cover neposlusna gradjanka
KULTURA · muzika

Neobjavljena pesma Vlade Divljana „Neposlušna građanka“ pojavila se kao animirani spot i vinilni singl, u izdanju promoterske kuće „Long Play“. Autorska pesma Divljana (1958-2015), glavne kreativne snage kultnih „Idola“ i kasnije uticajnog kantautora, na ploči je zabeležena u dve verzije: na A strani se nalazi „Neposlušna građanka“ u miksu Vojislava Aralice, za koju su animirani spot uradili Miloš Tomić i Marija Đorđević, dok se na B strani nalazi osnovna, demo verzija.

Divljan je još od jeseni 2014. godine najavljivao skori izlazak novog singla Neposlušna građanka koji je „snimio sa grupom beogradskih muzičara“.

„Verovatno ću u skorije vreme, šta god to značilo, izbaciti novi singl. Na žalost, ne mogu mnogo više reći o tome, jer je to obavijeno velom tajne, ozbiljna misterija je u pitanju. :-)“, govorio je Divljan pred planirani koncert 1. novembra 2014. godine u Domu omladine Beograda, koji zbog bolesti nažalost nikad nije održao. Preminuo je 4. marta 2015. godine.

Neposlušnu građanku su snimili i aranžman zajednički potpisuju Divljan (vokal i gitara) i bend za ovu priliku nazvan Neposlušni, koji su činili Bojana Vunuturišević (vokal, sint), Petar Rudić (sempler), Milorad Ristić (bas), Goran Milošević (bubanj) i Jamal Al Kiswani (saksofon).

Rudić objašnjava da je rad na Neposlušnoj građanki započet u Rovinju 2011. godine „uz dosnimavanje u beogradskom studiju Destilerija za Vladinih poseta Beogradu, sve do njegove bolesti 2013. godine“.

Vunuturišević i Rudić, tada članovi beogradskog benda Svi na pod, nekoliko dana pred polazak na odmor u Rovinj, slučajno su saznali da će tamo biti i Divljan, pa su odlučili da ponesu nešto opreme sasvim dovoljne za beleženje potencijalnih ideja. Divljan i Svi na pod su prethodno već bili sarađivali u singlu Zvuci ulice.

Vlada je došao u naš iznajmljeni apartman i tada je počela priča o Neposlušnoj građanki. Kako smo bili na odmoru, nismo imali obzira prema kućnom redu, pa je našu sešku vlasnik apartmana prekinuo uz reči: ‘Samo vi tamburajte, ali se ipak stišajte malo’. Bilo je leto u Rovinju, bio je 23. juli i bio je to dan kada nas je napustila Amy Winehouse“, priseća se Vunturišević.

Spot za Neposlušnu građanku je nastao preprošlog leta, tako što je Đorđević slikala na staklu, odnosno na delu stare šoveršajbne nađene u dvorištu u Krašićima, dok je Tomić seckao, cepao, mrdao i gužvao slike is časopisa iz četrdesetih ili šezdesetih godina, pronađenih u jednom već obijenom podrumu u Pragu, pre oko deset godina.

Đorđević je nastojala da se sve kreće i pretvara jedno u drugo, prateći ritam, dok je Tomić birao romantične prizore koje je rastavljao na delove i pravio neočekivane spojeve. Spot je montirao Vlada Radovanović.

„Meni je lično, ovo neka vrsta vraćanja duga jednom od svojih muzičkih heroja iz mladosti koga nikad nisam upoznao, i čini mi se, da bi mu se spot svideo, da bi ga nasmejao…“, kaže Tomić.

Vinilna ploča Neposlušna građanka objavljena je u veličini longplejke, ali na 45 obrtaja, kako bi se postigle najbolje moguće audio performanse. Dizajn omota ploče uradio je Aleksandar Zograf. Ploča je u prodaji u Beogradu u Dallas Music Shopu (Sremska 2), Jugotonu (Nušićeva 27), knjižari Vulkan (Šoping centar Ušće), Metropolisu (Makedonska 21) i knjižari Delfi u SKC-u, a uskoro i u brojnim drugim muzičkim prodavnicama u Srbiji.

Andrea Tofaneli i Big bend_cover Andrea Tofaneli & Big Bend RTS u Domu omladine Prince Delux Prince: Poslušajte dve nikad pre objavljene pesme muzičke legende 18121850_1472045182869464_2973947248950027946_o_cover Koncert kantautorke Ane Ćurčin u Domu omladine covertheclaritons The Clarinotts – Najbolji klarinetisti Evrope prvi put u Beogradu · · · · · ·