573985.gettyimages-2669266
U VAZDUHU · flešbek

Magazin Tajm je 1999. godine proglasio Alberta Ajnštajna za ličnost veka. Teorije specijalne i opšte relativnosti koje je formulisao ovaj veliki naučnik su zauvek promenile naše poimanje stvarnosti i otvorile put mnogih tehnoloških izuma u poslednjih sto godina. „Ja nisam preterano talentovan. Samo sam veoma radoznao“, izjavio je jednom prilikom Ajnštajn.

Otkrićemo vam neke činjenice o ovom čuvenom fizičaru, poznatom po svojoj ludoj frizuri i formuli E = MC2.

1. Albert Ajnštajn je rođen sa glavom neuobičajenog oblika koja je bila prevelika u odnosu na ostatak njegovog tela. To je u prvi mah uplašilo njegove roditelje, ali su na sreću njegove proporcije kasnije postale normalnije.

2. On je u mladosti bio poznat po izlivima besa, a jednom prilikom je u trenutku frustracije čak gađao svog učitelja stolicom.

3. Kada je želeo da se opusti, Ajnštajn je najčešće uživao u muzici. On je svirao violinu od svoje pete godine, a u jednom intervjuu 1929. je izjavio da bi sigurno bio muzičar da kojim slučajem nije naučnik.

4. Ajnštajn nije voleo čarape i kad god je mogao, izbegavao je da ih nosi. On je posebno bio zadovoljan činjenicom da ih nije imao na svojim nogama tokom predavanja na Oksfordu tridesetih godina prošlog veka.

5. Jedrenje je Ajnštajnu pružalo veliko zadovoljstvo. Nažalost, on je bio veoma loš u ovoj veštini pa su nekoliko puta morali da ga spasavaju kada mu se prevrnuo brod.

6. On nije bio samo naučnik, već i pronalazač. Tokom života je imao oko 50 patenata, među kojima je bio i onaj za dizajn frižidera sa životnim vekom od sto godina.

7.  Ajnštajn je uživao da odgovara na pisma dece. Ako vas zanimaju njihova pitanja i njegovi odgovori, možete ih pronaći u ovoj knjizi.

8. Nakon što je prvi predsednik Izraela Haim Vajcman umro 1952. godine, Ajnštajnu je ponuđeno da ga zameni na ovoj, uglavnom ceremonijalnoj, političkoj poziciji. On se zahvalio na ponudi, ali ju je glatko odbio jer je smatrao da nije pravi čovek za tu funkciju.

9. Ajnštajn je podržavao borbu za prava crnaca u SAD. Budući da je napustio Nemačku 1933. godine kako bi izbegao nacistički progon, on je bio posebno osetljiv na diskriminaciju koju je primetio u svojoj novoj domovini.

10. Ajnštajnove teorije su relevantnije nego što mislite. One igraju veliku ulogu u GPS sistemu, ali i čine osnovu svih nuklearnih tehnologija.

fernando-montes-vicaria-336029-unsplash Da li ste znali za drevne gozbe Stounhendža i njegove divlje igranke? 2549693a-1024x683 Neverovatna predviđanja koja su se zaista obistinila aldric-rivat-327215-unsplash Samo troje ljudi je pobeglo iz Alkatraza, evo i kako angel-david-boreanaz-buffy TWENTIETH CENTURY FOX Top 7 omladinaca-srcelomaca iz TV sveta devedesetih · · · ·