cover
PULS GRADA · kulinarka

Jabuke su simbol jeseni, a pošto nam se ono uveliko bliži, red je da ga dočekamo u punom sjaju. Zbog toga evo pet recepata u kojima glavnu ulogu igra jabuka, i to ne samo u desertu, već i u glavnom jelu, salati, grickalici i koktelu.

Pizza sa buđavim sirom, karamelizovanim lukom i jabukom

Svi vole pizzu, ali umesto da je naručite ili odete u restoran, napravite je sami. Ova kombinacija puna je osvežavajućih i netipičnih ukusa, a s obzirom da se peče u tučanom tiganju, imaće poseban šmek.

Sastojci

testo za pizzu
1 slatko-kisela jabuka
½ glavice crvenog luka
100 g buđavog sira
1 kugla mocarela sira
4 šnite dimljene slanine
1-2 kašičice ruzmarina
1 kašičica putera
1 kašičica maslinovog ulja

Testo za pizzu koje ste umesili sami, ili već kupili gotovo, stavite u tučani tiganj prethodno podmazan maslinovim uljem. Na puteru propržite slaninu koju ste iseckali na kockice. Prebacite je na tanjirić, pa u istom tiganju propržite tanko isečeni crveni luk dok ne omekša. Na testo rasporedite komadiće buđavog sira i mocarele, pospite proprženu slaninu i crveni luk, stavite tanko sečenu jabuku, i na kraju sve začinite ruzmarinom. Pecite oko pola sata, u prethodno dobro zagrejanoj rerni.

Salata od prokelja sa jabukom i orasima

Salata puna nesvakidšnjih sastojaka poslužiće kao prilog, ili kao glavno jelo u pratnji prepečenog hleba. Idealna je za vegetarijance, kao i sve one koji žele da probaju sirov prokelj. Jabuka svojim oporim, ali i slatkastim ukusom, balansira čitavu kombinaciju.

Sastojci

400 g prokelja
1 veća jabuka
1 šoljica seckanih oraha
2 kašike narendanog parmezana
1 kašičica meda
3 kašičice limunovog soka
maslinovo ulje
so i biber

Prokelj dobro operite, odstranite uvele listove i korenasti deo, pa isecite na tanke tračice. U suvom tiganju na par minuta istostirajte orahe, pa ih ubacite u činiju zajedno sa prokeljom, jabukom isečenom na kriške i parmezanom. U teglici sastavite maslinovo ulje, limunov sok, med, so i biber, poklopite je i dobro promućkajte. Ovaj dresing prelite preko salate.

Francuski tart sa jabukama i karamelom

Nema boljeg načina da se obrok zaokruži od posluživanja francuske poslastice. Voćni deserti znaju da budu najbolji izbor za kraj jela, jer nisu previše teški. U ovom receptu jabuke će apsolutno dominirati, a ukus će vam se toliko svideti da ćete mu se često vraćati.

Sastojci

1 pakovanje lisnatog testa
900 g greni smit jabuka
½ šolje karamel sosa
1 kašičica putera
1 kašičica vanila ekstrakta
1 kašičica začina garam masala
sladoled od vanile

Testo istanjite oklagijom, pa prebacite u okrugli kalup predviđen za kolače, koji ste prethodno dobro premazali puterom. Jabuke oljuštite i isecite na polumesece, pa ih blanširajte na par minuta u prokuvaloj vodi ili u mikrotalasnoj pećnici, da bi omekšale. Na dno testa sipajte karamel sos u koji ste prethodno umešali vanillin ekstrakt i garam masalu. Karamel sos pravi se tako što se šećer otopi na puteru uz prstohvat soli. Ne bi trebalo da se meša, a znaćete da je gotov kad potamni i postane gust. Preko karamel sosa rasporedite jabuke, počevši od spoljnog dela ka centru. Pecite na srednjoj temepraturi dvadesetak minuta, ili dok sve ne dobije lepo rumenu boju. Svako parče služite uz kuglu vanila sladoleda.

*garam masla je mešavina sledećih začina: kim, korijander, kardamon, crni biber, cimet, klinčić i muskatni orah

Čips od jabuka sa cimetom

Ovo je idealna slatka i zdrava grickalica koja se lako priprema. Potrebno vam je samo par sastojaka i dobra rerna koja će odraditi sav posao. Odlično se slaže uz neko jako alkoholno piće na početku obroka, ali i kao slatkiš kada zapadnete u „šećernu krizu“ na kraju dana.

Sastojci

4 greni smit jabuke
sok od 2 limuna
cimet

Na pleh stavite papir za pečenje, jabuke secite na tanke uzdužne šnite, odbacujući samo peteljku i semenke. Svaku šnitu jabuke umočite u sok od limuna, rastresite, rasporedite na pleh, i pospite cimetom. Pecite na niskoj temperaturi dok se jabuke potpuno ne isuše i postanu hrskave poput čipsa. Pečenje može trajati i do dva sata, u zavisnosti koliko ste tanko isekli jabuke.

„Pita od jabuka“ koktel

Na kraju, ili početku jela, poslužite ovaj neobični koktel koji savršeno balansira slatke i kisele note. Možete napraviti i veću količinu pa služiti na rođendanima i proslavama. Ako želite da i deca probaju ovaj napitak koji podseća na savršenu pitu od jabuka, samo izbacite alkohol iz recepta.

Sastojci

1 čašica amareta po koktelu, najbolji je onaj marke Disaronno
sok od jabuke
sok od brusnice
kriške limuna
žuti šećer
cimet
led

Pređite kriškom limuna preko oboda čaše, pa je okrenite u taniriću na kom ste pomešali žuti šećer i cimet, kako bi se zalepili. U šejkeru na desetak sekundi promućkajte amareto i kriške limuna. Sipajte preko čaše napunjene ledom, pa po sopstvenom ukusu dospite sok od jabuke i sok od brusnice.

cover Pet savršenih recepata za ukusno leto cover Domaće veganske gumene bombone cover www.youtube.com Neobične limunade za obične letnje dane cover 5 recepata: Smoothie kao letnje savršenstvo · · · · · · ·