page_cover
PULS GRADA · gastro

Posvećena i mlada ekipa iz Fine Sushi restorana u Hadži Đerinoj ulici na Vračaru, u novu sezonu ulazi pojačana uzbudljivim ukusima tople japanske kuhinje. Mesto koje smo zavoleli zbog sjajnih rolnica, te finog miksa inovacije i tradicije, novim jelima otvara jednu novu dimenziju.

Naravno, za ulazak u topli svet magične japanske kuhinje nije bilo dileme šta biramo: bio je to bogat i sugestivan ramen Tokio style u kome je bilo sve ono što smo očekivali, u sjajnom balansu ukusa: dugo kuvana svinjska slanina, ramen nudle, povrće, sojine mladice, jaje…

IMG_2732_cover Tri dobra razloga zašto biramo organsku hranu shutterstock_638230030_COVER Leblebije – semenke koje čuvaju vitalnost
_DSC5170_cover
PULS GRADA · gastro

Ping Pong PAUZA otvorio je svoja vrata u svet azijske rapsodije ukusa u samom centru grada. U Kini i Japanu se velika pažnja posvećuje ukusu, mirisu i boji jela, kao i tome kako će ono biti pripremljeno i posluženo. Tamo je kuvanje vrsta umetnosti.

Vođeni upravo ovom idejom uz mnogo ljubavi prema autentičnim zalogajima i egzotičnoj kuhinji i kulturi Azije, Ping Pong PAUZA posvećen je pripremanju hrane po drevnoj, tradicionalnoj recepturi sa originalnim začinima, ali uz prilagođavanje ukusima koji su nam poznati i koji nam prijaju. Njihova kuhinja predstavlja putovanje kroz slatko-slane predele sa ljutim i začinjenim raskrsnicama koji nas vode do azijskih ukusnih predela.

cover 5 koktel II deo 5 koktela inspirisanih poznatim ženama (II deo) CPI_9327_cover Celer: Nacionalna kuhinja u modernom stilu
CPI_9327_cover
PULS GRADA · gastro

Vrlo prijatan, nenametljivo moderan dizajn novog restorana smeštenog u srcu gornjeg Dorćola predstavlja adekvatno okruženje za moderno čitanje nacionalne kulinarske tradicije. Gospodar Jovanova ulica, deo između Kneginje Ljubice i Dobračine, lokacija je gde se nalazi Celer.

Meni koji smisleno prati ceo sveden koncept baziran je na tradicionalnim jelima prezentovanim na nov način. Ukoliko ste u kraju u vreme doručka, ne propustite interesantne i bogate tortilje i sendviče sa nesvakidašnjim namazima, a ukoliko ste za ozbiljan obrok, on svakako mora početi srpskim sušijem.

Coffee Room Home Made Coffee Room: Vaši momenti! cover 5 koktela I deo 5 koktela inspirisanih poznatim ženama (I deo)
15621652_1099992030124022_9198283576065106937_n_cover
PULS GRADA · gastro

Osobeno ime, jedna pomalo izmaknuta lokacija, prestižne San Pellegrino nagrade koje imaju dva mlada šefa kuhinje koji su otvorili ovaj restoran, jela koja već u opisima na meniju daju nagoveštaj posebnog gastro doživljaja… Više nego inspirativna pozivnica za ovo posebno ime na beogradskoj gastro sceni. ‚

Enterijer je jednostavan, osmišljen tako da glavnu ulogu „preuzimaju“ kompozicije koje stižu na unikatnim tanjirima i u nestandardnim posudama. Niz koji nas je potpuno osvojio krenuo je od komadića svinjske kožice na kojoj je losos aromatizovan limunovom koricom i pastom od avokada.

pagecover Japanska kuhinja: Najbolje namirnice za goste Home Made Company_Sibirska torta Home Made Company: Sibirska torta
IMG_3066_cover
PULS GRADA · gastro

U neposrednoj blizini Hrama, u podnožju moderne poslovne zgrade na početku Mutapove ulice, ovih dana Pizza Bar se pojavljuje u svom prepoznatljivom, a opet novom izdanju. Ambijent je prostran i topao, atmosfera prijatna, a okosnica svega je originalna i zavodljiva ponuda na maštovitom meniju. Uz široku kartu pića koja pokriva svaki segment, od kafa i ceđenih sokova, do ponude piva i vina, jelovnik novog Pizza bara pažljivo je sročen tako da pruža sjajan užitak i kada je u pitanju doručak i kada je u pitanju lagani ili ozbiljan obrok, ili ako ste „samo“ za kolače.

Doručak se služi do 12 časova, a naši favoriti su Hashbrownies sa jajima i slaninom kao i ubedljiva kombinacija rendanog krompira pečenog na plotni sa puterom, čedar sirom i salsom od paradajza i luka. Na ovaj segment se nadovezuju i više nego moćni sendviči među kojima izdvajamo Pizza Bar Royal.

Dekoracija 1 Plazma Slana – Užitak za svaku priliku 16939488_1904543809781921_2893455041710183222_n_cover Vida: Oaza dobrih ukusa
16939488_1904543809781921_2893455041710183222_n_cover
PULS GRADA · gastro

Vrlo šarmantno novo mesto u Novom Sadu osvaja na prvi pogled i zavodi u svakom gutljaju i zalogaju. Sva u svetlim tonovima, sa puno zelenila i vrlo uspelim miksom modernih rešenja, Vida je istinsko osveženje na novosadskoj gastro sceni, i to u svakom pogledu.

Smešten na Detelinari, ovaj restoran je neobična i sasvim originalna oaza dobrih ukusa i dobre atmosfere. Osmišljen sa puno mašte i ljubavi, ovakav enterijer ima logičan nastavak na meniju koji i široko i vrlo kreativno pokriva paletu ukusa od ručno rađenih slanih i slatkih peciva bez aditiva, preko sendviča, salata i glavnih jela do nezaobilaznih poslastica. Sve se pravi u samom lokalu i taj „domaći ukus“ se itekako oseti na nepcima uz zanimljivu kartu kafa i pića sa koje smo probali sjajni Very Berry miks.

Enso - francuska kuhinja Enso restoran se predstavlja u sklopu Good France / Ukusi Francuske Nova koktel karta Square Nine: Nova koktel karta
IMG_4662_cover
PULS GRADA · gastro

Istok je jedno od onih novih mesta koja pokazuju da se Beograd približava svetskim metropolama. Ovaj restoran je i ambijentom i servisom izabrao pristup koji više naginje ka „street food“ utisku nego ka klasičnom restoranu, što je, po našem mišljenju, odlično rešenje za upoznavanje sa uzbudljivom i vijetnamskom kuhinjom u srcu Dorćola. Enterijer je sveden i prostran, osoblje ljubazno i ume da preporuči, a meni ne predug ali inspirativan za nove dolaske.

Početak pripada „manjim jelima“, koja dočaravaju spektar aroma i boja koje donosi ovdašnja kuhinja: sjajne letnje rolnice od pirinčanog papira sa nudlama, nanom, korijanderom… u jednoj od tri verzije (vegetarijanska, škampi, ramstek) u pratnji sosa od kikirikija i ribljeg sa limunom ili pak karakteristične buns (lepinjice) koje se spremaju na pari.

www.latimes.com Gladni Holivud: Šta se jelo nakon dodele Oskara Amaretti poslastičarnica Amaretti Pasticceria Italiana: Italijanski kutak na Vračaru
15391248_1701924106787682_2855751813009371985_o_cover
PULS GRADA · gastro

Da je Novi Sad sve zanimljivija gastro destinacija i mesto u kome se na originalan način prilazi svakom segmentu modernog ugostiteljstva, sjajan dokaz je restoran Quorum, nedavno otvoren u samom centru grada. Pozicioniran prekoputa znamenite Banovine, nadomak svih ključnih gradskih tokova, izmaknut je taman koliko treba da sačuva fini vojvođanski sporiji ritam kao idealnu podlogu za istinski užitak u autentičnim jelima i efektno sročenoj vinskoj karti.

Quorom je enterijerski zapravo kolaž od nekoliko celina koje se vešto nadovezuju, te je doživljaj jednako prijatan i ako ste došli samo na kafu i kolač ili čašu vina. Ako kao mi volite smelije poigravanje bojama i formama zaputite se u drugi deo lokala, a ne propustite da obiđete i neobično dizajniran donji nivo gde su pomoćne prostorije i kuhinja.

MK-3_cover Bistronomy asortiman_1 Ispeci pa reci: Poslastičarnica koja će vas ostaviti bez teksta
Ferdinand knedle ambijent cover
PULS GRADA · gastro

Sasvim originalna ideja, neobično ljupko i dopadljivo mesto i više nego ukusna selekcija pravih domaćih knedli, uz još nekoliko zanimljivih iznenađenja, čekaju vas na broju 58 ulice Gavrila Principa, nadomak Balkanske, gde se nalaze famozne Ferdinand knedle. Ime nije nimalo slučajno, za njega je zaslužan car Ferdinand koji je usred zime sa svog carskog trona zahtevao da dobije sveže knedle s voćem uz rečenicu: „Ja sam car i hoću knedle“, po kojoj je ušao u istoriju.

Mladi bračni par pun entuzijazma i mašte, uz totalnu posvećenost i pažnju poklonjenu svakoj knedli, kreirao je zavodljivu ponudu čija su okosnica knedle koje se prave po originalnoj recepturi, naravno, od krompira i s prezlama. Efektno servirane na specijalnoj drvenoj podlozi donose moćnu kombinaciju ukusa sa četiri sira i tartar-sosom u slanom, a u slatkom delu pravu rapsodiju ukusa.

IMG_1441 cover Iris: Originalan pristup balkanskoj kuhinji www.zojincarobnikutak.blogspot.rs Budite spremni i za Badnje veče i Božić
IMG_1441 cover
PULS GRADA · gastro

Restoran čije je nedavno otvaranje svakako jedan od ključnih gastro događaja godine na izmaku donosi vrlo hrabar, autentičan i originalan pristup svakoj namirnici i svakom sastojku, prezentaciji svakog jela i detalja, kao i samoj restoranskoj postavci.

Dakle, lokacija je neočekivana, Sarajevska ulica, a Iris je smešten na spratu, u salonskom stanu u zgradi pod zaštitom države, dok je radno vreme takođe nestandardno, obratite pažnju: radni dani su samo sreda, četvrtak i petak. Kad kročite u antre koji je jedini deo restorana gde je pušenje dozvoljeno i koji je svojevrsno okupljalište gostiju pre prelaska u deo za večeru/ručak, već tu osećate više nego prijatnu i srdačnu atmosferu kroz koji vas vodi ljubazno osoblje koje je istovremeno i pouzdan i šarmantan vodič kroz svaki zalogaj i gutljaj na ovdašnjem unikatnom gastro putovanju. A tema tog putovanja je Balkan, zapravo Nova Balkanska Kuhinja prezentovana kroz fascinantan degustacioni meni koji čini čak sedam gangova, od koji se jedan odvija u tri čina.

www.zojincarobnikutak.blogspot.rs Budite spremni i za Badnje veče i Božić Six colored cocktails in a row made with alcohol Kokteli: Prijatno praznično iznenađenje
IMG_3179-1
PULS GRADA · gastro

Novo mesto na u poslednje vreme popularnoj destinaciji beogradskih ugostitelja – na Vračaru, nedavno je otvoreno na uglu Nebojšine i Rankeove ulice. Zapravo, ovo ime nam je poznato iz Nušićeve ulice gde se ovaj restoran nekada nalazio, dok je sada u prostoru koje je restauriran i pretvoren u interesantno mesto na dva nivoa sa neobičnom baštom na spratu.

Koncipiran kao Cafe, Food & More, Korto je zanimljiv kao izbor za svako doba dana od predaha za kafu i kolač, do izbora sasvim ozbiljnih jela atraktivno prezentovanih.

CLove cover Chips & Love: Originalna brza hrana na bazi krompira image05 Cubo: Bogatstvo ukusa u Novom Sadu
CLove cover
PULS GRADA · gastro

Tri atraktivne lokacije u centru dva grada, originalna ponuda u svetu fast fooda kod nas, svakako su pozivnica da probate sjajnu kombinaciju svežeg holandskog krompira i originalnih belgijskih sosova.

Chips & Love je holandski brend koji je nedavno otvoren na Terazijama i u Knez Mihailovoj, odnosno u okviru bioskopa Arena u Novom Sadu, gde se u moderno uređenom prostoru predstavlja sasvim drugačiji krompir od onog koji poznajemo iz raznih fast-food opcija, a dodatan šmek daje selekcija specijalno spravljenih belgijskih sosova.

image05 Cubo: Bogatstvo ukusa u Novom Sadu _DSC4306 Restoran Iris: Redizajn balkanske kuhinje
image05
PULS GRADA · gastro

Mesto za jedinstven i kompletan gastronomski užitak, mesto koje nikako ne smete preskočiti kad god da ste u Novom Sadu, a ako ste iz ovog grada, onda vam mora biti ucrtano na ličnoj gastro mapi, otvoreno je nedavno na mestu nekada čuvenog restorana Play off. Neobičan naziv, kao i odrednica „koncept“, putokaz su za drugačije osmišljen enterijer, drugačije postavljenu kuhinju i poseban utisak koji Cubo ostavlja.

Za to je zadužen doajen ovdašnje gastro scene, čuveni Bane Zakić koji je kreirao meni i vodi kulinarski deo, dok je sve ostalo u sigurnim rukama više nego posvećenog i agilnog Vlade Baštovanova.

_DSC4306 Restoran Iris: Redizajn balkanske kuhinje mc Koja jela McDonald’s širom sveta krije?
ananda cover
PULS GRADA · gastro

Veganski restoran Ananda nalazi se u mirnoj i lepoj uličici na Grbavici u Novom Sadu. Restoran ima jedinstven koncept isključivo veganske ishrane, namenjen je svim ljubiteljima kvalitetne, maštovite i zdrave ishrane. Kvalitet usluge i velika posećenost razbijaju predrasudu o tradicionalnoj vojvođanskoj kuhinji koja se ne može zamisliti bez mesa i o večnoj dilemi da li ima života bez čvaraka i slanine. Nedavno su uveli i retro zelenka – zeleni bicikl koji služi za dostavu hrane na teritoriji Grbavice.

U ponudi restorana je dnevni meni koji se sastavlja na početku radne nedelje za svih šest dana i gosti mogu unapred da ga pogledaju na sajtu i Fejsbuk stranici restorana. Karakteristična je neverovatna raznovrsnost i maštovitost u kombinaciji namirnica, a velika prednost postojanja dnevnog menija je u brzini usluge i pristupačnoj ceni.

12471870_1536981603279972_8849605796331307753_o credo cover Credo: Posebno mesto za poseban doživljaj 14671264_184169635360622_8357324412886867349_n cover Festival zanatskog piva Vrteška
12471870_1536981603279972_8849605796331307753_o credo cover
PULS GRADA · gastro

Smešten na prvom spratu hotela Courtyard Marriott, restoran Credo unosi novitete i u meniju i u atmosferi (živa muzika, tematske večeri) koji privlače pažnju. Ambijent je prijatan, elegantan i intiman.

Kao lagani a vrlo ukusan uvod u gastro priču toplo preporučujemo karpaćo od patlidžana sa kaparima i garlic dresingom, a za one koji u svakom trenutku paze na liniju adekvatan izbor može biti salata sa grilovanim sirom, avokadom i miksom zelenih salata.

Za one sklonije ubedljivijim ukusima preporuka je sjajan i savršeno mekan rolovan svinjski file serviran uz preliv od brusnice i efektan pire od batate.

14671264_184169635360622_8357324412886867349_n cover Festival zanatskog piva Vrteška IMG_7662 FLOR gelato Italiano: Hram sladoleda u centru grada
IMG_7662
PULS GRADA · gastro

Novo ime u sve razigranijoj priči o sladoledu na ovim prostorima itekako zavređuje da mu posvetite pažnju i otkrijete brend koji je svojim autentičnim i sjajnim sladoledima osvojio niz svetskih metropola. FLOR gelato Italiano donosi niz famoznih ukusa sladoleda, kao i jednako privlačnu ponudu u vidu neobičnih torti, atraktivnih vafli, raznih vrsta kafe…

Ono što je svakako ključna tačka u prijatnom enterijeru je vitrina sa velikim izborom klasičnih ukusa, ali i neobičnih kombinacija poput mascarponea sa smokvama ili pak sladoleda sa ukusom štrudle od jabuke.

13522044_1751699961713275_4498301418657483085_n cover Twelve: Prijatno gastronomsko iznenađenje na Bežaniji Cheesecake Frikom otkrio tajnu najboljeg čizkejka