image05
PULS GRADA · gastro

Mesto za jedinstven i kompletan gastronomski užitak, mesto koje nikako ne smete preskočiti kad god da ste u Novom Sadu, a ako ste iz ovog grada, onda vam mora biti ucrtano na ličnoj gastro mapi, otvoreno je nedavno na mestu nekada čuvenog restorana Play off. Neobičan naziv, kao i odrednica „koncept“, putokaz su za drugačije osmišljen enterijer, drugačije postavljenu kuhinju i poseban utisak koji Cubo ostavlja.

Za to je zadužen doajen ovdašnje gastro scene, čuveni Bane Zakić koji je kreirao meni i vodi kulinarski deo, dok je sve ostalo u sigurnim rukama više nego posvećenog i agilnog Vlade Baštovanova.

Cubo
Strumička 16
Novi Sad
021/421-721
Pon - čet: 8:00 - 23:00
Pet - sub: 8:00 - 24:00
Ned: 8:00 - 23:00

Lokacija je fino izmeštena iz gradske gužve, nadomak Dunava, na vrlo prijatnom i tihom mestu što u toplim danima donosi uživanje u prostranoj bašti pod krošnjama. Enterijer je moderno osmišljen sa nizom zanimljivih rešenja, a meni tako kreiran da pružna puno povoda za ponovne dolaske i istraživanje u rasponu od klasika do sasvim autentičnih jela, gde se fino ukrštaju tragovi prethodnih gastro lokacija, sa jedne strane to je Zak, a sa druge restoran Paprika.

Zapravo, dilema je odakle krenuti, a evo šta smo probali i šta smo kibicovali za ponovni dolazak: kao uvod, karpaćo od lososa sa sosom od mirođije, nežan i bogat sa jedne strane, sa druge onaj od tune sa avokadom, a sa treće goveđi karpaćo sa domaćim pestom i parmezanom, a tu su i čuveni musevi od plavog sira ili džigerice. Sledeći korak obavezno planirajte za deo sa testom, a naša topla preporuka su raviole sa brancinom u finom sosu od škampa ili ovdašnja verzija peljmena: mesni ravioli u mileramu, dok su nas tortelini sa pačetinom sasvim osvojili.

U glavnom delu, vrlo širok izbor u rasponu od pomalo neočekivanih ali zaista odličnih pica, probali smo atraktivnu Oriđiđi kaprićozu sa artičokama, preko moćnih pačijih grudi u jednostavnom a efektnom marsala sosu na bazi demiglasa uz pire od celera, do savršeno sočnog ramsteka u sosu od aronije. Štajerska ili Kešju salata sa dagnjama, čuveni bajar koga pamtimo iz Zaka, neka od azijskih jela koja pamtimo iz Paprike ili pak zečetina u sosu od oraha sa palentom i jabukama, samo su neke od primamljivih inspiracija, a obavezno ostavite mesto za poslastice.

Dva favorita koja smo probali odnose sve pohvale i donose široke osmehe za kraj obroka: volšebni čokoladni listići sa kremom od indijskog oraha i bele čokolade i sorbeom od borovnica, te sasvim fenomenalni „Desert a la tiramisu“ koji ovom klasiku daje sasvim novu i sasvim senzacionalnu dimenziju. Uz sve ovo, diskretno i ljubazno osoblje, karta vina koja skladno pokriva sva uparivanja, kao i cene koje će vas prijatno iznenaditi, zaokružuju utisak. Dakle: obavezna destincija za sve Novosađane, za sve ostale: savršen razlog da se krene put Novog Sada.

_DSC4306 Restoran Iris: Redizajn balkanske kuhinje mc Koja jela McDonald’s širom sveta krije? DSC_7730 Vinarija Matalj: Lojalnost blagorodnom podneblju caviarcover Kavijar naš nasušni · ·