karijera
U VAZDUHU · urban flash

Ako ste dobar deo ove odmičuće 2016. godine proveli sanjareći o tome kako dajete otkaz na poslu koji vas guši i ulazite u neku novu firmu gde ćete biti odlično plaćeni i radićete super posao, mogli biste da prestanete da maštate i da učinite nešto po tom pitanju.

Niko ne kaže da će biti lako, ili da će promena da se desi odjednom. Ali, ako radite na njoj, možda uspete i da promenite posao. Od maštanja nemate ništa.
Prvo odaberite oblast u kojoj želite da radite i vidite da li imate dovoljno iskustva u toj oblasti. Da li treba samo da usvojite nekoliko dodatnih veština pre nego što vaša prijava za posao bude potpuna? Dakle, za početak je bitno znati šta znate. A odlučite ove godine da radite na sebi, možda uspete i da zaradite.

1. Volontiranje, šta god mislili o tome, odlična je stvar za vaš CV. Mnogi poslodavci gledaju da li ste negde volontirali, a na ovaj način možete da steknete iskustva i upoznate ljude. Takođe, volonterska organizacja uvek može da vam da dobru preporuku za posao, ako se pokažete.

2. Potražite kurseve koji mogu da vam pomognu
Ako radite, naravno, potražite vikend radionice ili kurs koji počinje nakon radnog vremena. Ako ste već odmahuli glavom, imamo još jedno rešenje, ne budite lenji, svi kursevi su sada dostupni i onlajn. Treba samo da pronađete one koji vama odgovaraju. Novo vreme zahteva konstantnu edukaciju, nemojte misliti da ste završetkom fakulteta završili i obrazovanje.

3. Naučite novi jezik
Nije bitno koji, jezici otvaraju vrata poslovnog uspeha. I ovde možda shvatite onu staru da čovek vredi onoliko, koliko jezika govori. Ponovićemo, mnogo kuresva postoji i onlajn, takođe postoje i besplatne aplikacije za učenje jezika. Nemojte se vaditi na novac i nemanje vremena.

4. Možda možete da pronađete i dodatni posao sa skraćenim radnim vremenom
Ako je on iz oblasti koja vas zanima, a još uvek niste sigurni da možete da se nosite sa svim izazovima, prihvatite ovu mogućnost. To može biti i neka plaćena praksa, ili posao od mesec dana ili tri meseca, ali je odličan početak. Ne odustajte, nećete odmah skočiti na najvišu stepenicu. A i onako želite da menjate stari posao, zar ne?

5. Potražite mentora
Nađite nekog ko može da vas uputi u sve tajne posla koji želite da radite. Možete početi od prijatelja koji se bave poslovom kojim i vi želite. Ili proverite mnoge grupe na Facebooku ili LinkedInu, znanje je zaista blizu vas.

Učenje je pola puta do dobrog posla. Čak i kada samo uđete teorijski u sferu koja vas interesuje, biće vam lakše da se nosite sa starim poslom. Jer, radom na sebi bićete blizu da ga napustite. Možete i dalje kukati i sanjariti a možete i da počnete da radite nešto po pitanju promene karijere i posla. Put možda neće biti lak, i možda neće biti kratak, ali biće vaš put ka promeni…


rad Ne sviđa vam se posao? Pogledajte kako drugi zarađuju za život sneško Vreme je za Sneška Belića zvezde Zvezde pokazuju svoje pravo lice čudovište A u dubinama mora žive zaista čudne ribe ·