jela nacionalnih kuhinja iz celog sveta, u okviru dnevnih menija – tu su pice, falafel, takosi, suši, burgeri… kao i veoma zanimljive čorbe, salate, čarobne torte i kolači,“ kaže Vladimir Madić, koji zajedno sa Bojanom Gnjatović i timom saradnika, vodi jedinstveni Soul food ketering.

Home Made Company Da li volite Macarons kolače? HomeMade Company poklanja tri paketa ovih poslastica Sushi Fine sushies at Sushi: Svež i jednostavan
Sushi
PULS GRADA · gastro

Iako još uvek u prostoru između čiste egzotike i regularne ponude jedne metropole, suši ipak sve više postaje jedan od favorita ovdašnje populacije. U ponudi raznih opcija i kvaliteta, Fine sushi bar izdvaja se na mnogo načina. Originalnim konceptom i nesvakidašnjim izborom baziranim na visokokvalitetnim namirnicama, ovaj suši je upravo ono što suši i treba da bude: svež i jednostavan, maštovit i ukusan zalogaj od kvalitetnih sastojaka.

Donesi.com Naručite hranu lakše Pivopija Pivopija: Zemunski raj za ljubitelje piva
Donesi.com
PULS GRADA · gastro

Najveći regionalni servis za naručivanje hrane preko Interneta, Donesi.com (www.donesi.com) postao je veoma popularan u celoj Srbiji, naročito u Beogradu i Novom Sadu. Donesi.com svojim korisnicima omogućava brže, lakše i jeftinije naručivanje hrane na kućnu adresu, a najveća prednost je činjenica da su svi najbolji restorani na jednom mestu.To u velikoj meri olakšava izbor i štedi vreme i novac.

Pivopija Pivopija: Zemunski raj za ljubitelje piva Cake Pops Donose radost, nekad i dobre vesti - Cake Pops