Kombinat
PULS GRADA · gastro

Sasvim drugačije od drugih, kreativno i maštovito, sasvim novo mesto u Novon Sadu sasvim nas je oduševilo! Dakle, sam centar grada, bezlična zgrada u kojoj su NS Bazar i bioskop na svom kraju dobija potpuno novu dimenziju u svedenom a opet sasvim razigranom prostoru u kome pažnju podjednako osvaja niz šarmantnih detalja, kao i vitrina sa domaćim hlebovima, domaćim štrudlama, kao i nizom efektnih sendviča.

Kombinat
Bulevar Mihajla Pupina 5
Novi Sad
021 66 222 66

A kad uzmete jelovnik…magija se nastavlja i odmotava. Ostavivši sendviče za neki “brži dolazak” (mada je celokupna ponuda dostupna i u opciji “za poneti”), krenuli smo od dve neobične čorbe. Efektno servirane u malim šerpama, pa na drvenom pladnju, svaka priča svoju priču: Mexico, sa povrćem i crnim pasuljem kome korijander daje egzotičnu notu, dok potaž od kukuruza i kokosovog mleka sa koricom parmezana fino pomera ka Aziji.

Potom sledi jedan od vrhunaca ovdašnjeg poigravanja i formom i aromama – Kombinat salata doslovno servirana u saksiji sa potpuno autentičnim izgledom, gde je “crna zemlja” zapravo crna kinoa, a cvetovi i začinsko bilje pravi. Efektna kombinacija povrća “ispod zemlje” donosi potpuno osveženje, a za obavezan sledeći put viđene su ništa manje lucidno servirana Vaza (sa junećim fileom, kremom od paprike, tostom i dresingom od limuna i senfa), kao i salata sa grilovanom breskvom i Orient sa piletinom, smokvama i jabukama. Sa kratke, ali efektne lista glavnih jela biramo dva favorita: sjajan pačiji batak, atraktivno poslužen uz pire od zapečene šargarepe i pire od krušaka na redukciji od bermeta i podlozi od prosa, dok je drugi senzacija za sebe: fileti orade pripremani sa kockicama sezonskog povrća i servirani u plastičnoj kesi (i bukvalno) uz grilovanu kožicu ribe serviranu “sa strane” donose jedinstven doživljaj i miris mora dok se riba topi u ustima. Bravo!

U igri su još i punjeni pileći batak sa blitvom i kačkavaljem rolovan u slanini i zapečeni pileći file sa mocarelom i sosom od šitaki pečuraka i bukovača, a u najavi bašta i još niz nestandardnih specijaliteta. Sa liste sendviča pažnju privalače Veliki italijanski, Pizza baguette i onaj sa rolovanom prasetinom sa začinskim biljem, za doručak tu je Kombinat fritata, a iz domena slanih štrudli krompir i sir-spanać kombinacija. A štrudle su zapravo pite koje sami razvlače, gde su one sa jabukama i makom koje smo probali bile jednostavno: odlične. Dakle: sveže u svakom pogledu i svakom detalju, sasvim novo i neformalno, a opet jako kvalitetno, drugačije i baš onako kako je i napisano u sloganu Kombinata: “food made with care”. Za svaku pohvalu i svaku priliku i apsolutno svaku preporuku!

Pivologija Pivologija (1): Upoznajte različite vrste omiljenog napitka Čili papričice Hot & Sexy: Vruća priča o čiliju D'Espresso D’Espresso: Mesto za odmak od gradske vreve Fine Sushi Fine Sushi Bar dobio pravu restoransku verziju · ·