NAJBOLJA SRPSKA VINA
PULS GRADA · gastro

Pogledajte izbor najboljih srpskih vina koji je za City Gourmet napravila Đurđa Katić, naša najbolja somelijerka koja je izabrana među osam najboljih svetskih prepoznavača vina.

20 odabranih srpskih vina

Tekst: Đurđa Katić

 

NAJBOLJA SRPSKA VINAimg-winenet_morava2009.jpg

Morava 2009
Vinarija Jelić
Vino je napravljeno od novostvorene organske sorte Morava. Kao Srbija pretočena u bocu ovaj ukus  predstavlja naše podneblje, a vinograd predstavlja unikat u celom svetu. Vrlo jedinstvenog karaktera s dominantom aromom bele breskve. Punog tela i skladnih kiselina, sa dugom voćnom završnicom. Odlično je mlado, ali ima dobar potencijal za sazrevanje.

Trijumf 2009
Vinarija Aleksandrović
Vino s dominantnim sovinjon blanom u kupaži nastalo po receptu starog kraljevog podrumara. Ovo je vino novog vremena koje oslikava kombinaciju umešnosti enologa i kvalitetnog grožđa. Ima bogat nos, razvijen zelenim aromama asparagusa i vreže paradajza. Na ukusu je puno, sočno i mineralno sa zelenom kafom u završnici.

Chardonnay barrique 2010
Podrum Radovanović
Jedna od najzastupljenijih sorti u celom svetu, a time i veći izazov za vinara da napravi nešto drugačije od ostalih. Vino je fermentisalo i odležalo u hrastovom buretu, dobro je razvijeno i bogato. Arome su prožete tonovima vanile, struktura je dobra, a telo puno i skladno s lepim kiselinama.

Tamjanika 2009
Podrum Minić
Vino od naše „prisvojene autohtone” sorte iz Župe. Vrlo dopadljivo na mirisu, sa specifičnim začinskim i biberastim aromama podržanim prepoznatljivim cvetnim mirisom zove koji je karakterističan za ovu sortu. Skladnog je tela i lepršavih kiselina. Ovo je vino s identitetom.

Tamjanika Villa Vina 2009
Vinarija Milosavljević
Ovo je vino lepe svetložute boje sa zelenim odsjajem. Na nosu je sveže, cvetno, s dominacijom arome cveta zove i mešavinom drugog slatkog cveća i minerala. Na ukusu, vino je hrskavo i vrlo sveže. Zbog ovih karakteristika može se reći da je to vino za svakoga i svaku priliku.

Fume Blanc 2010
Podrum Cilić
Napravljeno od čistog sovinjona, fermentisanog i odležalog u francuskom bariku, ovo vino ima gusto zlatnožutu boju s kristalnom bistrinom. Na nosu je kompleksno, oseća se mešavina dima, vanile i cvetnih aroma. Punog je tela, sa svedenim kiselinama i sočnom završnicom. Poželjno je dekantirati ga pre serviranja.

Cenzurisano Rajnski Rizling 2007
Vinarija Jelić
Odležao, pun i neverovatno potentan rajnski rizling koji već ulazi u 5. godinu. Izuzetne zelenkaste nijanse kriju godište na prvi pogled. Nos je bogat i vrlo razvijen, sa tipično cvetnim i delikatnim petrolejskim aromama. Na ukusu vino je svileno s mirnim, ukroćenim  kiselinama, srednje punog tela i ukusa koji zove na drugi gutljaj.

Slatka Eva 2009
Vinarija Vindulo
Kupaža sorti kosmopolita, petra i petka, rađeno od prezrelog grožđa. Ovo vino krase lepe arome egzotičnog slatkog voća i dobra svežina na mirisu. Telo je puno, s dosta rezidualnog šećera, ali i dobrim kiselinama koje ovo vino čine prijatnim za uživanje.

Quet Italijanski Rizling 2009
Fruškogorski vinogradi
Reč je o mladom vinu koje je napravljeno od autohotne sorte s ovih prostora. Na nosu je cvetno i vrlo  sveže, dok se ukus može okarakterisati kao srednje pun i prilično skladan.

Mina Roze 2010
Vinarija Stemina
Ovo je roze vino napravljeno od pino noara. Nijansa mešavine jagoda i trešanja dominira na mirisu s cvetnim aromama u pozadini. Vino je sveže i hrskavo na ukusu, voćno s dugom i prijatnom završnicom.

Cabernet sauvignon rezerva 2008
Podrum Radovanović
Vino od čistog kaberne sovinjona. Odležalo je 18 meseci u mešano – američkom, slavonskom i srpskom hrastu. Na mirisu dominira crno zrelo voće s dodirom vanile i karamela. Telo je puno, dobre strukture i potencijala, s mekim, sočnim taninima i dugom voćnom završnicom s naznakom zelene paprike na kraju. 

Merlot selection 2007
Vinarija Do kraja sveta
Vino rubin crvene boje, s lepo razvijenim mirisom zrelih trešanja umočenih u crnu belgijsku čokoladu i s delikatnim zemljanim aromama u pozadini. Ukus vina je pun i bogat, dugotrajan sa voćnom završnicom.

Prokupac 2009
Podrum Ivanović
Vino od čistog prokupca koje u sebi na moderan način nosi delić srpske istorije. Na mirisu kombinacija zemljanih i kožnih aroma s voćnom podrškom i naglašenim mirisom hrasta. Telo je puno, dobrog sklada i mekih tanina.

Rodoslov 2006
Podrum Aleksandrović
Kupaža kaberne sovinjona, merloa i malo prokupca. Nos je bogat, kompleksan i vrlo dopadljiv kao mešavina kupina, duvana i svežih začinskih aroma. Telo je skladno, srednje puno, sa skladnim taninima i kiselinama. Vino je srednje završnice s naznakama hrasta.

Sub Rosa 2007
Vinarija Budimir
Vino je kupaža prokupca i kaberne sovinjona. Intenzivne je ljubičaste boje i prepoznatljive arome zrele kože u mešavini sa ljubičicom  i vanilom iz drveta. Punog tela i jakih tanina, a ova vrsta ima dugu završnicu crne čokolade.

Millennium barrique 2007
Podrum Jelić
Bordovska kupaža s blagom dominacijom merloa koja je sazrevala 18 meseci u hrastovim baricima. Vino je duboke rubin crvene boje, nos intenzivan i slojevito se otvara dajući mešavinu crnog i crvenog bobičastog voća, s crnom šljivom u pozadini i delikatnim začinskim aromama mente i eukaliptusa. Ukus je pun i skladan. Poželjno dekantirati. Raste odležavanjem u boci.

Zapis Red 2007
Podrum Janko
Vino napravljeno od čistog merloa iz Smedereva. Lepe rubin crvene boje sa dominacijom aroma jagodičastog voća i zrelih višanja, mekih tanina i punog tela, s dugom i sočnom završnicom.

Cabernet suvignon 2009
Podrum Cilić
Vino duboke rubin crvene boje. Na nosu se smenjuju ljubičica, kupina i sveže začinske arome sa nežnim zemljanim aromama i prizvukom drugih bordovskih sorti. Ukus je pun, ali elegantan. Tanini su sočni i stvoreni za uživanje. Vino je dobrog balansa i stalno traži drugi gutljaj.

Carigrad 2009
Podrum Radenković
Kupaža prokupca, gamea i kaberne sovinjona iz Župe. Vino sa duhom tradicije i prepoznatljivim karakterom prokupca. Mešavina zemljanih i zrelih voćnih aroma dominira u mirisu, i ove note se slojevito otvaraju. Telo je srednje puno, s mekim taninima i lepim kiselinama. S ovim vinom će vam trebati malo strpljenja jer mu je potrebno vremena da se otvori u čaši.

Mammoth pinot noir 2007
Vinarija Jelić
Ovo vino od čistog pino noara sazrevalo je 15 meseci u baricima od francuskog i srpskog hrasta. Pravi je raritet na našim prostorima. Bogato je na mirisu i ukusu. Kombinacija crne čokolade i zrelih višanja ostavlja utisak cherry bombonjere. Telo je puno, voćno, s odličnim kiselinama i taninima. Ima potencijala da se još razvija u boci.  


PET NAJBOLJIH NOVIH BG RESTORANA PET NAJBOLJIH NOVIH BG RESTORANA wine5.jpg FESTIVAL VINA MEDITERANEO
The Klemenca
PULS GRADA · gastro

Još jedan nov i drugačiji koncept „fast food“-a otvoren je nedavno na Vračaru. Nalik na „Bordejnovske“ mesne avanture na raznim svetskim destinacijama, sada i u Beogradu možete probati autentične specijalitete čiji je osnov kvalitetno, „čisto“ meso, u ovom slučaju svinjska plećka ili but, odnoso juneća rozbratna.

Keramika Miljenik u kuhinji: Savremena keramika Coffee Cake Bakery Coffee Cake Bakery - kafe i kolači za najveće sladokusce
Keramika
PULS GRADA · gastro

Keramika se za pripremu jela koristi od davnina. Keramičko posuđe spada među najbrojnije arheološke nalaze, i to one koji rečito ilustruju svakodnevicu, estetiku i tehnološka znanja naših predaka. Kroz vekove nosi tu ulogu, i do dana današnjeg ona ostaje nepromenjena. Nano-tehnologija omogućava keramici da menja svoje agregatno stanje i posuđe nano-keramičkog premaza osvaja kulinarske majstore i laike

Doručak za najmlađe Doručak za najmlađe Baštino Baštino - ukus Mediterana na Banovom brdu
Coffee Cake Bakery
PULS GRADA · gastro

Novo mesto koje donosi jedinstven spoj užitka u interesantnom pecivu, zavodljivim slatkišima i odličnim kafama, tokom leta otvoreno je na uglu Bulevara kralja Aleksandra i ulice Stanislava Sremčevića (nekada Batutova).

Svetao i povelik prostor skladno spaja rustične (cigle), tople (puno drveta) i moderne elemente kreirajući prijatan ambijent. Svaki detalj ponude pravi se ovde, a „dokaz“ za to je prostor na samom ulazu gde možete posmatarati pripremu korak po korak, od razvlačenja kora do pečenja. Potom sledi maštovit niz u nekoliko vitrina.

Bizarna fast food hrana Primeri bizarne brze hrane milos sesa u finalu Proglašen najbolji somelijer Srbije
Restorani i društvene mreže
PULS GRADA · gastro

Dobra instagram fotografija, duhovit tvit ili zanimljiv fejsbuk status danas vrede koliko i jedna televizijska reklama. I ne, ne pričamo o novcu, već o efektu. Marketinška revolucija koju je taj efekat izazvao, nije zaobišla ni ugostiteljsku industriju i zato se osvrćemo na spoj društvenih mreža i restorana. Spoj koji je promenio mnogo toga

Doručak za najmlađe Doručak za najmlađe Baštino Baštino - ukus Mediterana na Banovom brdu
Rakija fest
13. dec
PULS GRADA · gastro

Originalni Rakija Fest održaće se u subotu 13. decembra u Mikser House-u u Beogradu. U organizaciji Rakia Bara, Mikser Housea i Color Press grupe, a uz podršku Turističke organizacije Beograda, osmu godinu zaredom na jednom mestu okupiće se najznačajniji proizvođači našeg nacionalnog pića.
Rakija Fest i ove godine karakteriše prepoznatljiv koncept struke i zabave, tako da će svi posetioci moći da čuju zanimljiva predavanja, kao i da uživaju u kombinacijama rakije i čokolade, koktelima sa rakijom i u specijalnoj zimskoj ponudi – kuvanoj rakiji

Belgrade Wine & Dine Belgrade Wine & Dine - festival vina i gastronomije Mikser Design Food MIKSER DESIGN FOOD - Šta je to dobra hrana?
vespucci
PULS GRADA · gastro

Lociran na Bežanijskoj kosi, spolja prepoznatljiv po neobično lepoj i uređenoj bašti, restoran Vespucci iznutra osvaja autentičnom italijanskom kuhinjom i zaista dobrim ukusima. Moderan enterijer adekvatan je ambijent za razne prilike, od porodičnih do poslovnih, osoblje ljubazno i predusretljivo, cene više nego pristupačne, a sve što smo probali više nego ukusno. Uvodni deo pripada nekom od potaža od povrća, probali smo odličan od brokolija, ili pak brusketama s pršutom i mocarelom.

Hrana koja nije nezdrava Hrana koja zapravo nije pogubna po vaše zdravlje čaj Čaj – istorija, tradicija i trend
Vegaska pica
PULS GRADA · gastro

Napravite mali eksperiment u svom okruženju i pitajte ljude kako se hrane. Danas, češće nego ikada ranije, možete čuti da neko ne jede industrijsku hranu, izbegava ugljene hidrate ili je na bezglutenskom režimu. Različiti načini ishrane pretvorili su se u prave pokrete, a neki od njih imaju milione pristalica širom sveta.

Hrana za venčanja Od sarme do špikovanog buta – i nazad Sugar & Spice Sugar and Spice - neverovatan gastronomski ugođaj
Hrana za venčanja
PULS GRADA · gastro

Ako su venčanja sve više elegantna i zabavna druženja, a sve manje svadbe pod šatrom, kako to utiče na jelovnike? Voz „supa-sarma-pečenje‟ ostavljamo na stanici, istražujemo drugačije mogućnosti, i… iako ponekad maznemo bar jedan od gore navedenih vagona, ovog puta predstavljamo drugačije zalogaje – mala gastronomska uživanja, i za oko i za nepce

Doručak za najmlađe Doručak za najmlađe Baštino Baštino - ukus Mediterana na Banovom brdu
Sugar & Spice
PULS GRADA · gastro

Iskorak, pomak, doživljaj…, novo u svakom smislu i pogledu, pomereno i smelo, drugačije…, kao i sve po čemu pamtimo gastro inovacije Bobana Vukovića. Baš tako i takav je: Sugar & Spice. Smešten u hotelu Jugoslavija (strana prema ulici, ne prema reci), tik do omiljenog Intergalactic Dinera, (n)ovo mesto donosi potpuno neverovatan ambijent i ugođaj, od vizuelnog, preko audio do gastronomskog.

Svetlosni efekti, devojke na rolšuama, retro disco style osamdesetih ali u skroz modernoj interpretaciji donose Beogradu mesto koje rame uz rame stoji sa svetskim metropolama.

Hrana koja nije nezdrava Hrana koja zapravo nije pogubna po vaše zdravlje čaj Čaj – istorija, tradicija i trend