umetnik
KULTURA · art

Kao naglašeno urbani i kulturi i savremenim trendovima posvećen medij, City Magazine pokreće godišnje nagrade sa ciljem da se vrate kriterijumi vrednosti u savremenoj srpskoj kulturnoj i kreativnoj sferi. Žiri sastavljen od članova redakcije City Magazina predložio je 10 nominovanih za ovu nagradu. Svi posetioci sajta City Magazina mogu da glasaju za svoje favorite od 9. februara. Prvi krug glasanja traje do 15. februara u ponoć. Nakon toga pet najbolje plasiranih ulazi u drugi krug koji se završava 22. februara u ponoć.

Glasanje je završeno.

Glasaj za najboljeg mladog umetnika godine:

Hvala vam što ste glasali ! Ostavite svoj email za nagradnu igru! 

[knews_form id=3]

Dodela prvih nagrada za najvrednija dostignuća u 2014. godini biće održana u četvrtak, 26. februara 2015. godine.

Pobednik u ovoj kategoriji dobija nagradu od 50.000 dinara. Predstavljamo vam nominovane u kategoriji Mladi umetnik godine:

Davor Gromilović

Davor Gromilović je rođen 1985. godine u Somboru. Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu gde, na departmanu likovnih umetnosti, završava osnovne studije slikarstva, a potom i master studije crtanja. Najviše se bavi istraživanjem na polju slike i crteža, a njegovo stvaralaštvo pored toga sačinjava i rad na muralima, grafikama, dizajnu odevnih predmeta i umetničkih fanzina. Imao je 9 samostalnih i preko 40 grupnih izložbi, njegova dela nalaze se u nekoliko umetničkih kolekcija, kao što su zbirka Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, zbirka Kulturnog centra Novi Sad i Sombor i druge. U svojim radovima često se oslanja na kulturu Balkana, narodnu umetnost, bajke i muziku, kao i na maštu, kao bogati izvor njegovog stvaralaštva. Prošle godine održao je izložbu Kristalizacija u galeriji Remont.

Nemanja Golijanin 

Nemanja Golijanin rođen je 1983. godine u Mostaru. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na smeru slikarstvo. Već tokom studija, a i kasnije bio je angažovan na mnogim grupnim projektima i internacionalnim radionicama od kojih su najznačajniji rad na muralima u okviru dugogodišnje akcije Karakterom protiv nasilja u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta i učešće na međunarodnoj radionici Real presence. Na osnovu dostignuća u istraživanju problema figuracije u crtežu, kao stipendista Fakulteta likovnih umetnosti, boravio je u Italiji u Internacionalnoj likovnoj školi. U umetničkom prostoru U10 Golijanin je krajem oktobra imao samostalnu izložbu, i tim povodom umetnik je objasnio kako su njegovi radovi pre svega intuitivni, iako mu ljudi koji vole njegov rad napominju da u crtežima otkrivaju i svojevrsne elemente humora.

Maja Đorđević 

Rođena je 1990. godine i završila srednju Dizajnersku školu u Beogradu nakon koje upisuje Fakultet likovnih umetnosti u istom gradu. Master studije završila je u klasi profesora Milete Prodanovića, a od 2009. godine izlaže samostalno i grupno.  Dobitnica je nagrada „Risto i Beta Vukanović“ kao i „Perspektive 13“ u 2014. godini. Njeni radovi na polju skulpture su provokativni i zanimljivi, dok na polju slikarstva svoje ideje najčešće izražava kroz kompjuterski program „Paint“.  Maja pored mnogobrojnih stvari izrađuje i nakit koji sjajno izgleda i koji devojke veoma vole.

Ivan Šuletić

Ivan Šuletić je rođen 1982. godine u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u klasi Slobodana Roksandića. Završio specijalističke studije slikarstva i pohađa doktorske studije na istom fakuletu. Živi i radi u Beogradu. Zaposlen je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, izlagao je na grupnim i samostalnim izložbama u Austriji, Srbiji, Portugalu, Hrvatskoj i Mađarskoj.

Nikola Puzigaća

Nikola Puzigaća je grafički dizajner poreklom iz Kikinde, a trenutno živi, fotografiše i bavi se dizajnom u Beogradu. Rođen je 1981. Godine, diplomirao na Beogradskoj politehnici, smer za grafički dizajn. Zahvaljujući njegovom radu desetine kompanija imaju sjajan vizuelni identitet. Radio je za klijente u Evropi, Americi, Australiji, pa čak i u Africi. Pobedio je na dvadesetak dizajnerskih takmičenja, a jedan od ponosa njegovog međunarodnog delanja je i rad u knjizi  Stevena Hellera i Mirka Ilića. Održao je samostalnu izložbu u UK Parobrod krajem 2013. godine. Izlagao je i na grupnim izložbama: Mikser festival, galerija Ozon, KC Grad, kafe galerija Izba. Kaže da bi voleo da radi za John Frusciantea, kao i da je prijateljima češće za rođendan poklanjao postere, jer smatra da je poklon koji sami napravimo daleko bolji od onoga koji može da se kupi.


licnost City Awards 2014: Digitalna ličnost godine knjiga City Awards 2014: Najbolja knjiga kampanja City Awards 2014: Najbolja neprofitna kampanja album City Awards 2014: Najbolji album ·