screen-shot-2015-10-08-at-11-10-57-amcover
KULTURA · muzika

Legenda rok muzike, Tom Petty, preminuo je u ponedeljak u svom domu u Malibuu od posledica srčanog udara. Imao je 66 godina.

U karijeri dugoj 40 godina, kao solo izvođač i zajedno sa bendom The Heartbreakers prodao je više od 80 miliona albuma širom sveta. 2002. godine je uvršten u Rokenrol kuću slavnih.

Pamtićemo ga po njegovim zaraznim singlovima koji se još uvek vrte na radio stanicama posvećnim rok muzici. Ako bi morali da izaberemo najbolje pesme iz njegovog opusa, odlučili bismo se za sledećih pet. Preslušajte ih i danas, u slavu ove rok legende!

1. Tom Petty & The Heartbreakers American Girl (1977)

American Girl  je drugi singl sa debi albuma grupe. Sa svojim prepoznatljivim uvodnim akordima i brzim ritmom i dan danas nas ispunjava pozitivnom energijom i stavlja nam osmeh na lice.

2. Tom Petty Free Fallin’ (1989)

Tom Pettyijev najveći hit se nalazi na njegovom veoma uspešnom prvom solo albumu Full Moon Fever. Zanimljivo je da je Free Fallin’ napisana i snimljena za svega dva dana.

3. Tom Petty And The Heartbreakers Runnin’ Down A Dream (1989)

Runnin’ Down A Dream je jedna od onih pesama koja je bolja sa godinama. Idealna je za slušanje tokom vožnje, pa uopšte ne čudi da je uvrštena u muzički izbor popularne video igre Grand Theft Auto: San Andreas.

4. Tom Petty Learning To Fly (1991)

Tom Petty je napisao Learning To Fly u kolaboraciji sa svojim najbližim saradnikom Jeffom Lynneom. Iako je muzički prilično jednostavna, ova pesma retko kada ne uspeva da dirne srce svojih slušalaca.

5. Tom Petty And The Heartbreakers Mary Jane’s Last Dance (1993)

Mary Jane’s Last Dance pamtimo, pre svega, po odličnom, ali i vrlo morbidnom video spotu sa Tomom i Kim Basinger u glavnim ulogama. Pesma je izašla u okviru kolekcije najvećih hitova grupe koja se prodala u neverovatnih 12 miliona primeraka.

thesmithscover Muzička recenzija: The Smiths „The Queen is Dead“ (Mascom) Bunt u Božidarcu Demo bendovi čuvaju vatru 80-ih Marco-Bailey-Vinicius-Honorio-Šumadija-Fest-2017-Kragujevaccover Šumadija Fest u Kragujevcu Kralj Čačka, Veliki prezir, Stray Dogg Zvuk Beograda: Veliki prezir, Kralj Čačka i Stray Dogg · · ·