Plato
PULS GRADA · gastro

Jedno od kultnih mesta Beograda dobilo je sasvim nov izgled i namenu, pa je nakon nekoliko godina plato ispred Filozofskog ponovo mesto susreta i neke sasvim nove energije. U prostoru gde je nekada bila čuvena knjižara, sada se nalazi moderan restoran koji je i atmosfeom i ambijentom uspeo i da oživi i da sačuva duh i tradiciju ove lokacije, te za kratko vreme postane omiljeno mesto studentima, profesorima, strancima i uopšte nekom finom svetu.

Uigrano i ljubazno osoblje, prijatan enterijer, istovremeno sveden i moderan, a opet topao i udoban, te podjednako ugodan osećaj i ukoliko ste došli na kafu i kolače ili pak na ručak ili večeru, stvaraju finu harmoniju koja čini da je Plato praktično od otvaranja ispunjen u svako doba dana i večeri. Imajući u vidu poziciju i profil publike, meni je tako kreiran da od izdašnih kombinacija za doručak, preko široke palete startera idealnih kao pratnja uz ćaskanje sa prijateljima i čašu vina, do glavnih jela i selekcije poslastica pruža povod za ponovne dolaske i različite prilike.

Zdrav ili gurmanski doručak, prženice i uštipci ili speltna kaša sa malinom, jabukom i medom, marokanski ili šumadijski sendvič ili vegy, biftek ili pileća tortilja samo su neke od dilema kako započeti dan u Platou. Izbor „malih tanjira“ donosi efektne kraljevske tikvice koje smo probali, punjene pršutom i kačkavaljem, panirane u semenkama lana, suncokreta i bundeve uz sos od badema, lucidne punjene šljive obmotane pančetom i servirane na čipsu od celera sa sosom od četiri sira, te pohovane paprike u društvu Cezar sosa. Plavi patlidžan sa mocarelom u paradajz sosu sa dodirom pesta odličan je light obrok, kao i pileći batak sa bećarcem, a tu je i veliki izbor velikih obrok salata, kao i selekcija proverenih favorita u odeljku paste/rižota/pizza.

Među „velikim tanjirima“ napravljena je skladna ravnoteža između nacionalnih specijaliteta poput domaćinske pljeskavice, nezaobilaznih ćevapa i domaće kobasice, dok smo sa druge strane probali sočnu rolovanu piletinu, zanimljivu ćuretinu sa medom na taljatelama sa brokolijem i kozjim sirom, te atraktivan iskorak na istok u vidu Saikoro bifteka u terijaki i sweet čili sosu sa šitaki pečurkama i čipsom od praziluka. Za kraj, izbor čokoladnih deserata u rasponu od mini snikersa i mini plazme, do bajadere i mini nugata, potvrđuje kako se i koliko mislilio o svakom detalju, i slanom i slatkom. Celokupnom pozitivnom utisku svakako doprinose i više nego korektne cene, promišljena vinska karta, te zavidna selekcija kupova, šejkova, frapea i ostali napitaka.

Dakle, Plato ponovo radi, mislite o tome kad god ste u srcu grada…

oddly-satisfying-photos-food-perfection-symmetry-4-5a4ca631df8a4__605 Slike nakon kojih ćete odmah ogladneti cover Bistro Grad: Restoran i bar po meri Beograda hqdefaultcover Pogledajte kako se pravi najmanja pica na svetu shutterstock_686678323-1000x500 12 kulinarskih trendova u 2018. · · · · · ·