photo-1444418776041-9c7e33cc5a9c_cover
PULS GRADA · zdravlje

Britanski medicinski žurnal je objavio naučno istraživanje koje će obradovati sve ljubitelje kafe. Analizom 200 velikih studija o efektima kafe na ljudski organizam zaključeno je da konzumiranje 3 do 5 šoljica kafe nije nimalo štetno po naše zdravlje, štaviše ova navika može imati i pozitivne posledice.

Krajem 20. veka mnoga naučna istraživanja su navodno pronašla vezu između pijenja kafe i problema sa srcem i visokim krvnim pritiskom. Ta saznanja su toliko bila uticajna da je kafa bez kofeina postala veliki hit među ljubiteljima ovog toplog napitka tokom ’80-ih godina. Na prelasku u novi milenijum, međutim, počeli su polako da se čuju i glasovi onih koji osporavaju zaključke istraživanja o štetnosti kafe.

Za ovu promenu u stavovima o uticaju kafe na zdravlje su ključne bile studije koje su uspele da jasno izoluju njen efekat od negativnog uticaja nezdravog načina života, najčešće pušenja i gojaznosti.

U 2017. imamo stotine različitih istraživanja koje se bave vezom između kafe i različitih bolesti. Zaključak gotovo svih njih je veoma ohrabrujući. Bilo da imate dijabetes, rak, cirozu jetre ili probleme sa srcem, kafa nije uzrok vaših oboljenja, a možda može imati i blagotvorno dejstvo na vaš organizam ako je konzumirate tokom bolesti.

Preporučuje se da vaš dnevni unos kofeina ne bude veći od 400mg (4-5 šolja napitka). Naravno, pozitivno dejstvo kafe važi samo u slučaju da je ne dopunite šećerom, mlekom i drugim dodacima, tako da slobodno zaboravite na vaš džinovski late i moku sa karamelom i cimetom!

Kafa ipak nije dobra baš za sve ljude. Trudnice na primer rizikuju da se prevremeno porode i/ili da im beba bude nedovoljno razvijena po rođenju. Ženama sa bolovima u kostima se takođe preporučuje da je izbegavaju.

Ako ne pripadate ovim grupama, slobodno zagrejte lonče, sipajte omiljenu sortu i uživajte u srkanju!


couch-2615796_960_720 Posledice preterane konzumacije alkohola i cigareta na naš izgled apothecary-437743_960_720 5 alternativnih upotreba aspirina za koje sigurno niste čuli Antimetil Koja je vaša dnevna doza đumbira? Zima je vreme gripa 5 pametnih načina da se odbranimo od prehlade i gripa · ·