Nar
PULS GRADA · gastro

Omiljena voćka u mediteranskim krajevima jeste svakako „šipak“ kako ga u Crnoj Gori nazivaju. Naravno, reč je o naru, čuvenom grenadinu čiji se sirup koristi prilikom pravljenja brojnih poznatih koktela.

U Crnoj Gori se reč „šipurak“ koristi za čuvenu biljku šipak i to je ono što kod nekih stvara zabunu. Ima ga na gotovo na svakom koraku. Šipak raste u svakom dvorištu na crnogorskom primorju. Voćke sazrevaju od početka oktobra pa sve do januara, u zavisnosti od toga o kojoj je sorti reč.

Ovo je voćka koja je od najranijih vremena poznata ljudima, istovremeno izuzetno ukusna i zdrava. Brojne su prednosti korišćenja svežeg šipka ili soka od šipka u ishrani. Nar štiti zdravlje srca, uništava loš holesterol i trigliceride, jača krvne sudove, uništava štetne bakterije, usporava starenje, jača imunitet, ali i poboljšava raspoloženje. Važno je napomenuti da se, bar na prostoru Crne Gore, šipak ili nar nikada ne prska hemijskim sredstvima, pa je i zbog toga u prednosti nad drugim voćkama.

Mediteransko rastinje ne može se zamisliti bez divljeg nara koji daje znatno manje plodove, kiselog je ukusa, ali se od njega pravi najbolji sok, odnosno sirup, a način pripreme može biti različit. Sirup se može praviti i od pitomog nara, i sve zavisi od ukusa.

Uobičajen, tradicionalan pripreme jeste da se sirup pravi isključivo od divljih šipaka jer po opšem mišljenju ima bogatiji ukus. S obzirom da su kiseli i nakon sazrevanja, mora im se tokom pripreme sirupa dodati šećer. Kada se šipci očiste stave se u veliku posudu prema tome koliko imate kilograma zrna toliko se doda kilograma šećera. Zatim se sve promeša i prekrije krpom. Nekoliko puta dnevno (5-10) je potrebno mešati i zatim kada zrna ostanu bela sve se procedi kroz gazu. Možete zrna tom prilikom i gnječiti da ubrzate postupak koji obično traje dan ili dva.

Drugi način pripreme je da se očišćeni šipci cede pod presom a zatim se dodaje šećer u odnosu 1 na prema 1, tj. u 1 litar soka doda se 1 kilogram šećera. Da biste napravili zdraviji sok možete umesto običnog šećera dodati fruktozu koja se može nabaviti u svakom bolje opremljenom marketu.

Sok možete pripremiti i bez upotrebe šećera, čime se dobija izuzetno zdrav i osvežavajući napitak bogat hranljivim sastojcima. Sok sadrži sve sastojke koji su prisutni u zrnu svežeg šipka. Naime, ukoliko ste u prilici da nabavite šipke, kupite količinu od po 25 kg divljeg i pitomog šipka. Očistite ih i iscedite pomoću prese. Dobijeni sok pomešajte i dobili ste sirup koji razblažen sa vodom možete piti. Ukoliko je sok i dalje previše kiseo dodajte još malo soka od pitomog nara. Sirup se obavezno mora čuvati u zamrzivaču. Po potrebi se vade bočice sirupa i nakon upotrebe drže u frižideru dok se ne potroše. Na taj način imaćete dovoljnu količinu zdravog sirupa koji možete korstiti tokom cele godine, sve do sledećeg sazrevanja.

Sok od nara možete piti i sveže ceđen. Najbolje je da nakon čišćenja zrna stavite u sokovnik koji odvaja zrna. Ako koristite blender onda će se samleti i zrna posle čega je sok potrebno procediti kroz cediljku za čaj. Samlevena zrna učiniće sok gorkim, pa se ovakav postupak ne preporučuje.

Najviše posla u pravljenu sirupa ili soka od nara ima oko čišćenja zrna. Kako očistiti šipak na najbolji način možete videti na internetu na kome postoje brojni video snimci. Nemojte zaboraviti da stavite rukavice, pošto od kore „pocrne“ prsti i nokti. Nemojte ni da vas posao oko čišćenja demorališe pošto se sav uloženi trud kasnije višestruko vraća kroz užitak ispijanja ovog zaista jedinstvenog i zdravog napitka.


Fat Mama FatMama u Jevremevoj25 Vinski podrum Da li je američki zinfandel u stvari budvanska kratošija? shutterstock205654120_cover 8 grešaka koje pravimo pri kuvanju testenine Macarons Home Made Company: Zanimljivi noviteti · · ·