cover
PULS GRADA · moda

Ako malo bolje razmislite, slika gospodina u poodmaklim godinama, sa evidentnim viškom kilograma, lica potpuno zaraslog u gustu sedu bradu, koji nosi veliki džak dok se spušta niz dimnjak, i ne predstavlja naročito bajkovit prizor za decu. Ipak, Deda Mraz je prešao dug put u svojim saonicama – od Svetog Nikole pa sve do glavne zvezde u prazničnoj reklami za Coca-Colu. Deluje kao da se njegov način oblačenja nije mnogo menjao, ali Deda Mraz nikad nije izašao iz mode, a upravo je to ono što ga čini ikonom stila.

U zavisnosti od zemlje, tradicije i predanja, Deda Mraz ima mnogo imena: Saint Nicholas, Father Christmas, Saint Nick, Kris Kringle, Santa Claus, Sinterklaas, Christkind, Božić Bata.

Ime po kome je danas najpoznatiji – Santa Claus, nastalo je spojem američkog Kris Kringle i holandskog St. Nicholas, da bi se pretopilo u Sinterklaas (iliti Santa Claus). Danas od milošte samo – Santa.

Istorijski gledano, sve je počelo od episkopa Nikole (episkopa Mire likijske, današnjeg Svetog Nikole) koji je živeo u IV veku, u gradu po imenu Mira, u Maloj Aziji, tadašnjem Rimskom carstvu, današnjoj Turskoj. Svoj život započeo je kao izuzetno bogat mladić jer su mu roditelji rano umrli i ostavili bogatstvo. Kako je bio imućan, a i religiozan, odan hrišćanstvu, bio je velikodušan, i često darivao ljude i pomagao im. Postao je nadasve poznat, pa su u srednjem veku deca dobijala poklon uoči dana posvećenog njemu.

Godine 1881, zahvaljujući viziji ilustratora Thomasa Nasta koji je nacrtao Deda Mraza za Mooreovu poemu koja je izašla u novinama Harper’s Weekly, dobili smo izgled ovog darežljivog dedice kakvog danas poznajemo.

Pošto Deda Mraz živi na Severnom polu, gde sa svojim pomoćnicima vilenjacima sprema poklone tokom čitave godine, praktično i toplo oblačenje je na prvom mestu. To ipak nije zaustavilo Deda Mraza da razmisli i o stilskom aspektu. Zato je verovatno i odabrao crveno kao dominantnu boju svog odela, jer simbolizuje radost, život, sreću, a i upadljiva je. Crne čizme čista su klasika, a uparene sa isto tako crnim kaišem, koji ima zlatnu kopču, dobar su i promišljen detalj. Ukrasi od belog krzna unose dodatni dekoratovni i praktični element. Tu je i nezaobilazna specifična kapa, sa simpatičnom kićankom.

Deo njegovog stila svakako su leteće saonice, koje nebom jezde, a vuku ih irvasi, sa predvodnikom Rudolfom. Bez sumnje neobičan i ekološki prevoz; doduše, ne znam kako na to gledaju oni koji se bore za prava životinja.

Dođe vreme u životu, i to ne samo dok smo mali, kad određene iluzije budu razbijene, a bajke se pretoče u znatno drugačiju realnost. Tako dobri stari Deda Mraz koji vam donosi glamurozne poklone odjedanput postane prerušeni komšija, sa lažnom bradom i jeftinim paketićem u rukama. Legenda još kaže da Deda Mraz donosi darove samo dobroj i finoj deci. Dobri valjda treba da ostanemo i kad porastemo, a neko će nam već dati poklon.

Deda Mraz je prošao puno toga u svom viševekovnom životu. Njegov put od pravog sveca do simboličnog kapitalističkog mogula nije bio ni malo jednostavan. Međutim, u svakom trenutku bio je personifikacija onog što je društvu, ili pojedincu, bilo potrebno.

Kliknite na foto-galeriju ispod da biste otvorili Deda Mrazov Style File.

Style File: Deda MrazOtvori galeriju
F Stefan Djakovic 4 Socks from Heaven: Čarape za rajski osećaj najbolje 2016. Najbolji ženski modni trendovi u 2016. godini chanel Chanelovi modni dodaci koji izgledaju savršeno Screenshot_20161214-191210 BASTARDO CLUB: Urbana sportska odeća · · · · ·