15391248_1701924106787682_2855751813009371985_o_cover
PULS GRADA · gastro

Da je Novi Sad sve zanimljivija gastro destinacija i mesto u kome se na originalan način prilazi svakom segmentu modernog ugostiteljstva, sjajan dokaz je restoran Quorum, nedavno otvoren u samom centru grada. Pozicioniran prekoputa znamenite Banovine, nadomak svih ključnih gradskih tokova, izmaknut je taman koliko treba da sačuva fini vojvođanski sporiji ritam kao idealnu podlogu za istinski užitak u autentičnim jelima i efektno sročenoj vinskoj karti.

Quorom je enterijerski zapravo kolaž od nekoliko celina koje se vešto nadovezuju, te je doživljaj jednako prijatan i ako ste došli samo na kafu i kolač ili čašu vina. Ako kao mi volite smelije poigravanje bojama i formama zaputite se u drugi deo lokala, a ne propustite da obiđete i neobično dizajniran donji nivo gde su pomoćne prostorije i kuhinja.

MK-3_cover Bistronomy asortiman_1 Ispeci pa reci: Poslastičarnica koja će vas ostaviti bez teksta
Ferdinand knedle ambijent cover
PULS GRADA · gastro

Sasvim originalna ideja, neobično ljupko i dopadljivo mesto i više nego ukusna selekcija pravih domaćih knedli, uz još nekoliko zanimljivih iznenađenja, čekaju vas na broju 58 ulice Gavrila Principa, nadomak Balkanske, gde se nalaze famozne Ferdinand knedle. Ime nije nimalo slučajno, za njega je zaslužan car Ferdinand koji je usred zime sa svog carskog trona zahtevao da dobije sveže knedle s voćem uz rečenicu: „Ja sam car i hoću knedle“, po kojoj je ušao u istoriju.

Mladi bračni par pun entuzijazma i mašte, uz totalnu posvećenost i pažnju poklonjenu svakoj knedli, kreirao je zavodljivu ponudu čija su okosnica knedle koje se prave po originalnoj recepturi, naravno, od krompira i s prezlama. Efektno servirane na specijalnoj drvenoj podlozi donose moćnu kombinaciju ukusa sa četiri sira i tartar-sosom u slanom, a u slatkom delu pravu rapsodiju ukusa.

IMG_1441 cover Iris: Originalan pristup balkanskoj kuhinji www.zojincarobnikutak.blogspot.rs Budite spremni i za Badnje veče i Božić
IMG_1441 cover
PULS GRADA · gastro

Restoran čije je nedavno otvaranje svakako jedan od ključnih gastro događaja godine na izmaku donosi vrlo hrabar, autentičan i originalan pristup svakoj namirnici i svakom sastojku, prezentaciji svakog jela i detalja, kao i samoj restoranskoj postavci.

Dakle, lokacija je neočekivana, Sarajevska ulica, a Iris je smešten na spratu, u salonskom stanu u zgradi pod zaštitom države, dok je radno vreme takođe nestandardno, obratite pažnju: radni dani su samo sreda, četvrtak i petak. Kad kročite u antre koji je jedini deo restorana gde je pušenje dozvoljeno i koji je svojevrsno okupljalište gostiju pre prelaska u deo za večeru/ručak, već tu osećate više nego prijatnu i srdačnu atmosferu kroz koji vas vodi ljubazno osoblje koje je istovremeno i pouzdan i šarmantan vodič kroz svaki zalogaj i gutljaj na ovdašnjem unikatnom gastro putovanju. A tema tog putovanja je Balkan, zapravo Nova Balkanska Kuhinja prezentovana kroz fascinantan degustacioni meni koji čini čak sedam gangova, od koji se jedan odvija u tri čina.

www.zojincarobnikutak.blogspot.rs Budite spremni i za Badnje veče i Božić Six colored cocktails in a row made with alcohol Kokteli: Prijatno praznično iznenađenje
IMG_3179-1
PULS GRADA · gastro

Novo mesto na u poslednje vreme popularnoj destinaciji beogradskih ugostitelja – na Vračaru, nedavno je otvoreno na uglu Nebojšine i Rankeove ulice. Zapravo, ovo ime nam je poznato iz Nušićeve ulice gde se ovaj restoran nekada nalazio, dok je sada u prostoru koje je restauriran i pretvoren u interesantno mesto na dva nivoa sa neobičnom baštom na spratu.

Koncipiran kao Cafe, Food & More, Korto je zanimljiv kao izbor za svako doba dana od predaha za kafu i kolač, do izbora sasvim ozbiljnih jela atraktivno prezentovanih.

CLove cover Chips & Love: Originalna brza hrana na bazi krompira image05 Cubo: Bogatstvo ukusa u Novom Sadu
CLove cover
PULS GRADA · gastro

Tri atraktivne lokacije u centru dva grada, originalna ponuda u svetu fast fooda kod nas, svakako su pozivnica da probate sjajnu kombinaciju svežeg holandskog krompira i originalnih belgijskih sosova.

Chips & Love je holandski brend koji je nedavno otvoren na Terazijama i u Knez Mihailovoj, odnosno u okviru bioskopa Arena u Novom Sadu, gde se u moderno uređenom prostoru predstavlja sasvim drugačiji krompir od onog koji poznajemo iz raznih fast-food opcija, a dodatan šmek daje selekcija specijalno spravljenih belgijskih sosova.

image05 Cubo: Bogatstvo ukusa u Novom Sadu _DSC4306 Restoran Iris: Redizajn balkanske kuhinje
image05
PULS GRADA · gastro

Mesto za jedinstven i kompletan gastronomski užitak, mesto koje nikako ne smete preskočiti kad god da ste u Novom Sadu, a ako ste iz ovog grada, onda vam mora biti ucrtano na ličnoj gastro mapi, otvoreno je nedavno na mestu nekada čuvenog restorana Play off. Neobičan naziv, kao i odrednica „koncept“, putokaz su za drugačije osmišljen enterijer, drugačije postavljenu kuhinju i poseban utisak koji Cubo ostavlja.

Za to je zadužen doajen ovdašnje gastro scene, čuveni Bane Zakić koji je kreirao meni i vodi kulinarski deo, dok je sve ostalo u sigurnim rukama više nego posvećenog i agilnog Vlade Baštovanova.

_DSC4306 Restoran Iris: Redizajn balkanske kuhinje mc Koja jela McDonald’s širom sveta krije?
ananda cover
PULS GRADA · gastro

Veganski restoran Ananda nalazi se u mirnoj i lepoj uličici na Grbavici u Novom Sadu. Restoran ima jedinstven koncept isključivo veganske ishrane, namenjen je svim ljubiteljima kvalitetne, maštovite i zdrave ishrane. Kvalitet usluge i velika posećenost razbijaju predrasudu o tradicionalnoj vojvođanskoj kuhinji koja se ne može zamisliti bez mesa i o večnoj dilemi da li ima života bez čvaraka i slanine. Nedavno su uveli i retro zelenka – zeleni bicikl koji služi za dostavu hrane na teritoriji Grbavice.

U ponudi restorana je dnevni meni koji se sastavlja na početku radne nedelje za svih šest dana i gosti mogu unapred da ga pogledaju na sajtu i Fejsbuk stranici restorana. Karakteristična je neverovatna raznovrsnost i maštovitost u kombinaciji namirnica, a velika prednost postojanja dnevnog menija je u brzini usluge i pristupačnoj ceni.

12471870_1536981603279972_8849605796331307753_o credo cover Credo: Posebno mesto za poseban doživljaj 14671264_184169635360622_8357324412886867349_n cover Festival zanatskog piva Vrteška
12471870_1536981603279972_8849605796331307753_o credo cover
PULS GRADA · gastro

Smešten na prvom spratu hotela Courtyard Marriott, restoran Credo unosi novitete i u meniju i u atmosferi (živa muzika, tematske večeri) koji privlače pažnju. Ambijent je prijatan, elegantan i intiman.

Kao lagani a vrlo ukusan uvod u gastro priču toplo preporučujemo karpaćo od patlidžana sa kaparima i garlic dresingom, a za one koji u svakom trenutku paze na liniju adekvatan izbor može biti salata sa grilovanim sirom, avokadom i miksom zelenih salata.

Za one sklonije ubedljivijim ukusima preporuka je sjajan i savršeno mekan rolovan svinjski file serviran uz preliv od brusnice i efektan pire od batate.

14671264_184169635360622_8357324412886867349_n cover Festival zanatskog piva Vrteška IMG_7662 FLOR gelato Italiano: Hram sladoleda u centru grada
IMG_7662
PULS GRADA · gastro

Novo ime u sve razigranijoj priči o sladoledu na ovim prostorima itekako zavređuje da mu posvetite pažnju i otkrijete brend koji je svojim autentičnim i sjajnim sladoledima osvojio niz svetskih metropola. FLOR gelato Italiano donosi niz famoznih ukusa sladoleda, kao i jednako privlačnu ponudu u vidu neobičnih torti, atraktivnih vafli, raznih vrsta kafe…

Ono što je svakako ključna tačka u prijatnom enterijeru je vitrina sa velikim izborom klasičnih ukusa, ali i neobičnih kombinacija poput mascarponea sa smokvama ili pak sladoleda sa ukusom štrudle od jabuke.

13522044_1751699961713275_4498301418657483085_n cover Twelve: Prijatno gastronomsko iznenađenje na Bežaniji Cheesecake Frikom otkrio tajnu najboljeg čizkejka
13522044_1751699961713275_4498301418657483085_n cover
PULS GRADA · gastro

Na nekim mestima nemate prevelika očekivanja, a onda vas kreacije koje stignu pred vas potpuno osvoje. Upravo to je slučaj sa restoranonm „12“ na Bežanijskoj kosi.

Prijatan enterijer i prijatna usluga okvir su gastro priče u kojoj dominiraju zaista zanimljive kombinacije ukusa na sasvim svedenom meniju. Počev od efektno serviranog Melanzanea, patlidžan rolovan kozijim sirom u maslinovom ulju, preko odličnog rižota sa šafranom i gamborima, stiže se do jela koja pokazuju da ovdašnji šef kuhinje drugačije i smelo promišlja.

Cheesecake Frikom otkrio tajnu najboljeg čizkejka 14479766_878515775615036_2690636993046408752_n cover Foodporn: Burgeri od kojih ide voda na usta
14479766_878515775615036_2690636993046408752_n cover
PULS GRADA · gastro

U epicentru aktuelnih urbanih zbivanja u Cetinjskoj ulici, otvoreno je mesto koje se imenom i konceptom savršeno uklapa u okruženje. Enterijer je minimalistički sveden, asocijacije na „porn“ deo imena izvedene su tako da izazivaju osmeh i poneki uzdah…

Pogled na otvorenu kuhinju i kratak, ali ubedljiv meni izaziva uzdahe druge vrste i želju da okusite burger kombinacije na meniju. Svoju možete napraviti u odeljku logično nazvanim „you.porn“ gde birate tip burgera (misionar, porn+, pileći, veggie, riblji) i dodatke u rasponu od nekoliko vrsta sireva, preko slanine i povrća do selekcije sosova.

Koogls cover KOOGLS: Loptasto Home Made zadovoljstvo Fontana vina (foto; Fontana-Birra) U Italiji fontana toči vino 24 časa dnevno
DSC_9249
PULS GRADA · gastro

Jedna od najlepših gradskih bašti u okviru restorana koji ima pozamašnu tradiciju i renome, ponovo blista nekim novim sjajem. Novi vlasnici doneli su i povezanost sa poljoprivrednim gazdinstvom Vivio što se itekako oseća u ponudi, a uigrano osoblje predvođeno kreativnim menadžerom spremnim na smele iskorake čine da boravak u Đorđu bude autentičan doživljaj.

Kada se smestite u poveliku senovitu baštu, za početak ne propustite nežnu hladnu supu od organskih tikvica sa mentom, a potom odličnu letnju gastro avanturu u vidu svežih smokava sa gorgonzolom.

italia 50 najboljih 1 Koji je najbolji restoran na svetu? OLYMPUS DIGITAL CAMERA Dvorište: Gastro krstarenje Mediteranom u prijatnom ambijentu
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
PULS GRADA · gastro

Definitivno najšarmantnije beogradsko dvorište i ovog leta je polazište za maštovito gastro krstarenje Mediteranom. Neobično prijatna i proširena bašta pod lipama, nenametljiva usluga i prisna atmosfera, šarm i savršena ušuškanost ovog mesta, začinjeni su autentičnim aromama koje vas vode originalnim i ukusnim prostranstvima Sredozemlja.

Interesantan novitet je mala prodavnica u okviru restorana, kutak u kome možete pronaći pet vrsta organskog meda, domaće maslinovo ulje sa Peloponeza, „Dakos“ – hrskavi hleb sa Krita od tri vrste žitarica, kao i vina autohtonih kritskih sorti Vidiano (belo) i Kocifali Mandilari (crveno).

4-1024x768 Putevima starog Beograda fini summer city cover City letnja preporuka #40: Poslastičarnica Fini
Pizza Bar
PULS GRADA · gastro

Restoran koji smo zavoleli na prvi zalogaj, a pratili kroz sve nove momente i domete, od proširivanja prostora, preko letnje bašte do varijacija na meniju, ovog proleća i leta ima nov meni koji iznova pobuđuje pažnju i golica maštu. Kao i do sada, promene su maštovite i zastupljene kroz svaki deo menija, gde se halumi (grilovani kozji sir), ćuretina i ramstek pojavljuju kao ključne nove namirnice.

U delu za doručak, novitet su slatke prženice sa šumskim voćem, zanimljive su i frittata wafle, kao i palenta s različitim prelivima, dok je bacon halumi sa Cezar dresingom novitet u sendvič odeljku. Boršč je letnje osveženje u delu sa supama, dok nesvakidašnji potaži ostaju jednako traženi, a među salatama tu su Foccacia i Halloumi.

Špaklica Špaklica: Egzotičan sladoled za vrelo beogradsko leto hrana Šta se jelo koje godine
Bastino4
PULS GRADA · gastro

Svaki dolazak u ovu baštu obradovaće vas nekim novim detaljem, puno zelenila i simpatičnih detalja čine da se izmeštate u neke sasvim druge krajeve, a noviteti na meniju potvrđuju kako se i koliko ozbiljno promišlja u ovdašnjoj kuhinji.

U uvodnom delu to je sjajna selekcija kozjih sireva iza koje stoje „Kozari“, kao i junetina u tortilji sa čedar sirom i „gondola“ od tikvica punjena dimljenim vratom sa crvenim pestom (Zucchini Vesuvio). Odeljak s pastama osvežavaju njoke sa četiri sira i Bolognese, dok je nacionalni deo više nego ubedljiv s rebarcima na kojima se dugo i prilježno radilo ne bi li bila savršeno mekana i „komplikovana“ za serviranje zbog svoje mekoće i odvajanja od kostiju.

Mandarina_croissant (1 of 1) cover1 Mandarina: Dobro došli na slatki doručak Vege hrana Najbolji Instagram nalozi za vegeterijance i vegane
Enterijer
PULS GRADA · gastro

U ulici Uroša Martinovića 31, u novom stambenom i poslovnom kompleksu otvoren je autentičan italijanski restoran Mozzarella Osteria.

Tekst: Jelena Popovič

Inspirisan i vođen italijanskim duhom uživanja u kvalitetnim namirnicam i potpuno posvećen svakom zalogaju, ovaj restoran od samog početka rada postavlja visoke gastronomske standarde. Jelovnik je postavio poznati šef Dejan Stanković, a kroz meni su predstavljene specifičnosti Lombardije, Sardinije, Ligurije, Pijemonta i ostalih regija, kojih ima ukupno 20 na italijanskoj mapi.

Mandarina_croissant (1 of 1) cover1 Mandarina: Dobro došli na slatki doručak Vege hrana Najbolji Instagram nalozi za vegeterijance i vegane