shutterstock_741377110_cover
PULS GRADA · gastro

Nepečeni kolači su, da se ne lažemo, jedna – divna divota. Njihova najveća prednost je u tome što nisu komplikovani za spremanje. Najveći broj recepata ne uključuje ni ringlu, a kamoli rernu. Prednost broj dva ogleda se u tome što jednostavno ne možete da pogrešite u pripremi, izuzev ako insistirate. Dodajte mleveni keks ako je masa retka, ako više volite slatko, uspite šećer, ako je suvo, obogatite kolačiće mlevenim orasima…

Tekst: Milja Lukić

Lako i brzo, naravno i ukusno, možete da napravite i torte, ne samo kolače. Nepečene torte su san svakog ko želi da se osladi perfektnim ukusom poslastice, a da se minimalno zadrži u kuhinji i maksimalno uživa. Ima i onih koje su gotove bukvalno za pet minuta!

Pored kratkog vremena spremanja, ne treba zanemariti ni druge prednosti nad pečenim tortama: nemate nikakve veze s rernom, nema šanse da vam recept ne uspe, sastojci su uglavnom jeftiniji od onih koje koristite za pečene torte… Lakoća s kojom dobijate ukusnu poslasticu zadivljuje. Sve su to razlozi velike popularnosti ovih slatkiša. Može da ih spremi i malo dete jednako uspešno kao i iskusni poslastičar. Razlika će biti samo u dekoraciji.

Moderno doba omogućilo je da ionako kratak proces traje još kraće – tu su gotovi keks i puding, sredstva za učvršćivanje, želiranje… Možete da napravite tortu u bilo kom obliku ili da je jednostavno stavite u kalup za tortu, i kad se stegne – samo skinete obruč. Za većinu poslastičarskih recepata mere su vrlo precizne, što za nepečene torte ne važi. Sve, ali bukvalno sve, možete da podredite svom nahođenju i što se tiče oblika i što se tiče ukusa.

Recepti

Salata Kazanova (15 minuta)

2 pomorandže

1 jabuka

2 sveže breskve

1 limun

8 cl kefira

4 cl likera od pomorandže

kašika mlevenog badema

Oljuštene pomorandže očistite od bele kožice i odvojte na kriške, jabuku i breskve oljuštite i isecite na tanke parčiće. Sve pomešajte, poprskajte limunovim sokom i pospite bademom. Kefir i liker pomešajte i prelijte salatu.

Jagode u čokoladi

600 g krupnih jagoda

70 g tamne čokolade

70 g bele čokolade

malo mleka

Jagode operite (ne skidajte peteljke). Posebno rastopite čokoladu na tihoj vatri s malo mleka. Jagode umačite držeći ih za peteljke, prvo u tamnu, zatim u belu čokoladu. Pustite da se čokolada stegne. 

INFO: U poslastičarnicama širom sveta prodaju se ovakve jagode, s tim što ih negde zovu „ljubavne jagode“.

Brza voćna torta

500 g mlevenog keksa

400-500 g malina (ili jagoda)

5 dl jogurta

šlag spremljen po uputstvu s kesice

Pomešajte keks i jogurt, dodajte voće i sve dobro izmešajte. Vlažnim rukama oblikujte tortu i premažite umućenim šlagom.

Banana bombice 1

200 g prah-šećera

250 g margarina

kesica vanilin-šećera

3 zrele banana

250 g mlevenog keksa

po želji, čokolada (za valjanje)

Umutite margarin sa šećerom i vanilin-šećerom, dodajte tri banane, lepo sjedinite i na kraju varjačom umešajte keks. Izmesite masu rukom, oblikujte bombice, po želji ih uvaljajte u čokoladu i odložite u papirne korpice.

Banana bombice 2

3 banane

300 g mlevenog keksa

200 g kokosa + kokos za valjanje

200 g prah-šećera

malo ruma

Banane dobro izgnječite viljuškom, dodajte keks, kokos, prah-šećer i rum. Sve lepo sjedinite, oblikujte bombice i uvaljajte ih u kokos.

IMG_5837_cover Ukusi Balkana na Dalekom istoku prostor Miamiam: Novi meni nudi nove magične fuzije ukusa u kojima ćete uživati shutterstock_610934495_cover Umaci i dresinzi: Prste da poližeš _MG_6091_cover Bašte Beograda · · ·