Pizza Bar
PULS GRADA · gastro

Restoran koji smo zavoleli na prvi zalogaj, a pratili kroz sve nove momente i domete, od proširivanja prostora, preko letnje bašte do varijacija na meniju, ovog proleća i leta ima nov meni koji iznova pobuđuje pažnju i golica maštu. Kao i do sada, promene su maštovite i zastupljene kroz svaki deo menija, gde se halumi (grilovani kozji sir), ćuretina i ramstek pojavljuju kao ključne nove namirnice.

U delu za doručak, novitet su slatke prženice sa šumskim voćem, zanimljive su i frittata wafle, kao i palenta s različitim prelivima, dok je bacon halumi sa Cezar dresingom novitet u sendvič odeljku. Boršč je letnje osveženje u delu sa supama, dok nesvakidašnji potaži ostaju jednako traženi, a među salatama tu su Foccacia i Halloumi.

Špaklica Špaklica: Egzotičan sladoled za vrelo beogradsko leto hrana Šta se jelo koje godine
Bastino4
PULS GRADA · gastro

Svaki dolazak u ovu baštu obradovaće vas nekim novim detaljem, puno zelenila i simpatičnih detalja čine da se izmeštate u neke sasvim druge krajeve, a noviteti na meniju potvrđuju kako se i koliko ozbiljno promišlja u ovdašnjoj kuhinji.

U uvodnom delu to je sjajna selekcija kozjih sireva iza koje stoje „Kozari“, kao i junetina u tortilji sa čedar sirom i „gondola“ od tikvica punjena dimljenim vratom sa crvenim pestom (Zucchini Vesuvio). Odeljak s pastama osvežavaju njoke sa četiri sira i Bolognese, dok je nacionalni deo više nego ubedljiv s rebarcima na kojima se dugo i prilježno radilo ne bi li bila savršeno mekana i „komplikovana“ za serviranje zbog svoje mekoće i odvajanja od kostiju.

Mandarina_croissant (1 of 1) cover1 Mandarina: Dobro došli na slatki doručak Vege hrana Najbolji Instagram nalozi za vegeterijance i vegane
Enterijer
PULS GRADA · gastro

U ulici Uroša Martinovića 31, u novom stambenom i poslovnom kompleksu otvoren je autentičan italijanski restoran Mozzarella Osteria.

Tekst: Jelena Popovič

Inspirisan i vođen italijanskim duhom uživanja u kvalitetnim namirnicam i potpuno posvećen svakom zalogaju, ovaj restoran od samog početka rada postavlja visoke gastronomske standarde. Jelovnik je postavio poznati šef Dejan Stanković, a kroz meni su predstavljene specifičnosti Lombardije, Sardinije, Ligurije, Pijemonta i ostalih regija, kojih ima ukupno 20 na italijanskoj mapi.

Mandarina_croissant (1 of 1) cover1 Mandarina: Dobro došli na slatki doručak Vege hrana Najbolji Instagram nalozi za vegeterijance i vegane
Miamiam
PULS GRADA · gastro

Jedno do najprijatnijih iznenađenja na beogradskoj gastro sceni dobilo je nekoliko prolećno-letnjih noviteta na meniju, kao i ljupku baštu na trotoaru na početku Kursuline ulice, zadržavši fini balans neposrednosti i topline sa jedne, a uzbudljivosti i neobičnosti u ponudi sa druge strane.

Deo sa čorbama koji nas je oduševio dobio je novu, ništa manje intrigantnu kreaciju u vidu čorbe sa plavim patlidžanom i indijskim orahom, serviranu u originalnim hand-made keramičkim posudama, uz par kriški limuna i male hlebove u okrugloj formi, spremane na pari. Savršen uvod u ovdašnje svetove u kojima je sledeći korak avokado sa jajetom koji je među najtraženijim opcijama za doručak, već čuveni kozji sir ili pak tanjir pršute.

Mandarina_croissant (1 of 1) cover1 Mandarina: Dobro došli na slatki doručak Vege hrana Najbolji Instagram nalozi za vegeterijance i vegane
12657220_1738267089741782_3165653264883054986_o
PULS GRADA · gastro

Mesto koje nas je osvojilo i oduševilo na svim nivoima: od ideje i izgleda, pa do muzike i servisa na rolšuama, a preko neobične i nestandardne gastro ponude, od ovog proleća ima fini zaokret na meniju svakako vredan pažnje.

Glavni deo sada donosi nekoliko vrlo ubedljivih jela poput odličnih svinjskih medaljona sa gorgonzolom i slaninicom uz pohovani pire krompir, biftek L’oignon sa karamelizovanim lukom, efektne spikes/ražnjiće od kojih posebno volimo kebab verziju, dok u ribljem delu suvereno vladaju tuna tatar i file lososa na basmati pirinču.

Lokal (32) Kafeterija Lokal: Mesto gde se uz kafu priča o kafi 12779194_936744779767073_4323191152975962704_o Pivnica Žirafa 23: Oaza piva i roštilja
foto facebook 3 cover
PULS GRADA · gastro

Koncept Imun bara su osmislili dvoje arhitekata i jedan ekonomista, odlučnih da stvore mesto koje će se baviti razvojem zdravih recepata za život. Kao i uvek, nije stvar samo u tome šta na usta ulazi, već čitav životni pogled i filozofija, što se najbolje ogleda u prijatnoj i opuštenoj atmosferi.

Iako smešten u prometnoj Ulici vojvode Stepe, njegova unutrašnjost pruža potrebnu ušuškanost i izolaciju od gradske vreve, a posebno iznenađenje je baštica koja se volšebno otvara izlazom na zadnja vrata između voždovačkih zdanja.

Lokal (32) Kafeterija Lokal: Mesto gde se uz kafu priča o kafi 12779194_936744779767073_4323191152975962704_o Pivnica Žirafa 23: Oaza piva i roštilja
emchi
PULS GRADA · gastro

Restoran EmChi je novi vegetarijanski restoran u centru Novog Sada. Tradicionalna novosadska kuća salonskog tipa s visokim prozorima u kombinaciji s modernim enterijerom, kao i brižljiv odabir detalja, stvaraju atmosferu ugodnog ambijenta.

Tekst: Nataša Šikić

Novina u ponudi kulinarskih specijaliteta restorana EmChi je izbor jela koja vegetarijanci ili vegani mogu da prilagode nekim trenutnim zdravstvenim tegobama ili hroničnim bolestima. Svakodnevno su na meniju supe i čorbe (krem čorba od šitake pečurke, meksička čorba od kukuruza, čorba od crvenog sočiva).

Lokal (32) Kafeterija Lokal: Mesto gde se uz kafu priča o kafi 12779194_936744779767073_4323191152975962704_o Pivnica Žirafa 23: Oaza piva i roštilja
Lokal (32)
PULS GRADA · gastro

Ušuškana u ulici Alekse Nenadovića, na Vračaru, nalazi se kafeterija Lokal – mesto za razotkrivanje i zaljubljivanje u kafu. Kafeterija Lokal je mesto gde se uz kafu priča o kafi.

Tekst: Jelena Popović

Enterijer Lokala je kombinacija prirodnih materijala i toplih boja, istovremeno i galerija otvorena za sve mlade umetnike koji žele da predstave svoje radove. U Kafeteriji Lokal se služi 6 vrsta zrna kafe, koja se razlikuju po ukusu – na koji utiče način uzgoja, pranja i prženja. Postoji “Blend kuće” koji predstavlja najblaži prelaz između komercijalne i “specijalne” kafe. Dalje, tu su i srednje prženi blend, organska kafa, brazilska, dekaf i kafa meseca. A kao specijalitet kuće na meniju su menta kafa i oranž kafa.

Super Donkey Super Donkey: Oaza zdrave hrane u Beogradu SCARPET-31 Scarpetta – najbolja internacionalna kuhinja u Novom Sadu
12779194_936744779767073_4323191152975962704_o
PULS GRADA · gastro

Ambijent pivnice Žirafa 23 je pravi bavarski – drvene klupe svetle boje, dugačak šank sa točilicama, i lusteri sa velikim pivskim kriglama, a ponuda piva i hrane konkretna i veoma kvalitetna.

Tekst: Jelena Popović

U ponudi je 26 točenih piva i preko 100 flaširanih piva iz celog sveta. A uz pivo, sočni ćevapi, pikantne kobasice, mekane butkice, slasna krilca….i domaće, vruće bavarske perece. Jelovnik se menja u zavisnosti od sezone, pa će ovog leta uz pivo da se slože nova četiri ukusa pilećih krilaca, sa različitim začinima i sosovima – probali smo ih, i ne možemo da prestanemo da mislimo na njih. A ne možemo da prestanemo da mislimo i na ćevape, a i na pivo, a i na bavarske perece…Pivnica Žirafa 23 je pravo mesto za svakog ljubitelja piva i domaće hrane.

Super Donkey Super Donkey: Oaza zdrave hrane u Beogradu SCARPET-31 Scarpetta – najbolja internacionalna kuhinja u Novom Sadu
CcypUuKUkAE62bk
PULS GRADA · gastro

Sve što se voleli na prvoj lokaciji Burrito Madre na Terazijama sada je prisutno i u Karađorđevoj ulici, nadomak Mikser House-a i svih znamenitosti Savamale. Vrele tortilje započinju inspirativan niz na kome su poznate četiri efektne mesne „osnove“: achiote grilovana piletina, dugo kuvana junetina, meksičke ćuftice i marinirana svinjska plećka, a sijaset priloga i sosova tu su da doživljaj učine i posebnim i pikantnim.

Neobične limunade fino „gase“ doživljaj, a zaslađuju ga ćurosi sa čokoladom. Veliki bicikl na zidu sa neonskim točkovima, drvo limuna, pogled na otvorenu kuhinju i gornji nivo za sedenje, samo su neki od detalja kojima novi Burrito osvaja nove pozicije na gastro mapi prestonice. Viva Mexico, Viva Nuevo Burrito!

Super Donkey Super Donkey: Oaza zdrave hrane u Beogradu SCARPET-31 Scarpetta – najbolja internacionalna kuhinja u Novom Sadu
cover1
PULS GRADA · gastro

Poseban i drugačiji, od samih početaka, pa kroz svaku novu sezonu ovenčanu novim menijem, restoran The Square i u ovo proleće/leto ulazi sa jelovnikom koji iznova iznenađuje i raduje, a koji potpisuje šef kuhinje Branko Kisić. Povratak bazičnim ukusima, jasni tragovi francuske kulinarske škole, neki novi spojevi i neke sasvim nove teksture i strukture donose na ovdašnje tanjire nova mala gastronomska remek dela.

Potpuni hedonistički praznik predstavlja degustacioni meni, a bez obzira da li se odlučite za ovaj užitak ili pravite sami svoju kombinaciju, nikako ne propustite neke od (n)ovih blistavih trenutaka: neobičan velut od spanaća sa „Herve This“ jajetom, uzbudljive pržene prepeličje grudi sa humusom i sosom od tartufa, magičan „duo guščije džigerice“, vegetarijansko jelo „piparade“, efektnu grilovanu hobotnicu sa miso minestrone supom, savršenu jagnjeću kolenicu u dunstu, šatobrijan za dve osobe. I ovo, naravno, nije sve…

Super Donkey Super Donkey: Oaza zdrave hrane u Beogradu SCARPET-31 Scarpetta – najbolja internacionalna kuhinja u Novom Sadu
10256646_1705062123061779_4475348762243364500_o
PULS GRADA · gastro

Već nekoliko meseci na novoj lokaciji, lokal The Klemenca nastavlja sa svojom misijom da raspameti i razmazi sve obožavaoce sendviča sa mesom.

Tekst: Jelena Popović

Vlasnik je Jakov Jevtović, po zanimanju glumac, a po opredeljenju zaljubljenik u hranu. Ideja kojom se vodi Klemenca je kvalitetan “fast food” inspirisan kuhinjom italijanskih imigranata iz Amerike, a hrana je napravljena sa ljubavlju, za sve sa velikim apetitom.

Sva mesa se peku po nekoliko sati, sa specifičnom kombinacijom začina, tanko se seku i služe sa 4 domaća sosa.

Super Donkey Super Donkey: Oaza zdrave hrane u Beogradu SCARPET-31 Scarpetta – najbolja internacionalna kuhinja u Novom Sadu
Super Donkey
PULS GRADA · gastro

Super Donkey je mesto koje je Beogradu dugo falilo i konačno se smestilo u jednoj od njegovih najlepših ulica, u Krunskoj broj 26. Malo mesto u Beogradu, ali velika oaza zdrave hrane. Ovaj neobični spoj – fast food ukusne i zdrave hrane, zatim prodavnice i mesta za uživanje, nije lako klasifikovati jer zaista unosi drugačiji duh u beogradsku ponudu, i to onaj koji odiše svežinom dobrog ukusa.

U prijatnom ambijentu domaće atmosfere, Super Donkey je koncipiran tako da možete kupiti namirnice za poneti i gotovu hranu i pića za poneti ili sesti. Zdrav izbor hrane pogodan je za sve zaposlene iz okoline koji žure isto koliko i za one koji se u Super Donkey upute da uživaju u atmosferi. Vrlo brzo ovo postaje jedno od onih mesta u koje stalno svraćate, mala pijaca dobre energije.

SCARPET-31 Scarpetta – najbolja internacionalna kuhinja u Novom Sadu Sir u duginim bojama Da li biste probali sir u duginim bojama?
SCARPET-31
PULS GRADA · gastro

Da u Novom Sadu ima gastro pomaka i mesta koja itekako zavređuju da se posete i da se ka njima potegne, sa bilo koje tačke, svedoči upravo restoran Scarpetta. Smešten na gotovo idealnoj lokaciji, nadomak centra grada, tik do Dunava, iza spomenika Janiki Balažu uz pogled na čuvenu Trvđavu sa druge strane reke.

Enterijer je prijatan i nepretenciozan, a sam restoran dovoljno prostran da se jednako lepo osećate i u većem društvu i u intimnijim prilikama. Nekako slično tako je koncipiran i meni, da možete da uživate i ako ste svratili na neki od čajeva ili kafa iz bogate selekcije, koristite pauzu za ručak ili ste došli u potragu za ozbiljnim zalogajima i osobenim ukusima.

cover Prohibicija: Dozvoljena zabava u odličnom kafe baru cover Piazza del Caffe – raj na Zemlji za ljubitelje kafe
Zdravo živo
PULS GRADA · gastro

Zdravo Živо је prvi restoran sirove veganske hrane i hladno ceđenih sokova u Beogradu. Nalazi se u naselju Belvill (Jurija Gagarina 14 lj, Suncokret, preko puta DZ Jedro) na Novom Beogradu.
Restoran je porodična manufaktura, malo, prijatno mesto, gde možete probati specijalitete koji se termički ne obrađuju i koji su bez životinjskih namirnica, glutena, šećera. Na našem meniju nalaze se gotova sirova jela (veganski burgeri, suši, tortilje, buritosi, punjene paprike, veganske kobasice, veganski ’’fish & chips’’, pasta od tikvica, falafel…), dehidrirani krekeri, namazi, salate, potaži, hladno ceđeni sokovi, smutiji, kaše, torte i slatkiši bez brašna, jaja, šećera i veštačkih zaslađivača.

cover1 Faust – simfonija ukusa na Kosančićevom vencu Heineken Heineken Beer Planet: Nova planeta na pomolu
cover1
PULS GRADA · gastro

Prestižan, poseban, prefinjen… Svaki od ovih epiteta i te kako bi mogao da se dopiše uz novi restoran na poznatoj lokaciji na Kosančićevom vencu. Mesto na kome su nekada bili Langouste, Publik, Gandolfini… odnedavno je Faust, fine-dining restoran kakav se retko sreće. Nezaboravan pogled na reke, mostove i svu širinu Beograda, elegantan enterijer i celokupna postavka takvi su da je sve potpuno podređeno uživanju i užitku zaista za sva čula. Meni je sasvim sveden i čine ga dve celine, osnovna i sezonska.

Već prvi korak, kuver u vidu tartufima aromatizovanog putera s kozjim sirom uvodi u maštovit niz na kome slede na lisnatom testu osvežavajući seviče od brancina s mariniranim crvenim lukom i avokadom, suvereni a „dekonstruisani“ tatar biftek, pa dve verzije karpača. Jedan koji donosi raskošne slajsove bifteka s kaparima i parmezanom, a drugi lucidno izveden od povrća s magičnim hladnim kremom od šopske salate.

cover Prohibicija: Dozvoljena zabava u odličnom kafe baru cover Piazza del Caffe – raj na Zemlji za ljubitelje kafe
UČITAJ JOŠ ČLANAKA

Vrh