Huawei Watch 2
U VAZDUHU · tech/web

Poslednji dani februara u krugovima pripadnika sedme sile koji prate zbivanja u svetu visokih tehnologija označeni su crvenom bojom. Mobile World Congress, najveća sajamska smotra proizvođača mobilnih uređaja i prateće tehnologije koja se krajem zime održava u Barseloni, predstavlja tačku u kojoj se susreću sadašnjost i budućnost mobilnih komunikacija. Evo i najvažnijih nagrađenih noviteta.

Tekst: Gradimir Joksimović

Najbolji smartfon

Za najbolji pametni telefon na ovogodišnjem MWC-u proglašen je LG G6, koji se izdvojio kao apsolutni miljenik i publike i žirija. LG je uspeo da spakuje ekran dijagonale od raskošnih 5,7 inča u kućište standardnog 5,2-inčnog modela, zbog čega ovaj veliki telefon neuobičajeno dobro leži u ruci. Proporcije ekrana su 16:9, što je idealno za reprodukciju filmova, a dodatni začin u ovom bogatom multimedijalnom uređaju predstavlja podrška za tehnologiju Dolby Vision HDR. Pored toga, telefon je otporan na vodu i oslanja se na moderna tehnološka rešenja.

www.lg.com

Najbolji wereable uređaj

Huawei Watch 2 je najbolji Android Wereable uređaj, a dolazi u dve varijante, sportskoj i elegantnoj. Pored efektnog dizajna, ovaj pametni sat se ističe i „zdravstvenim“ senzorima koji tokom celoga dana prate srčanu frekvenciju i utrošak kiseonika, parametre na osnovu kojih se procenjuje utreniranost i planira režim treninga za poboljšavanje rezultata. Posebno je zgodno i to što Huawei Watch 2 može da prati ove parametre i kada baterija ostane bez „daha“, zahvaljujući specijalnom režimu za uštedu energije.

www.huawei.com

Najbolji AR/VR uređaj

Samsung ne gubi veru u uspeh tehnologije obogaćene virtuelne realnosti i ulaže puno sredstava u njen razvoj. Zato ne čudi to što upravo ovoj kompaniji sleduju lovorike za najbolji Augmented/Virtual Reality uređaj. U pitanju je Gear VR sa ručnim kontrolerom dizajniranim specijalno za VR okruženje, prvi takve vrste u VR svetu. Kontroler ima veliki tačped na prednjoj strani, a tu su i komande za regulaciju zvuka i upravljanje, kao i okidač na zadnjoj strani, koji je idealan za pucačke igre.

www.samsung.com

Najbolji kombinovani uređaj

Najveći svetski proizvođač prenosnih računara predstavio je impresivan laptop tipa 2-u-1 (kombinacija notebook i tablet računara), model Yoga 720. Iako nije najmoćniji u klasi (model Lenovo Yoga 910 ga šije po performansama, ali i po ceni), ovaj računar nudi apsolutno sve što se očekuje od vrhunskog laganog, portabilnog računara: Core i7 procesor, 16 GB RAM-a i SSD jedinicu kapaciteta od jednog terabajta, kao i grafički čip Nvidia GeForce GTC 1050, koji će bez ikakvih problema „terati“ i najzahtevnije igre.

www.lenovo.com

Ostali noviteti

Sony je predstavio model Xperia XZ Premium, trenutno najjači pametni telefon sa novim Snapdragon 835 procesorom, prvim ekranom sa 4K HDR rezolucijom (3840×2160 tačaka) i fotoaparatom čiji senzor može da beleži super usporene video snimke (960 frejmova u sekundi). Titulu najboljeg laptopa poneo je Porsche Design BOOK ONE, a on je ujedno i jedan od najskupljih modela (2.500 dolara), dok je Samsung dobio nagradu za najbolji tablet, Galaxy Book 12 koji nudi kompletno Windows 10 okruženje i udobnu priključnu tastaturu.

Qualcomm je predstavio svoj moćni 5G modem, koji potvrđuje da je novi standard praktično pred vratima komercijalne upotrebe. Posebnu pažnju korisnika mobilnih telefona koji se nostalgično prisećaju ere pre pametnih telefona privukla je nova Nokia 3310, redizajniran model jednog od najpopularnijih telefona u istoriji.

yt YouTube u brojkama: Milijardu sati pregleda dnevno kanye Women Interrupted: Aplikacija koja pokazuje koliko muškarac tokom razgovora prekida ženu coversamsunggalaxy Samsung predstavio Galaxy XCover 4 coveralcatela3 Alcatel A3 je namenjen mladima · · · · ·