cover
PULS GRADA · kulinarka

Ukoliko planirate da nekog impresionirate i zavedete romantičnom večerom, na pravom ste mestu. Predlog je da veče započnete voćnim koktelom, zatim pređete na originalno predjelo i ukusno glavno jelo. Sve završite nezaobilaznim slatkišem, a ako se stvari budu razvijale svojim tokom, tu je i recept za „ljubavni“ doručak.

Ružičasti koktel sa šampanjcem i narom

Idealan način da započnete romantično veče, jeste upravo ispijanjem ovog koktela. Prigodne je boje, lepog izgleda, i krajnje je osvežavajuć. A grickanje zrna nara tokom njegovog ispijanja biće posebno zabavno.

Sastojci

1 flaša šampanjca
½ litre limunade
½ šolje soka od nara
¼ šolje likera od pomorandže
Semenke nara i grančice timijana za ukrašavanje

Sve sastojke pomešajte u velikom bokalu ili staklenoj činiji. Sipajte u čaše prethodno napunjene ledom, semenkama nara i grančicama timijana.

Predjelo sa smokvama i gorgonzolom

Naizgled jednostavno parče hleba učinite posebnim uz samo nekoliko luksuznih sastojaka koji će otvoriti apetit vašoj voljenoj osobi. Uz minimalno truda postićićete “wow!” efekat, što je uvek poželjno.

Sastojci

1 parče kvalitetnog ražanog hleba po osobi
20 g gorgonzole
1 zrela smokva
½ kašićice meda
Listići timijana
So
Biber

Ugrejte hleb, pa ga premažite sa malo meda i pospite listićima timijana. Preko blago razmažite gorgonzolu i rasporedite smokvu koju ste isekli na četiri kriške. Pospite sa prstohvatom soli, biberom, timijanom i preostalim medom. Zapecite dok se sir ne otopi, a smokve ne zagreju.

Ragu u crvenom vinu za glavno jelo

S jedne strane ragu podseća na staru dobru domaću kuhinju puno ljubavi, a s druge na prefinjeno jelo vrsnog kuvara. Dugo se kuva ali je priprema kratka, pa dok se lagano krčka, vi se možete baviti drugim jelima koje ćete služiti.

Sastojci

350 g goveđeg mesa
350 g papadele ili druge testenine
1 konzerva celih paradajza
1 konzerva sitno iseckanih paradajza
½ šolje crvenog vina
4 čena belog luka
1 veća glavica crnog luka
2 manje šargarepe
2 grančice svežeg ruzmarina
½ šolje svežeg peršuna
¼ šolje narendanog parmezana
So
Biber

Bonus savet

Meso možete zameniti ribom, najbolje lososom, dok za vegetarijansku varijantu koristite pečurke ili patlidžan. Vodite samo računa o vremenu kuvanja, jer u ova dva slučaja znatno varira.

U većoj šerpi kratko propržite iseckani beli luk, crni luk i šargarepu. Dodajte obe konzerve paradajza, vino i grančice ruzmarina. Kuvajte par minuta, ubacite meso, začinite solju i biberom, a zatim poklopite i kuvajte (sa strpljenjem) oko 4 sata. Nekih 20 minuta pre nego što ragu bude spreman, skuvajte testeninu prateći uputstvo na pakovanju. Kada ragu bude gotov, uz pomoć dve viljuške razdvojte meso na manje komade, ubacite peršun, i sve dobro promešajte. Služite ragu preko testenine, a odozgo pospite parmezanom.

Desert u formi dekadentnih čokoladnih trufla

Dan zaljubljenih ne bi bio to što jeste bez pratnje slatkiša, a posebno magične čokolade. Ove ukusne kuglice lako se prave i brzo zavode.

Sastojci

100 g sitno iseckane crne čokolade
100 g sitno iseckane mlečne čokolade
¾ šolje slatke pavlake
¼ kašičice instant kafe
30 g putera
1 kašičica eksrakta vanile
¼ kašičice soli

Za dekoraciju

Sitno naseckani pistaći, kikiriki, listići pečenog kokosa, šećer u prahu i kakao

U šerpici zagrejte pavlaku, a zatim u nju dodajte instant kafu i dva tipa čokolade, pa promešajte dok se sve lepo ne otopi i sjedini. Ubacite puter, vanillin ekstrakt i so, pa još jednom dobro promešajte. Preručite u činiju i stavite u frižider da se hladi najmanje 2 sata. Kašičicom vadite deo smese, a zatim je dlanovima urolajte u kuglice. Te kuglice ponovo vratite u frižider na 10 minuta, a zatim nekoliko uvaljajte u kokos, nekoliko u kakao, nekoliko u pistaće…

Doručak s ljubavlju

Ako stvari budu išle po planu, probudićete se pored voljene osobe, pa joj pripremite ovaj brz i simpatičan doručak.

Sastojci

2 parčeta belog hleba za tost
2 velika jajeta
15 g putera
1 kašičica sitno naseckanih kapara
½ kašičice sitno naseckanog vlašca
So
Biber

Sredinu tosta izdubite koristeći modlu za kolače u obliku srca. Ukoliko je nemate, isecite sami nožem, trudeći se da budete što precizniji. U teflonskom tiganju otopite puter, pa propržite jednu stranu tosta. Kada ga okrenete na drugu stranu, u udubljenje pažljivo ubacite jaje, posolite ga i pobiberite, pa pržite dok se žumance blago ne stegne. Prilikom serviranja, tost sa prženim jajem u obliku srca pospite seckanim kaparima i vlašcem.

cover www.blondieishatkitchen.com Lila snovi – recept za latte od lavande božični-koktajli-1000x500 Božićni kokteli cover www.goodhousekeeping.com Praznični keksići koje će vam (skoro) biti žao da pojedete cover1000x500 5 bizarnih koktela za „Noć veštica“ · · · · · · · · ·