cover
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Šta raditi posle zarađenih stotina miliona i bezbroj kupljenih vila, automobila, privatnih aviona, jahti i ostale luksuzne robe? Trošiti pare na svaku sumanutu ideju koja vam padne na pamet, naravno.

Ovi ekscentrični bogataši su odlučili da sagrade građevine o kojima su sanjali, ma koliko one bizarno izgledale. Brdo na vrhu solitera, gusarsko ostrvo, kolekcija dvoraca, akvarijum umesto ograde i kuća u obliku cipele su samo neke od „genijalnih“ ideja do kojih su došli. Ipak, ne treba ih previše osuđivati. Ko zna šta bi mi radili da se nađemo u njihovoj situaciji. Na kraju dana: njihove pare, njihova stvar!

1. Crkva u obliku džinovske kokoške, Indonezija

Šezdesetsedmogodišnji bogati Inonežanin Daniel Alamsjah tvrdi da je došao na ideju da sagradi ovo veliko zdanje nakon što je dobio poruku od Boga tokom molitve u Džakarti. Iako nezavršena zbog nedostatka finansijskih sredstava, „crkva“ je veoma popularna među turistima, a svojevremeno je služila kao dom za nezbrinutu decu, narkomane na odvikavanju i ljude ometene u razvoju.

2. Privatno brdo na vrhu solitera, Kina

Ekscentrični kineski milioner doktor Zhang Biqing je odlučio da na vrhu svog solitera sa 26 spratova sagradi malu prirodnu oazu sa sve vegetacijom i kamenjem. Na njegovu žalost žalbe stanara zbog buke tokom izgradnje kao i nedostatak odgovarajućih dozvola onemogućili su ga da završi ovaj ambiciozni projekat.

3. Gusarsko ostrvo na sred jezera, Engleska

Neimenovani mladi engleski milioner je bio inspirisan gusarskom mitologijom i filmovima Pirati sa Kariba kada je odlučio da u okviru jezera na svom imanju napravi čitavo ostrvo na tu temu. Sada može da uživa u gusarskom pabu i gostionici, plaži, malom vodopadu i pristaništu za čamce i brodiće.

4. Sedam bajkovitih zamkova, Kina

Liu Chonghua, kineski milioner koji je stekao bogatstvo vodeći kompanije koje se bave keteringom, je sebi odredio zadatak da napravi 100 zamkova! Za sada ih ima samo 7, a zanimljiva činjenica je da se svi oni nalaze u neposrednoj blizini jedan od drugog.

5. Akvarijum ograda oko vile, Turska

Pre oko jedne decenije Mehmet Ali Gökçeoğlu je zamenio metalnu ogradu oko svoje vile sa 50 metara dugim akvarijumom u kojem žive stotine različitih vrsta riba. Danas je ta lokacija hit među turistima koji je redovno posećuju i slikaju se ispred nje.

6. Sedište kompanije kao svemirski brod iz serije Star Trek, Kina

Liu Dejian, vlasnik kompanije u industriji video igara NetDragon Websoft, je za izgradnju sedišta svoje kompanije, koje izgleda kao svemirski brod Enterprise iz serije i filmova Star Trek, potrošio čak 150 miliona dolara. Da stvar bude još luđa, unutar njega se nalazi replika kostura Tyrannosaurusa Rexa u prirodnoj veličini.

7. Kuća u obliku cipele, SAD

Ima li išta prirodnije za magnata u biznisu prodaje cipela da i sam živi u kući u obliku jedne? Amerikanac Mahlon M. Haines je uradio baš to, i osim na svom domu, cipela dizajn je primenio i na sandučetu i kućici za pse.

8. Romantični mini dvorac, SAD 

Ekscentrični milioner Christopher Mark inspirisan zaljubljenošću prema svojoj devojci 2001. godine počinje za njih da gradi mali dvorac kao iz bajke. Naravno njihova bajka nije imala srećan kraj i rastali su se nakon 4 godine, a dvorac je morao da čeka svoj završetak tek 2008. Danas se prodaje na tržištu za 45 miliona dolara.

9. Replika Stounhendža, Irska

Kontroverzni irski biznismen Joe McNamara je u znak protesta zbog ponašanja Anglo-Irske Banke tokom finansijske krize sagradio svoju verziju Stounhendža (!?). Iako nelegalna, građevina i dalje postoji i predmet je spora između Joea i Komisije za planiranje i izgradnju.

10. Najveća drvena koliba na svetu, Rusija

Bivši ruski gangster Nikolai Sutyagin je totalno neplanirano sagradio ovu kolibu visoku 44 metra. Prvobitno je hteo da bude samo malko viša od komšijskih kuća kako bi pokazao svoj status najbogatijeg građanina u mestu, ali izgleda da su se stvari otele kontroli…

Skysphere - solarna kuća Skysphere – solarna kuća sa pogledom od 360 stepeni cover City letnja preporuka #05: Bickl kao deo enterijera Dekorativne lampe Christian Lacroix Ukrasne lampe sa potpisom modne kuće Christian Lacroix Građevine koje čuvaju staro drveće Građevine koje čuvaju staro drveće