cover
PULS GRADA · kulinarka

Roze je potcenjeno vino, prečesto zasenjeno belim i crnim (zapravo crvenim). Sa željom da se ispravi ova vinska nepravda, sledi pet neobičnih koktela, posebnih po tome što je roze dominantan sastojak u njima. Uživaćete u ovim nesvakidašnjim kombinacijama ukusa, a dok ih budete ispijali leto će biti uz vas bez obzira na vremensku prognozu.

Ljuti koktel sa rozeom i sokom od grejpfruta

U isto vreme osvežavajuć, drzak i oštar, ovaj koktel će probuditi sva vaša čula. Popijte ga uz kasni doručak ili branč sa prijateljima, ili potpuno sami uživajte u njemu na terasi, dok mrak polako pada a vi razmišljate gde će vas to noć odvesti.

U razmeri po vašem ukusu u šejker zajedno sa kockama leda ubacite roze, tekilu, sok od grejpfruta, sirup od ruzmarina, naceđenu limetu, i par kolutića sveže naseckanog crvenog čilija. Nakon što sipate u visoku čašu, ukrasite grančicom svežeg ruzmarina ili bosiljka, koja vam može poslužiti i da s vremena na vreme promešate koktel.

Margarita sa roze vinom

Margarita je svakako jedan od omiljenih koktela, koji ima toliko različitih varijanti, pa vi probajte onu sa dodatkom roze vina. Iznenađujuća kombinacija biće veoma pitka, pa samim tim pogodna za sve vrste zabava. Zbog toga u recept ide litar rozea, jer za ovaj koktel stvarno se ne isplati biti škrt, a i idealan je za deljenje s nekim.

U veliku posudu sipajte po jednu šolju šećernog sirupa, soka od limete, tekile, i litar rozea. Dodajte kocke leda i promešajte kutlačom, kojom ćete piće sipati u čaše prethodno „umočene“ u mešavinu himalajske soli i žutog šećera.

Gazirani roze sa malinama i lubenicom

Kada leto prođe, jedino što nikad ne prestaje jeste nostalgija za istim. Dok žmureći zamišljate zvuk morskih talasa i topli pesak pod nogama, a napolju sipi kiša i autobusi trube, vi brže-bolje napravite ovaj koktel sa ukusom leta. Lubenica i svežih malina biće još kratko, pa požurite, dok kasnije možete koristiti zamrznute maline koje ćete samleti u blenderu i ubaciti u piće.

Prvo dobro ohladite niske i okrugle čaše. Zatim u svaku ubacite par komada sitno isečene lubenice i nekoliko malina. Do pola sipajte roze, a zatim naspite isto toliko mineralne vode, da biste na kraju koktel ukrasili listićima mente.

Šampanjac sa šarenim kockama leda od rozea

Nekada su jednostavne stvari zapravo one najupečatljivije, one koje se dugo pamte. Nema sumnje da će u tom duhu ovaj koktel postati tema svačijeg razgovora i predmet oduševljenja, kada ga budete servirali na važnoj proslavi ili rođendanu. Čine ga samo tri sastojka, ali originalnosti ima na pretek.

Šarene mrvice kojima se ukrašava torta ubacite u pregradice za led. Preko njih sipajte roze i brzo ubacite u zamrzivač. Služite ohlađeni šampanjac sa ovim šarenim i alkoholnim kockama leda, koje će mu dodavati šmek, ukras i boju.

Roze sa džinom i pireom od jagoda

Svi ljubitelji džina neka se upuste u eksperiment sa roze vinom, jer neće ostati razočarani. Pire od jagoda dodaće izraženu voćnu i slatku notu, koju će limun delom preseći, a šećerni sirup nadomestiti. Sve u svemu, ovom izbalansiranom koktelu vraćaćete se tokom cele godine.

U šejker ubacite po jedan šot džina i pirea od jagoda, i po pola šota soka od limuna i šećernog sirupa. Dodajte par kocki leda, promućkajte, sipajte u čašu, pa dospite roze do vrha. Ako imate svežu jagodu, zabodite je kao ukras na obod čaše.

*Pire od jagoda dobićete tako što ćete u blender ubaciti šaku smrznutih jagoda, koje ćete nakon toga procediti kroz cediljku ili lanenu tkaninu, kako bi pire bio gladak i ujednačen.

cover Pet recepata sa jabukama koje morate isprobati ove jeseni cover Pet savršenih recepata za ukusno leto cover Domaće veganske gumene bombone cover www.youtube.com Neobične limunade za obične letnje dane · · ·