film
KULTURA · film/TV

O ukusima definitivno ne vredi raspravljati, pogotovo kada su filmovi u pitanju. Svako ima ono šta mu više prija i ima žanr koji preferira da gleda. Ali, možemo se složiti, postoje filmovi koji se razlikuju od drugih.

Bilo da je zbog toga što govore o potresnim ljudskim sudbinama na jedan poseban način, pa ostanu u sećanju, uglavnom mučnom, bilo zbog toga što su snimljeni po istinitom događaju pa je zaista teško poverovati da s etako nešto (strašno) desilo, bilo zbog toga što je radnja dilma daleko od jedne tipične ljubavne, detektivske ili ratne priče.
Uglavnom i ti ne tako obični filmovi nisu iz holivudske kuhinje, pa je zanimljivo osetiti estetiku i način razmišljanja drugih područja. Ako vam neko traži da mu preporučite neki dobar film, to može biti jedan od ovih sa naše liste.
1. The Lives of Others
Uloge: Ulrich Müe, Sebastian Koch, Martina Gedeck
IMBd ocena: 8.5
Kako to izgleda život u Nemačkoj podeljenoj Berlinskim zidom, kako tajna policija nadzire ljude i kolika je cena umetnosti i ljubavi, osnovne su tačke ovog filma. Ako niste odgledali film do sada, zaista je vreme za tako nešto.

2. Remember
Uloge: Christopher Plummer, Martin Landau, Jürgen Prochnow
IMBd ocena: 7.4
Zevov život je pri kraju. On broji poslednje dane u staračkom domu ali ima još jednu misiju da ispuni: mora da pronađe oficira koji je ubio celu njegovu porodicu u Aušvicu za vreme Drugog svetkog rata. Ipak, ova misija nije laka…

3. Enemy
Uloge: Jake Gyllenhaal, Mélanie Laurent, Sarah Gadon
IMBd ocena: 6.9
Adam u jednom filmu vidi svog dvojnika. Od tada je potpuno opsednut idejom da ga pronađe. Ali, mnoga pitanja se otvaraju tokom ove potrage, nije baš sve kako se čini.

4. Where the Truth Lies
Uloge: Kevin Bacon, Colin Firth, Alison Lohman
IMBd ocena. 6.5
Telo nage mrtve žene je pronađeno u hotelskoj sobi komičara Lennyja i Vinca. Oni su imali solidan alibi a ubica nije pronađen. Mlada novinarka Karen kreće u istraživanje ove priče, godinama kasnije, ali kako se to obično i desi, upetlja se previše u sve. I klupko počinje da se razmotava.

5. The Departed
Uloge: Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson
IMBd ocena: 8.5
Priča je o dva dupla agenta koji pokušavaju da otkriju identitet jedan drugom. A ako tražite film koji će vas prikovati za kauč od početka do kraja, to je definitivno ovaj film, u kom je i glumačka ekipa sjajna.

6. Neerja
Uloge: Sonam Kapoor, Shabana Azmi, Yogendra Tikku
IMBd ocena: 7.8
Film je zasnovan na istinitom događaju kada se hrabra stjuardesa Neerja Bhanot žrtvovala da zaštiti živote 359 outnika Pan Am airlinesa, kada je avion otet od strane terorista 1986. godine.

7. Changeling
Uloge: Angelina Jolie, John Malkovich, Jeffrey Donovan
IMBd ocena. 7.8
Radnja filma je smeštena u Los Anđeles početkom dvadesetih godina prošlog veka. Christine poziva policiju da prijavi nestanak sina, a kda on ude vraćen ona tvrdi da to nije njen sin. Umesto pomoći policije, majka biva dobija mesto na odeljenju mentalne zaštite…

Blejd Raner 2049. „Blejd Raner 2049″ stiže u bioskope 5. oktobra! Vukovar Film Festival Vukovar Film Festival: Destinacija autohtonog glamura Kratak i dirljiv film o životu i smrti Kratak i dirljiv film o životu i smrti $_cover Little Evil: Nova urnebesna komedija Netflix-a ·