shutterstock_506973091
PULS GRADA · kulinarka

U hladnim danima ništa lepše od popodneva i večeri provedenih u toploj sobi uz keks i piće koje samo njemu „paše“.

Tekst: Milja Lukić

Aromatični keks

150 g maslaca

120 g šećera

na vrh noža muskatnog oraščića, đumbira, cimeta, karanfilića

flašica ekstrakta vanile

3 kašike mlevenog lešnika

rendana kora 1/2 limuna

rendana kora 1/2 pomorandže

kesica vanilin-šećera

žumance

250 g brašna

Maslac umutite sa šećerom, dodajte muskatni oraščić, đumbir, cimet, karanfilić, ekstrakt vanile, mleven lešnik, rendanu koru limuna i pomorandže, vanilin-šećer i žumance. Sve lepo sjedinite i dodajte brašno. Umesite fino glatko testo. Testo podelite na tri dela, od svakog dela formirajte po jedan valjak, svaki valjak uvijte u alu-foliju i stavite u frižider da se hladi dva sata. Zatim svaki valjak premažite žumancetom i uvaljajte u šećer. Secite parčad na prst širine, pa pecite na pek-papiru 15 minuta na 200 stepeni. 

Miljin savet 1: Ne preterujte sa začinima, sve stavite samo malo, na vrh noža.

Miljin savet 2: S ovim mirišljavim keksićima odlično se slaže – žestina.

Paprenjaci

450 g brašna

180 g masti

150 g šećera

150 g mlevenih oraha

jaje

3 žumanceta

2 kašike meda

cimet, karanfilić, muskatni oraščić

malo bibera

I još, po želji:

prah-šećer

U brašnu razdrobite mast, dodajte redom sve ostale sastojke i umesite testo. Ostavite ga pola sata na hladnom da odstoji, pa ga razvaljajte oklagijom na pola centimetra debljine. Modlom vadite oblike, ređajte u podmazan veliki pleh, i pecite 15 minuta na 180 stepeni. Dok su topli, po želji, uvaljajte ih u prah-šećer. 

Miljin savet 1: Po ukusu, ovaj keks ima pandan u „kupovnoj verziji” pod imenom Speculaas.

Miljin savet 2: Zbog delikatnog ljutkastog ukusa, ovaj keks služite uz koktele.

Najjednostavniji posni medenjaci

11 kašika ulja

11 kašika vode

11 kašika šećera

2 kašike meda

kašika cimeta

kesica praška za pecivo

400-500 g brašna

Od svih sastojaka zamesite testo, razvucite ga na 1 cm debljine i vadite kolutove, odnosno medenjake. Pecite u podmazanom plehu na 200 stepeni 10 minuta. 

Miljin savet: Uz medenjake ide neko suvo belo vino.

www.chatelaine.com Idealni kokteli za nadolazeće zimske dane cover Kukuruz u varijanti dva neobična recepta Grape and Almond Tart by Eva Kosmas Flores Jesen je stigla – napravite spektakularan kolač od grožđa Italian Appetizer Dinja i pršuta to su srca dva · · · ·