IMG_1441 cover
PULS GRADA · gastro

Restoran čije je nedavno otvaranje svakako jedan od ključnih gastro događaja godine na izmaku donosi vrlo hrabar, autentičan i originalan pristup svakoj namirnici i svakom sastojku, prezentaciji svakog jela i detalja, kao i samoj restoranskoj postavci.

Dakle, lokacija je neočekivana, Sarajevska ulica, a Iris je smešten na spratu, u salonskom stanu u zgradi pod zaštitom države, dok je radno vreme takođe nestandardno, obratite pažnju: radni dani su samo sreda, četvrtak i petak. Kad kročite u antre koji je jedini deo restorana gde je pušenje dozvoljeno i koji je svojevrsno okupljalište gostiju pre prelaska u deo za večeru/ručak, već tu osećate više nego prijatnu i srdačnu atmosferu kroz koji vas vodi ljubazno osoblje koje je istovremeno i pouzdan i šarmantan vodič kroz svaki zalogaj i gutljaj na ovdašnjem unikatnom gastro putovanju. A tema tog putovanja je Balkan, zapravo Nova Balkanska Kuhinja prezentovana kroz fascinantan degustacioni meni koji čini čak sedam gangova, od koji se jedan odvija u tri čina.

Iris
Sarajevska 54
Beograd
064/1296-377
Sre, čet, pet: 13:00 - 00:00

Makaron od cvekle i guščje džigerice, pa mesni čaj s lucidnom raviolom, zatim trio koji čine suvidirana kruška, brioš i miročki sir s medom i slačicom, pa dimljeni šaran u nekoliko nežnih i začudnih formi, a potom mangulica u tri čina, od kojih se ne zna da li su uzbudljiviji vrat, but ili rebra, a kruna je svakako serviranje s malom Mibrasa peći, borovim grančicama i žumancetom uz hleb od heljde.

Svaki gang prati savršeno uparivanje s vinima s ovog podneblja, fino „spuštanje“ stiže kroz sorbe od dunje s domaćim patišpanjem, a efektna završnica kroz čokolada-tartufi-mini panakota selekciju. U jednoj rečenici: Iris je jedinstven doživljaj u svakom pogledu, koji smelo i smisleno redefiniše balkansku kuhinju donoseći niz senzacija svim čulima, a sve to s merom i stilom, skladno i lucidno, moderno i veoma dobro.

www.zojincarobnikutak.blogspot.rs Budite spremni i za Badnje veče i Božić Six colored cocktails in a row made with alcohol Kokteli: Prijatno praznično iznenađenje hrana A u 2017. godini dominiraće ljubičasta hrana cover Kako pravilno da uparite čaše sa pićima · ·