Benefiti seksa (foto iz filma "Diplomac")
PULS GRADA · zdravlje

Nije nas ni ove zime zaobišla sezona kijavica i respiratornih infekcija iako smo svakodnevno pili limunadu bez šećera pre prve jutarnje kafe i jeli beli luk gotovo uz svaki obrok. Imunitet zavisi od brojnih faktora, ali postoje istraživanja koja pokazuju da možemo da ga poboljšamo samo ukoliko imamo redovne seksualne odnose.

Jedno takvo istraživanje je rađeno na Wilkes University u Americi i pokazalo je da je nivo imunoglobulina (IgA), koji je u organizmu veliki borac protiv virusa i bakterija, veći za 30 odsto kod ispitanika koji imaju seksualne odnose bar jedanput do dva puta nedeljno u poređenju sa osobama koje imaju ređe seksualne odnose. Međutim, slabiji imunitet nije jedina negativna posledica neupražnjavanja seksa.

Postoje brojni faktori koji privremeno ili u dužem vremenskom period utiču na izostanak seksualnih odnosa. Uglavnom su to svakodnevni životni problemi, nedostatak vremena, partnerski problemi, loša i nefunkcionalna veza ili period nakon raskida. Izgovori su brojni i različiti, ono što je svima zajedničko je činjenica da u jednom periodu života postanu svesni da su nezadovoljni kvalitetom i kvantitetom svog seksualnog života, a stručnjaci ukazuju i na brojne biološke prednosti redovnog seksa. Čovek je fiziološki predodređen da uživa u seksu. Zagrljaji, poljupci, nežnost i orgazam dovode do većeg oslobađanja serotonina, dopamina i oksitocina, a oni su jedini zaduženi za naše dobro raspoloženje. Bolje raspoloženje utiče na subjektivni osećaj većeg zadovoljstva životom, ali i na veće samopouzdanje koje nam je uvek neophodno. Raspoloženje povećava zadovoljstvo, zadovoljstvo pozitivno utiče na samopouzdanje, a uspeh u svim sferama života zavisi i od samopouzdanja.

Često je gubitak seksualne želje pokazatelj lošijeg mentalnog zdravlja neke osobe, ukoliko, naravno, ta osoba nije od rane mladosti aseksualna. Ova pojava uglavnom se povezuje s depresijom i gubitkom energije i volje. S druge strane, zadovoljstvo seksualnim životom se odražava i na ukupno zdravstveno stanje i zadovoljstvo životom uopšteno. Elena Crespi i neki drugi poznati seksolozi smatraju da učestaliji seksualni odnosi doprinose razvijanju veće seksualne želje. Jednostavnije rečeno – što više seksualnih odnosa mesečno imamo, imaćemo i veću seksualnu želju, a samim tim bolje mentalno i fizičko zdravlje. Lekari su odavno utvrdili da manjak seksualnih odnosa dovodi do gubitka elastičnosti vagine, a gubitkom elastičnosti povećava se iritacija i smanjuje uživanje u seksu. To znači da važe ista pravila kao za fizičku i mentalnu aktivnost – bolji rezultati se postižu ukoliko se neka aktivnost više upražnjava i vežba.

Na kraju, ali možda i najbitnije, veća intimnost, koju seksualni odnos razvija u partnerskoj vezi, razvija veću emotivnu povezanost, a veća privrženost pomaže u boljem prevazilaženju svakodnevnih i neminovnih životnih problema. Zbog svega toga je potrebno održavati zdrave životne navike i provoditi što više kvalitetnog vremena s voljenom osobom. Češći seksualni odnosi i duži seksualni život mogu samo da doprinesu većem zadovoljstvu životom, lepšem raspoloženju i boljem zdravlju.

ng Koliko vremena je potrebno da se otarasimo kilograma dobijenih tokom praznika? kafa Šta se to dešava u našem telu nakon što popijemo šoljicu kafe? poljubac Benefiti poljupca nazdravlje Koliko godina života provedemo mamurni? ·