djordje-balasevic-2012-web2.jpg
KULTURA · muzika

Najveći balkanski kantautor svih vremena Đorđe Balašević održaće veliki koncert na Kalemegdanu 24. maja. Posle skoro četiri decenije karijere tokom koje je održao skoro 150 koncerata u Sava centru, biće ovo prvi veliki koncert pod otvorenim nebom u Beogradu. Za ovaj, ujedno i najveći dosadašnji Balaševićev koncert u Srbiji, ulaznice će bit

Najveći balkanski kantautor svih vremena Đorđe Balašević održaće veliki koncert na Kalemegdanu 24. maja.

Veliki koncert Đorđa Balaševića na Kalemegdanuimg-djordje-balasevic-2012-(web).jpg

Posle skoro četiri decenije karijere tokom koje je održao skoro 150 koncerata u Sava centru, biće ovo prvi veliki koncert pod otvorenim nebom u Beogradu. Za ovaj, ujedno i najveći dosadašnji Balaševićev koncert u Srbiji, ulaznice će biti puštene u prodaju od ponedeljka u 9 ujutro širom Srbije i celog regiona na blagajnama Eventima po cenama već od 1990 i 2590 dinara za parter 1 i 2, te 3200 dinara za svega 2000 ulaznica u Fan pitu ispred bine! Cene ulaznica za tribine i VIP zonu biće naknadno saopštene.

Balašević koncert najavljuje simboličnim sloganom „Osmeh se vratio u Beograd“, a ujedno biće to prvi koncert u glavnom gradu Srbije sa Panonskom mornaricom, njegovim bendom kojeg pored veštog sviranja karakterišu i elegantni beli mornarski kostimi. Višedecenijsku tradiciju rasprodatih koncerata u Sava centru, posle dužeg vremena, popularni „Panonski mornar“ zameniće u Beogradu sa istorijskom lokacijom otvorenog platoa ispod bedema Beogradske tvrđave, u neposrednoj blizini Dunava.

Balaševićevu biografiju najbolje opisuju njegove bezvremenske pesme sa do sada objavljenih 14 studijskih, dva koncertna i više kompilacijskih albuma. Pored učešća u domaćim serijama „Specijalna redakcija“, „Vojnici“, „Pop Ćira i pop Spira“ i „Panonski mornar“, publici je predstavio i četiri svoje knjige „Tri posleratna druga“, „I život ide dalje (sve dalje odavde)…“, „Dodir svile“ i „Jedan od onih života“. Film „Kao rani mraz“, koji je režirao prema prethodno opevanoj priči o Vasi Ladačkom, sa Radetom Šerbedžijom, Danielom Kovačevićem i njegovom ćerkom Jovanom, premijerno je prikazan 2010. godine, da bi ga u narednih godinu dana pogledale desetine hiljada ljudi širom Srbije i cele bivše Jugoslavije na specijalnim i uvek rasprodatim projekcijama.

Prošle godine, objavljene su nove pesme „Berba ’59“, „Ljubav ne pobeđuje“ i „Osmeh se vratio u grad“, ona po čijem naslovu je nazvan i veliki, po mnogo čemu posebni, beogradski koncert, 24. maja, na velikom kalemegadskom parku između tvrđave i Dunava.


hugh-cornwell1.jpg Hju Kornvel na Long Night festivalu marinap.jpg Denis&Denis u Mikser hausu 7. marta atomsforpeacetn067.jpg Tom Jork na EXIT-u! za_glavni_tekst_rgb.jpg Red Bull BC One u SKC-u
Holy Wave
30. mar
KULTURA · muzika

Holy Wave se ističu zvučnim sklopovima kojima probijaju okvire magle i dima karakteristične za prosek, što će reći i većinu današnjih „psychedelic“ bendova. Petorica multiinstrumentalista iz Ostina (Teksas) proizvode debele slojeve zvuka koji se uvijaju i okreću kroz komplikovani lavirint reverba i ehoa, ističući Teksas kao državu sa vodećim psihodeličnim grupama kako još iz druge polovine 60-tih i 13th Floor Elevators, tako i poslednjih nekoliko godina ponajviše zahvaljujući The Black Angels i Austin Psych Festu gde su se i Holy Wave tri godine zaredom pojavili kao jedni od najvažnijih reprezenata žanra.

Luz Kasal 12. mart 2016. Španska diva Luz Kasal na Guitar Art festivalu Hladno pivo 26. februar 2016. Koncert Hladnog Piva u Beogradu
Pesme o ljubavnim mukama
KULTURA · muzika

Možda bismo ljubav mogli da uporedimo sa bombonjerom, ruka krene, pa i oko, traži omiljeni ukus, a zanemaruje sve druge i u takvoj potrazi moguće previdi baš idealan slatkiš za sebe. Ponekad je bolje dopustiti slatkišima da oni odaberu vas, nego što ih besomučno tražite u pogrešnoj ambalaži.

Sećanje na Grammy nagrade Dodela Grammy nagrada: Trenuci za pamćenje iz prošlih godina Lana Del Rey Father John Misty gostuje u novom spotu Lane Del Rey – pogledajte „Freak“
Sećanje na Grammy nagrade
KULTURA · muzika

Zaljubljeni se moguće raduju 14. februaru, a ljubitelji popularne muzike danu koji mu sledi, jer će 15. februara biti održana 58. put za redom dodela godišnjih nagrada za izuzetne doprinose u muzici, poznata i pod nazivom Grammy Awards. U pitanju je skraćeni izvorni naziv „Gramophone Awards“ koju dodeljuje američka Akademija za diskografsku umetnost i nauku, i koja se dodeljuje još od 1959. godine.

Lana Del Rey Father John Misty gostuje u novom spotu Lane Del Rey – pogledajte „Freak“ Exit najbolji u 2016. Evropa izabrala: Exit zvanično najbolji festival za 2016. godinu!
Exit najbolji u 2016.
KULTURA · muzika

Exit je proglašen za Najbolji evropski festival za 2016. godinu od strane vodećeg evropskog turističkog priznanja „European Best Destinations“ koje se dodeljuje u saradnji sa sa Evropskom komisijom. Exit je osvojio prvo mesto ispred festivala kao što su engleski Secret Garden (2. mesto), belgijski Tomorrowland (3. mesto), pa čak i festivalski gigant Glastonbury (4. mesto), te susedni Sziget (5. mesto). Iz „European Best Destinations“ je saopšteno da su letnji muzički festivali deo evropskog identiteta i da je Exit postao jedan od najvažnijih festivala na svetu: “Sa vašim festivalom doprinosite privlačnosti Evrope kao svetske destinacije broj 1 u svetu“, navodi se u saopštenju iz Brisela.

Beyonce Beyonce ima novi singl – pogledajte spot za pesmu „Formation“ 1401x788-GettyImages-85234794 Bitlsi: 10 najboljih pesama
1401x788-GettyImages-85234794
KULTURA · muzika

Pred nama je bio verovatno najteži zadatak do sada. Kako izabrati 10 pesama najveće rok grupe svih vremena, i još ih rangirati. Fanovi Bitlsa će nam sigurno zameriti što nije bilo mesta za nekog od njihovog favorita, ali na kraju nije ni bitno šta smo izostavili, jer će se sigurno svi složiti da su ovo velike pesme za koje je uvek pravo vreme da se ponovo čuju.

PJ Harvey PJ Harvey snimila spot za pesmu „The Wheel“ na Kosovu cover1đ Koncert Braće Teofilović u Sava Centru
PJ Harvey
KULTURA · muzika

Može se reći da je prethodnim albumom „Let England Shake“, koji je bio inspirisan Prvim svetskim ratom, PJ Harvey otpočela svoj ratni ciklus. Predstojeći album „The Hope Six Demolition Project“ nastavlja u istom smeru, jer je za potrebe istraživanja zajedno sa fotografom/rediteljem Seamusom Murphyjem posetila sadašnja i pređašnja ratna područja, Avganistan i Kosovo, kao i američku prestonicu Vašington.

cover1đ Koncert Braće Teofilović u Sava Centru david-bowie-blackstar-video-still-2015 Muzičke preporuke za februar
cover1đ
6. feb
KULTURA · muzika

Koncert Braće Teofilović, jedinstvenih i autentičnih „umetničkih ikona“ drevne srpske i balkanske vokalne muzike biće održan na sceni Velike dvorane Sava Centra.

Ovaj koncert, na kome će biti predstavljen njihov novi album, istovremeno će biti prilika da posetioci prisustvuju jednom od najlepših muzičkih događaja, gde će im Braća Teofilović, produhovljeno, svojim načinom pojanja, dočarati jedan svet za koji nisu znali ni da postoji, a koji im je bio nadomak ruke, ali i udaljen u prohujalim vekovima.

„Njihovi živi nastupi, u kojima se najintenzivnije može osetiti snaga zanosa, nude jedinstveno muzičko iskustvo koje se ne zaboravlja“, poručuju organizatori.

Atheist Rap i Goblini 6. februar 2016. Pank-rok spektakl u Magacinu Depo Horkestar 6. februar 2016. Vodimo vas na koncert Horkestra