NAJBOLJA SRPSKA VINA
PULS GRADA · gastro

Pogledajte izbor najboljih srpskih vina koji je za City Gourmet napravila Đurđa Katić, naša najbolja somelijerka koja je izabrana među osam najboljih svetskih prepoznavača vina.

20 odabranih srpskih vina

Tekst: Đurđa Katić

 

NAJBOLJA SRPSKA VINAimg-winenet_morava2009.jpg

Morava 2009
Vinarija Jelić
Vino je napravljeno od novostvorene organske sorte Morava. Kao Srbija pretočena u bocu ovaj ukus  predstavlja naše podneblje, a vinograd predstavlja unikat u celom svetu. Vrlo jedinstvenog karaktera s dominantom aromom bele breskve. Punog tela i skladnih kiselina, sa dugom voćnom završnicom. Odlično je mlado, ali ima dobar potencijal za sazrevanje.

Trijumf 2009
Vinarija Aleksandrović
Vino s dominantnim sovinjon blanom u kupaži nastalo po receptu starog kraljevog podrumara. Ovo je vino novog vremena koje oslikava kombinaciju umešnosti enologa i kvalitetnog grožđa. Ima bogat nos, razvijen zelenim aromama asparagusa i vreže paradajza. Na ukusu je puno, sočno i mineralno sa zelenom kafom u završnici.

Chardonnay barrique 2010
Podrum Radovanović
Jedna od najzastupljenijih sorti u celom svetu, a time i veći izazov za vinara da napravi nešto drugačije od ostalih. Vino je fermentisalo i odležalo u hrastovom buretu, dobro je razvijeno i bogato. Arome su prožete tonovima vanile, struktura je dobra, a telo puno i skladno s lepim kiselinama.

Tamjanika 2009
Podrum Minić
Vino od naše „prisvojene autohtone” sorte iz Župe. Vrlo dopadljivo na mirisu, sa specifičnim začinskim i biberastim aromama podržanim prepoznatljivim cvetnim mirisom zove koji je karakterističan za ovu sortu. Skladnog je tela i lepršavih kiselina. Ovo je vino s identitetom.

Tamjanika Villa Vina 2009
Vinarija Milosavljević
Ovo je vino lepe svetložute boje sa zelenim odsjajem. Na nosu je sveže, cvetno, s dominacijom arome cveta zove i mešavinom drugog slatkog cveća i minerala. Na ukusu, vino je hrskavo i vrlo sveže. Zbog ovih karakteristika može se reći da je to vino za svakoga i svaku priliku.

Fume Blanc 2010
Podrum Cilić
Napravljeno od čistog sovinjona, fermentisanog i odležalog u francuskom bariku, ovo vino ima gusto zlatnožutu boju s kristalnom bistrinom. Na nosu je kompleksno, oseća se mešavina dima, vanile i cvetnih aroma. Punog je tela, sa svedenim kiselinama i sočnom završnicom. Poželjno je dekantirati ga pre serviranja.

Cenzurisano Rajnski Rizling 2007
Vinarija Jelić
Odležao, pun i neverovatno potentan rajnski rizling koji već ulazi u 5. godinu. Izuzetne zelenkaste nijanse kriju godište na prvi pogled. Nos je bogat i vrlo razvijen, sa tipično cvetnim i delikatnim petrolejskim aromama. Na ukusu vino je svileno s mirnim, ukroćenim  kiselinama, srednje punog tela i ukusa koji zove na drugi gutljaj.

Slatka Eva 2009
Vinarija Vindulo
Kupaža sorti kosmopolita, petra i petka, rađeno od prezrelog grožđa. Ovo vino krase lepe arome egzotičnog slatkog voća i dobra svežina na mirisu. Telo je puno, s dosta rezidualnog šećera, ali i dobrim kiselinama koje ovo vino čine prijatnim za uživanje.

Quet Italijanski Rizling 2009
Fruškogorski vinogradi
Reč je o mladom vinu koje je napravljeno od autohotne sorte s ovih prostora. Na nosu je cvetno i vrlo  sveže, dok se ukus može okarakterisati kao srednje pun i prilično skladan.

Mina Roze 2010
Vinarija Stemina
Ovo je roze vino napravljeno od pino noara. Nijansa mešavine jagoda i trešanja dominira na mirisu s cvetnim aromama u pozadini. Vino je sveže i hrskavo na ukusu, voćno s dugom i prijatnom završnicom.

Cabernet sauvignon rezerva 2008
Podrum Radovanović
Vino od čistog kaberne sovinjona. Odležalo je 18 meseci u mešano – američkom, slavonskom i srpskom hrastu. Na mirisu dominira crno zrelo voće s dodirom vanile i karamela. Telo je puno, dobre strukture i potencijala, s mekim, sočnim taninima i dugom voćnom završnicom s naznakom zelene paprike na kraju. 

Merlot selection 2007
Vinarija Do kraja sveta
Vino rubin crvene boje, s lepo razvijenim mirisom zrelih trešanja umočenih u crnu belgijsku čokoladu i s delikatnim zemljanim aromama u pozadini. Ukus vina je pun i bogat, dugotrajan sa voćnom završnicom.

Prokupac 2009
Podrum Ivanović
Vino od čistog prokupca koje u sebi na moderan način nosi delić srpske istorije. Na mirisu kombinacija zemljanih i kožnih aroma s voćnom podrškom i naglašenim mirisom hrasta. Telo je puno, dobrog sklada i mekih tanina.

Rodoslov 2006
Podrum Aleksandrović
Kupaža kaberne sovinjona, merloa i malo prokupca. Nos je bogat, kompleksan i vrlo dopadljiv kao mešavina kupina, duvana i svežih začinskih aroma. Telo je skladno, srednje puno, sa skladnim taninima i kiselinama. Vino je srednje završnice s naznakama hrasta.

Sub Rosa 2007
Vinarija Budimir
Vino je kupaža prokupca i kaberne sovinjona. Intenzivne je ljubičaste boje i prepoznatljive arome zrele kože u mešavini sa ljubičicom  i vanilom iz drveta. Punog tela i jakih tanina, a ova vrsta ima dugu završnicu crne čokolade.

Millennium barrique 2007
Podrum Jelić
Bordovska kupaža s blagom dominacijom merloa koja je sazrevala 18 meseci u hrastovim baricima. Vino je duboke rubin crvene boje, nos intenzivan i slojevito se otvara dajući mešavinu crnog i crvenog bobičastog voća, s crnom šljivom u pozadini i delikatnim začinskim aromama mente i eukaliptusa. Ukus je pun i skladan. Poželjno dekantirati. Raste odležavanjem u boci.

Zapis Red 2007
Podrum Janko
Vino napravljeno od čistog merloa iz Smedereva. Lepe rubin crvene boje sa dominacijom aroma jagodičastog voća i zrelih višanja, mekih tanina i punog tela, s dugom i sočnom završnicom.

Cabernet suvignon 2009
Podrum Cilić
Vino duboke rubin crvene boje. Na nosu se smenjuju ljubičica, kupina i sveže začinske arome sa nežnim zemljanim aromama i prizvukom drugih bordovskih sorti. Ukus je pun, ali elegantan. Tanini su sočni i stvoreni za uživanje. Vino je dobrog balansa i stalno traži drugi gutljaj.

Carigrad 2009
Podrum Radenković
Kupaža prokupca, gamea i kaberne sovinjona iz Župe. Vino sa duhom tradicije i prepoznatljivim karakterom prokupca. Mešavina zemljanih i zrelih voćnih aroma dominira u mirisu, i ove note se slojevito otvaraju. Telo je srednje puno, s mekim taninima i lepim kiselinama. S ovim vinom će vam trebati malo strpljenja jer mu je potrebno vremena da se otvori u čaši.

Mammoth pinot noir 2007
Vinarija Jelić
Ovo vino od čistog pino noara sazrevalo je 15 meseci u baricima od francuskog i srpskog hrasta. Pravi je raritet na našim prostorima. Bogato je na mirisu i ukusu. Kombinacija crne čokolade i zrelih višanja ostavlja utisak cherry bombonjere. Telo je puno, voćno, s odličnim kiselinama i taninima. Ima potencijala da se još razvija u boci.  


PET NAJBOLJIH NOVIH BG RESTORANA PET NAJBOLJIH NOVIH BG RESTORANA wine5.jpg FESTIVAL VINA MEDITERANEO
Bundeva
PULS GRADA · gastro

Istančane kulinarske veštine čitaju se ne samo u bogatstvu ukusa i dobro izbalansiranom odnosu hrskavog i sočnog, već i u oku primamljivom izboru boja. Hrana jednoličnog izgleda poručuje da ni ukus nije naročito zanimljiviji. Zato topla boja narandžaste bundeve osvaja jesenje trpeze, tačno onda kad su njene (brojne) nutritivne vrednosti organizmu najpotrebnije

Doručak za najmlađe Doručak za najmlađe Baštino Baštino - ukus Mediterana na Banovom brdu
5 jela za koje ne znate odakle zaista potiču
PULS GRADA · gastro

Ako ste pomislili da su „fortune cookies“ nastali u Kini, prevarili ste se. Zapravo su „izum“ japanskih kuvara, ali to nije jedina hrana koju danas konzumiramo, a za čije poreklo zapravo ne znamo, odnosno, imamo pogrešnu informaciju. Možda samo volite da isprobavate različite kuhinje sveta, ali ako ste makar jednom pomislili da znate odakle neko jelo zaista potiče, vreme je da proverite svoje znanje, jer možda je ono i pogrešno…

Monument Monument – novi barbecue meni Mikser Design Food MIKSER DESIGN FOOD - Šta je to dobra hrana?
Monument
PULS GRADA · gastro

Iskorak u inače odličnoj ponudi, restoran Monument napravio je uvođenjem posebnog Barbecue menija.

Koncipiran na upotrebi čuvene „Mibrasa‟ zatvorene peći na ćumur, u kojima se riba ili meso tako pripremaju da sačuvaju svu sočnost a imaju prepoznatljiv ukus i šmek grila, novi meni donosi i vešto kombinovanje sa efektnim prilozima i sosovima.

Ovog puta iz mesnog dela probali smo sjajna svinjska rebra, a u ponudi su još i biftek, T-bone steak, ražnjići i kotleti.

U morskom delu, stek od jadranske tune bio je jednostavno savršen, dalmatinski garnirung adekvatan prilog, a maštu pobuđuju sabljarka, hobotnica i džambo škampi.

Pileća malai tika Magična kuhinja Indije Mediteraneo Festival vina Mediteraneo festival vina
Mikser Design Food
23. nov
PULS GRADA · gastro

Mikser Design Food spaja dizajn, hranu, inovativne tendencije u gastronomiji i okuplja male i velike proizvođače delikatesa, poslastica,vina, sireva, slatkiša, organske hrane, dizajniranih kulinarskih predmeta i kuhinjske opreme kao i škole kuvanja. Naredna manifestacija gastro čarolija u Mikser House-u se održava pod sloganom “Dobra hrana” i pozabaviće se aktuelnim temama vezanim za zdravu ishranu.

Cilj manifestacije koja spaja gastronomiju i dizajn je da se hrana prikaže na novi, lepši i inovativniji način, a ovoga puta, Mikser Design Food teži da zajedno sa posetiocima dođe do odgovora na pitanja – šta je to zdrava hrana, koje namirnice treba ili ne treba izbegavati, da pokrene pitanje principa zdrave ishrane i preispita savremene trendove u oblasti nutricionizma.

Mediteraneo Festival vina Mediteraneo festival vina Festival sireva Festival sireva u Mikser Houseu
Mediteraneo Festival vina
15. nov
PULS GRADA · gastro

Četvrti Mediteraneo festival vina, vinskog turizma i gastronomije održaće se za vikend 15. i 16. novembra u hotelu Metropol od 12 do 20 sati.

Festival predstavlja najbolje od domaćih vinara i vrhunski izbor vina iz 14 zemalja celog sveta: od zemalja bivše Jugoslavije, preko Francuske, Španije i Italije, do Izraela, Libana i drugih zemalja.

Za drugi dan je predviđena Treća regionalna konferencija o vinskom turizmu.

Festival sireva Festival sireva u Mikser Houseu Coffee Fest Beograd Spremite se za prvi CoffeeFest
2 štapića
PULS GRADA · gastro

Omiljeno i vrlo prepoznatljivo ime kineske kuhinje u Novom Sadu odnedavno je na novoj lokaciji, prekoputa SPENS-a, u ulici Vase Stajića.

Nova lokacija donosi lepu baštu, znantno prostraniji unutrašnji deo, diskretno ukrašen istočnjačkim motivima.

Takođe, novi prostor je zadržao i stare cene i celokupno ljubazno osoblje, kao i ekipu u kuhinji, što u konačnom zbiru donosi ukuse koje ste voleli samo u komfornijem ambijentu.

Bizarna fast food hrana Primeri bizarne brze hrane milos sesa u finalu Proglašen najbolji somelijer Srbije
Doručak za najmlađe
PULS GRADA · gastro

Jedna majka četvoro dece nedavno je na internetu objavila fotografije doručka koji priprema svojim mališanima. U pitanju su sasvim obična jela, ali su načini njihovog serviranja na tanjiru toliko kreativni da ćete odmah osetiti glad. Suočena kao i veliki broj drugih roditelja sa problemima slabog apetita svoje dece, ova majka je posegnula za jedinom stvarčicom za koju je verovala da će imati efekta – maštom, naravno.

Baštino Baštino - ukus Mediterana na Banovom brdu Automatski nacrt Masterchef Junior: Najsimpatičniji reality show svih vremena
Baštino
PULS GRADA · gastro

Retka su mesta koja vas osvoje „na sve načine“ i „na prvu posetu“ i to od ambijenta, preko menija, do retko prijatne, šarmantne a nenametljive usluge.

Zapravo, Baštino čini da se i fizički, efektnim arhitektonskim rešenjem i bašte i unutrašnjeg dela, i duhom sasvim izmestite u neke tople prostore Mediterana.

Sasvim oslonjen na Roda cineplex na Banovom Brdu, ovaj kafe restoran idealan je za sve prilike i sva raspoloženja, sa ponudom na meniju koja adekvatno prati svako doba dana, od doručka do kafe i kolača sa prijateljima, uz niz sjajnih gastro kreacija sa glavnog menija.

Automatski nacrt Masterchef Junior: Najsimpatičniji reality show svih vremena Coffee Room Novi Coffee Room: Novo mesto za uživanje