cover www.goodhousekeeping.com
PULS GRADA · kulinarka

Praznici se bliže, te tako zasucite rukave i zaboravite na dijetu. U skladu sa tim, isprobajte recepte za ove prelepe keksiće koji su impresivni za oko, ali još prijatniji za nepce. Poslužiće i kao ukusan poklon, što je dodatan motiv da ih isprobate što pre.

Tradicionalni keksići u raznim oblicima

Ovaj recept idealan je kao podloga za kreativno igranje. Bazično je jednostavan za pravljenje, a zatim od njega možete izvesti različite oblike, i beskrajno se igrati dekoracijom. Zato pripremite modle za keksiće u prazničnim obicima (jelka, irvas, pahulja, zvezda…), glazuru koju ćete bojiti u nekoliko boja, istopljenu belu i crnu čokoladu, jestive perlice, i druge ukrase.

Sastojci

2 ¼ šolje brašna
1 kašičica praška za pecivo
½ kašičice sode bikarbone
¾ šolje putera
¾ šolje šećera
½ kašičice soli
1 žumance
2 kašičice kukuruznog sirupa
½ kašičice vanila ekstrakta
½ kašičice badem ekstrakta

Zagrejte rernu na 180 stepeni C. U jednoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. U drugoj činiji, koristići mikser na srednjoj jačini, umutite puter i šećer, a zatim dodajte žumance, kukuruzni sirup i ekstrakte. Kada smesa postane glatka dodajte suve sastojke, pa nastavite sa mućenjem dok se ne formira testo. Prebacite ga na radnu površinu posutu brašnom, a zatim oklagijom razvite testo na debljinu od 5 mm. Zabodite modle u testo, pa oblike koje dobijete prebacite na poslužavnik na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Ostatak testa zamesite, pa ponovite postupak dok ne utrošite sav material. Prebacite poslužavnike u zamrzivač na 30 minuta, a zatim rasporedite keksiće na pleh, praveći razmak između njih kako se ne bi zalepili, i pecite 12 minuta, iliti dok ne porumene. Kad budu pečeni, izvadite ih iz rerne i pustite da se potpuno ohlade pre nego što ih dekorišete.

Poklon keksići s džemom

Ne samo da će biti ukusni, već će i toliko lepo izgledati da ovi keksići zaslužuju posebno pakovanje koje će ih transformisati u mini ukusne poklone. Uz to će poslužiti i kao idealan kraj bogate večere, ili hrskava užina uz popodnevni čaj. Samo zapamtite da će vam biti potrebne dve modle, jedna okrugla, i jedna manja u obliku zvezde.

Sastojci

2 ¾ šolje brašna
1 kašičica cimeta u prahu
½ kašičice muskatnog oraščića u prahu
½ kašičice praška za pecivo
¼ kašičice karanfilića u prahu
¼ kašičice soli
1 šolja putera
¾ šolje šećera
1 veliko jaje
1 žumance
2 kašičice narendane kore pomorandže
šećer u prahu za ukrašavanje
džem od kajsije ili maline

Zagrejte rernu na 180 stepeni. U činiji pomešajte brašno, cimet, muskatni oraščić, prašak za pecivo, karanfilić i so. Mikserom umutite puter i šećer, pa dodajte jaje, žumance i koru pomorandže. Pažljivo dodajte suve sastojke, dok ne dobijete testo. Prebacite ga na radnu površinu posutu brašnom, a zatim oklagijom razvite na debljinu od 5 mm. Zabodite okrugle modle u testo, pa oblike koje dobijete prebacite na poslužavnik prekriven papirom za pečenje, i onda na polovinu zabodite zvezda modlu u sredinu, i uklonite to parče testa. Ostatak testa zamesite, pa ponovite postupak dok ne utrošite sav materijal. Prebacite poslužavnike u zamrzivač na 15 minuta, ili u frižider na 30 minuta, a zatim rasporedite keksiće na pleh, praveći razmak između njih kako se ne bi zalepili. Pecite ih 12 minuta, dok ne porumene. Kad budu pečeni izvadite ih iz rerne i pustite da se potpuno ohlade. Polovinu bez zvezde u sredini namažite džemom, a drugu polovinu sa zvezdom pospite šećerom u prahu, pa ih spojite kako biste dobili “sendvičić” keksiće.

cover1000x500 5 bizarnih koktela za „Noć veštica“ Avokado doručak Moćni avokado: Ideje za zdrav i ukusan doručak cover Recepti za anđeoski ukusna „đavolja jaja“ Milkshake Kelis konačno otkrila recept za šejk · · · · ·