www.pinterest.com
PULS GRADA · kulinarka

Kada se predivno sveže sezonsko voće pojavi na pijaci, treba ga odmah iskoristiti. Trenutno je takav slučaj sa fantastičnim slatkim i sočnim smokvama. Napravite ovaj predivan letnji desert koristeći njih u glavnoj ulozi, dok će ih pratiti drugi divni sastojci, kao što su grčki jogurt i med. Vikend je tu, zato šta čekate – pravac po smokve i malo zabave u kuhinji.

Zašto smokve

Postoji 150 vrsta smokvi, ali nema puno onih koje su dostupne na samom početku leta, što je samo razlog više da ih što pre upotrebite. Drvo smokve važi za jedno od najstarijih, što dokazuju mnoga istorijska dokumenta, a pominje se i u Bibliji. Najviše se vezuju za podneblje Bliskog Istoka i Mediteran, a u Grčkoj su bile toliko cenjene da je postojao zakon koji je zabranjivao njihov izvoz. Zbog svoje prirodne intenzivne slatkoće, idealne su da se koriste kao zamena za druge vrste šećera, pa ih slobodno koristite u pravljenju slatkiša. Njihova prednost je i u tome što dolaze i u svežoj i u suvoj varijanti, pa se mogu koristiti tokom čitave godine. U sebi sadrže minerale, poput kalcijuma, magnezijuma i gvožđa. A od vitamina, posebno su zastupljeni A i E.

Recept za čizkejk sa smokvama

Ovaj kremasti osvežavajući desert veoma je lagan i zdrav. U svojoj bazi ne sadrži puter, već samlevene smokve, što ga čini dodatno poželjnim za užitak bez griže savesti. Čizkejk sa smokvama će na najbolji način zaokružiti svaki obrok, a može se naravno jesti i tokom dana kao užina. Kašičicu po kašičicu otkrivaćete delkatne slojeve ovog prefinjenog slatkiša, kojem ćete se rado vraćati.

Sastojci:

Za bazu

270 g keksa
200 g smokava

Za kremasti deo

500 g grčkog jogurta
750 g maskarpone sira
200 g smokava
160 g meda

Za dekoraciju

200 g smokava
2 kašičice meda
listići sveže mente

U multipraktiku sitno sameljite keks, a zatim dodajte prethodno isečene smokve, pa ih još jednom sameljite zajedno. Smesu prebacite u okruglu posudu, u koju ste stavili papir za pečenje i blago ga nauljili. Masu od keksa i smokvi dobro i ravnomerno rasporedite na dno, pritiskajući donjim delom kašike. Zatim prebacite u frižider na najmanje 30 minuta, a za to vreme pripremite kremasti deo, iliti fil. U staklenoj činiji dobro promešajte maskarpone sir, grčki jogurt i med. To možete učiniti ručno, uz pomoć špahtle, ali i uz pomoć miskera, ako želite da tekstura bude vazdušastija. U tom slučaju koristite slabiju brzinu miksera, i pažljivo nadgledajte. Smokve isecite na tanke kolutove. Izvadite podlogu iz frižidera, pa ravnomerno nanesite jedan sloj fila, koristeći polovinu smese iz činije, a zatim rasporedite smokve. Onda prekrijte čizkejk sa ostalom polovinom fila, i vratite u frižider na 5 do 6 sati. Posle toga pažljivo izvadite čizkej iz posude i odstranite papir za pečenje. Postavite kolač na lep tanjir, odozgo stavite ostatak nasečenih smokvi i listiće mente, pa za kraj sve prelijte medom.

ac9a713877b8564c1c6d7e3357ca7974 Zdrava poslastica kojoj ni najveći sladokusci neće moći da odole raspberry-choux-puffs-recipe-921 Šušu sa malinama je pravo vikend osveženje cover Četiri neobična veganska sladoleda peanut-butter-and-chia-pudding Idealni letnji doručak: Osvežavajući čia puding sa voćem · · · · · ·