Retke slike kitova na spavanju
U VAZDUHU · životinje

Verovatno nikada niste razmišljali o tome da li velike morske nemani spavaju i kako izgledaju kada se odmaraju.

Podvodni fotograf Franco Banfi uspeo je snimi kitove ulješure (Physeter catadon) kako spavaju u Karipskom moru, blizu ostrva Dominika.

Ove životinje, koje su inače najveći mesožderi na svetu, kretale su se u grupi, a zatim su iznenada stale i sinhronizovano prešle u vertikalni položaj. Ovakvo ponašanje je po prvi put zabeleženo 2008, kada je grupa biologa iz Japana i Velike Britanije naišla na grupu kitova kako se nepomični odmaraju. Istraživači su utvrdili da san predstavlja samo 7 odsto života jednog kita, kao i da oni spavaju između 6 i 24 minuta dnevno.

U našoj galeriji pogledajte nadrealne prizore iz podvodnog života, koje je zabeležio Franco Banfi uz pomoć prijateljice Sabrine Belloni koja je ronila pored ovih ogromnih životinja:

Franco Banfi: Retke slike kitova na spavanjuOtvori galeriju
Naslovna fotografija - koze na drvetu u Maroku (foto Burak Senbak)_cover Koze, ta luda i neustrašiva stvorenja Jesetra_ARCO-WWF Sačuvajmo jesetre – blago reke Dunav dog-photographer-of-the-year-1_cover Nagrađene fotografije pasa koje će vas dirnuti Cover  - Iravadijski delfin i beloliki saki (foto izvor amazingthailandholidays.com (levo) i cnnturk.com (desno)) Od leteće žabe, do paunastog fazana: 10 životinja za koje verovatno niste čuli · ·