1_opsta_milenijalci_2_cover
U VAZDUHU · tech/web

Za naslednike generacije X nove tehnologije nisu samo usputna pogodnost, one predstavljaju način života. Poznanstva sklapaju preko interneta, svakodnevno koriste pametne uređaje, kupuju u onlajn prodavnicama, koriste sve vrste gedžeta i neprestano traže nove poslove i izazove. Evo nekih sadržaja u kojima će milenijalci naći štošta zanimljivog.

Tekst: Gradimir Joksimović

Obavezna literatura

Na internet stranici allgroanup.com/chalkboard/best-websites-for-twentysomethings Pol Engon održava listu relevantnih sajtova koji pored informacija pruža mnoštvo korisnih saveta za organizaciju vremena, pronalaženje posla, upravljanje finansijama, održavanje veza, korišćenje novih tehnologija, prevazilaženje kriza… Iz okeana (bes)korisnih sadržaja na ovom mestu skupljena je čista esencija kvalitetnog sadržaja u kome će svako pronaći nešto što ga zanima, a možda i po neku ideju koja će mu promeniti život…

Tri gedžeta za mlade u petoj brzini

Kad su novi gedžeti u pitanju, izdvojili smo tri nova proizvoda koja se idealno uklapaju u život tipičnog (dezorganizovanog) milenijalca. TrackR (30 USD) je privezak veličine novčića s integrisanim lokatorom uz čiju pomoć ćete za tili čas pronaći zaturene ključeve, novčanik, telefon, ili možda mačku koja je zalutala u noćnom provodu. Pritiskom na dugme u aplikaciji za pametne uređaje aktiviraće se zvuk ukoliko je traženi predmet u blizini, odnosno prikazaće se njegova tačna lokacija na mapi kad je udaljenost veća.

Brz tempo života, manjak slobodnog vremena i poremećene navike u ishrani najveći su neprijatelj u borbi za vitku figuru koja će privući toliko željenu pažnju na društvenim mrežama. Odlična alternativa teretanama i fitnes klubovima je SmartMat (400 USD), prvi „inteligentni“ podmetač za upražnjavanje joge. Uređaj funkcioniše kao lični instruktor joge i treker koji vežbaču pomaže da savlada osnovne i naprednije joga tehnike, tako što meri i prati njegove telesne karakteristike i sugeriše neophodne korekcije u načinu izvođenja vežbi.

Neophodnu pomoć u sprovođenju zdravog režima ishrane, odnosno propisane dijete pružiće PrepPad, mali kuhinjski uređaj koji meri sastojke obroka i pomoću odgovarajuće aplikacije korisnika informiše o svim hranljivim sastojcima namirnica od kojih se priprema obrok. Ukoliko je neki sastojak u višku, aplikacija će vas obavestiti koju količinu određenih namirnica treba korigovati tako da se dobiju nutritivno i energetski idealno balansirani zalogaji.

Korisni programi za vaš smartfon

Tasker (Android, besplatan): naučite telefon kako da se „ponaša‟ u svakoj situaciji (da automatski šalje SMS kad uđete u neki prostor, podesi parametre telefona u zavisnosti od mesta na kome se nalazite, izgovara tekst primljene poruke dok ste za volanom i još mnogo toga).

WifiMapper (Android, iOS, besplatan): pronađite besplatan internet dok ste u pokretu pomoću najkompletnijeg i najpouzdanijeg vodiča za besplatne wi-fi lokacije u svakom većem gradu na planeti.

Songkick Concerts (Android, besplatan): ne propustite koncerte omiljenih muzičara. Songkick nudi iscrpan pregled predstojećih koncerata širom sveta, skreće pažnju na one koji bi vas mogli zanimati i integriše se direktno u kalendar.

Citymapper (Androi, iOS, besplatan): jedan od najboljih vodiča za snalaženje u nepoznatom gradu, obavezna alatka tokom obilaska evropskih i svetskih gradova.

robot Piaggio Gita: Robot kao nosač i verni pratilac ili ili: simultani prevodilac koji ruši jezičke barijere nokia Legenda se vraća: Nokia 3310 u modernom dobu Picture1 Huawei i Ricostru se udružuju · · ·