couch-2615796_960_720
PULS GRADA · zdravlje

Stručnjaci preporučuju da ne unosimo u naš organizam više od 140ml alkohola nedeljno, iz razloga što preterana konzumacija alkoholnih pića dovodi do velikog broja zdravstvenih problema, a ponekad i fatalnih posledica.

Verujemo da vas ove činjenice ne iznenađuju, ali da li ste znali da osim na zdravlje, alkohol izrazito loše utiče i na naš izgled?

Istraživači Nacionalnog instituta javnog zdravlja na Univerzitetu južne Danske su želeli da provere vezu između preteranog konzumiranja alkohola i cigareta i preranog pogoršanja izgleda ljudi. Rezultati do kojih su došli nisu nimalo lepi.

U studiji je učestvovalo 11.600 odraslih ljudi, čije promene na izgledu su praćene tokom perioda od 11 i po godina. Istraživači su posebno obratili pažnju na razvoj ćelavosti kod muškaraca, pojavu brazda na ušima, ksantelazme oko očiju i promena na rožnjačama.

Nalazi istraživanja su pokazali da postoji korelacija između preterane konzumacije alkohola i pojave brazdi na ušima i promena na rožnjačama. S druge strane kada je u pitanju ksantelazma, takva veza ne postoji. Pušenje povećava rizik od pojave ova tri simptoma starenje, dok za ćelavest ipak ne možemo okriviti ni alkohol ni cigarete.

Naučnici su izračunali da šansa za pojavu promena na rožnjači (stvaranje belog, sivog i plavog prstena oko njene ivice) kod žene koje piju više od 28 čaša alkoholnih pića nedeljno raste za 33%, dok se kod muškaraca taj rizik povećava za 35% u slučaju da konzumiraju više od 35 čaša alkoholnih pića nedeljno.

Ako pušite jedno paklo cigarete dnevno, rizik pojave ovakvih problema na oku rasta za 41%.

Na kraju studije naučnici su zaključili da postoji jasna veza između povećane konzumacije akohola i cigareta i pogoršanja izgleda. Umereni unos alkoholnih pića, s druge strane, ne dovodi do pojave vidljivih simptoma starenja.

apothecary-437743_960_720 5 alternativnih upotreba aspirina za koje sigurno niste čuli Antimetil Koja je vaša dnevna doza đumbira? Zima je vreme gripa 5 pametnih načina da se odbranimo od prehlade i gripa M1_cover Immuno Systems: Multivitamin kapsule · · ·