Slatka proslava preduzetničkog duha u Srbiji
PULS GRADA · gastro

Kompanija „METRO Cash & Carry Srbija“, kao najavu i proslavu predstojećeg „Dana sopstvenog poslovanja“, poziva sve ljubitelje ovog kolača, da u petak 7. septembra, od 11 h, podrže 50 mladih kuvara Junior Chefs Club-a u pravljenju kolača hiljadu listova, dužine 50 metara, i uživaju u degustaciji. Ulaz je slobodan, uz dnevnu karticu koja se preuzima na ulazu u METRO Zemun.

KOLAČ OD HILJADU LISTOVA
Hrskav i kremast, lagan a istovremeno i bogat, kolač hiljadu listova (fra. Mille feuille / ita. Mille foglie) jedan je od najukusnijih francuskih poslastica. Čuveni francuski šef Antoan Karem početkom 19. veka preuzeo je od napuljskih kuvara recepturu za hrskavo-kremastu teksturu i vremenom popularizovao ovu poslasticu. Dezertu je dao lični pečat finom glazurom po površini. Poslastica je poznata i pod drugim nazivom – Napoleone kolač, a koji je ovaj dezert dobio po italijanskom Napulju, iako imenom mnoge asocira na francuskog vojskovođu Napoleona.

ZA OVAJ KOLAČ je POTREBNO:

3 kore od lisnatog testa, šećer u prahu

ZA FIL:

1 l mleka, 1 vanilin šećer ili 1 štap vanile, 10 žumanaca, 200 g šećera, 80 g gustina, 6 listova želatina, 500 ml ulupane slatke pavlake šećer u prahu za posipanje.

Prvo je potrebno pripremiti fil. Listove želatina potopiti u hladnu vodu, u šerpi zagrejati mleko s dodatkom vanile, i žumance sa šećerom penasto umutiti. Sjediniti smesu s gustinom, pa postepeno dodavati mleko, stalno mešajući. Vratiti na srednje jaku vatru i kuvati uz neprestano mešanje. Skloniti zgusnut fil sa ringle i sjediniti ga sa želatinom, pa prekriti plastičnom folijom da se ne stvori pokorica. Radi postizanja penaste teksture krema u ohlađen fil lagano umešati nalupanu slatku pavlaku i odložiti u frižider. Gotovo lisnato testo, umotano u papir za pečenje, odmotati, istanjiti oklagijom, izbušiti viljuškom i pre pečenja posuti šećerom da se površina kore karamelizuje. U zagrejanoj pećnici peći na 190°C dok listovi ne postanu zlatnosmeđi i hrskavi. Ređati naizmenično ohlađene kore, pa ohlađen fil, i pri poslednjem sloju posuti šećerom u prahu. Na vrh staviti sveže voće ili čokoladnu dekoraciju po izboru.


Viminacium Srbija domaćin najvećeg evropskog arheološkog kongresa „Limes 2018″ Mad Mood traje od 22. do 24. septembra Milano Fashion Week: Stilizovana srpska narodna nošnja Nike trka Poslednje pripreme pred najveću Nike trku do sada page-cover Burning Man 2018: Fotografije sa najluđeg festivala na svetu · · ·