TV ekcentrici
KULTURA · film/TV

Niko ne spori, na polju TV ponude ekscentrici prvog reda su doktor Gregori Haus, Monk, Šerlok…, ali, ne budimo lenji, zakopajmo malo dublje, zahvatimo malo šire i malo pozornosti skrenimo na još neke sjajne TV ekscentrike iz aktuelne serijske ponude. Evo jedne od mogućih zlatnih petorki.

Tituss (Nesalomiva Kimmy Schmidt)

Na uzorku poslednjih nekoliko televizijskih sezona mereno, po ovoj osnovi kruna prvo na glavu jedinstvenog Titussa, cimera i, recimo, najboljeg prijatelja Kimmy Schmidt u izvrsnoj komediji Unbreakable Kimmy Schmidt. Tituss preko granice paroksizma prevodi tipsku postavku šarenog gej prijatelja, a krajnji ishod je jedan od najautentičnijih TV likova današnjice. Tituss je zadivljujući amalgam svega prenaglašenog – autodrame, neumerenosti, površnosti, samoživosti, bizarnosti, da se poslužimo rešenjem jednog od ovdašnjih prevodilaca, i flamboajantnosti… a sve to u krajnjoj oblandi lika kraj koga biste svakako želeli da (barem povremeno) bitišite. A tu je i nezaboravni Peeno Noir!!!

Mindy Kaling (The Mindy Kaling)

Sve pomenuto u poslednoj rečenici prethodnog pasusa odnosi se i na Mindy, glavnu junakinja TV rom-koma The Mindy Project, u izvesnoj meri nestaloj sa radara nakon promene emitera (nakon Foxa, The Mindy Project je našao luku na Huluu). Gore pobrojanom dodajmo i jasno izraženu romantičnu crtu, kao i opčinjenost banalnim izdancima popularne kulture i opijenost mogućnostima krajnje neopreznog konzumerizma. Kada se sve to sabere, a tome doda i komičarski genije same Mindy Kaling, dobija se Mindy, ekcentriškinja (da li je politički korektno ispravno reći/navesti upravo tako?) deluxe!

Barry Goldberg (The Goldbergs)

Golbergovi, divni nostalgični i nostalgičarski sitkom u produkciji Adama Sandlera, koji objektivizuje zanosne (američke) osamdesete godine prošloga veka, uskoro ponosno ulazi u petu sezonu emitovanja, a možda i najosobeniji od tamo okupljenih osobenjaka je stariji brat Barry, u maestralnom tumačenju Troy Gentila, koga su nekim čudom do ovog trenutka zaobišle esnafske nagrade za ovu briljantnu komičarsku kreaciju. Njegov Barry je bučan, površan, sklon opskurnom i apsurdnom, mahom zagledan u vlastiti pupak, neodmeren i neutažaiv… pravi unikat, ali i dobar brat kada to zatreba.

Carol (The Last Man on Earth)

Za veličanstvenu glumačku izvedbu u zadivljujuće žilavoj i nadahnutoj komediji The Last Man on Earth, Kristen Schaal, koja tumači lik Carol, kanda, spremala se i kroz prethodne joj glumačke TV bravure (30 Rock i The Flight of Conchords). Njena Carol u postapokalipničnoj satiričnoj ekstravaganci, Poslednji čovek na svetu, od u ovom tekstu izdvojenih ističe se i na konto dirljive i nepopravljive infantilnosti, kao i primetne naivnosti kojima je obogaćen taj njen lik osobenjakinje na petu decimalu.

BoJack (BoJack Horsman)

Nije zlato sve što sija, tako da ljudske slabosti i hirovitosti ne moramo nužno da zatičemo samo kod ljudi – evo, BoJack, konj, sada zaboravljena glumačka zvezda, u slasnoj Netflixovoj animiranoj satiri Bojack Horseman, smeštenoj u Holivudu krcatom ljudima i humanizovanim životinjama. BoJack (uz glas nepogrešivog Willa Arnetta, ujedno i izvršnog producenta pomenute serije) je ekcentrik prve klase – sebičan, bezosećajan, a opet sklon interakciji, erotoman, grandoman, lažov… ali u dubini ponajpre tanano biće željno pažnje i satkano od kontradiktornosti, slabosti i povremenih, ali značajnih naleta topline prema drugima.

bright-will-smith-joel-edgerton-600x400_cover Will Smith je zvezda novog naučnofantastičnog filma „Bright“ Denkerk_cover Filmski jul/avgust Naslovna fotografija - scena iz serije Sense8 (izvor minhaserie.com.br) Ne, nije kraj: Kako su se gledaoci izborili za poslednju epizodu serije „Sense8“? Three-Colors-Blue-1993_cover Top 5: Najbolje filmske trilogije sa neengleskog govornog područja · · ·