djordje-balasevic-2012-web2.jpg
KULTURA · muzika

Najveći balkanski kantautor svih vremena Đorđe Balašević održaće veliki koncert na Kalemegdanu 24. maja. Posle skoro četiri decenije karijere tokom koje je održao skoro 150 koncerata u Sava centru, biće ovo prvi veliki koncert pod otvorenim nebom u Beogradu. Za ovaj, ujedno i najveći dosadašnji Balaševićev koncert u Srbiji, ulaznice će bit

Najveći balkanski kantautor svih vremena Đorđe Balašević održaće veliki koncert na Kalemegdanu 24. maja.

Veliki koncert Đorđa Balaševića na Kalemegdanuimg-djordje-balasevic-2012-(web).jpg

Posle skoro četiri decenije karijere tokom koje je održao skoro 150 koncerata u Sava centru, biće ovo prvi veliki koncert pod otvorenim nebom u Beogradu. Za ovaj, ujedno i najveći dosadašnji Balaševićev koncert u Srbiji, ulaznice će biti puštene u prodaju od ponedeljka u 9 ujutro širom Srbije i celog regiona na blagajnama Eventima po cenama već od 1990 i 2590 dinara za parter 1 i 2, te 3200 dinara za svega 2000 ulaznica u Fan pitu ispred bine! Cene ulaznica za tribine i VIP zonu biće naknadno saopštene.

Balašević koncert najavljuje simboličnim sloganom „Osmeh se vratio u Beograd“, a ujedno biće to prvi koncert u glavnom gradu Srbije sa Panonskom mornaricom, njegovim bendom kojeg pored veštog sviranja karakterišu i elegantni beli mornarski kostimi. Višedecenijsku tradiciju rasprodatih koncerata u Sava centru, posle dužeg vremena, popularni „Panonski mornar“ zameniće u Beogradu sa istorijskom lokacijom otvorenog platoa ispod bedema Beogradske tvrđave, u neposrednoj blizini Dunava.

Balaševićevu biografiju najbolje opisuju njegove bezvremenske pesme sa do sada objavljenih 14 studijskih, dva koncertna i više kompilacijskih albuma. Pored učešća u domaćim serijama „Specijalna redakcija“, „Vojnici“, „Pop Ćira i pop Spira“ i „Panonski mornar“, publici je predstavio i četiri svoje knjige „Tri posleratna druga“, „I život ide dalje (sve dalje odavde)…“, „Dodir svile“ i „Jedan od onih života“. Film „Kao rani mraz“, koji je režirao prema prethodno opevanoj priči o Vasi Ladačkom, sa Radetom Šerbedžijom, Danielom Kovačevićem i njegovom ćerkom Jovanom, premijerno je prikazan 2010. godine, da bi ga u narednih godinu dana pogledale desetine hiljada ljudi širom Srbije i cele bivše Jugoslavije na specijalnim i uvek rasprodatim projekcijama.

Prošle godine, objavljene su nove pesme „Berba ’59“, „Ljubav ne pobeđuje“ i „Osmeh se vratio u grad“, ona po čijem naslovu je nazvan i veliki, po mnogo čemu posebni, beogradski koncert, 24. maja, na velikom kalemegadskom parku između tvrđave i Dunava.


hugh-cornwell1.jpg Hju Kornvel na Long Night festivalu marinap.jpg Denis&Denis u Mikser hausu 7. marta atomsforpeacetn067.jpg Tom Jork na EXIT-u! za_glavni_tekst_rgb.jpg Red Bull BC One u SKC-u
Katarina Jovanović
6. okt
KULTURA · muzika

Treći po redu festival klasične muzike BUNT, održaće se od 1. do 9. novembra na više lokacija u Beogradu, sa porukom: Klasika jeste za svakoga, hvala što dolazite. U sklopu najave festivala, u subotu, 10. oktobra, u Mikser House-u (Karađorđeva 46), sa početkom u 21 čas, održaće se besplatan koncert klasične muzike.

Kulturna organizacija Mikser i festival klasične muzike BUNT ove godine pokreću festivaslku kampanju koja bira potpuno drugačiji pravac, sa porukom: HVALA ŠTO DOLAZITE i KLASIKA JESTE ZA SVAKOGA, smatrajući da je pitanje promene važećeg kulturnog modela i obrasca od vitalnog značaja za mentalno i duhovno stanje populacije, a da je potpuno kontraproduktivno ono malo kulture što je preostalo zatvarati u još manje krugove izuzetne publike.

Škrtice 2. oktobar 2015. Škrtice otvaraju novu sezonu Gun Cluba Stefan Milenković, Edin Karamazov 30. septembar 2015. Stefan Milenkovic i Edin Karamazov u Kolarčevoj zadužbini
MYLENE FARMER pic04
KULTURA · muzika

Valjda u nedostatku relevantnijih vesti i ovdašnji mediji pre par sedmica izvestili su da je čuvena Gagina haljina od mesa pohranjena na sigurno – u muzejsko skadište. I tom prilikom je Lady Gaga pojašnjena samoizrečenom kovanicom art-pop. Da se ne lažemo, ostavimo li po strani Kate Bush, kao ipak definitivno ne tako lako objašnjivu pojavu u svetu i visoke i popularne kulture, kad govorimo o art popu u muzici – ipak može biti samo jedna. Mylene Farmer, naravno.

cover1 Koncert grupe Ritam nereda u Domu omladine Lana Del Rey Lana Del Rey uživa na plaži – pogledajte spot „Music To Watch Boys To“
cover1
9. okt
KULTURA · muzika

Dugo očekivani koncert legendarnog novosadskog benda Ritam Nereda biće održan u Beogradu, u petak 9. oktobra u sali Amerikana u Domu omladine.

Kao specijalni gosti na koncertu nastupiće Dot The Eye, groove metal bend iz Beograda, zatim Kolaps, hardcore sastav iz Novog Sada, kao i naš najstariji aktivni punk bend, čuveni KBO! iz Kragujevca.

Bend ovom prilikom predstavlja i novi spot koji je urađen za numeru „Divan dan“. Produkciju spota pomogao je Studio Berar. Dugo očekivani, jedanaesti po redu album novosadskih punk rock legendi, sastava Ritam Nereda pod nazivom „To nisi ti“ (Nocturne media), objavljen pre nekoliko meseci donosi 10 novih, svežih, uzbudljivih i brzih pesama u klasičnom maniru stare škole Ritma nereda.

Stefan Milenković, Edin Karamazov 30. septembar 2015. Stefan Milenkovic i Edin Karamazov u Kolarčevoj zadužbini Dafer Jusef 24. septembar 2015. Dafer Jusef: Magija koja ne prestaje
cover4
10. okt
KULTURA · muzika

Muzičari Bojan Zulfikarpašić i Vasil Hadžimanov, koji su u februaru prvi put nastupili zajedno, na nezaboravnom koncertu u Kolarčevoj zadužbini, najavljuju još jedan zajednički koncert, na istom mestu.

Za svoj drugi nastup pripremaju nešto drugačiji repertoar, koji će svakako i ovog puta biti sastavljen od njihovih autorskih kompozicija i poznatih dela moderne muzike.

Pored beogradske, ovaj duo obradovaće i novosadsku publiku, i to samo dan posle koncerta u Kolarcu, u Sinagogi.

Bojan Zulfikarpašić i Vasil Hadžimanov na Kolarcu 10. oktobar 2015. Klavirski duo Bojan Zulfikarpašić i Vasil Hadžimanov ponovo na Kolarcu! Tajanstveni voz - na Paralelu u oktobru 9. oktobar 2015. 4. Paralel - Tajanstveni voz
12003306_10156134450140201_7221072091276228973_n
10. okt
KULTURA · muzika

Prethodnih godinu dana Marko Šelić Marčelo prelazio je region uzduž i popreko promovišući album ,,Napet šou“, svoje peto i najuspešnije izdanje u 12 godina dugoj muzičkoj karijeri. I, kako sam Marčelo kaže: ,,Došlo je vreme da se prebrojimo“, te će sa tom idejom i izazovom 10. oktobra održati najveći koncert ikada – u Hali sportova na Novom Beogradu.

Na koncertu u Hali sportova, Marčelu će se pridružiti Elemental, jedan od najpopularnijih hrvatskih sastava sa kojim Marčelo sarađuje još od debi albuma ,,De Facto“. Od 2003. godine i dueta ,,Bekstvo“, Elemental i Marčelo su se susretali na raznim geografskim širinama, festivalima i koncertima, a ujediniće se i 10. oktobra u Hali sportova.

Bojan Zulfikarpašić i Vasil Hadžimanov na Kolarcu 10. oktobar 2015. Klavirski duo Bojan Zulfikarpašić i Vasil Hadžimanov ponovo na Kolarcu! Tajanstveni voz - na Paralelu u oktobru 9. oktobar 2015. 4. Paralel - Tajanstveni voz