ac9a713877b8564c1c6d7e3357ca7974
PULS GRADA · kulinarka

Da li postoji neko ko ne bi želeo da jede čokoladu za doručak, pod uslovom da je to „zdravo”?! Ovaj čokoladni hleb sa tikvicama i batat krompirom ima sve preduslove da bude idealan doručak za sve sladokusce, ali i one koji vode računa o liniji. Osim što je bez glutena i belog šećera, ovaj recept je potpuno veganskog porekla i sadrži povrće koje blagotvorno utiče na organizam. Ima li šta bolje od toga?!

Leto je doba godine kada ne volimo da provodimo previše vremena u kuhinji, te je ovaj recept vrlo zgodan jer se brzo i lako priprema, vrlo je izdašan, a možete ga pripremiti uveče, a onda ujutru uživati u gotovom doručku ili desertu.

Potrebno je (za veknu):

Kokosovo ulje za podmazivanje kalupa

2 ½ šolje usitnjenih ovsenih pahuljica

2 oljuštene i izgnječene banane srednje veličine

1 šolja oceđenih rendanih tikvica (otprilike 1 manja tikvica)

½ šolje čistog javorovog sirupa, agavinog sirupa ili meda

1/3 šolje nerafinisanog devičanskog kokosovog ulja

4 ½ kašike jabukovog sirćeta

1 ½ kašičica vanila ekstrakta ili vanilin šećera

1 kašičica sode bikarbone

1 kašičica praška za pecivo

¾ kašičice morske soli

1 kašičica cimeta u prahu

Potrebno je (za glazuru):

¾ šolje pirea od batata (slatkog krompira)*

280 g crne čokolade (minimum 72% kakaa)

Priprema:

Uključite rernu na 180⁰ C. Dobro podmažite kalup dimenzija 22,5 x 12,5 cm u kome ćete peći veknu i ostavite ga po strani.

Za veknu, sipajte sve sastojke u blender, pa izmiksajte tako da dobijete glatku, ujednačenu smesu. Testo preručite u podmazan kalup, pa pecito oko 40 minuta dok vekna ne porumeni. Čačkalicom lako možete proveriti da li je testo pečeno: zabodite čačakalicu u testo, te ako je suva, znači da je testo dobro pečeno. U suprotnom, ostavite ga još koji minut u rerni. Kada kalup izvadite iz rerne, ostavite veknu da se hladi oko 15 minuta pre nego što prelijete glazuru.

Za čokoladnu glazuru, u manjoj posudi zagrejte pire od batata, ali samo toliko da krene da krčka. Zatim skinite posudu sa ringle, pa dodajte krupne komade crne čokolade i dobro mešajte kako bi se čokolada istopila i sjedinila sa pireom. Ostavite da se potpuno ohladi, pa ravnomerno nanesite preko pečenog testa i poslužite. Prijatno!

*Za pire od batata, oljuštite jedan veliki krompir i iseckajte ga na krupnije komade. Ubacite krompir u manju šerpu, i  prelijte vodom.  Kada voda proključa, smanjite vatru, i ostavite da se krčka oko 20 minuta. Kada je kuvan, procedite vodu i umutite mikserom ili u blenderu.

raspberry-choux-puffs-recipe-921 Šušu sa malinama je pravo vikend osveženje cover Četiri neobična veganska sladoleda peanut-butter-and-chia-pudding Idealni letnji doručak: Osvežavajući čia puding sa voćem photo-1517093157656-b9eccef91cb1 3 recepta za najbolji domaći sladoled · · · · ·