Les Deux Magots
PULS GRADA · destinacija · KULTURA · knjige

Neka od ovih kultnih mesta bila su prebivališta čuvenim piscima, dok su druga služila kao svakodnevna inspiracija ovim velikim umovima.

1. THE EAGLE AND CHILD (Oksford)

Neki od pisaca koji su sedeli u ovom lokalu: J.R.R. Tolkien, C.S. Lewis

Članovi spisateljske grupe pod nazivom The Inklings sastajali su se od 1933. do 1950. godine u ovom baru nastalom još sredinom sedamnaestog veka. Tajna soba – Rabbit Room – koju su posećivali jednom nedeljno, danas je ukrašena sećanjima na autore koji su je ovekovečili.

2. VESUVIO CAFE (San Francisko)

Neki od pisaca koji su sedeli u ovom lokalu: Jack Kerouac, Allen Ginsberg, Neal Cassady

Ovaj kič bar na North Beachu služio je kao okupljalište jedne celokupne generacije pisaca, a danas čak i ulica iza njega nosi ime po Kerouacu. Nalazeći se preko puta renomirane City Lights Bookstore, Vesuvio Cafe je danas omaž džezu, umetnosti, poeziji i kreativnom duhu.

3. WHITE HORSE TAVERN (Njujork)

Neki od pisaca koji su sedeli u ovom lokalu: Dylan Thomas, James Baldwin, Anais Nin, Norman Mailer

Ovo mesto koje je otvoreno još 1880. godine najpoznatije je zapravo po poslednjem piću Dylana Thomasa. Naime, ovaj velški pesnik je u novembru 1953. godine ovde popio 18 viskija nakon kojih se stropoštao na trotoar i kasnije preminuo u bolnici St. Vincent.

4. EL FLORIDITA (Havana)

Neki od pisaca koji su sedeli u ovom lokalu: Ernest Hemingway

Tokom dvadeset godina koliko je živeo na Kubi, ovo je bio omiljeni bar poznatog američkog pisca, a zna se da i je piće koje ga je uvek čekalo bilo ono po kom je El Floridita bila poznata – La Cuna Del Daquiri. Hemingwayu u čast tamo i dalje stoji njegova barska stolica, kao i bronzana statua i gomila fotografija.

5. CAROUSEL BAR, HOTEL MONTELEONE (Nju Orleans)

Neki od pisaca koji su sedeli u ovom lokalu: Tennessee Williams, William Faulkner, Ernest Hemingway, Eudora Welty, Truman Capote

Mesto koje je ugostilo nebrojeno mnogo velikih autora, 1999. godine čak je i uvršćeno u oficijalno zaštitni znak književnosti. Truman Capote svojevremeno je tvrdio čak i da je rođen u jednoj od luksuznih soba Hotela Monteleone.

6. KENNEDY’S (Dablin)

Neki od pisaca koji su sedeli u ovom lokalu: Samuel Beckett, James Joyce, Oscar Wilde

Iako danas ljubitelji književnosti mogu da uživaju u pivu na istom mestu na kom su ga pili stari prijatelji Joyce i Beckett, možda je najzanimljivija činjenica u vezi sa ovim pabom to što je nekada bio piljara u kojoj je robu razvrstavao Oscar Wilde, glavom i bradom.

7. OLD TOWN BAR AND RESTAURANT (Njujork)

Neki od pisaca koji su sedeli u ovom lokalu: Frank McCourt, Seamus Heaney, Nick Hornby, Billy Collins, Pete Hamill

Bar koji izgleda gotovo identično od svog otvaranja 1982. godine, čuvenim pivom Bruklinske pivare uslužio je nekolicinu najvećih modernih pisaca. Osim što su ovde provodili vreme i omiljeni lokal veličali u svojim knjigama, ponekad su ga birali i za organizovanje knjiških zabava.

8. LES DEUX MAGOTS (Pariz)

Neki od pisaca koji su sedeli u ovom lokalu: Simone de Beauvoir, Jean-Paul Sartre, Albert Camus, Ernest Hemingway

Čini se da zaista nije bilo moguće biti deo francuske književne scene dvadesetih, a ne posetiti ovaj bar makar jedanput. Kafe koji je bio poznato sastajalište raznih pisaca, intelektualaca i umetnika danas je, naravno, raj za turiste.

9. ANTICO CAFFE GRECO (Rim)

Neki od pisaca koji su sedeli u ovom lokalu: John Keats, Charles Dickens, Henrik Ibsen, Hans Christian Andersen, Mary Shelley, Lord Byron, Maria Zambrano

Drugi po redu najstariji bar u italiji, otvoren davne 1760. godine, svoju reputaciju stekao je po raznim rukopisima koji su se – uz beskonačni niz kapućina – vukli po njegovim mermernim stolovima.

10. LA ROTONDE (Pariz)

Neki od pisaca koji su sedeli u ovom lokalu: Gertrude Stein, T.S. Eliot, F. Scott Fitzgerald

Sve što je potrebno reći o ovom kafeu napisao je Hemingway u svom romanu Za kim zvona zvone: „Bez obzira na to u koji bar na Montparnassu kažete taksisti da vas dovede – uvek ćete završiti ispred kafea La Rotonde.“

Muzej lepih umetnosti u Nici 10 velikih evropskih muzeja koje možete posetiti besplatno Sidnej Sidnej: 12 minuta sreće Vernaca - Jedan od pet gradova koji čine region Činkve Tere. U šarenim zgradama ovog mesta živi 1.200 ljudi, od kojih se većina bavi ribolovom. 15 šarmantnih mesta u Italiji koje treba da posetite Ljuljaška na kraju sveta Ljuljaška na kraju sveta