cover1
24. sep
KULTURA · strip

Međunarodni salon stripa je festival devete umetnosti kojeg od svog osnivanja 2003. godine organizuje i vodi Srećna galerija Studentskog kulturnog centra Beograd, kao svoj redovni redakcijski program. Festival je neprofitnog karaktera i predstavlja najsveobuhvatniji strip projekat u Srbiji i jednu od najznačajnijih manifestacija devete umetnosti u regionu.

Kroz izlagački i edukativni program, Salon stripa je koncepcijski zasnovan na: takmičenju po međunarodnom konkursu autora svih uzrasta iz svih zemalja sveta; gostovanju najrelevantnijih svetskih strip autora; revalorizaciji domaćeg strip stvaralaštva; afirmaciji domaćeg strip izdavaštva; afirmaciji mladih autora; popularizaciji stripa i srodnih izraza poput animiranog filma i ilustracije.

do
Studentski kulturni centar, Kralja Milana 48
Salon stripa

Strategijska orijentacija ovogodišnjeg programa predstavljanja inostranog strip stvaralaštva na festivalu usmerena je ka najširoj čitalačkoj publici.  Ona se ogleda u paketu programskog predstavljanja Bonelijevih autora, Morena Buratinija scenariste i urednika edicije Zagor i Valtera Venturija jednog od crtača Zagora, takođe i crtača i scenariste albuma Veliki Belconi. U redakciji Morena Buratinija, akcentujemo izložbenu retrospekciju Zagora, sigurno najpopularnijeg strip junaka kod naše najšire čitalačke publike i likovnog karaktera upečatljive ikonografske pojavnosti u svetu popularne kulture.

Od izuzetnog značaja za domaću strip scenu je i uvid u rumunsko stvaralaštvo preko grupe autora okupljenih u udruženju „Krajova strip“ (Banda desenata Craioveana) kao i oko istoimenog strip časopisa BDC. Reč je o umetnicima autentičnih likovnih poetika, sa ozbiljnim angažmanima na evropskoj strip sceni, urednicima i teoretičarima koji u nizu izdanja rumunske strip periodike pridaju posebnu respektabilnost srpskim strip autorima i događajima na našoj sceni. Jedna od dragocenosti u istoriografskom sagledavanju pojedinosti sa evropske strip scene i pravi programski raritet kod nas je i kapitalno izdanje grupe autora o istoriji čehoslovačkog stripa koje će predstaviti gosti iz Češke Republike, Tomaš Prokupek i Martin Foret.

Između ostalih, kao ekskluzivni program 13. Međunarodnog salona stripa, izdvajamo predavanje Andriane Ružić i projekciju animiranih filmova Osvalda Kavandolija, naravno i legendarne Linije (La Linea), uz činjenicu da se mnoge mlađe generacije kod nas do sada nisu srele sa ovim remek-delom.

Valkira 24. maj 8400. Izložba originalnih strip tabli i ilustracija Dražena Kovačevića Manuele Fior 25. septembar 2014. Večeras se otvara Međunarodni salon stripa Omnibus 17. april 2014. Predstavljanje stripova izdavačke kuće Omnibus ·