NAJBOLJA SRPSKA VINA
PULS GRADA · gastro

Pogledajte izbor najboljih srpskih vina koji je za City Gourmet napravila Đurđa Katić, naša najbolja somelijerka koja je izabrana među osam najboljih svetskih prepoznavača vina.

20 odabranih srpskih vina

Tekst: Đurđa Katić

 

NAJBOLJA SRPSKA VINAimg-winenet_morava2009.jpg

Morava 2009
Vinarija Jelić
Vino je napravljeno od novostvorene organske sorte Morava. Kao Srbija pretočena u bocu ovaj ukus  predstavlja naše podneblje, a vinograd predstavlja unikat u celom svetu. Vrlo jedinstvenog karaktera s dominantom aromom bele breskve. Punog tela i skladnih kiselina, sa dugom voćnom završnicom. Odlično je mlado, ali ima dobar potencijal za sazrevanje.

Trijumf 2009
Vinarija Aleksandrović
Vino s dominantnim sovinjon blanom u kupaži nastalo po receptu starog kraljevog podrumara. Ovo je vino novog vremena koje oslikava kombinaciju umešnosti enologa i kvalitetnog grožđa. Ima bogat nos, razvijen zelenim aromama asparagusa i vreže paradajza. Na ukusu je puno, sočno i mineralno sa zelenom kafom u završnici.

Chardonnay barrique 2010
Podrum Radovanović
Jedna od najzastupljenijih sorti u celom svetu, a time i veći izazov za vinara da napravi nešto drugačije od ostalih. Vino je fermentisalo i odležalo u hrastovom buretu, dobro je razvijeno i bogato. Arome su prožete tonovima vanile, struktura je dobra, a telo puno i skladno s lepim kiselinama.

Tamjanika 2009
Podrum Minić
Vino od naše „prisvojene autohtone” sorte iz Župe. Vrlo dopadljivo na mirisu, sa specifičnim začinskim i biberastim aromama podržanim prepoznatljivim cvetnim mirisom zove koji je karakterističan za ovu sortu. Skladnog je tela i lepršavih kiselina. Ovo je vino s identitetom.

Tamjanika Villa Vina 2009
Vinarija Milosavljević
Ovo je vino lepe svetložute boje sa zelenim odsjajem. Na nosu je sveže, cvetno, s dominacijom arome cveta zove i mešavinom drugog slatkog cveća i minerala. Na ukusu, vino je hrskavo i vrlo sveže. Zbog ovih karakteristika može se reći da je to vino za svakoga i svaku priliku.

Fume Blanc 2010
Podrum Cilić
Napravljeno od čistog sovinjona, fermentisanog i odležalog u francuskom bariku, ovo vino ima gusto zlatnožutu boju s kristalnom bistrinom. Na nosu je kompleksno, oseća se mešavina dima, vanile i cvetnih aroma. Punog je tela, sa svedenim kiselinama i sočnom završnicom. Poželjno je dekantirati ga pre serviranja.

Cenzurisano Rajnski Rizling 2007
Vinarija Jelić
Odležao, pun i neverovatno potentan rajnski rizling koji već ulazi u 5. godinu. Izuzetne zelenkaste nijanse kriju godište na prvi pogled. Nos je bogat i vrlo razvijen, sa tipično cvetnim i delikatnim petrolejskim aromama. Na ukusu vino je svileno s mirnim, ukroćenim  kiselinama, srednje punog tela i ukusa koji zove na drugi gutljaj.

Slatka Eva 2009
Vinarija Vindulo
Kupaža sorti kosmopolita, petra i petka, rađeno od prezrelog grožđa. Ovo vino krase lepe arome egzotičnog slatkog voća i dobra svežina na mirisu. Telo je puno, s dosta rezidualnog šećera, ali i dobrim kiselinama koje ovo vino čine prijatnim za uživanje.

Quet Italijanski Rizling 2009
Fruškogorski vinogradi
Reč je o mladom vinu koje je napravljeno od autohotne sorte s ovih prostora. Na nosu je cvetno i vrlo  sveže, dok se ukus može okarakterisati kao srednje pun i prilično skladan.

Mina Roze 2010
Vinarija Stemina
Ovo je roze vino napravljeno od pino noara. Nijansa mešavine jagoda i trešanja dominira na mirisu s cvetnim aromama u pozadini. Vino je sveže i hrskavo na ukusu, voćno s dugom i prijatnom završnicom.

Cabernet sauvignon rezerva 2008
Podrum Radovanović
Vino od čistog kaberne sovinjona. Odležalo je 18 meseci u mešano – američkom, slavonskom i srpskom hrastu. Na mirisu dominira crno zrelo voće s dodirom vanile i karamela. Telo je puno, dobre strukture i potencijala, s mekim, sočnim taninima i dugom voćnom završnicom s naznakom zelene paprike na kraju. 

Merlot selection 2007
Vinarija Do kraja sveta
Vino rubin crvene boje, s lepo razvijenim mirisom zrelih trešanja umočenih u crnu belgijsku čokoladu i s delikatnim zemljanim aromama u pozadini. Ukus vina je pun i bogat, dugotrajan sa voćnom završnicom.

Prokupac 2009
Podrum Ivanović
Vino od čistog prokupca koje u sebi na moderan način nosi delić srpske istorije. Na mirisu kombinacija zemljanih i kožnih aroma s voćnom podrškom i naglašenim mirisom hrasta. Telo je puno, dobrog sklada i mekih tanina.

Rodoslov 2006
Podrum Aleksandrović
Kupaža kaberne sovinjona, merloa i malo prokupca. Nos je bogat, kompleksan i vrlo dopadljiv kao mešavina kupina, duvana i svežih začinskih aroma. Telo je skladno, srednje puno, sa skladnim taninima i kiselinama. Vino je srednje završnice s naznakama hrasta.

Sub Rosa 2007
Vinarija Budimir
Vino je kupaža prokupca i kaberne sovinjona. Intenzivne je ljubičaste boje i prepoznatljive arome zrele kože u mešavini sa ljubičicom  i vanilom iz drveta. Punog tela i jakih tanina, a ova vrsta ima dugu završnicu crne čokolade.

Millennium barrique 2007
Podrum Jelić
Bordovska kupaža s blagom dominacijom merloa koja je sazrevala 18 meseci u hrastovim baricima. Vino je duboke rubin crvene boje, nos intenzivan i slojevito se otvara dajući mešavinu crnog i crvenog bobičastog voća, s crnom šljivom u pozadini i delikatnim začinskim aromama mente i eukaliptusa. Ukus je pun i skladan. Poželjno dekantirati. Raste odležavanjem u boci.

Zapis Red 2007
Podrum Janko
Vino napravljeno od čistog merloa iz Smedereva. Lepe rubin crvene boje sa dominacijom aroma jagodičastog voća i zrelih višanja, mekih tanina i punog tela, s dugom i sočnom završnicom.

Cabernet suvignon 2009
Podrum Cilić
Vino duboke rubin crvene boje. Na nosu se smenjuju ljubičica, kupina i sveže začinske arome sa nežnim zemljanim aromama i prizvukom drugih bordovskih sorti. Ukus je pun, ali elegantan. Tanini su sočni i stvoreni za uživanje. Vino je dobrog balansa i stalno traži drugi gutljaj.

Carigrad 2009
Podrum Radenković
Kupaža prokupca, gamea i kaberne sovinjona iz Župe. Vino sa duhom tradicije i prepoznatljivim karakterom prokupca. Mešavina zemljanih i zrelih voćnih aroma dominira u mirisu, i ove note se slojevito otvaraju. Telo je srednje puno, s mekim taninima i lepim kiselinama. S ovim vinom će vam trebati malo strpljenja jer mu je potrebno vremena da se otvori u čaši.

Mammoth pinot noir 2007
Vinarija Jelić
Ovo vino od čistog pino noara sazrevalo je 15 meseci u baricima od francuskog i srpskog hrasta. Pravi je raritet na našim prostorima. Bogato je na mirisu i ukusu. Kombinacija crne čokolade i zrelih višanja ostavlja utisak cherry bombonjere. Telo je puno, voćno, s odličnim kiselinama i taninima. Ima potencijala da se još razvija u boci.  PET NAJBOLJIH NOVIH BG RESTORANA PET NAJBOLJIH NOVIH BG RESTORANA wine5.jpg FESTIVAL VINA MEDITERANEO
JewelledKitchen_Mini
PULS GRADA · gastro

Činjenica da možete da upišete u pretraživač željene namirnice i da dobijete hiljadu ideja kako da spremite neko jelo olakšava proces kuvanja i predstavlja ogromnu pomoć mnogima koji nisu preterano snalažljivi u kuhinji. U moru kulinarskih blogova, prepunih „recepata moje bake“ i fotografija uslikanih mobilnim telefonom, neki se izdvajaju originalnošću recepata i atraktivnim vizuelnim sadržajem. Odabrali smo tri blogerke koje su ljubav prema hrani i posvećenost eksperimentisanju u kuhinji pretvorile u profesiju i napisale bestseler-kuvare. Uspeh ne iznenađuje, pošto su jela nastajala u kućnim uslovima i ne zahtevaju profesionalnu opremu i veštine. S druge strane, uvek postoji bojazan da ljudi koji prate blogove koji besplatno objavljujurecepte neće želeti da kupe skupu knjigu u tvrdom povezu, ali u ovim slučajevima strah je bio bezrazložan.

Ziferblat Novi koncept u ugostiteljstvu: Ziferblat Pomodoro Osvaja i atmosferom i aromama: Pomodoro noviteti
Ziferblat
PULS GRADA · gastro

Kada vas sledeći put obaveze ili užitak odvedu u britansku prestonicu, na svoju„to do‟ listu obavezno upišite ime kafića Ziferblat. Reč je o novom konceptu u ugostiteljstvu koji povezuje co-working prostor i ponudu standardnog kafića (Coofice). Time Out magazine Ziferblat je uvrstio u konkurenciju za najbolje „otvaranje‟ u 2014.

Pomodoro Osvaja i atmosferom i aromama: Pomodoro noviteti Bambino Bambino: Bašta kao stvorena je za tople dane
Pomodoro
PULS GRADA · gastro

Restoran koji nas je jednako osvojio i atmosferom i aromama, ima vizuelno a dobrim delom i sadržinski, sasvim nov meni koji zaslužuje pažnju. Noviteti su zaista noviteti u svakom pogledu, od neočekivanih sastojaka u poznatim jelima do maštovito proširene ponude za doručak. I baš to je iskrena i posebna preporuka: da dan počnete baš na ovom mestu, nakon moćnog doručka koji daje i energiju i inspiraciju.

Bambino Bambino: Bašta kao stvorena je za tople dane Voćni ritam Voćni Ritam: Juice bar inspirisan muzikom
Bambino
PULS GRADA · gastro

Neobično lep, ušuškan i prijatan prostor restorana smeštenog na Banovom brdu, čim iz ulice Blagoja Parovića skrenete u Žarkovačku, osvaja na prvi pogled. Povelika senovita bašta kao stvorena je za tople dane, dok enterijer privlači skladnim spojem modernog i rustičnog. Efektni detalji, kombinacija cigle, stakla i drveta idealno su okruženje za uživanje u autentičnoj kuhinji koju kreira i vodi Italijan.

Voćni ritam Voćni Ritam: Juice bar inspirisan muzikom Sanjalice kolačići Sanjalice: Originalni kolačići za posebne trenutke
Voćni ritam
PULS GRADA · gastro

Beogradsko naselje Banovo brdo je od pre mesec dana bogatije za jedan juice bar. Tačno između Ade i Košutnjaka, u ulici Nikolaja Gogolja od nedavno se nalazi Voćni Ritam. Uvek dobro raspoloženo osoblje i bogata ponuda sokova i smoothieja koji se pripremaju pred vama primoraće vas da zastanete i napunite telo dobrom energijom i čistim vitaminima. Sokovi se prave principom hladnog ceđenja pri čemu se zadržavaju svi vitamini i enzimi iz voća i povrća, pa su proizvodi u potpunosti prirodni.

Sanjalice kolačići Sanjalice: Originalni kolačići za posebne trenutke Rukola Letnja svežina
Sanjalice kolačići
PULS GRADA · gastro

„Sanjalice“ su ručno pravljeni kolačići od najfinijih sastojaka koji se mogu naći i probati na više mesta u gradu. Postoje četiri ukusa – lomljena crna čokolada u paru je sa celim šumskim lešnicima i, u drugoj varijanti, sa kakaom i suvim višnjama. Tu je i kolačić sa suvim smokvama i orasima i tahini (pasta od susama) sa bademom i crnim susamom.

Rukola Letnja svežina Foodpanda Foodpanda i u Srbiji - unapređena aplikacija za naručivanje hrane
Rukola
PULS GRADA · gastro

Začinske biljke koje su tu od maja do oktobra i koje je moguće gajiti u saksijama, na terasi, unose u kuhinju zelenilo i radosne recepte. Možete ih koristiti sveže u raznim salatama, prelivima za paste, dodavati brojnim jelima. Začinske biljke imaju lekovita svojstva i dobro deluju na organizam, bogate su vitaminima, mineralima, antioksidansima… A u pravim kulinarskim kombinacijama stvaraju savršene ukuse.

Foodpanda Foodpanda i u Srbiji - unapređena aplikacija za naručivanje hrane uživancija Dani hedonizma od 1. do 4. jula
Foodpanda
PULS GRADA · gastro

Foodpanda, vodeći svetski onlajn servis za dostavu hrane koji postoji u više od 50 zemalja sveta, otvorio je svoje predstavništvo u Srbiji. Ta globalna kompanija korisnicima omogućava da brzo i lako naruče hranu putem interneta, a zahvaljujući partnerstvu s velikim brojem restorana, nudi i veliki izbor najrazličitijih jela.

uživancija Dani hedonizma od 1. do 4. jula caffe pasta Cafe Cafe & Fish ili – Kod Srbe i Hrvoja
uživancija
PULS GRADA · gastro

Prvi Beogradski dani hedonizma, koji će se pod nazivom #Uživancija održati od 1. do 4. jula na poznatom beogradskom splavu Yachting Cluba Gabbiano, kod Hotela Jugoslavija, predstaviće posetiocima neke od najpoznatijih brendova na srpskom tržištu, a kojima je zajedničko i to što zauzimaju visoko mesto u hedonističkom pristupu životu.

caffe pasta Cafe Cafe & Fish ili – Kod Srbe i Hrvoja Moritz Eis Najbolje sladoledžinice na svetu