djordje-balasevic-2012-web2.jpg
KULTURA · muzika

Najveći balkanski kantautor svih vremena Đorđe Balašević održaće veliki koncert na Kalemegdanu 24. maja. Posle skoro četiri decenije karijere tokom koje je održao skoro 150 koncerata u Sava centru, biće ovo prvi veliki koncert pod otvorenim nebom u Beogradu. Za ovaj, ujedno i najveći dosadašnji Balaševićev koncert u Srbiji, ulaznice će bit

Najveći balkanski kantautor svih vremena Đorđe Balašević održaće veliki koncert na Kalemegdanu 24. maja.

Veliki koncert Đorđa Balaševića na Kalemegdanuimg-djordje-balasevic-2012-(web).jpg

Posle skoro četiri decenije karijere tokom koje je održao skoro 150 koncerata u Sava centru, biće ovo prvi veliki koncert pod otvorenim nebom u Beogradu. Za ovaj, ujedno i najveći dosadašnji Balaševićev koncert u Srbiji, ulaznice će biti puštene u prodaju od ponedeljka u 9 ujutro širom Srbije i celog regiona na blagajnama Eventima po cenama već od 1990 i 2590 dinara za parter 1 i 2, te 3200 dinara za svega 2000 ulaznica u Fan pitu ispred bine! Cene ulaznica za tribine i VIP zonu biće naknadno saopštene.

Balašević koncert najavljuje simboličnim sloganom „Osmeh se vratio u Beograd“, a ujedno biće to prvi koncert u glavnom gradu Srbije sa Panonskom mornaricom, njegovim bendom kojeg pored veštog sviranja karakterišu i elegantni beli mornarski kostimi. Višedecenijsku tradiciju rasprodatih koncerata u Sava centru, posle dužeg vremena, popularni „Panonski mornar“ zameniće u Beogradu sa istorijskom lokacijom otvorenog platoa ispod bedema Beogradske tvrđave, u neposrednoj blizini Dunava.

Balaševićevu biografiju najbolje opisuju njegove bezvremenske pesme sa do sada objavljenih 14 studijskih, dva koncertna i više kompilacijskih albuma. Pored učešća u domaćim serijama „Specijalna redakcija“, „Vojnici“, „Pop Ćira i pop Spira“ i „Panonski mornar“, publici je predstavio i četiri svoje knjige „Tri posleratna druga“, „I život ide dalje (sve dalje odavde)…“, „Dodir svile“ i „Jedan od onih života“. Film „Kao rani mraz“, koji je režirao prema prethodno opevanoj priči o Vasi Ladačkom, sa Radetom Šerbedžijom, Danielom Kovačevićem i njegovom ćerkom Jovanom, premijerno je prikazan 2010. godine, da bi ga u narednih godinu dana pogledale desetine hiljada ljudi širom Srbije i cele bivše Jugoslavije na specijalnim i uvek rasprodatim projekcijama.

Prošle godine, objavljene su nove pesme „Berba ’59“, „Ljubav ne pobeđuje“ i „Osmeh se vratio u grad“, ona po čijem naslovu je nazvan i veliki, po mnogo čemu posebni, beogradski koncert, 24. maja, na velikom kalemegadskom parku između tvrđave i Dunava.


hugh-cornwell1.jpg Hju Kornvel na Long Night festivalu marinap.jpg Denis&Denis u Mikser hausu 7. marta
Disko kič
KULTURA · muzika

“Soft porn” fotografije na kojima su banane zamena za neke druge simbole i poruke, zebra printovi, mnogo žena i crvenih karmina, sve su to simboli disko naslovnica čuvenih albuma, koji iz današnje, obnovljene ali ne tako intenzivne, disko ere deluju pomalo smešno. Već smo govorili o značaju omota albuma, kao svojevrsnoj poruci njihovih autora, ali šta je ovim naslovnicama trebalo da se poruči potencijalnoj publici, ostaje nam da odgonetnemo.

50 najboljih obrada pesama 50 najboljih obrada originalnih pesama Karmen Direktan prenos opere „Karmen“ iz Metropolitena
50 najboljih obrada pesama
KULTURA · muzika

Lagano se približava kraj godine a sa njim će i sva ona slavlja i praznična atmosfera, što u okviru televizijskog što u okviru radijskog programa. Ipak, žalosniji je ovaj koji se i vidi (dakle TV) jer smo tu suočeni sa plastičnim osmesima i voćem jer eto došlo je vreme da ispratimo još jednu godinu. Verovatno se u onim pop krugovima različitih televizijskih programa planiraju razne obrade čuvenih pesama, a ako to čudo i uspete da zaobiđete šećerna vodica tezga bendova sačekaće vas na svakom ćošetu urbanih pabova da sa vama kroz dobru pesmu isprati sve muke tekuće godine.

Karmen Direktan prenos opere „Karmen“ iz Metropolitena Kurt Cobain Jedna sjajna plejlista za tinejdžere
Karmen
1. nov
KULTURA · muzika

Direktan prenos opere „Karmen“, Žorža Bizea, zakazan je za subotu, 1.novembar u 18 časova u bioskopu Cineplexx UŠĆE Shopping Center.

U ovoj sezoni „Karmen“ se vraća sa gruzijskim meco-sopranom, Anitom Račvelišvili, koja tumači ulogu vatrene ciganke u jednoj od najpoluparnijih opera, kada su u pitanju direktni prenosi u visokoj rezoluciji. Anita je Kramen pevala u mnogim vodećim svetskim operskim kućama, praćena gromoglasnim aplauzima. Aleksandrs Antonenko igra opsednutog vojnika Don Hozea, sopran u usponu, Anita Hartig tumači lik Mikaele, dok je Ildar Abdrazakov toreador Eskamiljo. Operom diriguje španski dirigent Pablo Eras – Kasado, dok iza „dopadljive i brilijantne produkcije“ po rečima Njujork Tajmsa, stoji Ričard Ejra.

Artan Lili Artan Lili u KC Gradu Lačni Franz Ponovo mladi: Lačni Franz nastupa u Mikseru
Kurt Cobain
KULTURA · muzika

Kod kuće imate jednog ili više tinejdžera. Ne biste previše da se mešate u njihov odabir muzike, svako vreme ima svoje favorite, ali bi vam određeni savet dobro došao. Ova plejlista sastavljena je od kompozicija koje se javljaju i u određenoj svetskoj literaturi, kao lajtmotivi nekih knjiga. Većina tog literarnog štiva nije prevedena kod nas, ali biste svom radoznalom tinejdžeru mogli da ubacite bubicu – neka sam otkriva, ili neka vam kaže koje ga od ovih pesama asociraju na neke knjige koje je čitao.

KKN koncerti u Novom Sadu i Beogradu Kanda, Kodža i Nebojša promovišu novi album u Novom Sadu i Beogradu Roni Sajz u Beogradu Legenda Roni Sajz stiže u Beograd
KKN koncerti u Novom Sadu i Beogradu
8. nov
KULTURA · muzika

Nakon što je novi album „Volja za noć“ postao dostupan za besplatano preuzimanje na EXIT etiketi Kanda, Kodža i Nebojša započeli su i koncertnu promociju albuma nastupima u Sarajevu i Bratuncu, a slede i dva velika koncerta u Novom Sadu i Beogradu. Album je kritika dosada opisala kao višeslojnu ploču koja će vam svakim slušanjem pružiti nešto novo, ističući pored interesantnih muzičkih rešenja i produkcije na višem nivou ispovedne Oliverove tekstove sa nesumnjivom literarnom vrednošću. Fizičko izdanje albuma Volja za noć (CD) i digitalno izdanje albuma ( deezer, tunes, wimp, spotify, …) će se pojaviti u narednih nekoliko dana u organizaciji izdavačke kuće Odlican Hrčak. U omotu koji podseća na svet i ljude koji su reči i misli koristili za izražavanje stvaralačkih ideja nalazi se jedanaest novih pesama sastava Kanda, Kodža i Nebojša, koji uprkos svemu uspeva da dopre do publike koja do takvih reči i misli drži, kao i do ljubavi i inteligencije. Savremeni ljudski mravinjak sve besomučnije zagovara površnost, zaborav i otupelost, a u okolnostima na domaćem terenu takav svetski ritam odjekuje u skladu sa preteškim senkama svih naših neprebola.

Vlada Divljan i Ljetno Kino Big Band Leto u Beogradu sa Divljanom i Kinom - otkazano Artan Lili Artan Lili u KC Gradu
Roni Sajz u Beogradu
21. nov
KULTURA · muzika

Sjajna vest za sve ljubitelje kvalitetnog drum’n’bass zvuka! U naš glavni grad stiže legenda ovog žanra, čuveni Roni Sajz, koji će krajem novembra nastupiti u Magacin Depou na događaju posvećenom petnaestogodišnjici rada DJ asocijacije Codex. Roni će u 21. novembra u Magacin Depou nastupiti sa Youngman MC-jem, a domaću podršku činiće Codex, Rahmanee, Necone, Cooby Selecta, uz B2B set Senzzora i Bohemiana. Prvi pravi solo album „Touching Down“ Roni je objavio 2002. godine, a izdanje je i do dan danas ostalo jedno od najprodavanijih kada je nezavisni d’n’b žanr u pitanju. Sledi izdanje „Return To The V“ iz 2005. godine, a tri godine kasnije Roni objavljuje deluxe verziju višestruko nagrađivanog albuma „New Forms“ za izdavačku kuću Universal.

Vlada Divljan i Ljetno Kino Big Band Leto u Beogradu sa Divljanom i Kinom - otkazano Artan Lili Artan Lili u KC Gradu
Prince
KULTURA · muzika

Dok se Prins odazivao na bipolarni simbol, stasale su generacije mladih koje danas završavaju fakultete. Skoro dve i po decenije kasnije, borbe protiv vetrenjača večite sive zone autorskih prava i izdavanja šturih albuma koji izgledaju kao stilizovane gitarske probe, Prins se opet zove Prins, i opet je poželeo da piše pesme.

Artan Lili Artan Lili u KC Gradu Lačni Franz Ponovo mladi: Lačni Franz nastupa u Mikseru
Artan Lili
24. okt
KULTURA · muzika

Beogradska noise-pop grupa Artan Lili postoji od 2013. godine. Pažnju su privukli već svojim prvim singl-spotom za pesmu „Džoni”.

Ustaljena postava Romana Kasumović – glas, Dragan Knežević – gitara, Marko Ajković – bubanj i Bojan Slačala – bas i glas u aprilu 2014. objavljuje svoj prvi album, i kako kažu, ovo izdanje je specijalno koncipirano.

Na albumu se nalazi dvanaest pesama koje će biti sukcesivno objavljene u određenom vremenskom periodu, a za sada se šest pesama može preslušati besplatno ili preuzeti uz minimalnu novčanu naknadu preko Bandcap profila benda.

Lačni Franz Ponovo mladi: Lačni Franz nastupa u Mikseru beogradski džez festival 30. jubilarni Beogradski džez festival
Lačni Franz
24. okt
KULTURA · muzika

Lačni Franz je ponovo mlad! Grupa Lačni Franz ponovo nastupa i beogradskoj publici donosi svoju prepoznatljivu mladalačku energiju kojom iznova spaja različite generacije srodnih duša.

Povod za ponovno okupljanje i seriju koncerata po regionu Lačnog Franza je novi album, a kao početak velikog povratka na muzičku scenu, bend je objavio novi singl, kojm su sačuvali standarde vlastite istorije. „Jebiveter Junior“ je energična balada, koja, koristeći specifični crni humor, peva o uvek popularnom konformizmu i podseća nas da svako vreme ima svoje barbikaste „Špranjice“ i naduvane „Jebivetre“, svoje lažne lavice i zločeste zmije.

beogradski džez festival 30. jubilarni Beogradski džez festival Nenad Ivović Klavirski virtuoz Nenad Ivović u ciklusu sa FMU-a
beogradski džez festival
24. okt
KULTURA · muzika

Beogradski džez festival u organizaciji i produkciji Doma omladine Beograda, u svom jubilarnom 30. izdanju predstavlja Sve zvezde džeza – velikane savremene džez scene – od 24. do 27. oktobra 2014. godine.

Jedinstven je slučaj da neka kulturna manifestacija doživi svoje trideseto izdanje i traje preko četrdeset godina. Već po tome, Beogradski džez festival se ističe među internacionalnim dešavanjima u našoj zemlji. Osnovan 1971. godine, naš najstariji i najugledniji džez festival nije mogao da promakne velikoj pažnji širom sveta, gde su ovakvi jubileji jednako jedinstveni! Pa je tako Beogradski džez festival upravo primljen u Europe Jazz Network – Evropsku džez mrežu, kao jedini iz naše zemlje.

Nenad Ivović Klavirski virtuoz Nenad Ivović u ciklusu sa FMU-a Škrtice u Domu omladine Škrtice za jubilej u Domu omladine Beograda