zdravlje
PULS GRADA · zdravlje

Svi znamo da veliki životni događaji, traume, porodične nesreće jesu stvari koje mogu uticati na mentalno zdravlje pojedinca. Međutim, često previđamo svakodnevne stvari koje takođe mogu da nam naprave „kvar“ u psihičkom stanju, a da toga možda i nismo svesni!

Ako se pitate da li odlasci u teretanu mogu da utiču i na mentalno zdravlje, odgovor je da. Istraživači navode da je redovno vežbanje povezano sa čitavim nizom zdravstvenih prednosti: poboljšava se koncentracija, čak i memorija, a i ima uticaj na dublji san. Rezultati objavljeni u Journal of Neuroscience vezani za istraživanje upravo redovnog vežbanja na mentalno zdravlje tvrde da redovni odlasci u teretanu itekako mogu mogu poboljšati raspoloženje onih sa blagom do umerenom depresijom. Ovo zapravo znači da bi mogli da se identifikuju ljudi kojima bi vežbanje pomoglo u borbi sa depresijom.
Jasno je, vežbanje je veoma bitno za održavanje mentalnog zdravlja, ali ono nije jedino. Postoji još stvari koje svakog dana utiču na mentalno zdravlje.

1. Kafa
Istraživanja su pokazala da svakodnevno konzumiranje kafe može da utiče na smanjenje rizika od dobijanja Alchajmera i demencije, i da spreči depresiju kod žena. Ali ne treba da preterujete, previše kofeina može stimulisati anksioznost i stres.

2. Priroda
Mnogi od nas idu napolje samo kad je lepo vreme, ali israživanja pokazuju da je bitno biti na svežem vazduhu bez obzira što je pod ćebetom toplije. Prirodno svetlo poboljšava raspoloženje ljudi, šetnja omogućava i malo vežbe, a sve je to zdravije od gledanja TV-a.

3. Društvene mreže
Do sada ste sigurno iskusili i gorku stranu društvenih mreža. Činilo vam se da svi imaju zanimljivije živote, da su svi lepi i pametni. Do sada ste verovatno naučili da ne verujte svemu što vidite onlajn, Koristite društvene mreže samo kao sredstvo komunikacije i zabave i imaćete manje problema u životu.

4. Ljubimci
Sigurno vam je poznato da životninje zaista terapijski deluju na čoveka. U društvu ljubimaca se smanjuje stres i osećaj samoće.

5. Ekonomski status
Veza između ekonomskog statusa i mentalnih bolesti je dobro poznata: siromaštvo je povezano sa povećanim stresom ali studije su pokazale da novac može da usreći samo do određene tačke. Ipak, novac ne kupuje sreću, barem ne čitavu.

6. Prijateljstva
Nije nepoznato da su prijateljstva izuzetno važna za mentalno zdravlje, čak se smatra da održavanje prijateljstava u poznijim godinama života produžava životni vek.

težina Jutarnje navike koje mogu da budu uzrok što i dalje ne skidate kilograme spavanje Kako da pobedite osećaj „nedelje veče“ i spavate kao beba? 10463061_539926959452360_6940842241643246925_n_cover Naša poliklinika: Pazite vaše srce hrana Šta jesti za doručak ako želite da smršate · · · ·