Lemon Chili
PULS GRADA · gastro

Jedno od najprijatnih osveženja još od prošlog leta ukotvljeno je na Zemunskom keju, tik ispod hotela Jugoslavija, na mestu na kome pamtimo splav Kogo. U veselim bojama, osvežen u svakom pogledu, od enterijera i nove, velike terase na reci, do maštovite ponude hrane i više nego ozbiljne ponude piva i koktela, Lemon Chili je mesto koje osvaja jednostavnim šarmom.

Celokupna ponuda hrane osmišljena je u opciji „finger food“, tako da je pribor suvišan, ali zato razigranosti i mašte ima u izobilju u svakom od jela koje smo probali.

Hrana Jednostavni trikovi kako da vaša hrana izgleda kao sa Instagrama Pizza Bar Pizza Bar: Mesto kojem se uvek rado vraćamo
Enso menu Dec2017 ©Vemicphoto
PULS GRADA · gastro

Na tragu modernih tendencija i savremenih kulinarskih kretanja, kreativni tim Enso restorana i za novu sezonu pripremio je niz, više nego intrigantnih kombinacija, uobličenih u inovativan aktuelni meni. Moderan i sveden enterijer pruža dovoljno topine i intimnosti, a ljubazno osoblje je tu da pojasni svaki detalj i povede na jedinstveno putovanje koje u sebi spaja ugođaj fine dininga i doživljaj autentičnog gastro eksperimenta.

Fino zagrevanje stiže kroz potaž od paradajza i komorača uz malo maslinovog ulja, a svaki sledeći korak odvodi u novu senzaciju ukusa. Zečetina pripremljena sous vide metodom stiže na kuliju od spanaća, uz ukiseljeno povrće, a Sen Žak školjke na pireu od paškanata u društvu kore od limuna i listića badema, smeštene ispod grilovane pančete, a iznad greni smit jabuke.

MAMA BELGRADE BRUNCH (2) Mama Shelter: Mamin branč u novom gradskom hotelu BRUNCH Flayer -cover Uskršnji branč u hotelu Crowne Plaza
pagepicacover
PULS GRADA · gastro

Često pominjana „paralela“ između Njujorka i Beograda dobila je svoje autentično gastro utemeljenje u šarmantnom i nevelikom ambijentu i konceptu koji donosi picerija interesantnog imena – 42nd street.

Nadomak Bulevara i Đeram pijace, na početku Đuka Dinić street, ovo je mesto gde se u neformalnom i prisnom ambijentu prave pice (i ne samo pice) koje su zaista drugačije, posebne i originalne. Spravljene po recepturama čuvenog Domenico Di Fara, testa savršene debljine s kvalitetnim i svežim sastojcima servirane na drvenim pladnjevima, ovdašnje pice donose mirise i ukuse Menhetna pravo na Zvezdaru.

cover 10 najčudnijih voćki na svetu 12 Crofnas: Sve krofne sveta u Beogradu
IMG_5990_cover
PULS GRADA · gastro

Mesto promišljenog koncepta, neobično prijatnog ugođaja i nadasve intrigantne kuhinje otvoreno je u delu grada koji upravo ovih dana dobija jedan sasvim nov izgled. Restoran Mandala smešten je na ušuškanoj lokaciji na samom Kosančićevom vencu, a donosi moderno i nesvakidašnje čitanje vegetarijanske kuhinje koje još jednom i više nego ubedljivo prevazilazi sve predrasude i osvaja sva čula.

Suptilan sklad detalja i toplih enterijerskih rešenja čini da se osećate udobno i opušteno, a neobično ljubazno mlado osoblje (od kuhinje do servisa) suvereno, pažljivo i stručno vas vodi kroz ukusna i uzbudljiva ukrštanja ukusa, tekstura i boja, takva da vam meso neće nimalo nedostajati.

page_cover Thai Zone: Egzotični specijaliteti tajlandske kuhinje u Belvilu _E0A1020cover Nedeljni branč u hotelu Crowne Plaza
page_cover
PULS GRADA · gastro

Zahvaljujući neiscrpnom entuzijazmu i pozitivnoj energiji mlade Katarine i njene porodice koja delom vodi poreklo sa Tajlanda, jedna od najinteresantnijih svetskih kuhinja poslednjih godina dostupna je i u Beogradu. Nakon fast food lokacije u Sredačkoj ulici na Vračaru, te letnje thai priče u okviru restorana Na kraj sveta na Adi, pred nama je sasvim novo i vrlo simpatično mesto – Thai Zone, restoran smešten u novobeogradskom naselju Belvil.

Dopadljiv enterijer, tople boje, detalji i slike koje mame ka ovoj egzotičnoj gastro destinaciji, idealno su okruženje da probate neki od ovdašnjih specijaliteta za koje je zadužena mama Ena, a u kojima se umešno spaja tradicionalno i moderno.

_E0A1020cover Nedeljni branč u hotelu Crowne Plaza Sti-0521-cover Home Made Company: Choco Sticks – idealan poklon za ljubitelje čokolade
5cover
PULS GRADA · gastro

Autentična sicilijanska kuhinja očekuje vas u srcu grada u nevelikom, ali dovoljno udobnom i simpatičnom prostoru u Svetozara Markovića, nadomak Cvetnog trga. Tu se smestio Principe de Sicilia, restoran koji vode tri Italijana i upravo to je i glavni adut ovog mesta: neposredan pristup vlasnika koji na simpatičnom srpskom predstavljaju ponudu koja se potpuno zasniva na tradicionalnim recepturama i namirnicama koju priprema šef kuhinje, takođe Italijan, a sve to po više nego povoljnim cenama.

Dakle, sve ono što čini kulinarsku magiju Sicilije je tu, u svom originalnom obliku: od maslina sa čerijem, belim lukom, origanom i peršunom u ulju, preko vrlo interesantnih Panelle Siciliane – „pločica“ koje se prave od brašna od leblebija sa peršunom i auteničnih brusketa sa namazom od paradajza, crvenog luka i peperonćino papričica, do efektnih kroketa od krompira.

Pizzagram Pizzagram: Fundamentalno drugačija pizza sladoledbelilukcover Da li biste probali sladoled sa belim lukom?
IMG_9618_cover
PULS GRADA · gastro

Neobično šarmantno mesto nedavno otvoreno u samom srcu grada, vodi vas na posebno slatko putovanje do Italije i nazad, kroz poznate i neke nove ukuse kolača i sladoleda. Kreirana s puno mašte i ljubavi, smeštena u Čika Ljubinoj ulici, cafe patisserie Gelato Freddo svojim bojama i ukusima, ambijentom i atmosferom, izmešta vas iz užurbane gradske vreve i čini da se osećate zaista posebno.

Ljubiteljima sladoleda ovo ime svakako je poznato sa Senjaka gde se nalazi i prvi Gelato Freddo lokal, a nova lokacija donosi nov senzibilitet, kako u samom enterijeru tako i u vrlo maštovitoj ponudi poslastica. Naravno, prepoznatljivi sladoledi su tu u sjajnim, bogatim i kremastim ukusima, dok je deo s kolačima kreativna pozornica na kojoj je zaista neobično širok i raznovrstan spektar ukusa.

20171221_113421 Saša bar: Zanimljiv i autentičan restoran na Dorćolu pagecover Restoran Campania: Nagrade i noviteti
20171221_113421
PULS GRADA · gastro

Nema ništa lepše nego kada se u gradu otvori lokal iza kojeg stoji jedan od poznatijih beogradskih ugostitelja. Aleksandar Škipić nakon petnaestak godina provedenih u beogradskom ugostiteljstvu otvorio je svoj bar – Saša bar. Ovaj zanimljiv i autentičan restoran koji nosi pečat svog sadašnjeg vlasnika nalazi se na Dorćolu, u gospodar Jevremovoj ulici. Iako se za Sašu u ugostiteljskim vodama uvek vezuje italijanska kuhinja, u svom novom baru malo je odstupio od tog koncepta. Ali ne u potpunosti.

Ono na čemu je akcenat stavio su namirnice sa poreklom. I kada je hrana ali i kada je piće u pitanju. Jedino što je zadržao kao dodir sa italijanskom kuhinjom jeste pristup organizaciji hrane na tanjiru.

pagecover Restoran Campania: Nagrade i noviteti Darkocover Jevremova 25: Gastronomska zabava u poznatom koncept storu
Pizzagram
PULS GRADA · gastro

Novo ime i koncept u ponudi najrasprostranjenijeg italijanskog specijaliteta itekako zavređuje preporuku. Samo ime upućuje da su u centru pažnje pice, ali posebne i sasvim drugačije. Počev od forme koja je četvrtasta, preko savršenog testa, pa do selekcije sastojaka, svaka od uzbudljivih kombinacija zaslužuje visoke ocene iako ih prate i nešto više cene od očekivanih, sasvim opravdane kvalitetnim sastojcima i celokupnim utiskom.

Testo se pravi od najkvalitetnijeg italijanskog brašna, a forma „pizza al taglio“ potekla je baš iz Rima. Način serviranja je na drvenim daskama, a svaka od pizza stiže topla i isečena na manje parčiće. Inspiracije nikako nije manjkalo, kao ni originalnih sastojaka poput taleđo sira, bresaola salame, buffalo mocarele ili smokava.

Amaretti Poslastičarnica Amaretti Italiano Bar: Vodimo vas na doručak pagecover Wok Republic: Intrigantna azijska kuhinja u centru grada
pagecover
PULS GRADA · gastro

Da je Francuska ulica naglo oživela u ponudi hrane dokaz je nedavno otvoreni Wok Republic lokal, tik iznad čuvenog Kluba književnika. Takođe, ovaj lokal je i odlična potvrda da fast food ne mora da bude junk i brz obrok, već i da na baš ovakvim mestima možete imati interesantan i originalan gastro doživljaj. Naravno, u pitanju je azijska kuhinja, okrenuta ka tajlandskim i vijetnamskim izvorima i uticajima koja na, ne predugom ali vrlo zanimljivom meniju, nudi niz intrigantnih kombinacija.

Enterijer je moderno i svedeno osmišljen, kroz veliki izlog možete pratiti pripremu hrane u wokovima, sam ambijent pruža alternativno urbani ugođaj, a jedina zamerka ide na činjenicu da se sve servira u ambalaži „za poneti“.

Nezaboravni ukusi Srbije Uskoro kreće Facebook serijal o nezaboravnim ukusima Srbije Smrznuto povrće Smrznuto povrće: Praktične prednosti
_MG_7912_cover
PULS GRADA · gastro

Restoran Prime nalazi se u okviru hotela Crowne Plaza Beograd i predstavlja najbolji način da upoznate modernu Srbiju kroz fine dining iskustvo. Članovi kulinarske ekipe posvećeni su tome da njihovi gosti probaju odabrane specijalitete tradicionalne srpske kuhinje pripremljene u skladu sa svetskim trendovima.

Uigrani tim kuvara, predvođen Chefom Milanom Maksimovićem i istaknutim gastro konsultantom, Chefom Komnenom Bakićem stara se o tome da svako jelo bude savršenog ukusa i izgleda. I sve u skladu sa sloganom „Eat Serbian Well“ koji je moto ovog restorana. Pravljenje sezonskih korekcija jelovnika je standard kako bi u svakom delu godine u restoranu bili posluživani obroci spremljeni od najsvežijih i najzdravijih sastojaka.

Eklr-25261_cover City letnja preporuka #20: Home Made ekleri 3. BITTER CHALENGE_cover City letnja preporuka #14: Kokteli sa Gorkim Listom
Galaxy: Creperia & More
PULS GRADA · gastro

Prvenstveno zamišljena kao „creperia“ koja će svojim gostima ponuditi neobično široku i raznovrsnu paletu slanih i slatkih kombinacija baziranu na palačinkama („krepama“/crepes) ova zavodljiva gastro galaksija zapravo osvaja na više nivoa uz proširenu ponudu.

Sam prostor interesantno je rešen na čak tri nivoa od kojih svaki ima svoje ambijentalne specifičnosti, tiha bašta idealna je za odmak od gradske gužve.

cover lino lada Kokos – ko voli ne može da odoli ART_8086 Amaretti Pasticceria Italiana
Pizza Bar Vračar
PULS GRADA · gastro

Uvek razigrani i neobični, drugačiji i svoji, kreatori Pizza Bar priče još jednom su smelo i vrlo kreativno iskoračili i to na svoj prepoznatljivo dopadljiv i skladan način. Ovog puta u pitanju je sasvim nova bašta, postavljena ispred nedavno otvorenog restorana na Vračaru, na početku Mutapove ulice, nadomak Hrama i Karađorđevog parka.

Sapore sladoledi Sapore sladoled: Provereni ukusi na novoj adresi GettyImages Čokolada sada može i da se šmrče
page_cover
PULS GRADA · gastro

Posvećena i mlada ekipa iz Fine Sushi restorana u Hadži Đerinoj ulici na Vračaru, u novu sezonu ulazi pojačana uzbudljivim ukusima tople japanske kuhinje. Mesto koje smo zavoleli zbog sjajnih rolnica, te finog miksa inovacije i tradicije, novim jelima otvara jednu novu dimenziju.

Naravno, za ulazak u topli svet magične japanske kuhinje nije bilo dileme šta biramo: bio je to bogat i sugestivan ramen Tokio style u kome je bilo sve ono što smo očekivali, u sjajnom balansu ukusa: dugo kuvana svinjska slanina, ramen nudle, povrće, sojine mladice, jaje…

IMG_2732_cover Tri dobra razloga zašto biramo organsku hranu shutterstock_638230030_COVER Leblebije – semenke koje čuvaju vitalnost
_DSC5170_cover
PULS GRADA · gastro

Ping Pong PAUZA otvorio je svoja vrata u svet azijske rapsodije ukusa u samom centru grada. U Kini i Japanu se velika pažnja posvećuje ukusu, mirisu i boji jela, kao i tome kako će ono biti pripremljeno i posluženo. Tamo je kuvanje vrsta umetnosti.

Vođeni upravo ovom idejom uz mnogo ljubavi prema autentičnim zalogajima i egzotičnoj kuhinji i kulturi Azije, Ping Pong PAUZA posvećen je pripremanju hrane po drevnoj, tradicionalnoj recepturi sa originalnim začinima, ali uz prilagođavanje ukusima koji su nam poznati i koji nam prijaju. Njihova kuhinja predstavlja putovanje kroz slatko-slane predele sa ljutim i začinjenim raskrsnicama koji nas vode do azijskih ukusnih predela.

cover 5 koktel II deo 5 koktela inspirisanih poznatim ženama (II deo) CPI_9327_cover Celer: Nacionalna kuhinja u modernom stilu
CPI_9327_cover
PULS GRADA · gastro

Vrlo prijatan, nenametljivo moderan dizajn novog restorana smeštenog u srcu gornjeg Dorćola predstavlja adekvatno okruženje za moderno čitanje nacionalne kulinarske tradicije. Gospodar Jovanova ulica, deo između Kneginje Ljubice i Dobračine, lokacija je gde se nalazi Celer.

Meni koji smisleno prati ceo sveden koncept baziran je na tradicionalnim jelima prezentovanim na nov način. Ukoliko ste u kraju u vreme doručka, ne propustite interesantne i bogate tortilje i sendviče sa nesvakidašnjim namazima, a ukoliko ste za ozbiljan obrok, on svakako mora početi srpskim sušijem.

Coffee Room Home Made Coffee Room: Vaši momenti! cover 5 koktela I deo 5 koktela inspirisanih poznatim ženama (I deo)