cover www.eggs.ca
PULS GRADA · kulinarka

Dok vegani i deo vegetarijanaca u širokom krugu izbegavaju jaja, postoje oni koji su veliki ljubitelji ovog važnog izvora proteina. Njima su verovatno već uveliko dosadili kuvano jaje i kajgana, zbog čega predstavljamo tri drugačija recepta. Jedan je klasičan, drugi inventivan, a treći provokativan; ukratko rečeno – za svačiji ukus po nešto.

Poširano jaje

Dakle, u pitanju jeste klasik koji i nije toliko nov, ali priprema poširanog jajeta kao da je i dalje jedna od nedokučivih kulinarskih tajni. Postoje razni predlozi za njegovu pripremu, kao na primer prevarantski trik kuvanja u mikrotalasnoj pećnici. Ipak, ako uspete da savladate ovu veštinu, obogatićete svaki obrok, pa će blanširane špargle ili biftek dobiti sasvim prefinjenu notu uz dodatak ovako pripremljenog jajeta, koje reklo bi se ipak najbolje blista u receptu “benedikt jaja”.

Recept

Sveže kvalitetno organsko jaje razbijte u manju staklenu činijicu. U šerpici ugrejte vodu na srednje jaku vatru, tek da mehurići blago izlaze na površinu. Drvenom varjačom promešajte vodu kako biste stvorili vrtlog u sredini, a zatim u njega jednim potezom uspite jaje. Nakon 2 minuta kuvanja biće izuzetno rovito, a nakon 4 minuta nešto čvršće. Uz pomoć kašike ili špahtle sa prorezima pažljivo izvadite jaje kada bude poširano po vašoj meri.

Jaje na oblak

Takozvano “oblak jaje” jedan je od glavnih kulinarskih trendova već neko vreme, iako je ovaj francuski recept zapravo veoma star. Izgleda slično kao njegov bliski rođak – jaje na oko, ali je priprema znatno drugačija. Belance zaista nalikuje mekanom pufnastom oblaku, pa žumance deluje kao pravo malo sunce u njegovoj sredini. Ako želite nekoga da iznenadite impresivnim doručkom, ovo bi mogao biti upravo recept za vas.

Recept

Odvojte žumance od belanca, pa električnim mikserom u činiji dobro umutite belance. Na pleh obložen papirom za pečenje nanesite belance, pa ga kašikom malo razdvojite tako da u centru dobije udubljenje. U rerni, prethodno zagrejanoj na 200 stepeni, zapecite belance 2-3 minuta. Izvadite zapečano belance, pa u njegovu sredinu ubacite žumance, i zapecite još 3 minuta kako bi “oblak jaje” u potpunosti bilo gotovo.

Stogodišnje jaje

Za sve one koji su skloni ne samo eksperimentisanju u kuhinji, već i proučavanju specijaliteta drugih naroda (za koje bi neki rekli i da su ekstremna), “crno jaje” – kako ga još zovu, biće idealni gastronomski poduhvat za isprobati. Ono je deo tradicionalne kineske kuhinje, i zapravo predstavlja specifičan metod fermentisanja, zbog čega ovako spremljena jaja mogu dugo trajati. Lako se pripremaju, dugo stoje, a jedu se u jednom zalogaju.

Sastojci

18 komada pačijih, kokošijih ili prepeličijih jaja
1 l jakog crnog čaja
750 g pepela od drveta
750 g pepela od uglja
160 g morske soli
1,5 kg ljusaka (opiljaka) od pirinča

Recept

Skuvajte čaj i pustite da dugo odstoji kako bi ispustio što više tanina. U činiji pomešajte so, pepeo od drveta i uglja. Zatim stavite plastične rukavice i masku preko nosa, pa postepeno dolivajte čaj ostavljajući i njegovo lišće. Mešajte dok ne dobijete smesu nalik blatu. Onda u nju pažljivo ubacite jaja i ostavite ih da odstoje 20 minuta. Zatim ih isto tako obazrivo izvadite pa urolajte u ljuske od pirinča. Postavite ih na tanjir kako bi se osušila, a onda ih ostavite na hladnom i mračnom mestu 24 časa. Nakon toga, poređajte ih u glinenu posudu, pa ih zatrpajte mešavinom zemlje i baštovanskog kreča. U bašti, na mestu koje je zaštićeno od kiše, iskopajte rupu, ubacite posudu sa jajima, a zatim je dobro zatrpajte zemljom. Nakon 2 meseca iskopajte jaja jer bi trebalo da budu spremna za konzumiranje.

Joel Robuchon Recept za pire krompir kuvara sa najviše Mišelinovih zvezdica cover www.thecookierookie.com Voćni tiramisu: Stara poslastica – nova kombinacija yeswayrose_spritz Kako da sami napravite roze aperol špric www.pinterest.com Nebeski ukusno: Čizkejk sa smokvama · · · · ·