Valkira
24. maj
KULTURA · strip

Dražen Kovačević, još jedan od domaćih strip autora koji dugo već stvara i radi za francusko tržište, prikazaće svoje originalne strip table i ilustracije na izložbi u galeriji Grafičkog kolektiva, čije je otvaranje zakazano za ponedeljak, 9. februar u 19 časova. U pitanju su ilustracije stripa “Valkira“. Dva domaća izdavača, oba posvećena domaćem stripu, System comics i Lavirint zajednički su pripremili ovo izdanje, takvo da se može staviti na bilo koju policu gde će odskakati (i to ne samo gabaritom i dimenzijama) u odnosu na sve što se pojavljuje kod nas i u svetu.

Galerija Grafički kolektiv, Obilićev venac 27
Grafički kolektiv

Objavljivanje stripa našeg autora koji je nastao i najpre bio objavljen na nekom drugom tržištu i jeziku izaziva pomešana osećanja: sa jedne strane nam je drago da tog autora ipak imamo prilike da čitamo i na srpskom jeziku, a sa druge, žal što ovdašnja izdavačka i opšta ekonomska situacija nije takva da taj umetnik može da inicijalno stvara za svoje sunarodnike. U slučaju Dražena Kovačevića je ovo posebno karakteristično, jer ovaj izuzetno talentovani crtač, još od neverovatne pobede na konkursu izdavačke kuće Glena, 2001. godine sa stripom Točak (La Roue) po priči Gorana Skrobonja i serijala koji je usledio, dabome, u Francuskoj, uopšte i ne stiže da objavljuje i stvara ovde. I iako je ovde godine ovenčan Grand prix-jem Salona stripa u Beogradu (za strip Ni na nebu ni na zemlju po scenariju Dragane Stojiljković), pojavljivanje celog albuma, i to kakvog albuma je zaista posebna prilika za ovdašnju pa čak i regionalnu strip scenu i događaj od prvorazrednog značaja.

 Valkira, je po priznanju samog Kovačevića u dirljivom i presimpatičnom uvodniku nešto što je pisano upravo prema njegovom crtačkom ukusu, od strane dugogodišnjeg saradnika, scenariste Kordurijera sa kojim je radio serijal L’ Épée de Feu (Ognjeni mač). Inače, u pitanju je trenutno popularan model integrala, koji u ovom slučaju obuhvata dva albuma (Kao smrt hladno i Deseti svet) prerano završenog, ali ipak na zadovoljavajući, pa čak i spektakularan način okončanog serijala. Druga zanimljivost je odluka da se, nalik na specijalno izdanje koje je, zahvaljujući žustrosti izdavača, objavljeno u Srbiji u isto vreme kada se promoviše i u Francuskoj, uradi monohromatsko, odnosno izdanje u Draženu omiljenoj tehnici laviranog tuša.

Manuele Fior 25. septembar 2014. Večeras se otvara Međunarodni salon stripa Omnibus 17. april 2014. Predstavljanje stripova izdavačke kuće Omnibus cover1 24. septembar 2015. 13. Međunarodni salon stripa u SKC covercentarzaumetnoststripa 20. april 2017. Počeo sa radom „Centar za umetnost stripa“