lit
KULTURA · knjige

Postoji trenutak kada najbolji prijatelj/prijateljica prestanu da budu samo to i postanu porodica. A kroz ceo taj put od poznanika do člana porodice, kojeg ste svesno odabrali, kao obavezan „paket“ ide spektar osećanja koja se javljaju sa obe strane. Tako, gotovo obavezno, prijatelji u jednom trenutku postanu platonski ljubavnici. Sa druge strane, nije redak slučaj da su dvoje najpre bili prijatelji a potom postali ljubavnici, jer u prijateljstvu je klica iskrene ljubavi i divljenja.

Kako u životu, tako i u umetnosti, postoje veliki književni parovi najboljih prijatelja koji su u platonskoj ljubavi. Bilo da se roman koji ih opisuje dešava u posleratnom Napulju, na proputovanju kroz Ameriku ili da ih srećemo u potrazi za viteškim avanturama u Španiji. U svim književnim žanrovima i kroz sve vekove u literaturi postoje omiljeni parovi prijatelja između kojih je veza svakako jača od obične prijateljske.

1. Lila i Elena u romanima Elene Ferante.
Njihova veza ima svoje uspone i padove, ali one uvek ostaju najbolje prijateljice. One guraju jedna drugu napred, međusobno se podstiču. Njihova veza je veoma bitna u posleratnom Napulju gde se žene tretiraju kao građani drugog reda.

2. Klarisa i Ričard u Satima Majkla Kaningema
Jednom su bili ljubavnici i od tada su godinama prijatelji. Možda se poznaju i bolje nego što su ih ikada partneri upoznali.

3. Darsi i Bingli iz romana Gordost i predrasuda Džejn Ostin
Ovde možemo pronaći pravo muško prijateljstvo, čak i spremnost da se prijatelj brani od drugih. Iako je Ostin poznata po izvanredno kreiranim ženskim likovima, ova dvojica prijatelja su zaista odlično napisani likovi.

4. Sal i Din iz Keruakovog romana Na putu
Vožnja kroz Ameriku, upoznavanje žena, pijanstva, razgovori o besmislu života. Možda ova dvojica malo previše uživaju provodeći vreme zajedno?! Ali možda je pravo iskreno muško prijateljstvo upravo takvo, a to će najbolje znati oni momci koji su čitali roman i o tome ćaskali sa svojim najboljim drugom.

5. Don Kihot i Sančo Pansa autora Migela de Servantesa
Možda i najpoznatiji ortački književni dvojac. Iako je bazično njihov odnos onaj između gospodara i sluge, razvojem njihovog odnosa dolazi do snažnog iako često trapavog prijateljstva.

6. Šerlok i Votson iz romana Artura Konana Dojla
O ovom paru se spekulisalo i kao o ljubavnom, ali, Šerlok i Votson su samo pravi balans, u kojem i um i duša imaju svoje vreme i mesto. Ah, da, ono najvažnije, oni su i pravi prijatelji spremni da prihvate ono drugo sa svim manama, koliko god da ih je!

lunanaslovna „Ogledala Lune“ – Knjiga posvećena novosadskom bendu 14232012_10154118979130945_2014453669301002987_o_cover Kreativni centar: Knjige za one koji menjaju svet knj Najbolje književne distopije dž.o. Ovo možda niste znali o Orvelovoj „1984″ · ·