Modna raznolikost
PULS GRADA · moda

Neće biti prvi put da se povede rasprava o tome kako su manekenke tamnije puti manje plaćene od onih bledunjavih, pravih ili skoro pa pravih arijevskih potomaka. I možete vi tvrditi da je rasizam prisutan samo u zemljama gde je siromaštvo prvi problem, ali kad se malo zagledate, bilbordi, modne kampanje u koje su uloženi milioni i slično, teško da ćete, osim tek sporadično, naleteti na neku afroameričku lepoticu.

Upravo zato je tamnoputa lepotica rešila da napravi provokativnu kampanju koja će svetu pokazati da je u modi ključna raznovrsnost, o koju se, na posletku, tako često „kači“ čuveni Benetton, kao i mnogi drugi, ali samo kada to njima paše. Modni brendovi raznovrsnost koriste u manipulativne svrhe, i to nije nikakva novost, ali ideja Deddeh Howard koja je oživela stare fotografije kroz seriju pod nazivom Black Mirror, pokazuje koliko je važno da svaki brend i svaka modna kampanja u svoje poslove uključi sve, ali stvarno sve ljude!

Deddeh Howard je manekenka poreklom iz Liberije, države koja se nalazi na zapadu Afrike, ali koja već više od  godina živi u Los Anđelesu. Kao model je radila reklame za Chanel, Guess kao i Louis Vuitton, a u sklopu kampanje Black Mirror ona pokušava da upozori modne kuće na konstantnu nepravdu sa kojom se suočavaju ona i njene tamnopute koleginice, kako kaže, čak i nakon što je u SAD-u izabran prvi Afroamerikanac za mesto predsednika.

Prema njenim rečima, generacije novih i mladih modela trebalo bi da na ovaj način samo budu inspirisani da i sami stanu na put rasizmu koji je prisutan i u najvišim estetskim društvenim krugovima. Da oni koji određuju šta je lepo i to potenciraju nikada ne bi trebalo da pod izgovorom da: „eto, već imaju tamnoputu manekenku u svojoj kampanji“ odbijaju druge tamnopute devojke, jer, takva pravila sigurno ne važe za belu ženu!

To na posletku znači da modni brendovi veruju da kada u svoju kapanju stave jednu ili dve Afroamerikanke, da su prohteve sa zadovoljavanjem eventualnih egzotičnih ukusa sasvim ispunili, te da je takvo ponašanje sramotno, i da je uvek potrebno skrenuti pažnju na problem!

njujork Kako da se oblačite kao Njujorčanka proleće Modni trendovi za proleće i leto 2017. cover1 Odeća sa zelenom etiketom ng Ovo je najskuplji novogodišnji džemper na svetu ·