Plaosnik-Ohrid
PULS GRADA · destinacija

Makedonija je Zemlja ukusa. Kadа u Makedoniji sedneš na ručak, još pri prvom zalogaju osetićeš veći apetit, a to je rezultat hrane koju su ti prineli. Kad popiješ samo gutljaj vina, više nikad nećeš moći ugasiti želju za još. Ovde ljudi znaju kako da uživaju u hrani, a jelo je svojevrsni ritual.

Izobilje ukusa i mirisa makedonske kuhinje je posledica velikog broja sunčanih dana tokom godine.  Na ovom tlu klima je pogodna za uzgoj voća, povrća, različitih biljaka i začina. Dolina ukusa gasi žeđ svakog turiste još pri prvom gutljaju najkvalitetnijeg makedonskog vina. Postoji legenda koja kaže da je neko vreme u najsušnijem regionu u Makedoniji, Tikveški, bilo više vina nego vode. Makedonske vinarije široko otvaraju vrata svim posetiteljima koji hoće da nauče nešto više o istoriji vinskih regiona, o procesu proizvodnje vina, o spajanju prošlosti i budućnosti, o tradiciji starih majstora u skladu sa savremenim znanjem i tehnologijom koja nam omogućava da za tren osetimo besmrtnost, koja je sakrivena u svakom gutljaju vina. Sa timom somelijera, na zabavan, neformalan i relaksirajući način možete da okušate različite vrste vina u kombinaciji sa različitim vrstama hrane.

Kada prođete autoput E75 kroz Skoplje, Veles, Štip, Kavadarce, Negotino, Demir Kapiju i Dojran, posetite neku od 79 vinarija i u mirisu vina koje zri, načujte tajne neotkrivene Makedonije.

Pozivamo vas na gurmansku turu kroz Makedoniju da biste osetili ukus uživanja i žudnju za životom!

Dojransko jezero i miris Mediterana

Pravo mesto na kojem možete osetiti klimatske uticaje sa Mediterana je okolina Dojranskog jezera, koje se nalazi u jugoistočnom delu Makedonije. Otvorenost ka jugu i niska nadmorska visina (148 metara) uzrokuju da srednja godišnja temperatura vode bude između 15- 18 stepeni, a u toku leta čak između 25-27 stepeni, tako da ćete pomisliti da se nalazite u vodi nekog tropskog jezera.

Bogato je fitoplanktonom (od kojeg su najzastupljenije plavo-zelene alge Cyanophycea) i zooplanktonom (od kojeg su zastupljene 23 vrste račića i veliki broj školjki). Visoka produkcija planktona znači i bogatstvo ribe. U jezeru ima oko 15 vrsta ribe. Zbog bogatstva endemskih vrsta algi koje žive u jezeru moći ćete da se nadišete joda, i ne propuštajte mogućnost da na sebe nanesete malo lekovitog dojranskog blata. Ako tražite mesto za odmor i smirenost, u zagrljaju mediteranskog ambijenta, okruženi neverovatnom lepotom okoline, onda je Dojran pravo mesto za vas.

Naselje u Dojranu ima turističko-rekreativnu funkciju sa velikim brojem vikendica. Pored dojranske obale postoji 40 hotela i odmarališta, nekolko modernih kazina i vise od 600 vikendica. Pabovi, barovi i klubovi su deo tradicije i uvek nude prijatnu zabavu i pozitivnu atmosferu, ali i uzbudljive i nezaboravne noći.

collage Jedinstveni suveniri koje možete kupiti samo u Rusiji shutterstock_571370566 Najšarenije ulice Evrope krakow-naslovna Trip Advisor preporučuje top destinacije za ovo leto 500px Photo ID: 173514057 - Planina Taranaki na Novom Zelandu dobila status živog bića · · · ·