'Superman': Friedrich Nietzsche, German philosopher, 19th century (1956).
KULTURA · film/TV

Poznati nemački filozof Fridrih Niče je osim uticaja na oblast filozofije, bio velika inspiracija za mnoge umetnike, pisce, kompozitore, a u poslednjih malo više od pola veka se primećuju njegove ideje i u svetu filma.

Ničeovi filozofski koncepti „volje za moć“, „natčoveka“, „večnog vraćanja istog“ i mnogi drugi su korišćeni od strane režisera i scenarista kao inspiracija za mnoge filmske priče i ideje.

Pogledajmo 10 primera gde je to najprimetnije:

1. Dogville (2003, Lars Von Trier)

Dogville je inspirisan Ničeovim raspravama o moralu koje se mogu pronaći u knjigama Geneologija morala i Sa one strane dobra i zla.

2. Citizen Kane (1941, Orson Welles)

Uspon Charlesa Fostera Kanea dobro ilustruje ideju „volje za moć“.

3. Apocalypse Now (1979, Francis Ford Coppola)

Apocalypse Now istražuje odnos između dionizijskog i apolonskog u čoveku, čime se Niče bavio u svojoj knjizi Rođenje tragedije iz duha muzike.

4. Fight Club (1999, David Fincher)

Lik Tylera Durdena ima svoj sopstveni moral i vrednosti i radi šta mu se prohte, što je esencija „natčoveka“.

5. Triumph des Willens (1935, Leni Riefenstahl)

„Volja za moć“ nigde nije bolje prikazana nego u ovom propagandnom filmu nacističke Nemačke.

6. Rope (1948, Alfred Hitchcock)

Ovaj Hitchcockov klasik se eksplicitno bavi idejom „natčoveka“, pošto se dvojica glavnih protagonista odlučuju na ubistvo kolege studenta nakon slušanja predavanja o Ničeu.

7. The Fountain (2006, Darren Aronofsky)

The Fountain je naučnofantastična ljubavna priča o suočavanju sa bolešću voljene osobe koja koristi Ničeov koncept „večnog vraćanja istog“.

8. Broken Flowers (2005, Jim Jarmusch)

Nihilizam je sveprisutan u ovom remek delu Jima Jarmuscha.

9. The Devil’s Advocate (1997, Taylor Hackford)

Ideja „volje za moć“ je prikazana kroz nastojanje advokata Kevina Lomaxa (Keanu Reeves) da pobedi na svim suđenjima po svaku cenu.

10. Groundhog Day (1993, Harold Ramis)

Koncept „večno vraćanje istog“ je očigledan u ovom filmu u kome glavni lik koga igra Bill Murray iznova proživljava jedan dan.

maxresdefault (1) Klasična muzika: 7 simfonija za početnike Sunce i plaža Plejlista: Ko sa Sunca nije bolje da se krije Matija Ban - UK Parobrod Letnji dan – Matija Ban: Džez i film na Banovom brdu Eva Braun objavila novi singl i spot za pesmu "Rikošet" Eva Braun objavila novi singl i spot za pesmu „Rikošet“ · ·