ananda cover
PULS GRADA · gastro

Veganski restoran Ananda nalazi se u mirnoj i lepoj uličici na Grbavici u Novom Sadu. Restoran ima jedinstven koncept isključivo veganske ishrane, namenjen je svim ljubiteljima kvalitetne, maštovite i zdrave ishrane. Kvalitet usluge i velika posećenost razbijaju predrasudu o tradicionalnoj vojvođanskoj kuhinji koja se ne može zamisliti bez mesa i o večnoj dilemi da li ima života bez čvaraka i slanine. Nedavno su uveli i retro zelenka – zeleni bicikl koji služi za dostavu hrane na teritoriji Grbavice.

U ponudi restorana je dnevni meni koji se sastavlja na početku radne nedelje za svih šest dana i gosti mogu unapred da ga pogledaju na sajtu i Fejsbuk stranici restorana. Karakteristična je neverovatna raznovrsnost i maštovitost u kombinaciji namirnica, a velika prednost postojanja dnevnog menija je u brzini usluge i pristupačnoj ceni.

12471870_1536981603279972_8849605796331307753_o credo cover Credo: Posebno mesto za poseban doživljaj 14671264_184169635360622_8357324412886867349_n cover Festival zanatskog piva Vrteška
12471870_1536981603279972_8849605796331307753_o credo cover
PULS GRADA · gastro

Smešten na prvom spratu hotela Courtyard Marriott, restoran Credo unosi novitete i u meniju i u atmosferi (živa muzika, tematske večeri) koji privlače pažnju. Ambijent je prijatan, elegantan i intiman.

Kao lagani a vrlo ukusan uvod u gastro priču toplo preporučujemo karpaćo od patlidžana sa kaparima i garlic dresingom, a za one koji u svakom trenutku paze na liniju adekvatan izbor može biti salata sa grilovanim sirom, avokadom i miksom zelenih salata.

Za one sklonije ubedljivijim ukusima preporuka je sjajan i savršeno mekan rolovan svinjski file serviran uz preliv od brusnice i efektan pire od batate.

14671264_184169635360622_8357324412886867349_n cover Festival zanatskog piva Vrteška IMG_7662 FLOR gelato Italiano: Hram sladoleda u centru grada
IMG_7662
PULS GRADA · gastro

Novo ime u sve razigranijoj priči o sladoledu na ovim prostorima itekako zavređuje da mu posvetite pažnju i otkrijete brend koji je svojim autentičnim i sjajnim sladoledima osvojio niz svetskih metropola. FLOR gelato Italiano donosi niz famoznih ukusa sladoleda, kao i jednako privlačnu ponudu u vidu neobičnih torti, atraktivnih vafli, raznih vrsta kafe…

Ono što je svakako ključna tačka u prijatnom enterijeru je vitrina sa velikim izborom klasičnih ukusa, ali i neobičnih kombinacija poput mascarponea sa smokvama ili pak sladoleda sa ukusom štrudle od jabuke.

13522044_1751699961713275_4498301418657483085_n cover Twelve: Prijatno gastronomsko iznenađenje na Bežaniji Cheesecake Frikom otkrio tajnu najboljeg čizkejka
13522044_1751699961713275_4498301418657483085_n cover
PULS GRADA · gastro

Na nekim mestima nemate prevelika očekivanja, a onda vas kreacije koje stignu pred vas potpuno osvoje. Upravo to je slučaj sa restoranonm „12“ na Bežanijskoj kosi.

Prijatan enterijer i prijatna usluga okvir su gastro priče u kojoj dominiraju zaista zanimljive kombinacije ukusa na sasvim svedenom meniju. Počev od efektno serviranog Melanzanea, patlidžan rolovan kozijim sirom u maslinovom ulju, preko odličnog rižota sa šafranom i gamborima, stiže se do jela koja pokazuju da ovdašnji šef kuhinje drugačije i smelo promišlja.

Cheesecake Frikom otkrio tajnu najboljeg čizkejka 14479766_878515775615036_2690636993046408752_n cover Foodporn: Burgeri od kojih ide voda na usta
14479766_878515775615036_2690636993046408752_n cover
PULS GRADA · gastro

U epicentru aktuelnih urbanih zbivanja u Cetinjskoj ulici, otvoreno je mesto koje se imenom i konceptom savršeno uklapa u okruženje. Enterijer je minimalistički sveden, asocijacije na „porn“ deo imena izvedene su tako da izazivaju osmeh i poneki uzdah…

Pogled na otvorenu kuhinju i kratak, ali ubedljiv meni izaziva uzdahe druge vrste i želju da okusite burger kombinacije na meniju. Svoju možete napraviti u odeljku logično nazvanim „you.porn“ gde birate tip burgera (misionar, porn+, pileći, veggie, riblji) i dodatke u rasponu od nekoliko vrsta sireva, preko slanine i povrća do selekcije sosova.

Koogls cover KOOGLS: Loptasto Home Made zadovoljstvo Fontana vina (foto; Fontana-Birra) U Italiji fontana toči vino 24 časa dnevno
DSC_9249
PULS GRADA · gastro

Jedna od najlepših gradskih bašti u okviru restorana koji ima pozamašnu tradiciju i renome, ponovo blista nekim novim sjajem. Novi vlasnici doneli su i povezanost sa poljoprivrednim gazdinstvom Vivio što se itekako oseća u ponudi, a uigrano osoblje predvođeno kreativnim menadžerom spremnim na smele iskorake čine da boravak u Đorđu bude autentičan doživljaj.

Kada se smestite u poveliku senovitu baštu, za početak ne propustite nežnu hladnu supu od organskih tikvica sa mentom, a potom odličnu letnju gastro avanturu u vidu svežih smokava sa gorgonzolom.

italia 50 najboljih 1 Koji je najbolji restoran na svetu? OLYMPUS DIGITAL CAMERA Dvorište: Gastro krstarenje Mediteranom u prijatnom ambijentu
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
PULS GRADA · gastro

Definitivno najšarmantnije beogradsko dvorište i ovog leta je polazište za maštovito gastro krstarenje Mediteranom. Neobično prijatna i proširena bašta pod lipama, nenametljiva usluga i prisna atmosfera, šarm i savršena ušuškanost ovog mesta, začinjeni su autentičnim aromama koje vas vode originalnim i ukusnim prostranstvima Sredozemlja.

Interesantan novitet je mala prodavnica u okviru restorana, kutak u kome možete pronaći pet vrsta organskog meda, domaće maslinovo ulje sa Peloponeza, „Dakos“ – hrskavi hleb sa Krita od tri vrste žitarica, kao i vina autohtonih kritskih sorti Vidiano (belo) i Kocifali Mandilari (crveno).

4-1024x768 Putevima starog Beograda fini summer city cover City letnja preporuka #40: Poslastičarnica Fini
Pizza Bar
PULS GRADA · gastro

Restoran koji smo zavoleli na prvi zalogaj, a pratili kroz sve nove momente i domete, od proširivanja prostora, preko letnje bašte do varijacija na meniju, ovog proleća i leta ima nov meni koji iznova pobuđuje pažnju i golica maštu. Kao i do sada, promene su maštovite i zastupljene kroz svaki deo menija, gde se halumi (grilovani kozji sir), ćuretina i ramstek pojavljuju kao ključne nove namirnice.

U delu za doručak, novitet su slatke prženice sa šumskim voćem, zanimljive su i frittata wafle, kao i palenta s različitim prelivima, dok je bacon halumi sa Cezar dresingom novitet u sendvič odeljku. Boršč je letnje osveženje u delu sa supama, dok nesvakidašnji potaži ostaju jednako traženi, a među salatama tu su Foccacia i Halloumi.

Špaklica Špaklica: Egzotičan sladoled za vrelo beogradsko leto hrana Šta se jelo koje godine
Bastino4
PULS GRADA · gastro

Svaki dolazak u ovu baštu obradovaće vas nekim novim detaljem, puno zelenila i simpatičnih detalja čine da se izmeštate u neke sasvim druge krajeve, a noviteti na meniju potvrđuju kako se i koliko ozbiljno promišlja u ovdašnjoj kuhinji.

U uvodnom delu to je sjajna selekcija kozjih sireva iza koje stoje „Kozari“, kao i junetina u tortilji sa čedar sirom i „gondola“ od tikvica punjena dimljenim vratom sa crvenim pestom (Zucchini Vesuvio). Odeljak s pastama osvežavaju njoke sa četiri sira i Bolognese, dok je nacionalni deo više nego ubedljiv s rebarcima na kojima se dugo i prilježno radilo ne bi li bila savršeno mekana i „komplikovana“ za serviranje zbog svoje mekoće i odvajanja od kostiju.

Mandarina_croissant (1 of 1) cover1 Mandarina: Dobro došli na slatki doručak Vege hrana Najbolji Instagram nalozi za vegeterijance i vegane
Enterijer
PULS GRADA · gastro

U ulici Uroša Martinovića 31, u novom stambenom i poslovnom kompleksu otvoren je autentičan italijanski restoran Mozzarella Osteria.

Tekst: Jelena Popovič

Inspirisan i vođen italijanskim duhom uživanja u kvalitetnim namirnicam i potpuno posvećen svakom zalogaju, ovaj restoran od samog početka rada postavlja visoke gastronomske standarde. Jelovnik je postavio poznati šef Dejan Stanković, a kroz meni su predstavljene specifičnosti Lombardije, Sardinije, Ligurije, Pijemonta i ostalih regija, kojih ima ukupno 20 na italijanskoj mapi.

Mandarina_croissant (1 of 1) cover1 Mandarina: Dobro došli na slatki doručak Vege hrana Najbolji Instagram nalozi za vegeterijance i vegane
Miamiam
PULS GRADA · gastro

Jedno do najprijatnijih iznenađenja na beogradskoj gastro sceni dobilo je nekoliko prolećno-letnjih noviteta na meniju, kao i ljupku baštu na trotoaru na početku Kursuline ulice, zadržavši fini balans neposrednosti i topline sa jedne, a uzbudljivosti i neobičnosti u ponudi sa druge strane.

Deo sa čorbama koji nas je oduševio dobio je novu, ništa manje intrigantnu kreaciju u vidu čorbe sa plavim patlidžanom i indijskim orahom, serviranu u originalnim hand-made keramičkim posudama, uz par kriški limuna i male hlebove u okrugloj formi, spremane na pari. Savršen uvod u ovdašnje svetove u kojima je sledeći korak avokado sa jajetom koji je među najtraženijim opcijama za doručak, već čuveni kozji sir ili pak tanjir pršute.

Mandarina_croissant (1 of 1) cover1 Mandarina: Dobro došli na slatki doručak Vege hrana Najbolji Instagram nalozi za vegeterijance i vegane
12657220_1738267089741782_3165653264883054986_o
PULS GRADA · gastro

Mesto koje nas je osvojilo i oduševilo na svim nivoima: od ideje i izgleda, pa do muzike i servisa na rolšuama, a preko neobične i nestandardne gastro ponude, od ovog proleća ima fini zaokret na meniju svakako vredan pažnje.

Glavni deo sada donosi nekoliko vrlo ubedljivih jela poput odličnih svinjskih medaljona sa gorgonzolom i slaninicom uz pohovani pire krompir, biftek L’oignon sa karamelizovanim lukom, efektne spikes/ražnjiće od kojih posebno volimo kebab verziju, dok u ribljem delu suvereno vladaju tuna tatar i file lososa na basmati pirinču.

Lokal (32) Kafeterija Lokal: Mesto gde se uz kafu priča o kafi 12779194_936744779767073_4323191152975962704_o Pivnica Žirafa 23: Oaza piva i roštilja
foto facebook 3 cover
PULS GRADA · gastro

Koncept Imun bara su osmislili dvoje arhitekata i jedan ekonomista, odlučnih da stvore mesto koje će se baviti razvojem zdravih recepata za život. Kao i uvek, nije stvar samo u tome šta na usta ulazi, već čitav životni pogled i filozofija, što se najbolje ogleda u prijatnoj i opuštenoj atmosferi.

Iako smešten u prometnoj Ulici vojvode Stepe, njegova unutrašnjost pruža potrebnu ušuškanost i izolaciju od gradske vreve, a posebno iznenađenje je baštica koja se volšebno otvara izlazom na zadnja vrata između voždovačkih zdanja.

Lokal (32) Kafeterija Lokal: Mesto gde se uz kafu priča o kafi 12779194_936744779767073_4323191152975962704_o Pivnica Žirafa 23: Oaza piva i roštilja
emchi
PULS GRADA · gastro

Restoran EmChi je novi vegetarijanski restoran u centru Novog Sada. Tradicionalna novosadska kuća salonskog tipa s visokim prozorima u kombinaciji s modernim enterijerom, kao i brižljiv odabir detalja, stvaraju atmosferu ugodnog ambijenta.

Tekst: Nataša Šikić

Novina u ponudi kulinarskih specijaliteta restorana EmChi je izbor jela koja vegetarijanci ili vegani mogu da prilagode nekim trenutnim zdravstvenim tegobama ili hroničnim bolestima. Svakodnevno su na meniju supe i čorbe (krem čorba od šitake pečurke, meksička čorba od kukuruza, čorba od crvenog sočiva).

Lokal (32) Kafeterija Lokal: Mesto gde se uz kafu priča o kafi 12779194_936744779767073_4323191152975962704_o Pivnica Žirafa 23: Oaza piva i roštilja
Lokal (32)
PULS GRADA · gastro

Ušuškana u ulici Alekse Nenadovića, na Vračaru, nalazi se kafeterija Lokal – mesto za razotkrivanje i zaljubljivanje u kafu. Kafeterija Lokal je mesto gde se uz kafu priča o kafi.

Tekst: Jelena Popović

Enterijer Lokala je kombinacija prirodnih materijala i toplih boja, istovremeno i galerija otvorena za sve mlade umetnike koji žele da predstave svoje radove. U Kafeteriji Lokal se služi 6 vrsta zrna kafe, koja se razlikuju po ukusu – na koji utiče način uzgoja, pranja i prženja. Postoji “Blend kuće” koji predstavlja najblaži prelaz između komercijalne i “specijalne” kafe. Dalje, tu su i srednje prženi blend, organska kafa, brazilska, dekaf i kafa meseca. A kao specijalitet kuće na meniju su menta kafa i oranž kafa.

Super Donkey Super Donkey: Oaza zdrave hrane u Beogradu SCARPET-31 Scarpetta – najbolja internacionalna kuhinja u Novom Sadu
12779194_936744779767073_4323191152975962704_o
PULS GRADA · gastro

Ambijent pivnice Žirafa 23 je pravi bavarski – drvene klupe svetle boje, dugačak šank sa točilicama, i lusteri sa velikim pivskim kriglama, a ponuda piva i hrane konkretna i veoma kvalitetna.

Tekst: Jelena Popović

U ponudi je 26 točenih piva i preko 100 flaširanih piva iz celog sveta. A uz pivo, sočni ćevapi, pikantne kobasice, mekane butkice, slasna krilca….i domaće, vruće bavarske perece. Jelovnik se menja u zavisnosti od sezone, pa će ovog leta uz pivo da se slože nova četiri ukusa pilećih krilaca, sa različitim začinima i sosovima – probali smo ih, i ne možemo da prestanemo da mislimo na njih. A ne možemo da prestanemo da mislimo i na ćevape, a i na pivo, a i na bavarske perece…Pivnica Žirafa 23 je pravo mesto za svakog ljubitelja piva i domaće hrane.

Super Donkey Super Donkey: Oaza zdrave hrane u Beogradu SCARPET-31 Scarpetta – najbolja internacionalna kuhinja u Novom Sadu
UČITAJ JOŠ ČLANAKA

Vrh