collage
PULS GRADA · gastro

Svi volimo vruće palačinke sa raznim slanim i slatkim nadevima. Džem, krem, sveže voće, svako pronađe nešto po svom ukusu. Leto je pravo vreme za pripremu ove poslastice koja se lako priprema, a idealna je kao posluženje uz druženje sa prijateljima ili porodicom.

Danas vas vodimo na gastro proputovanje na kome ćete saznati kakve sve palačinke postoje širom sveta, i u čemu je tajna njihovog neodoljivog ukusa. Uživajte i lagano sastavljajte spisak za kupovinu…

Cong you bing, Kina

Beskvasno testo, ravno kada se ispeče, čija smesa je gušća od one za palačinke, filuje se mladim lukom. Meko je iznutra, hrskavo spolja, punog slatko-orašastog ukusa, zbog susamovog ulja u kome se priprema.

Breton galette, Francuska

Ove tanke palačinke pripremaju se od heljdinog brašna, koje ima orašastu aromu. Mogu se filovati šunkom, sirom ili jajima, tako što se krajevi preklope, a središnji deo otkriva šta je unutra.

Dosa, Indija

U pitanju su velike palačinke u čiju smesu ide kvasac. Pored njega, koriste se i pirinač i pasulj. Serviraju se zamotane i punjene raznim tradicionalnim nadevima.

Raggmunk, Švedska

Švedske palačinke prave se od sirovog, izrendanog krompira, kome se dodaju puter i jaja. Često se služe uz svinjetinu i planinsku brusnicu, što ih čini idealnom gozbom tokom hladnih zimskih dana.

M’Semen, Maroko

Tanke palačinke koje dolaze iz Maroka prave se od testa griza, koje se mesi pa tanji oklagijom. Obično se pune pre prženja ili pečenja, i, što je neobično, kvadratnog su oblika.

Dutch baby, Nemačka

Ove velike, slatke palačinke peku se u posebnom tiganju. Smesa u rerni nadođe, pa su bogate ukusom, posebno kada se natope limunovim sokom, pospu šećerom, ili dekorišu voćem ili sirupom.

Blini, Rusija

Male, lagane palačinke iz Rusije, pripremaju se od pšeničnog ili heljdinog brašna, a služe uz kiselu pavlaku, kavijar, dimljeni losos i mirođiju.

Injera, Etiopija

Za pripremu ovih afričkih palačinki koristi se kvasac, da bi smesa lepo nadošla. Imaju sunđerastu teksturu, i oseća se ukus zrna koje podseća na kinou. Običaj je da se palačinka stavi na tanjir, a zatim filuje raznim jelima u malim količinama, da bi bila bogata i raznovrsna.

Farinata, Italija

Ove palačinke prave se od beskvasne smese, koja sadrži brašno leblebije, vodu i maslinovo ulje. Kada se sastojci sjedine, smesa se prelije u tiganj i peče u rerni. Može se servirati na razne načine, kao sendvič ili prazna, posuta svežim ruzmarinom i biberom.

Arepa, Kolumbija

Za pripremu ovih palačinki upotrebljava se kukuruzno brašno. Uglavnom se kao prilog služi sir, fermentisano mleko i avokado, a seku se napola da bi ličile na sendvič.

rezbarenovoce Prelepo rezbareno voće i povrće koje je šteta pojesti page-lulu Lulu pekare: Ukusna priča koja traje DSCF8978-cover Gastro tradicija poznate kulinarske škole Le Cordon Bleu page-fat-boys Fat boys: Obavezno odredište za sve gastronome · · ·