ng
PULS GRADA · aktuelno

Novogodišnje tradicije širom sveta variraju. Iako postoje i razlike između zemalja zapadnog sveta, one su veoma male, ali kada se uporede različiti delovi sveta, dočeci Nove godine se širom sveta zaista razlikuju.

Ta razlika nije samo u obredima, pojedini dočeci Nove godine padaju i u različito vreme.
Klasična Nova godina
Ovde nam je sve poznato. Ostajemo budni celu noć, deset sekundi pre ngo što kazaljke sata dođu na 12 odbrojavamo sekunde, zatim slede vatormet i čestitke. I širom sveta se organizuju kolektivni dočeci Nove godine na trgovima gradova.

Kineska Nova godina
U Kini se za Novu godinu prave veliki festivali gde se posebno ističu maske zmaja pošto zmaj simboliše moć, i pravilo je da se deca oblače u novu odeću.

Roš Hašana
Jevreji, za razliku od drugih naroda ovaj praznik obeležavaju ozbiljno, uz prisećanje na grehe i pokajanje. Ovim praznikom počinje period koji se naziva „deset dana kajanja“.

Songkran
Na Tajlandu se Nova godina slavi između 13. i 15. aprila jer je tako određeno budističkim solarnim kalendarom. U ta tri dana se proslavlja kraj starog perioda i početak novog. Uvek se upriliči sjajan festival.

Nova Godina na Baliju
Na Baliju se Nova godina slavi u martu. Za razliku od onih proslava na kakve smo navikli, ova je smirujuća. Ljudi pokušavaju da meditiraju i pronađu unutrašnji mir. Tradicionalna meditacija traje 12 sati.

Pravoslavna (srpska) Nova godina
Počinje 14. januara i trebalo bi da se dočeka u krugu porodice, uz dobru hranu i intiman razgovor. Trpeza je bogata, to je jedna od osnovnih odlika.

Automatski nacrt Ne mislite da je gotova 2016. Tu je trejler za horor film Zaštitite svoje ljubimce od petardi (foto: animalsurgical.com) Imate li srca, savesti razuma? Nemojte bacati petarde! cf Najlepši poljupci Carrie Fisher GM Umro je George Michael i ostavio pesme koje su večne · · · ·