Nemrut
PULS GRADA · destinacija

Ukoliko volite prirodu i njene lepote, ali i putovanja u zemlje koje nisu uvek prvi i tipičan turistički izbor, vreme je da pogledate koja su to mesta od nedavno postala deo UNESCO-ve liste prirodnih lepota, ali i da se obavestite zašto je to tako. Širom planete su priroda i spoljašnji faktori uticali na nastanak trenutno najlepših destinacija, naravno, ukoliko ste iskreni ljubitelj prirode i zanima vas šta je to skriveno, ali čarobno ona priredila za nas…

Nema razloga da ukoliko volite jezera, planine, pećine ili reke ne posetite neke od ovih destinacija, jer malo je građevina stvorenih ljudskom rukom, koje se mogu uporediti sa onim što nam je darovala priroda, i hvala joj na tome!

10. Planina Nemrut

Nemrut se još naziva i Nemrud, a reč je o 2134 m visokoj planini na jugoistoku Turske, poznatoj po tome što se na njenom vrhu nalazi građevina za koju se pretpostavlja da je kraljevska grobnica iz 1. veka pne.

9. Reka ispod mora – Cenote Angelita u Meksiku

Ovaj neverovatni prirodni fenomen nalazi se na meksičkom poluostrvu Jukatan i jedna je od najupečatljivijih prirodnih pojava. Reč je o pravoj lepotici koja nastaje kada se hidrogen sulfat meša sa morskom vodom što vodu čini težom nego što je normalno i stvara efekat podeljenosti koji izgleda kao da u sred mora protiče reka.

8. Vodopadi Igvazu

Na granici između Brazila i Argentine, na reci Igvazu nalaze se istoimeni čarobni vodopadi. Jedan od mitova naroda Gvarani, koji su vodopadima i reci dali ime, kaže da je njihov bog hteo da oženi prelepu devojku Naipi, ali je ona pobegla sa svojim ljubavnikom u kanuu, te je zbog toga on rascepio reku i stvorio vodopad, a ljubavnici su osuđeni na večni pad.

7. Falkirški točak

Jedna je od omiljenih turističkih destinacija kada je reč o Škotskoj, još od 2002. kada je zvanično otvoren. Povezuje kanale Forth i Clyde sa Union kanalom. Radi na Arhimedovom principu pomaka, ali ukoliko niste ljubitelj nauke, a naročito fizike, možda biste samo mogli da uživate u prijatnoj panorami.

6. Rupa za vazduh u Arizoni

Ovo mesto je poznato I kao nacionalni spomenik Wupatki, a nalazi se u neposrednoj blizini mesta Flagstaf u Arizoni. Spomenik je zapravo na ruševinama nekadašnjih indijanskih naselja i predstavlja istorijsku znamenitost u obliku otvora u zemlji. Niko zaista ne zna odakle ta rupa i zašto je od nje sačinjen maleni spomenik, ali se veruje da je namenjen ljudima koji su nekada živeli na ovim prostorima, te su im ostavili rupice za vazduh kada su pokopani i određeni da budu svojevrsni duhovni čuvari ruševina.

5. Baba Gurgur

Smeštena u severnom Iraku ova se površina nekada smatrala najvećim naftnim poljem na celom svetu. Nakon 1948. ta je titula pripala drugim područjima, ali je ovaj prostor ostao poznat kao mesto na kojem još uvek gori “večni plamen” – a kako i ne bi, obzirom da se pojavljuje zahvaljujući neprestanoj emisiji prirodnog gasa koji dopire iz zemlje.

4. Retba jezero

Ne, nema nikakve igre sa Photoshopom kada je reč o slanom jezeru u Senegalu, koje se nalazi severoistočno od Dakara. Retba je karakteristično po svojoj roze boji koja potiče od crvenog pigmenta zelenih algi. Jezero je veoma slano i okolno stanovništvo se bavi sakupljanjem soli, ali se pre ulaska u isto mažu debelim slojem putera, kako im slana voda ne bi oštetila kožu.

3. Son Dong pećina

Reč je o jednoj od najvećih pećiina na svetu u pokrajini Kuanbin u Vijetnamu. Godine 2003. upisana je na UNESCO-vu listu Svetske baštine kao prirodna lepota. Lokalno stanovništvo se plašilo da priđe pećini jer se iz nje čuo zastrašujuć šum, a 2009. svetu je postala poznata kada su se britanski naučnici odvažili da kroče u njenu utrobu.

2. Mermerna katedrala na jezeru Karera

Jezero Karera se nalazi između Argentine i Čilea i prema dubini je drugo najdublje u Južnoj Americi. Zahvaljujući eroziji kalcijum karbonata na obalama ovog jezera uzdigla se predivna “katedrala” zapravo hiljadama godina oblikovana grupa mermernih stena, koje je moguće obići malim brodom.

1. Duga planine u Kini

Zahvaljujući nataloženim slojevima sedimentnih peščara tokom 25 miliona godina postale su Duga planine. Usled pomeranja tektonskih ploča, kišama, vetrovima, suncu i drugim mehaničkim i hemijskim delovanjima priroda je na ovom prostoru stvorila lepotu kakvoj je u svetu malo ravnih. Duga planine predstavljaju deo Zhangye Danxia geološkog parka a od 2010. godine stavljene su na UNESCO-vu listu svetskog prirodnog bogatstva.

Krakov Krakov: Istorija Poljske u malom U čemu je najgora svaka od zemalja Evrope Negativan indeks zemalja Evropske unije – pogledajte ko su šampioni Miroljubive zemlje najbolje za život 10 najmiroljubivijih zemalja za život Romantične destinacije 10 sjajnih destinacija za zaljubljene golupčiće · · · ·