knjiga
KULTURA · knjige

Kao naglašeno urbani i kulturi i savremenim trendovima posvećen medij, City Magazine pokreće godišnje nagrade sa ciljem da se vrate kriterijumi vrednosti u savremenoj srpskoj kulturnoj i kreativnoj sferi. Žiri sastavljen od članova redakcije City Magazina predložio je 10 nominovanih za ovu nagradu. Svi posetioci sajta City Magazina mogu da glasaju za svoje favorite od 9. februara. Prvi krug glasanja traje do 15. februara u ponoć. Nakon toga pet najbolje plasiranih ulazi u drugi krug koji se završava 22. februara u ponoć.

Glasanje je završeno.

Glasaj za najbolju knjigu:

Hvala vam što ste glasali ! Ostavite svoj email za nagradnu igru! 

[knews_form id=3]

Dodela prvih nagrada za najvrednija dostignuća u 2014. godini biće održana u četvrtak, 26. februara 2015. godine.

Pobednik u ovoj kategoriji dobija nagradu od 50.000 dinara. Predstavljamo vam nominovane u kategoriji Najbolja knjiga:

Najnormalniji čovek na svetu – Ivan Tokin (Samizdat, 2014)

Čovek koga nije potrebno posebno predstavljati čitaocima City Magazina prošle godine je konačno objavio svoj književni debi. Najnormalniji čovek na svetu donosi priču o čoveku koji počinje ponovo u trenutku kada su mnogi, pa i on sam, digli ruke od njega i on baš tada sreće Pravnicu, koja može da mu ponudi izlazak iz rutine u koju je upao. Od predstavljanja romana na Sajmu knjiga, pa do danas Najnormalniji čovek na svetu doživeo je tri izdanja i našao se u užem izboru za NIN-ovu nagradu.

Klara i leksikon minimalnog života – Daniel Kovač (Kontrast, 2014)

Kovač je svoj roman nazvao „romanom skulpturom“ jer je kako sam kaže njegov nastanak postupkom više ličio na vajanje nego li na pisanje. Za one koji ne znaju, Daniel Kovač je elektroinženjer, pisac i gitarista (Jarboli, Jesenji orkestar). Njegov roman Klara i leksikon minimalnog  života ušao je u uži izbor ovogodišnje NIN-ove nagrade i nimalo ne čudi što je baš tako, naročito ako se uzme u obzir da je već svojim prvim romanom Logika reke, pruge i otpada (2002) svojevremeno ušao u najuži krug za istu nagradu. Ljubavna priča ispričana na posve neobičan, a način koji jezikom nastoji da dočara one zaljubljene, pune snažnih emocija, nepoverenja, predavanja, razočaranja, jednom rečju punih života – ni manje ni više od toga!

Ovo nije veselo mesto – Vladimir Arsenijević (Laguna, 2014)

Zbirka priča koja na jednom mestu objedinjuje priče o neobičnim ljudima iz različitih gradova sveta, Arsenijević je kroz šest pripovedaka pokušao da obuhvati veliko razdoblje od gotovo jednog veka. Smisao i glavna potka otkrivena je već u naslovu, dakle, svet, ma gde god da živite, tokom 20. veka nije odviše veselo mesto, ali ni vreme…Najmlađi dobitnik NIN-ove nagrade i jedan od najprevođenijih savremenih pisaca pokazuje svoj stvaralački dar u njegovoj punoj zrelosti, a čitaocu ostavlja da razmisli o tome kako je moguće da je život svuda nalik jedan drugome, samo su njegovi akteri nose druga imena i lica.

Prvaci sveta – Slavoljub Stanković (Geopoetika, 2014)

Roman o kojem se mnogo pričalo, da li zato što publika voli da se seća sportskih uspeha jedne najpre velike, a potom sve manje države, ili zato što ima nečeg stvarno posebnog u tome kad si deo nečega što je „prvo na svetu“ ostaje nam da se pitamo. Slavoljub Stanković ponavlja uspeh svojih prethodnih romana, uz izmene koje se tiču odabiru i pristupu samoj temi. Koristeći čuvenu radio emisiju „Vreme sporta i razonode“ kao dramski okvir, košarkaške utakmice iz ’70, ’78, ’90, i ’98. postaju ključni elementi oko kojih se pletu četiri gradske priče. Stanković je najbolji kada piše dijalog, tada briljira prikazujući mentalitet naroda koji su nekada živeli u državi koja se zvala Jugoslavija. Od vrha sporta do samog društvenog i državnog dna.

Životinjsko carstvo – David Albahari (Čarobna knjiga, 2014)

U najužem izboru ovogodišnje 61. NIN-ove nagrade našao se i roman Životinjsko carstvo. Studija o najmračnijim čovekovim instinktima, trebalo je da dovede u pitanje verovanje da je na vrhu evolutivnog razvoja upravo on, svemoćno biće, skoro božanstvo – čovek. No, istorija i zdrav razum pokazuju mnogobrojne manjkavosti u toj teoriji. Albahari povezuje vremenski i mesno udaljene tačke – studentske proteste 1968. i Banjaluku sa poslednjom decenijom 20. veka i Torontom. Vršne tačke piščevog života postaju tesno utkane u ono što se zove siže romana, ipak, zahvaljujući stilskim tendencijama koje toliko liče na slavnog Tomasa Bernharda, roman će vas za kratko vreme uvući u svoje čeljusti, bez i najmanje namere da vas oslobodi iz Albaharijevog tunela reči.


licnost City Awards 2014: Digitalna ličnost godine umetnik City Awards 2014: Mladi umetnik godine album City Awards 2014: Najbolji album film City Awards 2014: Najbolji film