NAJBOLJA SRPSKA VINA
PULS GRADA · gastro

Pogledajte izbor najboljih srpskih vina koji je za City Gourmet napravila Đurđa Katić, naša najbolja somelijerka koja je izabrana među osam najboljih svetskih prepoznavača vina.

20 odabranih srpskih vina

Tekst: Đurđa Katić

 

NAJBOLJA SRPSKA VINAimg-winenet_morava2009.jpg

Morava 2009
Vinarija Jelić
Vino je napravljeno od novostvorene organske sorte Morava. Kao Srbija pretočena u bocu ovaj ukus  predstavlja naše podneblje, a vinograd predstavlja unikat u celom svetu. Vrlo jedinstvenog karaktera s dominantom aromom bele breskve. Punog tela i skladnih kiselina, sa dugom voćnom završnicom. Odlično je mlado, ali ima dobar potencijal za sazrevanje.

Trijumf 2009
Vinarija Aleksandrović
Vino s dominantnim sovinjon blanom u kupaži nastalo po receptu starog kraljevog podrumara. Ovo je vino novog vremena koje oslikava kombinaciju umešnosti enologa i kvalitetnog grožđa. Ima bogat nos, razvijen zelenim aromama asparagusa i vreže paradajza. Na ukusu je puno, sočno i mineralno sa zelenom kafom u završnici.

Chardonnay barrique 2010
Podrum Radovanović
Jedna od najzastupljenijih sorti u celom svetu, a time i veći izazov za vinara da napravi nešto drugačije od ostalih. Vino je fermentisalo i odležalo u hrastovom buretu, dobro je razvijeno i bogato. Arome su prožete tonovima vanile, struktura je dobra, a telo puno i skladno s lepim kiselinama.

Tamjanika 2009
Podrum Minić
Vino od naše „prisvojene autohtone” sorte iz Župe. Vrlo dopadljivo na mirisu, sa specifičnim začinskim i biberastim aromama podržanim prepoznatljivim cvetnim mirisom zove koji je karakterističan za ovu sortu. Skladnog je tela i lepršavih kiselina. Ovo je vino s identitetom.

Tamjanika Villa Vina 2009
Vinarija Milosavljević
Ovo je vino lepe svetložute boje sa zelenim odsjajem. Na nosu je sveže, cvetno, s dominacijom arome cveta zove i mešavinom drugog slatkog cveća i minerala. Na ukusu, vino je hrskavo i vrlo sveže. Zbog ovih karakteristika može se reći da je to vino za svakoga i svaku priliku.

Fume Blanc 2010
Podrum Cilić
Napravljeno od čistog sovinjona, fermentisanog i odležalog u francuskom bariku, ovo vino ima gusto zlatnožutu boju s kristalnom bistrinom. Na nosu je kompleksno, oseća se mešavina dima, vanile i cvetnih aroma. Punog je tela, sa svedenim kiselinama i sočnom završnicom. Poželjno je dekantirati ga pre serviranja.

Cenzurisano Rajnski Rizling 2007
Vinarija Jelić
Odležao, pun i neverovatno potentan rajnski rizling koji već ulazi u 5. godinu. Izuzetne zelenkaste nijanse kriju godište na prvi pogled. Nos je bogat i vrlo razvijen, sa tipično cvetnim i delikatnim petrolejskim aromama. Na ukusu vino je svileno s mirnim, ukroćenim  kiselinama, srednje punog tela i ukusa koji zove na drugi gutljaj.

Slatka Eva 2009
Vinarija Vindulo
Kupaža sorti kosmopolita, petra i petka, rađeno od prezrelog grožđa. Ovo vino krase lepe arome egzotičnog slatkog voća i dobra svežina na mirisu. Telo je puno, s dosta rezidualnog šećera, ali i dobrim kiselinama koje ovo vino čine prijatnim za uživanje.

Quet Italijanski Rizling 2009
Fruškogorski vinogradi
Reč je o mladom vinu koje je napravljeno od autohotne sorte s ovih prostora. Na nosu je cvetno i vrlo  sveže, dok se ukus može okarakterisati kao srednje pun i prilično skladan.

Mina Roze 2010
Vinarija Stemina
Ovo je roze vino napravljeno od pino noara. Nijansa mešavine jagoda i trešanja dominira na mirisu s cvetnim aromama u pozadini. Vino je sveže i hrskavo na ukusu, voćno s dugom i prijatnom završnicom.

Cabernet sauvignon rezerva 2008
Podrum Radovanović
Vino od čistog kaberne sovinjona. Odležalo je 18 meseci u mešano – američkom, slavonskom i srpskom hrastu. Na mirisu dominira crno zrelo voće s dodirom vanile i karamela. Telo je puno, dobre strukture i potencijala, s mekim, sočnim taninima i dugom voćnom završnicom s naznakom zelene paprike na kraju. 

Merlot selection 2007
Vinarija Do kraja sveta
Vino rubin crvene boje, s lepo razvijenim mirisom zrelih trešanja umočenih u crnu belgijsku čokoladu i s delikatnim zemljanim aromama u pozadini. Ukus vina je pun i bogat, dugotrajan sa voćnom završnicom.

Prokupac 2009
Podrum Ivanović
Vino od čistog prokupca koje u sebi na moderan način nosi delić srpske istorije. Na mirisu kombinacija zemljanih i kožnih aroma s voćnom podrškom i naglašenim mirisom hrasta. Telo je puno, dobrog sklada i mekih tanina.

Rodoslov 2006
Podrum Aleksandrović
Kupaža kaberne sovinjona, merloa i malo prokupca. Nos je bogat, kompleksan i vrlo dopadljiv kao mešavina kupina, duvana i svežih začinskih aroma. Telo je skladno, srednje puno, sa skladnim taninima i kiselinama. Vino je srednje završnice s naznakama hrasta.

Sub Rosa 2007
Vinarija Budimir
Vino je kupaža prokupca i kaberne sovinjona. Intenzivne je ljubičaste boje i prepoznatljive arome zrele kože u mešavini sa ljubičicom  i vanilom iz drveta. Punog tela i jakih tanina, a ova vrsta ima dugu završnicu crne čokolade.

Millennium barrique 2007
Podrum Jelić
Bordovska kupaža s blagom dominacijom merloa koja je sazrevala 18 meseci u hrastovim baricima. Vino je duboke rubin crvene boje, nos intenzivan i slojevito se otvara dajući mešavinu crnog i crvenog bobičastog voća, s crnom šljivom u pozadini i delikatnim začinskim aromama mente i eukaliptusa. Ukus je pun i skladan. Poželjno dekantirati. Raste odležavanjem u boci.

Zapis Red 2007
Podrum Janko
Vino napravljeno od čistog merloa iz Smedereva. Lepe rubin crvene boje sa dominacijom aroma jagodičastog voća i zrelih višanja, mekih tanina i punog tela, s dugom i sočnom završnicom.

Cabernet suvignon 2009
Podrum Cilić
Vino duboke rubin crvene boje. Na nosu se smenjuju ljubičica, kupina i sveže začinske arome sa nežnim zemljanim aromama i prizvukom drugih bordovskih sorti. Ukus je pun, ali elegantan. Tanini su sočni i stvoreni za uživanje. Vino je dobrog balansa i stalno traži drugi gutljaj.

Carigrad 2009
Podrum Radenković
Kupaža prokupca, gamea i kaberne sovinjona iz Župe. Vino sa duhom tradicije i prepoznatljivim karakterom prokupca. Mešavina zemljanih i zrelih voćnih aroma dominira u mirisu, i ove note se slojevito otvaraju. Telo je srednje puno, s mekim taninima i lepim kiselinama. S ovim vinom će vam trebati malo strpljenja jer mu je potrebno vremena da se otvori u čaši.

Mammoth pinot noir 2007
Vinarija Jelić
Ovo vino od čistog pino noara sazrevalo je 15 meseci u baricima od francuskog i srpskog hrasta. Pravi je raritet na našim prostorima. Bogato je na mirisu i ukusu. Kombinacija crne čokolade i zrelih višanja ostavlja utisak cherry bombonjere. Telo je puno, voćno, s odličnim kiselinama i taninima. Ima potencijala da se još razvija u boci.  



PET NAJBOLJIH NOVIH BG RESTORANA PET NAJBOLJIH NOVIH BG RESTORANA wine5.jpg FESTIVAL VINA MEDITERANEO
taverna rossini
PULS GRADA · gastro

Smešten na početku Dobračine ulice, Rossini je deo uspešne priče sa Vračara, tratorije „Amici“, čije su pice i paste prepoznatljive.

Smešten na dva nivoa, u enterijeru koji rustičnim detaljima i slikama dočarava ambijent rimske taverne, Rossini svoju ponudu zasniva na originalnim specijalitetima Italije koji stižu iz peći na drva.

Ljubazno i predusretljivo osoblje tu je da vas provede kroz raskošnu selekciju pasta i pica, mesne specijalitete u rasponu od saltimboce i scalopine do piletine na nekoliko načina i bifteka.

Automatski nacrt Učenici drugog razreda večeraju u otmenom restoranu – pogledajte ovaj duhoviti video Heljda Kako i zašto jesti heljdu
boutique
PULS GRADA · gastro

Za kratko vreme, dva mesta u samom srcu grada postala su vrlo prepoznatljiva i veoma omiljena.

U pitanju su restorani Boutique od kojih je prvi otvoren na Trgu Republike, a drugi nedavno na samom uglu Knez Mihailove i Kralja Petra.

Tokom naše jutarnje posete probali smo jedan od favorita: tramezzini tost sa ćurećim prsima, sasvim svež i više nego bogat, serviran uz kisele krastavčiće, kao i bruskete alla Romana sa mocarelom i cherry paradajzom. Više nego ubedljivo, efektno prezentovano, idealno za početak dana, kao i neka od kombinacija sa jajima ili pak ćabata sa pršutom, uz neku od ceđenih kombinacija.

gelato freddo Gelato Freddo - autentične poslatice sa Sicilije Festival sireva Festival sireva u Mikser Houseu
gelato freddo
PULS GRADA · gastro

Autentične poslastice sa Sicilije odnedavno su dostupne u šarmantnoj poslastičarnici Gelato Freddo smeštenoj na Senjaku, u visini Sajma.

Dizajn u toplim bojama potpisuje kreativni tim Architehna koji je stvorio efektan aranžman na nevelikom prostoru. Po originalnim recepturama u radionici Gelato Freddo pravi se italijanski sladoled od najkvalitetnijih prirodnih sirovina sa Sicilije i Kalabrije, kao i torte i kolači.

Vitrina sa sladoledima prva privlači pažnju, a ukus potpuno osvaja. Dvadesetak vrsta koje se delimično menjaju shodno sezoni i promociji novih ukusa uveriće vas u posebnost ovdašnjih poslastica. Osvežavajuća breskva, odlična crna čokolada, kokos i pistaći, poseban freddo… samo su neke od vrsta.

Festival sireva Festival sireva u Mikser Houseu Stek tartar Fine dining: Novi meni u restoranu Square
Festival sireva
11. okt
PULS GRADA · gastro

Ovog vikenda, 11. i 12. oktobra, u Mikser Houseu u Beogradu, održava se drugi po redu „Balkan Cheese Festival“ – prodajna izložba autohtonih sireva Balkana.

Nakon veoma uspešnog prvog “Balkan Cheese Festivala” održanog u januaru ove godine, ova manifestacija će ponovo široj publici predstaviti autohtone sorte sireva sa Balkana, sa akcentom na sireve iz Srbije, i na ovaj način ukazati na važnost očuvanja tradicionalnih prehrambenih proizvoda.

Na festivalu će biti predstavljeno oko 30 proizvođača sireva iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije, a ovoga puta će se predstaviti i specijalni gost iz Velike Britanje – “Wensleydale Cheese”.

Coffee Fest Beograd 26. septembar 2014. Spremite se za prvi CoffeeFest Great British Weekend 12. septembar 2014. GREAT British Weekend (#GBW2014) – festival britanske hrana i piva
Stek tartar
PULS GRADA · gastro

Onakav kakvim smo ga upoznali pri prvom susretu, a opet nov i drugačiji, sasvim poseban i sasvim inspirativan, restoran Square u okviru hotela Square Nine upravo je predstavio novi meni. I sve je ponovo tu i sve na svom mestu: elegantno diskretan ambijent, savršen seting i besprekoran tajming, somelije koji vas šarmanatno uvodi u zanosnu vinsku kartu i osoblje koje zna svaki detalj o jelima koje preporučuje. A detalji su deo unikatnih celina koje potpuno bude maštu, golicaju sva čula i izmeštaju granice poznatih ukusa.

Burrito Madre Meksička brza hrana: Burrito Madre Burger Nedeljni ručak u restoranu Square
Burrito Madre
PULS GRADA · gastro

Potpuno drugačiji i sasvim revolucionaran pristup konceptu „fast fooda“ doneo je autenično osveženje na beogradsku gastro scenu u samom srcu grada. Na Terazijama, u prostoru nekadašnje „Biblioteke“, kojoj „počast“ odaje još nekoliko polica sa knjigama, upravo je otvoren Burrito Madre koji vas naprečac i potpuno osvaja i bojama i ilustracijama i enterijerom i baštom i naravno: sjajnim ukusima! Prostran i svetao, sa povelikom baštom i čitavom pričom o „Burrito Mami“ i njenim potomcima lucidnih meksičko-srpskih imena koja asociraju na njihov karakter, odnosno „zaposlenje“, ovaj lokal predstavlja originalnu i savremenu meksičku kuhinju u ponajboljem izdanju.

Burger Nedeljni ručak u restoranu Square Sakura Dalekoistočna kuhinja u srcu Beograda - Sakura
Sakura
PULS GRADA · gastro

Elegantan i efektan, moderan i upečatljiv, novi restoran na prestižnoj lokaciji Beton Hale, veoma brzo po otvaranju dobio je niz pohvala i pozitivnih komentara. Jedinstven koncept dalekoistočne kuhinje, baziran na vrhunskim šefovima kuhinje, uklopljen u nesvakidašnji i atraktivan enterijer koji osvaja i detaljima i kompletnim ugođajem, donose Sakuri prestižnu poziciju na gastro sceni Beograda.

Moderan enterijer, večernji DJ set, respektabilna vinska karta i selekcija koktela uz uigrano, ljubazno i stručno osoblje deo su priče koja vas (u)vodi u magičan gastro svet daleke Azije.

Lovac Tradicionalni dani divljači u restoranu Lovac Paprika Paprika Fest u Novom Sadu